اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آیا وازکتومی یعنی قطع راه بی بازگشت باروری مردان؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

آیا عمل وازکتومی مردان یعنی عدم باروی همیشگی آنها؟ ممکن است پس از وازکتومی، فرد به دلیل از دست دادن فرزند، ازدواج مجدد و یا هزاران  دلیل دیگر اقدام به بچه دار شدن کند. اما آیا باروری پس از وازکتومی مردان برگشت پذیر است؟ راه های مختلفی برای جلوگیری از باروری زوجین وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از کاندوم، تکنیک with drawl (انزال به بیرون) و استفاده از قرص های جلوگیری کننده توسط خانم ها و استفاده از وسیله های اسپرم کش، می توان اشاره کرد. موضوع ناباروری قصه عجیبی است.

از یک سو زوجین جوانی را می بینیم که در بدو ولد له له زنان آرزومند باروری و داشتن یک بچه هستد و در این راه تمام مشکلات و سختی های مسیر را که می توان مسئله فرهنگی خانواده و فشار از بیرون خانواده به زوجین و از طرفی تحمل پرداخت هزینه های بالای باروری از قبیل جراحی واریکوسل و IVFو IUI، به جان خریده و چه بسا در بسیاری از مواقع موفق به بچه دار شدن نمی شوند و این آرزو بر دل آنها می ماند. از این سو شاهد مردان جوانی هستیم که با داشتن یک بچه اقدام به قطع راه تولید اسپرم و باروری یعنی وازکتومی می کنند.

وازکتومی و ناباروری

اینجانب بر اساس تجربه 20 سالگی جراحی کلیه و مشاهده بیماران زیادی که بعد از وازکتومی دچار مشکلاتی از قبیل درد مزمن بیضه و یا احساس پشیمانی از وازکتومی به علت طلاق و اقدام دوباره برای بچه دار شدن با خانم جدید و یا از دست دادن بچه ها به علت تصادفات و بیماری و غیره، بوده ام. هرگز در طول 20 سال سابقه جراحی ام عمل وازکتومی را انجام نداده ام.

عمده دلیل من در این موضوع قطع سه صوت آن توسط پزشکان عمومی ولی در صد موفقیت بسیار پایین عمل برگشت و یا وازووازستومی است و لذا این راه تقریباً بی برگشت را به عنوان یک روش جلوگیری مناسب نمی دانم و از زوجین خواهشمندم که قبل از اقدام به وزاکتومی حتماً مطالعه کافی و مشورت با چند پزشک متخصص را داشته باشند.

لوله واز چیست و عملکرد آن کدام است؟

وازکتومی

لوله های واز در طرف راست و چپ به بیضه ها متصل هستند و از طرفی با طی مسیر در طناب بیضه ها در نهایت منجر به مجرای ادرار مردان و در قسمت جلو پروستات باز می شوند. نقش اصلی لوله های واز در بیضه راست و چپ حمل سلول ها یا نطفه های تولید شده در مرد و بارور کردن و به بلوغ رساند آنها در طول مسیر و سپس ریختن مایع منی به مجرای ادرار و سپس انزال مایع منی موقع مقاربت می باشد که این امر در نهایت باعث مواجه اسپرم یا نطفه مرد با تخمک خانم در موقع انزال شده و ترکیب آنها منجر به باروری می شود.

عمل وازکتومی چیست؟

وازکتومی به معنی قطع کردن دوطرفه لوله های واز یا منی بر می باشد.

# چگونگی انجام عمل

در این روش به صورت سرپایی و در درمانگاه ها و اغلب توسط پزشکان محترم عمومی انجام می شود که اغلب بدون بیهوشی و با تزریق بی حس کننده به محل با برش کوچک روی پوست بیضه ، واز را بیرون کشیده و قطع می کنند و با نخ غیرقابل جذب گره می کنند. این عمل دوطرفه و در راست و چپ بیضه انجام می شود.

imagesx

درصد موفقیت آن چقدر است؟

به علت قطع شدن کامل مسیر و حبس شدن سلول های نطفه ساز و مرگ تدریجی آنها اصولاً پس از 3-4 هفته دیگر اسپرمی در مایع انزالی وجود ندارد و در آزمایش اسپرم تعدا نطفه ها صفر است و هر چه زمان پیش می رود سلول های نطفه ساز در بیضه کم کارتر خواهند شد و لذا می توان گفت عمل وازکتومی 100 درصد مرد بارور را نازا خواهد کرد.

عوراض وازکتومی چیست؟

عوارض را می توان به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد. در کوتاه مدت پس از عمل، التهاب و درد و یا جمع شدن خون یا هماتوم و عفونت محل عمل را می تواند پس از عمل وازکتومی را ایجاد کند. در عوارض بلند مدت وازکتومی: درد مزمن بیضه ها را می توان نام برد. هنوز مطالعه ثابت شده ای که عمل وازکتومی شانس سرطان بیضه و پروستات را بالا می برد ثابت نشده است.
از دیگر عارضه وازکتومی بعد روحی و روانی آن است. کسانی که از اقدام خود پشیمان می شوند دوباره باید تحت عمل جراحی وازووازستومی یا عمل پیوند مجدد قرار گیرند که همچنانکه عرض کردم یک عمل میکروسکوپی و با درصد موفقیت پایین می باشد و بین 20-40 درصد گزارش شده است.

آیا وازکتومی باعث قطع شدن مایع منی می شود؟

مایع منی ترکیبی از ترشحات کیسه های منی و پروستات می باشد که به آنها نطفه هایی نیز از طریق لوله منی بر یا واز اضافه می شوند و لذا در هنگام وازکتومی مایع منی وجود دارد ولی در داخل آن اسپرم یا نطفه اصلاً وجود ندارد و لذا خاصیت باروری ندارد.

وازکتومی

 

آیا وازکتومی روی میل و توان جنسی اثر دارد؟

ارتباطی ساختاری بین عمل وازکتومی و میل و توان جنسی وجود ندارد ولی از لحاظ روحی اغلب کسانی که وازکتومی می کنند به علت درد مزمن محل و نیز مشکلات روحی و روانی ممکن است میل و توان جنسی آنها با منشاء روحی کاهش پیدا کند.

☑️ اما توصیه های پایانی و علمی اینجانب

  • حتی الامکان وازکتومی را به عنوان روش اول رای ایجاد ناباروری انتخاب نکنید چون تقریباً برگشت پذیر نیست و اول روش های ساده را انتخاب کنید.
  • قبل از انجام وازکتومی حتماً تمام جوانب آن را در نظر بگیرید.
  • با همسر خود مشورت کنید و او را در جریان عواقب آن قرار دهید.
  • با چند پزشک متخصص مشورت کنید.
  • با گذشت زمان بیشتر از زمان عمل وازکتومی شانس باروری از بین خواهد رفت ولذا در صورت پشیمانی هر چه سریتر نسبت به عمل وازووازستومی اقدام نمایید.

سوال: آیا وازکتومی را می توان جهت جلوگیری از انتقال بعضی از بیماری ها از والدین به بچه انجام داد؟

بله، سوال خوبی است. بعضی از بیماری ها به صورت ارثی و ژنتیکی که غیر قابل درمان هستند از مرد منتقل می شود. مثلاً بیماری پلی کیستیک کلیه ها و … که با جلوگیری از باروری از انتقال آن جلوگیری می شود و لذا این کار باید به تشخیص پزشک و مشورت بیمار و با رضایت آنها انجام داد.
در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.1/5 - (9 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رسول شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما پزشک عزیز و قرآنی.بنده در حدود چهار ، پنج سالی هست که دچار درد بیضه شده ام بطوری که برای من عادی شده پیش هر دکتری هم تو شهرمون رفتم گفته هیچ مشکلی نداری ولی بنده دچار درد شدیدی در ناحیه دو بیضه هستم .بعضی از مواقع یه درد شدیدی پشت بيضه هام دارم وقتی دست میزنم عین یک رگ سفته. با آزمایش و سونوگرافيم به جایی نرسیدم هر دارویی هم بوده مصرف کردم ولی نتیجه نداده.یکی از پزشکان گفت باید جراحی بشی جراحيم کرد ولی گفت که واريکسل بوده باز هم فرقی در درد بیضه ها م نکرد.در ضمن بنده در چهارده سالگی فتق عمل کردم و الانم متاهل و دارای یک فرزند می باشم.این یک معضل بسیار جدی برای من شده خواهش می کنم استاد بزرگوارم یه جوری منا نجات بدین از این درد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      اگر سونگرافی نرمال باشد اهمیت به درد ندهید
  • تصویر کاربر صادق شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشین
    من 21 سالمه ، چند روزیه که احساس می کنم بیضه سمت راستم یکم متورم شده و یه درد خفیف کوچولو داره که وقتی میرم حموم یا با آب سرد بیضه رو می شورم یا وقتی شرت تنگ می پوشم دردش رو احساس نمی کنم ، در ضمن احساس میکنم یکم هم سرما خوردم ، ولی اسهال و استفراغ ندارم فقط قلوم و یکم پهلو هام درد می کنه ، لطفا راهنمایم کنید ، با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      مال کلیه نیست
  • تصویر کاربر محمود دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.. تا حالا ۲بار سوال پرسیدم حواب ندادی... ببخش مزاحم شدم.. واسه خاطر جوش روی بیضم هست جکار کنم آیا دارو جیزی هست مصرف کنم... اخه رفتم دمتر پوست گفت کسیته. من اللن چکارکنم خیلی نگرانم اگه هر چی شما بگین من قبول میکنم.. داروی چیزی دآره برآم بگید... توروقران حواب بدید خیلی نگرانم.. ممنون از شما منتظر حوابتون هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      کار دکتر پوست است
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    اقای دکتر من یک دو سال بود که عادت به جلق زدن داشتم و الان تونستم خودم را کنترل کنم الان چند وقت است که بیضه سمت چپ ام درد میکنه الان باید چه کار کنم سن ام 18 سال است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    وقتتون بخیر
    اقای دکتر عزیز چندمین بار که ازتون سوال کردم تو رو به خدا راهنمایی بفرمایید
    اقای دکتر بیضه راستم یه جوریی شده
    هرچقد نگاه میکنم کمی بزرگ شده
    اصلا بالای بیضه راستم یه جوریی شده
    دو بارم سونوگرافی رفتم گفتن چیزی نیست
    جلوی شکمم یک سال درد میکنه
    درد رو میزنه به سمت نافه و کلیه
    بعضی اوقات اطراف نافم میپره
    اقای دکتر افتادگی بیضه نیست؟؟؟؟؟؟؟
    علایم افتادگی بیضه چی هست دکتر عزیز؟
    بیضه راستم بالای بیضم یه جوریی هست مثل بادکردن اینا
    تو رو به جان عزیزتون راهنمایی بفرمایید
    از شهرستان مزاحمتون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید و مراجعه به دکتر شهرتان
  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    چند روز است که در بیضه های خود بیشتر در سمت چپ احساس درد میکنم از لحاظ ظاهری تفاوتی نسبت به قبل نمی بینم ودرد تقریبا به صورت مقطعی است در ضمن به دلیل خشکی مفاصل با تجویز دکتر از داروهای ناپروکسن250 ،رباکسول500،ارتروسن 300وسلکوکسیب 100استفاده میکنم.22 سال هم سن دارم. ممنون میشم راهنماییم کنید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونگرافی بکنید
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 472 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر خیلی تشکر از اینکه به سوالات پاسخ می دهید انشاالله همیشه موفق و سلامت باشید.
    آقای دکتر بنده حدود یک سال ونیم میشه که بیضه چپم درد میکنه اوایل دردش کمتر بود ولی حدود 6 ماه میشه که دردش خیلی شدید شده و وافعا زجرم میده!!
    خارج از ایران زندگی میکنم و برای این مشکلی که دارم بار ها به پزشک مراجعه کردم ولی متاسفانه کاری برام انجام ندادن و همش گفتن مشکلی نداری در اینجا شرح حال خودم را برای شما توضیح میدم!
    بیضه چپ من در حالت نشسته درد شدید میگیره و فتق یا ورم میکنه،منشا درد بنظرم از پشت بیضه جایی که طناب ایپیدیدم به بیضه متصل است و روی خود طناب هست و همچنین در کشاله ران درد خس میشه!!
    ولی درد در هنگام قدم زدن خیلی کاهش می یابه!!
    و مشابه همین درد در بیضه راستم و کشاله ران گاهی اوقات به وجود میاد!!
    دفعه اولی که به پزشک مراجعه کردم خدود یک سال و نیم قبل معاینه بالینی کرد و گفت مشکلی ضایعه کوچکی روی بیضه هست که خودش خوب میشه درد اوایل کم بود و خودم هم زیاد اشتیاق به مراجعه به پزشک نداشتم ولی این درد رفته رفته افرایش یافت بعد از 9 ماه اینا دوباره رفتم دکتر سونوگرافی و آزمایش خون و ادرار انجام دادم گفتن مشکلی نیست و درد شاید عصبی باشه و قرص آمی تریبتیلن و مسکن دادن که اثری نداشت دوباره همین چند وقت پیش به دکتر مراجعه کردم و از بیضه موقعی که فتق کرده بود عکس گرفته بودم و نشان دادم خوده دکتر داخل مطبش دستگاه سونوگرافی داشت ضایعه ایی در بیضه چب دید حدود 2 میلی متر گفت بلند شو و نفستو حبس کن زور بزن اون ضایعه شد 4 میلی متر و دکتر با توجه به عکسی که نشانش داده بودم شک کرد برام سونوگرافی پیشرفه یا داپلر نوشت گفت انجامش بده و دوباره بیا بعد از سونوگرافی دوباره رفتم گفت مشکلی نداری ضایعه ایی 4 میلی متری روی ایپیدیدم هست که نرماله و خون جربان داره و همچنین ضایعه ایی 6 میلی متری در طرف راست هم هست و هیچ دارویی برام ندادند و گفتن عمل جراعی را هم پیشنهاد نمیکنم!!!
    آقای دکتر موندم بخدا چیکار کنم این درد خیلی زجرم میده و مطمینم درد عصبی نیست ،بخدا خسته شدم از این درد،دانش آموز هم هستم سر کلاس درس میکشه منو این درد وقتی نشسته هستم!!
    آقای دکتر ایران نیستم متاسفانه که حضوری خدمت میرسیدم،آیا این درد فابل درمان است یا نه تا جایی که من میدونم مربوط به ایپیدیدم و خوده بیضه میشه این درد؟؟دارویی آمپولی برای من پیشنهاد کنید اصلا چیکار کنم که خوب شم؟؟؟
    آقای دکتر خیلی ببخشید اکه میتونید یه شماره تلفنی بدین که بهتر توضیح بدم به آدرس ایملم ارسال کنید اگه مینوند البته برا اینکه واقعا در عذاب هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      این درد اصلا اهمیت ندهید
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 524 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید : من چند سالی است روی پوست بیضه هام چند تایی غده یا چیز دیگه ای ست بیرون آمده / اینها با توجه به عکسی که برایتان میفرستم بعد از چند سالی کمی بزرگ شد و در این حالت ثابت مانده است . چند سوال داشتم ؟ 1 - این ها غده هستن یا چیز دیگه ؟ 2 -راه برداشتن یا درمانش با عمل است ؟ 3 - اگر با عمل است عمل سراپایی یا ... ؟ 4 - بعضی وقتها سمت چپ و راست پوست بیضیه هام شدید میخارد که حتی شبها از خواب بیدار میشم و به مررور زمان باعث بزر گ شدن اینها میشود میخواستم بدانم از چه پمادی ضد خارش یا حساسیت استفاده کنم ؟ 5 - آقای دکتر من مشکل زود انزالی شدید دارم حتی با اسپری های تاخیری و با کاندم تا خیری به 2 یا 3 دقیقه میرسه لطفا راهنایی کنید از چه قرص یا چیز دیگه ای استفاده کنم ؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      غده چربی هستند درمان نمی خواهد
  • تصویر کاربر امیرعلی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بیضه سمت چپ من مدتی میشه درد داره،یک کم افتادگی داره،سمت چپ شکمم هم درد میکنه درد حتی تا سمت چپ نافم احساس میشه بعضی مواقع قسمت پایین کمرم هم گرفتگی و درد داره،آندوسکوپی،کولونوسکپی،سونوگرافی،آزمایش،اسکن با تزریق،کی یو بی،خلاصه همه چی رفتم چیزی نشون نداده،بنظر شما علتش چی میتونه باشه؟البته قبلا واریکوسل ضعیف داشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      این درد جای نگرانی ندارد
    2. تصویر کاربر امیرعلی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      خیلی ممنون از لطفتون،خدا اجرتون بده
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      تشکر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رشید جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام
    چن وقت پیش ی رابط جنسی داشتم ک از کاندوم استفاده نکردم
    بعد از اون ی دردی تو بیضه سمت چپم شروع شدش
    علتش چیه آقای دکتر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سارمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 636 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند روز پیش عمل واریکوسیل داشتم الان رو به بهبود هستم زیر بیضه ای که عمل شده رو میبینم بازم رگ های ریزی مشخص هست اصلا به اون رگی که من میبینم مربوط میشه یا رگهایی که اسمش واریکوسیله به اونا مربوط نمیشه واینکه بعد عمل واریکوسیل اگه سونو بگیرم توی سونو اگه عملم خوب باشه باید هیچ واریکوسیلی نشون نده؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نباید سونو بگیرید برجستگی رگ بعد از عمل طبیعی است
  • تصویر کاربر افسانه جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    با سلام من مدتی پیش در هر دو کلیه ام درد نسبتا شدیدی احساس کردم و به پزشک مراجعه نمودم. دکتر برای من سونوگرافی و آزمایش ادرار نوشت. در سونوگرافی من سنگی دیده نشد.در آزمایشم هم به جز قسمت crystals که برابر calsium oxalate , many بود تقریبا همه چیز خوب بود.دکتر برای من ناپروکسن و هیوسین نوشت.اما بعد از دو هفته هنوز بهبودی حاصل نشده است.مشکل من چیست؟لطفا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      علت درد شما سنگریزه ها و کریستال و درمان هر 2 ساعت اب و رقیق کردن رنگ ادرار است
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 657 مشاهده پرسش
    با سلام
    جناب دكتر در هنگام انزال مقدارى خون در مايه منى مشاهده كردم كه اين اتفاق براى اولين بار بود
    اينجانب ٣٠ ساله هستم و متاهل
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      اصلا نگران نباش مشکلی نیست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب