اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسام یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    پیرو سوالم خاستم چند تا عکس بدم ببینید.که موقع پهلو خوابیدن التم داخل میرود و روی پوست ان چروک دارد.اینم یه عکس دیگه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر اسفاري یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    سلام من بالاي التم سمت راست خودم بعضي وقتها متورم ميشه و دردي نسبتا زياد در سر كشاله ران دارم همجنين در ناحيه پشت كمرو شكم احساس گرفتگي. سونوگرافي شكم هم دادم ًولي دكتر مشكلي نديده و صرفا قرص فلوكساسين تجويز شدة، خواهشا مرا راهنمايي بفرماييد من بشدت نگرانم ، منظر جوابتان هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      مشكلي نداريد
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر کرمی عزیز
    این دومین باره که براتون پیام میفرستم وازتون خواهش دارم هرچه سریعتر به سوالم پاسخ بدید
    من ازشمامیخوام که فرمول داروهای شیمی درمانی وخاصیت مربوط به هرماده را دراختیار بنده قرار دهید
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      از دكتر شيمي درماني بپرسيد
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر. 25 ساله هستم سه ماهی میشه تکرر ادرار دارم . به خصوص شب ها قبل خواب باید سه چهار بار برم توالت. مقدار ادرار کم است. تاخیر کمی هم در شروع ادرار دارم. فشار ادرار هم احساس میکنم نسبت به قبل کمتر شده. آزمایش ادرار دادم دکترا گفتن یه خورد مشکوک به عفونت. سونو گرافی کلیه و مثانه نرمال بود. چگونه باید درمان کنم؟ به نظر شما مشکل ممکنه از پرستات باشه؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار عَصّب مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان.ببخشید میخواستم بدونم میزان خروج منی خود ارضایی و همبستری با خانوم فرق میکنه یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر ارش یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    با سلام.میخواستم ببینم هزیننه ی پلایکیشن چقدر هست ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بر اساس تعرفه است
  • تصویر کاربر ارش یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    با سلام.میخواستم ببینم هزیننه ی پلایکیشن چقدر هست ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بر اساس تعرفه است
  • تصویر کاربر فرشاد یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید. جوانی هستم 26ساله...دقیقا سه روز پیش بعد از ادرار کردن که با سوزش نیز همراه بود چند قطره خون در انتهای ادرارم مشاهده کردم که با فشار بیشتر اوردن به خودم تبدیل به چندین قطره که زیاد هم بود همراه با سه لخته خون خیلی کوچیک مواجه شدم... بعد از این حالت از همان ادرار به بعد خونی در ادرار با چشم ندیدم... مصرف مایع جات رو بالا بردم و تا حد قابل توجهی سوزش ادرارم کم شده و تا به الان خونی ملاحظه نکردم... از فردای اونروز دردی تو پهلو خودم حس میکنم گاهی زیر شکم و در بعضی اوقات در بالای بیزه که خیلی شدید نیست اما مشخصه که بصورت نرمال هم نیست
    میخام بدونم حداقل چقدر خطرناکه این مشکلم... و باید چیکار کنم؟
    ممنون از راهنمایی و کمکتون جناب دکتر کریمی

    حق یارتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر شاهین یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام من 27 سالمه و یه مدته پر ادراری دارم روز پنج بار وهر بار میرم احساس میکنم کاملا مثانه م تخلیه نمیشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار مثانه
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    با سلام من اکثر اوقات که مایعات مثلا شیر یا چای میخورم زیاد دستشویی میرم و ادرار میکنم خودم حس میکنم که غیرعادی هست و معمولی نیست بعضی وقتها هم درناحیه پهلو.پایینتر ازدنده ها پشت وجلو در واقع بهتره بگم اطراف کلیه احساس درد میکنم بنظرتون مشکل چیه چکار بکنم


    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب