اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر تقی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.3 /4 روز پیش با همسرم در یک روز چند بار همخوابی داشتیم.و فردای اون روز پای چپش و بیضه اش درد میکرد.رفت دکتر گفتن رگش گرفته.اینم باید بگم که الکل و سیگار هم مصرف میکنه.و الان آلتش نعوذ نمیکنه.باید چه کنیم؟ مشکل چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست خوب میشود
  • تصویر کاربر سرور دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر
    به علت ترافیک نمونه اسپرم 35دقیقه بعد از انزال به ازمایشگاه رسید،ایا در جواب مشکل پیش می اید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر sara.am چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    سلام.ازقسمت مجرای مدفوع ازداداش 11 ساله ام مایع سفید وزردرنگ چسبنده بی اختیار بیرون میریزد.و موقعی که از دستشویی برمیگردد مجرای ادرارش شل میشود و قسمت پایین بی حس میشود و قسمت بالایش میرود داخل و میسوزد..علتش چیست؟باتشکر..لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با سلام
    من پسری ۱۴ ساله هستم و مشکلم این است که بعد از تخلیه کامل ادرار. باز هم از من قطره قطره ادرار می اید و اینکه چند باری هم دچار سوزش بعد از ادرار شده ام.
    ایا من دچار بیماری شده ام و ایا باید به پزشک مراجعه کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      نه مهم نیست
  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید خدمت دکتر کرمی.
    از بچگی عادت داشتم آلتم رو به سمت پایین در لباس زیرم قرار بدم.الان این گونهذشکل گرفته و در موقع تحریک(راست) شدن به سمت پایین میرود. در ضمن تا به حال خود ارضایی نداشتم ودر راست شدن آلتم مشکلی وجود نداره 18سال دارم. این موضوع نگرانم کرده. ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر عطا سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.من وقتی ارضا میشم تا چند ساعت و بعضی وقتها یه روز سر آلت (دقیقا خروجی آلت) حس سوزش دارم و کلا حساس میشه.چی ممکنه باشه؟قبلا هم شده بود که توی مایع منیم رگه های قرمز رنگ شبیه خود دیده بودم.من خیلی روی زگیل تناسلی وسواس دارم میشه تو عکس ببینید چیزی شبیه اون نباشه.چند سال هم هست که با یک نفر رابطه دارم و با افراد مختلفی نیستم. در کل میشه جوری خیالم راحت شه که زگیل ندارم؟ هیچ ضایعه گوشتی روی آلتم نیست.فقط از قدیم روی بیضه هام یه لک کوچیک قهوه ای رنگ بود اونم خیلی ساله هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر من حدود 6ماه پیش بایه نفر رابطه داشتم که بعد از اون اطراف مقعدم ضایعه مثل قارچ برنگ سیاه دراومد ودر حال بیشتر شدنه . دکتر رفتم تشخیص ندادو گفت زگیل نیست فقط پماد آلوویر بهم داد که بعد چهار روز تاثیری نداشته.جواب آزمایشو براتون میفرستم.خواهش میکنم کمکم کنید.درصورت نیاز عکسو میفرستم.
    آقای دکتر عکسو پیوست کردم.باید عرض کنم که دونه ها سیاه هستن به خاطر پمادی استفاده میکنم یه کم رنگش تغیر کرده. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      باز نشد
  • تصویر کاربر عباس سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    دکتر چند وقتی هست که به هنگام نزدیکی زیر آلت تناسلی من قرمز رنگ میشود به طوری که به شدت میسوزد و از ادامه نزدیکی به اجبار باید جلوگیری کنم . میخواستم بدونم دلیل این چیه ، آیا یک بیماری به حساب میاد ؟ درمانی داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر م.ش دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.ممنون از کانال خوبتون اقای دکتر یه سوال داشتم از محضرتون.ایا ازمایشی هست ک مشخص کنه پسر قبل ازدواج سکس داشته یا نه؟ممنون میشم ج بدید.یا حق
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 707 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب اقاي دكتر كرمي
    اسلام خدمت اقاي دكتر كياني.روز بخير. اينجانب دچار مشكل نعوظ و بي حسي الت ميباشم به اين صورت كه در طول روز اصلا نعوظ نداشته و در زمان نزديكي نيز در همان اول عشق بازي يكم نعوظ داشته و در بعضي مواقعه ام اصلا نعوظ صورت نميگيرد واگرهم صورت بگيرد سريع از بين ميرود و ديگر اصلا بوجود نماييد.دكتر نيز رفتم قرصهاي EXQTIQUE ، YOHIMBINE 2 mg ، Tiafil 10 را مصرف كردم تا زمان مصرف بهتر شده بودم اما بعد از اتمام قرصها مشكل برگشته و حل نشد.مطلع باشيد كه من دچار كبد چرب بوده و چربي خون نيز داشته ام البته بهتر شده ام اما مشكل نعوظ و بي حسي الت هنوز وجود دارد لطفا راهنمايي بفرماييد ممنون . ممنون سنم 30 سال
    نمونه ازمايش اسپرم كه در پژوهشگاه رويان انجام شده به شرح زير مي باشد
    specimen characteristics
    abstinence duration 3 day
    collecting type masturbation
    volume 1.6
    color milky
    PH 7.2
    liquifaction time 20 min
    viscosity normal
    sperm concentration
    sperm count /ml 159 milliion
    sperm count : total 254.4 million
    sperm motility
    sperm motility , total 73.9
    rapid progressive : class A L 3.5
    progressive : class B 42.6
    total progressive : class A+B 46.1
    non - progressive : class C 27.8
    non - motile : class D 26.1
    live ratio : class A+B+C 73.9
    sperm morphology
    normal morphology 5
    abnormal morphology 95
    % amorph 80
    % giant head 5
    pin head 2 /100sperm
    % coiled tail 2
    % excess residual cytoplasm 8
    other tests
    germinal cell 2-3 /hpf
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      ازمایش خوب است
    2. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      ممنون دكتر لطف كرديد.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      ممنون
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

زگیل های تناسلی به شکل برجستگی های به رنگ پوست هستند که روی فرج، واژن، دهانه ی…
سرطان پروستات، یکی از شایعترین سرطانها در میان مردان، یک موضوع جدی برای سلامتی است. با وجود…
بسیاری از مردان در مقطعی از زندگی خود، با یک درد مبهم یا احساس سنگینی در ناحیه…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب