اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    با سلام ضمن خسته نباشید به جناب اقای دکتر ببخشید 13ساله نوک الت تناسلی من قرمز و در بعضی مواقع زخم وترک ریز پیدا میکند وبعضی وقتها بصورت نقطه های قرمز میباشد فقط در نوک الت جابجا میشون چه باید انجام بدم راهنمایی فرمایید در رابطه جنسی هیچ خللی بوجود نم اورد فقط وقتی که ترک میخورد خون میشود اذیت میشم
    1. تصویر کاربر علی چهارشنبه ۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام چرا پاسخ نمیدهید منتظرم ممنون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر پژمان جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 755 مشاهده پرسش
    باسلام، بنده شهرستان ارومیه ام، راهم دوره،این عکس آلتم و زخمهایی که سه ساله دارم، ولی میرن و عود میکننددوباره،اینجا متخصص پوست رفتم کرم مودوپروک با پماد فلوئوسینولون تجویز کرد یه مدت خوب شد بعد از. چندماه عود کرد رفتم دوباره پیشش، گفت ایرانی نداره، خارجی مدوپروک با کرم مگاکورت نوشتم ولی فعلا گیرنیاوردم اینارو مصرف کنم، لازم به ذکر است که بنده بیست ونه ساله و مجرد هستم، به هیچ عنوان رابطه جنسی یا لمسی پوستی و...با کسی نداشتم، جهت تشخیص این موضوع رو گفتم تا موارد دیگه ای غيراز بیماریهای مقاربتی، بررسی گردد، ضمنا در قسمت مدولایی آلتم گاهگاهی درد دارم، بعبارتی انگار زخمها عمیقند،درد زخمها بصورت سوزش بدنبال دستکاری کردن و مرطوب کردنش ظاهر میشود ولی درحالت عادی دردی ندارند وفقط گاهی ظاهر میشوند طبق عکسی که فرستادم مشخصه،الان دستور چیست؟ باید تهران بیایم یا...؟؟ با تشکر و احترام.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      از نظر تب خال باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر دانشجو پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر. هنگام نزدیکی با خانوومم در ابتدا آلت تناسلیم دچار نعوذ می باشد. ولی هنگام دخوول آرام آرام از حالت نعوذ بیرون می آید و این باعث می شود که خودم و همسرم لذتی در سکس نبریم. حال میخواستم ببینم جهت رفع این مشکل چ کار باید کرد؟ آیا داروی خاصی باید مصرف نمود؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر دانشجو پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر. خانوم هستم .بعد از نزدیکی با همسرم دچار درد در ناحیه اطراف ناف و زیر ناف شدم. تقریبا دو روزی این درد احساس میشه. میخواستم دلیل این درد رو بدونم؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست اگر ادامه داشت سونو و ازمایش
  • تصویر کاربر دمیرچی جمعه ۶ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترخسته نباشید.بنده سنگ کلیه ای۶mmداشتم که وقتی سونوگرافی دادم متوجه شدم سنگ در حالب سمت راستم هست.که این سنگ بعد ۲۵روز دفع شد.یه هفته قبل از اینکه سنگ رو دفع کنم توی بیضه هام مخصوصا بیضه ی سمت راستم احساس سنگینی می کردم که کلافه کننده بود.سونوی مجددگرفتم معلوم شد که سنگ کاملا دفع شده است.ولی هنوز احساس سنگینی در بیضه هام رو احساس میکنم.سونوی بیضه گرفتم بازم هیچ مشکلی نبود.دکتر ارولوژیست برای من سلکوکسیب تجویز کردکه مشکل گشا نبود.دگزامتازون تجویز کرد بازم درست نشد.الان دردخفیفی درکشاله های ران پاهام واحساس سنگینی خفیف در بیضه هام وبعضی موقع ها هم سوزش رو در مثانه ی خودم احساس می کنم که در این بین درد در ناحیه ی اطراف دستگاه تناسلی بیشتر است.آقای دکتر نظرشما چیه درد من از کجاست و چکار کنم؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دمیرچی دوشنبه ۲۵ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام آقای دکتر جواب سوال طبق گفته شما باید ظرف سه روز جواب داده شود ولی الان ۵ روز است که از ارسال سوال من میگذره ولی هیچ پاسخی دریافت نکردم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید با سیتی اسکن دفع تایید شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Hamid جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام

    دکتر کرمی عزیز من مشکلم با همسرم این هست که من بدون کاندوم 7-8 دقیقه یا بیشتر طول میکشه انزال داشته باشم و با کاندوم نازک ترین مدل هم خیلی بیشتر تا جایی که همسرم کلا منصرف میشه چون خودشون طی 5-6 دقیقه اول شدن. تکلیف چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      تمرین هماهنگی با هم
  • تصویر کاربر امید جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    باسلام
    من پسری هستم ٢۶ساله ،بعدااز هر رابطه ای که دارم ،موقع ادرار التم خیلی میسوزه و درد میگیره ،میخاستم دلیلش را بدونم
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر ایرج جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    باسلام
    چند سالی هست که وقتی پنیسم رو تحریک میکنم بعد از راست شدن وقتی به حالت اولیه بر میگرده قسمت تنه ی پنیس ورم شدید میکنه و بعد حدود ۵الی۶ساعت ورمش میخوابه
    به همکاراتون هم مراجعه کردم ولی به نتیجه نرسیدم
    عکس زیر مربوط به بعد از تحریکه
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر رامین پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر بنده سه ساله ازدواج کردم. قصد داریم بچه دار شویم.چند سوال از خدمت جنابعالی داشتم، اگر لطف کنید ممنون میشم.
    1.آیا فاصله مقاربت کمتر باشه (3روز)کیفیت اسپرم های y بهتره یا بیشتر (20روز)؟
    2.بعضی جاها دیدم قبل از مقاربت، مدت 10 دقیقه روی بیضه ها یخ بگذارید تا کیفیت اسپرم بهتر بشه.آیا کار درستی است؟
    3.آیا اسپری های تاخیری در داروخانه ها بر اسپرم مضر است؟البته استفاده موقت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      1-بله2-نه درست نیست3-نه
  • تصویر کاربر شکوفه جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر گرامی
    همسر بنده حدود 30 سال سن دارد. و دایم از تکرر ادرار حرف میزند. در بهار و تابستان که عرق میکند این تکرر کمتر هست و ازار دهنده نیست ولی در زمستان زیاذ هست. البته ایشان زیاد مایعات مینوشند. ایا دلیل نگران کننده ای دارد یا خیر؟ ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      جهت نوار عصب مثانه تماس09351142080
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب