رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر اکبری پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی آقای دکتر
    پدر من پروستات ۱۶۲ سی سی شده موقع راه رفتن عذیت میکنه ۶۱ سا لشه چهار سال قبل ادرارش گیر کرد سوند یک بار مصرف استفاده کرد دباره یک ماه پیش گیر کر باز سوند یک بار مصرف استفاده کرد الان هم ادرارش میاد ولی کمی سوزش داره موقع کار کردن و راه رفتن عذیت میکنه ممنون میشم از راهنماییتون تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش)
      بهتره عمل جراحی باز بشه
  • تصویر کاربر عاطفه یکشنبه ۲۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب، پدرم ۷۲ سال دارند ، جواب ازمایش پروستات و سونوگرافی رو براتون میفرستم لطفا راهنمایی بفرمایید، پدرم یکسال پیش انژیو پلاستی قلب کردند و داروهای پلاویکس اسپرین روپیکسون و لوزامیکس و پنتو پرازول مصرف میکنند، اورو لوژیست شهرمون براشون برای سه ماه قرص ترازوسین تجویز کردند، میخواستم نظر شمارو بدونم ایا نظر شماهم همین طور هست؟ضمنا در جواب سونوی پارسال و اامسال یک کیست هم روی کلیه گزارش شده که برای اون هم چیز خاصی نگفتند، لطفا راهنمایی بفرمایید، ممنونم🙏🙏🙏
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      باید CTscan با کنتراست IV انجام بشه
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 965 مشاهده پرسش
    با سلام وقتتتون بخیر آقای دکتر
    پدر من 57 سالشه و چندین ساله که به علت پروستات ( PSA در حدود 10 بوده است)، قرص تامسولوسین مصرف می کنند. تا دوماه پیش PSA در حدود 10 بود. اخیرا آب ریزش بینی و یکم بیحالی همراه با سوزش در ادرار داشتن، به پزشک عمومی مراجعه کردیم و آزمایش نوشتن و در آزمایش گفتن عفونت هست (CRP+++) بود و در آزمایش خون Lymph % برابر با 19 بود ( رفرنس 20-40) و خلاصه بر اساس این عفونت و وضعیت لنفونیت , ... گفتن احتمالا کرونا گرفتند ( البته دو دوز واکسن سینوفارم تزریق کردند و از دوز دوم دو هفته می گذرد). ما دیروز آزمایش PSA دادیم و آزمایشگاه گفت PSA در حدود 35 است و قرار است تکرار کنند آزمایش را. آقای دکتر این سوال را از خدمتتان داشتم که آیا افزایش PSA در عرض دو ماه از عدد 10 ( حدودا چن ساله PSA پدر من در بازه 9 الی 12 متغییر است) به 35 طبیعی است؟ آیا عفونت و سوزش موجود در ادرار و یا مسایل مرتبط با کرونای احتمالی میتواند عامل این تغییر یهویی PSA (از 10 به 35 ) باشد؟ آزمایش اخیر که عفونت را نشان می دهد را به همراه دو نمونه آزمایش PSA به همراه یک سونوگرافی به پیوست خدمتتان ارسال میکنم. در ضمن آقای دکتر، پدرم الان در رابطه با سوزش ادرار، علاوه بر قرص تامسولوسین، یک عدد سفکسیم 400 در روز به همراه هر هشت ساعت فنازوپیریدین و یک سری داروها هم در رابه با کرونای احتمالی دادنف مصرف می کنند. آیا داروی دیگه ای لازم است مصرف کنند؟
    از لطف و توجه شما متشکرم آقای دکتر عزیز و محترم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      در زمینه کرونا میتونه PSA زیاد بشه و الان این عدد قابل قضاوت نیست
  • تصویر کاربر احسان شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    با سلام هفته گذشته بعد از دوچرخه سواری دچار درد شدید زیر شکم و‌ادرار خونی شدم
    بعد از مصرف مایعات و توالی روزها درد بیشتر به زیر مقعد و‌بیضه ختم و‌خون بسیار کم شده ولس هر از گاهی در انتهای ادرار چند قطره می اید شونو هم خدممتون ارسال کردم میخوام ببینم علتش از چیه ؟پروستاتیت هست و‌درمانش چیست ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قرص سیپروفلوکساسین 500 تا 5 روز مصرف کنید و مجدد آزمایش ادرار تکرار بشه
  • تصویر کاربر منصور شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    63 ساله هستم در چند سال اخیر میزان پی اس ا افزایشی داشته دوبار تست بیوپسی کرده ام پس ازمایش هیچ مورد مشکوک یافت نشده اخیرا باز ازمایش پی اس ا بالا بوده ; 13/58 وفری ان 2/12 بوده ایا باید مجدد نمونه گیری شود حقیقتا برام بسیار سخت است یا راه دیگری وجود دارد از محبت شما سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      بهتره MPMRI انجام بدید
  • تصویر کاربر نادر شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام
    مدت ۵ سال است که در آزمایش متوجه بزرگ شدن پروستات شدم و تا آن زمان مشکلی نداشتم.
    اینک پنج سال است کپسول تامسلوسین، قرص پروستاتان و ویتامین E مصرف میکنم و مشکلی هم نداشته‌ام.
    آیا ادامه استفاده از این داروها مشکل و عوارضی ندارد یا نیاز هست که تغییر یابند.
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      خیر ادامه مصرف دارو مشکلی نداره
  • تصویر کاربر محشن جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام. وقتتون بخیر اقای دکتر..من ۳۲ سالمه..تقریبا ۶ سال پیش دچار التهاب پروستات شدم به دکتر مراجعه کردم و سونوگرافی دادم و دکتر برام داروی سفیکسیم تجویز کردند که بهتر شدم...تو این ۶ سال سه بار عود پروستات داشتم که هر بار با داروی سفیکسیم حالم بهتر میشد..اما آخرین باری که عود مجدد داشتم با احساس سوزش شدید ناحیه زیر مقعد و سر آلت بود که دوباره به پزشک مراجعه کردم و این بار برام ۱۴ روز تاوانکس با اوکسی بیوتنین تجویز کردند..بعد مصرف دیگه سوزشی ندارم...ولی احساس خارش شدی زیر مقعد اطراف ناف و زیر شکم دارم..ی جور حس مبهمیه و اینکه نیاز فوری به ادرار دارم و برای خروج ادارم باید زور بزنم... دائما هم احساس میکنم زیر شکم و ناحیه بین مقعد تا بیضم هم تو فشار...این احساس خارش و مبهم بودن شب ها بیشتر و مواقعی که آب زیاد مصرف میکنم و مثانم پر میشه...روزایی که اب کمتر میخورم این احساس خارش کمتره....
    ممنون میشم راهنماییم کنید...دیگه اعصابی برام نمونده..همش فکر و خیال های بد میاد سراغم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      به علت عود‌ مکرر باید حتما بررسی از نظر تنگی مجرا بشید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      عکس رنگی مجرا باید بگیرید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      RUG و VCUG بگیرید
    4. تصویر کاربر محشن دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      ببخشید اقای دکتر فشار ادارم هیچ تغییری نکرده...عایا بازم لازمه سونو تنگی مجرا بدم...و اینکه عایا خطرناک هست...چون سندرم درد لگنی هم داشتم به تشخیص دکتر ارولوژ...الانم درد لگن درد پایین کمر و درد پاشنه پا به صورت دائمی دارم...ولی دوهفته پیش که مراجعه کردم گفتند همون سندرم درد لگنی
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      چون عود مکرر داره باید بررسی بشیذ
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من ۴۲ساله هستم تمام علایم پروستات رادارم ولی ازپروستات نیس ازمایش گرفتم مشکل نزدیکی دارم درد ومثانه ام ورم میکنه بالای چندبارمیرم بیرون روی تخلیه کامل ندارم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      چه علایمی دارید؟
  • تصویر کاربر بهار یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    پدرم سرطان پروستات گرید ۴ دارد برای اینکه متوجه شویم سرطان به بیرون زده ام آر آی کمر دادند
    ۱ .آیا در عکس ارسالی نتیجه خوب بوده یا سرطان به بیرون زده شده؟
    ۲. آیا نیاز هست آم آر آی با تزریق (حاجب ) هم انجام شود؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      باید bone scan جهت بررسی متاستاز انجام بدید
  • تصویر کاربر نگهدار یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام و درود خدمت دکتر کرمی پدرم ۷۴ سالشه تقریبا ۸ماه پیش در شیراز به دلیل سرطان پروستات عمل پروستاکتومی انجام دادن مشکل بی اختیاری ادراریش حل شد ولی هنوز مشکل در نعوظ دارن و دکترش دوتا قرص بهش داد ولی تاثیر نداشت یکیش wellman ودیگری tiagrixهست میخواستم بپرسم ایا درمان میشه یا خیر . و اینکه پدرم داروهای قلب و فشار خون و چربی خون هم استفاده میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      به پزشک رادیوانکولوژی جهت ادامه درمان مراجعه کنند
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      نیاز به دوره درمانی کمو یا رادیوتراپی دارند
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب