اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ا. سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام. من روی پوست التم و محل ختنه گاه و اطرافش دو سه تا سوراخ هست که پوست پاره شده که کوچک هستند و چند مدتی یکبار یک دونه های کوچک سیاهرنگ از ان خارج میشه.در ضمن مشکل جنسی خاصی ندارم. لطفا راهنمایی کنین ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید
    من یه مشکلی دارم اگه ممکنه کمکم کنید . من وقتی یه صحنه تحریک آمیز اعم از فیلم و عکس و ... می بینم در ناحیه زیر شکم و آلت تناسلی یه حس هیجان و تحریک یا یه همچین چیزی دارم که اسمشو نمی دونم این مشکل چیه و برای درمانش باید چکار کنم ؟ ضمنا چند روز پیش تو باشگاه وقتی داشتم ورزش کمر رو انجام می دادم به طور ناخودآگاه و بی اختیار دچار ارضای جنسی شدم مشکلم چی هست لطفا کمکم کنید .
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر سیامک دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 935 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    در ۱۷ سالگی یک بار خود ارضایی شدیدی داشتم که به علت کم شدن مواد لغزنده موجب آسیب دیدن پوست آلتم شد و بعد از اون تا چند روز پوستش قرمز و‌ملتهب بودو پس از بر طرف شدن میزان حس اون به شدت کاهش پیدا کرد به مرور زمان تا حدی خیلی کم میزان تحریک پذیری افزایش پیدا کرد ( حتی دوره های چند ماهه ای هم از تحریکش اجتناب میکردم و با کرم مرطوب کننده و ... تیمارش میکردم ) اما بعد از ۱۰ سال میتوان گفت از ۱۰۰ در صد تنها ۳۰ درصد حس دارم... اونم به صورت پراکنده نقاطی که کمتر آسیب دیدن...آیا دارو یا راهی برای رشد دوباره پایانه های حسی وجود دارد ؟.....
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      خوب ميشود
  • تصویر کاربر هادی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام. در بدنه آلتم که در عکس هم مشخصه تغییر رنگ ایجاد شده. این اتفاق در دو طرف کلاهک هم به صورت دو سه تا خط تیره سیاه هم هست. ترشح بدبو ندارم. خارش و درد هم. مشکل چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر فرید دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    باسلام،منظور من راهنمایی بود دکتر پیرو ایمیل قبل که فرمودین عکس بفرست عکس را فرستادم ولی راهنمایی به دستم نرسید،لطف کنید یه راهنمایی از (مشکل بنده)کنید.با عرض معذرت خواهی جهت پرسش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      همينجا
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 465 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند وقتی استپوست زیر الت تناسلی در چند ناحیه سفید رن و برجسته شده است البته درد یا سوزش و خارش ندارد لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بايدببينم
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان .من ۲۱سال و مجردم .من هنگام خودارضایی نعوظ خیلی کاملی دارم و نزدیک انزال نعوظ قوی میشود ولی نعوظ صبحگاهی و شبانه ندارم .آیا مشکلی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      مشكلي نيست
    2. تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      دکتر یک سوال دیگر .من هنگام نعوظ آلت حس ادرار دارم و میرم دستشویی مثل ادرار ولی بیرنگ میاد و وقتی ادرار میکنم نعوطم میخوابه .همین که دوباره به نعوظ میرسم دوباره حس ادرار بهم دست میده
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      اهميت ندهيد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مالک دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای بود کرمی
    سلام آقای دکتر اگر خاطرتان باشدیک ماه پیش من سوالمو درمورد هورمون هام ضعیف است ،بیضه ی چپم کوچک ونرم،آلتم کوچک ،زیر بیضه ی چپم عروق خونی 3 سانت کشیده شده است ،23 سالم است در10 سالگی یه بار عمل فتق سمت چپ انجام دادم ودر 22 سالگی یه بار واریکوسل سمت چپ انجام داد واینکه 6 ماه قبل به خاطر ضعیفی هورمون هام به دکتر غدد میرم واون تستسترون نوشت وگفت این ها رو بزن وبعد از 6 ماه بیا دوباره معاینه کنم آقای دکتر در سوال یه ماه پیش اینها رو پرسیدم که شما گفتید باید معاینتون کنم . آقای دکتر 8 روز پیش 3 آبان که بعد از 6 ماه بود دکتر غدد وقت داده بود رفتم گفت باید یه آزمایش تستسترون دیگه (که 6 ماه قبل این آزمایش رو انجام داده بودم )ویه آزمایش منی انجام بدی تا ببینم این تستسترون ها رو که در این 6 ماه زدی بربدنت تاثیر داشت ووضعیت نطفه ات رو ببینم چه طور است،انجام دادم بردم پیش دکتر ،دکتر درجواب آزمایش تستسترون گفت هورمون مردانت بازم ضعیفه ودر جواب آزمایش منی گفت اسپرم دربدنت هست ولی در حال حرکت نیستند مرده هستند دیگه لازم نیست تستسترون بزنی باید پیش یه دکتر ارولوژیست بری تا اون درمانت کنه شاید ضعیفی هورمونت مردانت به خاطر اون کوچکی بیضه چپ،نرم بودن آن وعروق خونی کشیده شده زیر آن بیضه باشد حرکت نکردن اسپرمات احتمالا واریکوسل باشد واینکه قبلا سابقه عمل داشتی شاید عمل هات بد انجام شده باشد،آقای دکتر به خاطر این بیماری 2 سال پیش میخواستم استخدام نظام شم انداختند،آقای دکتر به حق این ماه عزیزصفر که در پیش است بعد ازاین ماه میام پیش شما درمان بشم،انشاالله به حق امام حسین وحضرت ابوالفضل شفا یابم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بياييد ببينم
  • تصویر کاربر امیرحسین شنبه ۱۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده پسریی پانزده ساله ام و خودارضایی میکنم
    مدتی پیش متوجه یک بخش متورم بین ختنه گاه و قسمت عقبی آن شدم که خود به خود از بین رفت و هر چند وقت یکبار (خیلی کم) ظاهر میشد ولی باز خوب میشد
    چند وقت پیش موقع خواب که بر روی شکمم خوابیده بودم متوجه یک صدا تق شدم که بعد از برسی فهمیدم آن توده حرکت کرده به سمت پایین
    چند روز پیش یک جوش در همان نواحی زده شده بود و آن را ترکاندم و صبح که بیدار شدم متوجه شدم که دوباره آن ناحیه(در همان منطقه جوش)دوباره ورم کرده (حدودا دوبرابر دفعه قبلی)و کمی درد هم میکند
    و وقتی آن ناحیه را فشار میدهم متوجه یک غده کوچک میشوم
    لازم به ذکر است چند روز پیش فبل از جوش زدن متوجه خون(خیلی کم) در لباس زیر ام شدم
    لطفا راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر تیمور شنبه ۱۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.پسری 24 ساله هستم آلتم کوتاهه در حالت نعوظ 11 سانت و لاغر .سوالم اینه با این وجود زیاد نعوظ داره جوری که اگر دوساعت بازار باشم یا جایی که دختر رد میشه نعوظ پیدا میکنه و داره آبرومو میبره میخواستم بدونم دارویی قرصی برا کاهش نعوظ وچود داره یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      وزنت را كم كنيد
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب