اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حمید جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1303 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقاای دکتر بنده نزدیک به ی ساله و مخصوصا این چند ماهه اسپرم من بعد انزال دارای حباب و دانه دانه هست و گاها رشته های در آن دیده می شود دو ماه پیش آزمایش هم دادم .. که نتیجشو براتون میفرستم .. ضمن اینکه در بدو تولد بیضه چپم بالا بوده و در سن 5 سالگی اوردن پایین و همچنین سال 92 همون چپ رو عمل واریکوسل کردم ..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      مشكلي نيست
  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    من پسری 22ساله هستم که منی که از من خارج میشه یک طور نیست مث آب وذره های ریز سفیدی داخلشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر الف جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    با سلام
    می خواستم بدونم اگر هنگام ارضا شدن مانع خروج منی شویم،آیا خطرناک است و ممکن است دچار بیماری خاصی شویم یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بهتر است نكنيد
  • تصویر کاربر علی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    با سلام
    الت بنده در قسمت مخروطی اش دچار یه کبودی به رنگ تیره است و این سیاهی در یه قسمت پایین مخروطی شکل التم بود ولی الان احساس میکنم بزرگتر شده ولی هیچ دردی هم ندارم ولی زیاد تیره نیست

    و موقع ورزشم دچار تو رفتگی میشوم ولی در حالت معمولی سایز استاندارد دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر ح شنبه ۷ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1864 مشاهده پرسش
    سلام
    مدتیه سمت راست قسمت بدنه آلتم تقریبا چسبیده به کلاهک ، یه چیز غده مانند شبیه لوله یا لوبیایی که خیلی هم سفت هست پیدا شده. دکتر رفتن برام سخته. میشه راهنمایی کنید ببینم چیه؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    شما به هیچ سوال جواب درست و حسابی ندادید فقط گفتی باید معاینه کنم پس بجایه متنه پرسسو پاسخ آدرستو بده بگو بیاید معایمه کنم دکی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      مسءله پول ويزيت نست تشخيص درسته من خيلي از مريضها كه گفته اند بايد عمل كنند با معاينه از عمل معاف ميكنم
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام،من دوپسر دوقلو دارم ،وقتی برای ختنه کردن مراجعه کردم گفتن که آلت قل اول دارای خمیدگی مادرزادی است؛مقدار خمیدگی کم و به سمت چپ میباشد؛آیا این موضوع خطرناک است؟؟؟باید چکار کنم؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر انصار یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    باسلام
    مردی 30 سالم هست و دچار بیماری کولیت اولسرو هستم در آخرین درمانم قرص آزاتیوپرین تجویز شده است می خواستم بدانم در هنگام مصرف این دارو می توانم بچه دار شوم یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بله
  • تصویر کاربر وحید یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید
    دکتر ببخشید چند وقتیه که خیلی عذر میخوام سمت چپ باسنم خشک میشه ترک برمیداره یه جورایی سوزش ایجاد میکنه و یه جوری میخاره ودست که میزنم انگار جوش زیر پوستی داره خواهش میکنم اگه میشه لطفا راهنمایی ام کنید خیلی ازتون ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر کمال یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خسته نباشید خدمت آقای دکتر....بنده 24 ساله هستم و معلولم(نمیتونم راه برم)میشه لطفا راهنماییم بفرمایین که چطور میتونم به طول و قطر آلت تناسلیم بیافزایم؟...از لحاظ طول و قطر کوچک هستش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      راهي ندارد
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

زگیل های تناسلی به شکل برجستگی های به رنگ پوست هستند که روی فرج، واژن، دهانه ی…
سرطان پروستات، یکی از شایعترین سرطانها در میان مردان، یک موضوع جدی برای سلامتی است. با وجود…
بسیاری از مردان در مقطعی از زندگی خود، با یک درد مبهم یا احساس سنگینی در ناحیه…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب