اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر Ali سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ادب . چند سالیست که در آلت خود در قسمت ختنه گاه ، قسمت زیر آن چیزی مانند غده چربی مشاهده کرده ام که اندازه آن نصف یک ماش میباشد ، و از لحاظ قرارگرفتن اینگونه است که در زیر پوست است و وقتی پوست را میکشم انگار در لایه سطحی و با تکامن دادمست آن هم تکان میخورد، یعنی فقط به خود پوست متصل هست ، از شما سرور گرامی خواهشمندم بنده را راهنمایی کنید که آیا این طبیعی هست یا نیاز به درمان دارم ؟؟؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر سید جمعه ۱۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 560 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید خدمت دکتر عزیز

    خارج شدن مایع لزج شبیه وازلین هنگامی که با کمی فشار این کار صورت بگیرد متشکرم اگر راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر علي سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقاي دكتر بي زحمت بنده وقتي اداردارم دستشويي كه مي رم كامل ادارم تموم نميشه وقتي بيرون ميام مداوم سرآلت خودم را فشارمي دم البته خيال مي كنم هم چند قطره ادار بيرون مياد لطفا راهنمايي كنييد.تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من را بخوانید
  • تصویر کاربر آریا سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر نظر شما راجع به کپسول Semenex چیه من مشکل تعداد اسپرم دارم این کپسول اصلا مورد تایید پزشکان هستش
    www.semenax.co.uk
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      خیلی موثر نیست
  • تصویر کاربر عبدالرحمن سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام
    بیست ساله هستم مرد و مجرد .حدود سه ماه است که بعد از ادرار تا چند دقیقه آب تقریبا زرد رنگ نسبتا غلیظی ازم خارج میشه و همینطور از وقتی که یادم میاد هر وقت کمترین حس شهوتی بهم دست میده هم چند قطره ازم خارج میشه .آیا خود به خود با گذشت زمان خوب میشه یا باید دارو مصرف کنم.چه دارویی
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      بله
  • تصویر کاربر سید سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 5662 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر کرمی. برادر خانومم که 21 سالشه امشب بهم زنگ زد و گفتش ی مشکلی براشون پیش اومده. مکرر احساس ادرار میکنن اما وقتی میرن دستشویی خیلی کم ادرار میاد و انگار چیزی جلوی ادرارشون رو می گیره و شمت مثانش هم احساس میکنه که خیلی سفت میشه.
    طفلک هم از سمت پدر و هم از سمت مادر یتیم هستش و کسی نیست بهش رسیدگی کنه. ساکن ساوه هم هستش. متاسفانه بیمه هم نیست. بهش گفتم برو بیمارستان پیش متخصص کلیه. میگه اینجا همه عمومی هستن و فقط سرم میزنن. (مشاهدات خودم هم در مورد ساوه هم همینه- مقصر فوت مادرشون هم ی سری پزشک نما تو ساوه بوده). امکانش هست راه نمایی کنید چکار کنیم؟ مشکل حادی هست؟
    میگه درد نداره اما از احساس دستشویی مکرر نمیتونه بخوابه. شما پزشک متبحری رو توی ساوه می شناسید؟
    خیلی ممنونم آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      باید بررسی شود
  • تصویر کاربر محسن سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید اقای دکتر من امروز در ادرارم لخته خونه کوچک دیدم میخواستم ببینم مشکله خواستی دارم در ضمن من از داروهای ملین و چربی سوز و معده استفاده میکنم
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      سونو کنید از مثانه
  • تصویر کاربر م.ش جمعه ۱۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.خسته نباشید.اقای دکتر میخواستم بپرسم ایا ازمایشی هست ک معلوم کنه اقا پسری قبل ازدواج با دختر خانمی رابطه جنسی با کسی داشته یا خیر؟ممنون میشم ازتون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر سمانه سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت دکتر کرمی و همکاران گرامی
    سرآلت تناسلی شوهر بنده یک روز است یک دانه ریز دارد و سوزش هم دارد البته این دانه ریز قابل رویت نمی باشد، خودش احساس می کند که یک دانه وجود دارد.آیا باید نگران باشیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    میخواستم بدونم من آزمایش کشت ادرار دادم که جوابش منفی بود و آیا این آزمایش عفونت های جنسی را نشان میدهد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب