اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر بهروز پنجشنبه ۸ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1020 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر
    من از سال های گذشته و از سن نوجوانی بسیار استمنا میکردم شدت استمنا به حدی بود که پوست آلتم بسیار متورم و قرمز میشد و چند بار هم با زخم همراه بود به این دلیل که هرگاه به انزال نزدیک میشدم مانع از ان میشدم تا بتوانم دوباره شروع کنم تا مدت زمان طولانی تری را استمنا کنم حالا که 27 ساله شدم و دو سال است که دیگر این کار را ترک کرده ام احساس میکنم پوست آلتم دیگر آن تحریک پذیری سابق را ندارد و نقاطی از آن هم بسیار کم حس است آیا درمانی برای افزایش تحریک پذیری و افزایش حس بر روی آلت وجود داردو سوال دوم اینکه آیا اصلا این کار من باعث از بین رفتن حس و کلفت شدن پوست آلت شده است؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بیخود نگرانی بیشتر عصبی است
  • تصویر کاربر zohreh پنجشنبه ۸ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر مهربون عزیزم شما بی نزیر هستین من شخصی رو معرفی کردم خدمت شما و شما مصبب خوب شدنش شدین
    و اینکه از شما میخوام یه پزشک فوق تخصص جراح زنان به من معرفی کنید
    مثل اون شخصی که معرفی کردین پیش اقای دکتر شهرزاد که ایشون خوب شدن
    حالا هم یه پزشک زنان و جراح فوق تخصص باشه بهم معرفی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1184 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید دکتر جان .زحمتی نباشه توضیح بدیدختنه لیزری چیست و عوارض آن و مقایسه و اولویت بندی با ذکر عوارض و مزایا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      من انجام نمیدهم
  • تصویر کاربر ش. جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. در سایتتون سوال پرسیده بودم و فرمودین عکس رو براتون ارسال کنم. کپی سوالم رو هم براتون اینجا میگذارم. در ضمن به جز سوالی که پرسیدم من انحراف آلتم رو با نقاله حساب کردم دقیقا 30 درجه هستش. لطف میکنید با توجه به عکس ها نظرتون رو راجع به هم سوالم و هم انحراف التم بفرمایید. بسیار سپاس گزارم. کد رهگیری سوال قبل: il8g310014

    با سلام خدمت شما آقای دکتر. من پسری 25 ساله هستم. از زمانی که یادم میاد آلتم به طرف راست انحراف داشته و با مراجعه به سایت شما راه های درمان انحراف رو مطالعه کردم که البته عمل جراحی منو نگران هم میکنه چون میترسم به آلتم صدمه وارد بشه و عصب ها از کار بیفتن.ولی چند روز پیش برای اولین بار متوجه چیزجدیدی شدم. در هنگام نعوظ متوجه شدم پوستی که آلت را به بیضه متسل میکنه در وسط بیضه ها نیست و تقریبا روی بیضه سمت چپ هستش (قبلا این طور نبود) و باعث میشه که بیضه سمت چپم به سمت بالا کشیده شود و به طور کلی انگار که بیضه چرخیده و بیضه چپ سمت بالا و راست در زیر اون قرار میگیره. بعد از جستجو در اینترنت متوجه شدم که آلت من طبیعی نیست و پرده دار هستش. باید ذکر کنم که هیچ درد و یا مشکلی ندارم ولی فقط در هنگام نعوذ بیضه چپم به سمت بالا کشیده میشود که من رو نگران میکنه و سریعا حالت نعوظ رو از دست میدم (به دلیل نگرانی). همچنین از اون روز احساس میکنم بیضه هام جمع شدن و کوچک تر جلوه میکنن. (شاید به علت جساس شدن این طور به نظرم میاد). چند ماه پیش به دلیل یک ناراحتی جزیی سونوگرافی انجام دادم و گفتن که همه چیز نرماله. بیضه در سایز نرمال هست و ... ولی به من نگفتن که آلت تناسلی پرده دار دارم. سوالم اینه که آیا ممکنه این پرده و کشیدن پوست بیضه باعث پیچش بیضه بشه و یا صدمه ایی به بیضه بزنه؟ چی کار کنم که حداقل این پرده در وسط قرار بگیره و بیضه رو به سمت بالا نکشه؟ (در طول 25 سال زندگی این اولین باره که متوجه این موضوع شدم) ممنون میشم که منو راهنمایی کنید. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باز نشد
  • تصویر کاربر سوسن سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    هفتم مرداد پسرم لاپاراسکوپی واریکوسل داشت کاش بعد از عمل یه برگه مراقبتهای بعد از عمل داشتیم با اینکه دکتر شماره شونو بما دادن سعی میکردم حتی الامکان وقتشونو نگیریم نهایتم به منشی زنگ زدیم جواب نداد نهایت با دکتر تماس گرفتیم سرشون شلوغ بود.....هم ما مستاصل هستیم هم دکتر وقتش گرفته شد در حالیکه با برگه توصیه های بعد از عمل همه اینا حل میشد....حالا من موندم حمومش کنم؟با پانسمانش چه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله میتوانید
  • تصویر کاربر سردار چهارشنبه ۷ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    لطفا به سوال l61i410042 پاسخ دهید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      چشم
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1723 مشاهده پرسش
    سلام 12سالمه .چند ماه پیش عفونت ادرار بین 12تا14داشتم ولی با قرصهای دکتر رفع شد.تازگی ها درهنگام ادرار زور میزنم . نمیاد وقتی پا میشم احساس داشتن ادرار یا گاهی سوزش دارم من چیکار کنم .چی بخورم .لطفا داروهای گیاهی معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      مراجعه به دکتر کلیه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شود تا عود نکند
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مرتضی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    دکتر جون سلام :
    دکتر این راسته که بعضی دکتر ها میگن که صورت و دست جوش بزنه کلیه کم کار شده؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
  • تصویر کاربر aa سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    a
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      11
  • تصویر کاربر شادمان سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    با عرض سلا م و ادب... جناب دکتر با توجه به این که بنده میل جنسی شدیدی دارم و همین مسئله باعث شده که هر دو روز یک بار و گاهی هر روز من به خود ارضایی دست بزنم ... و باتوجه به اینکه قبلا هم در این مورد از شما سوال پرسیده بودم و شما گقته بودید که خود ارضایی عارضه ای ندارد.. حالا سوالم این که با این شرایط( خود ارضایی هر دوروز یک بار) بازم خود ارضایی من مشکلی برای الت تناسلی و میل جنسی در اینده ایجاد نمی کنه؟ البته این شرایط موقته و شاید حدود یک سال یا کمتر طول میکشه.. با آرزوی موفقیت برای شما...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر روانکاو
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سرطان پروستات، یکی از شایعترین سرطانها در میان مردان، یک موضوع جدی برای سلامتی است. با وجود…
بسیاری از مردان در مقطعی از زندگی خود، با یک درد مبهم یا احساس سنگینی در ناحیه…
اگر به دنبال عکس بیضه ی سالم و ناسالم هستید، در ابتدا باید بدانید چه بیماری هایی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب