آیا وازکتومی یعنی قطع راه بی بازگشت باروری مردان؟

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
در این مقاله مطالعه می‌کنید:

آیا عمل وازکتومی مردان یعنی عدم باروی همیشگی آنها؟ ممکن است پس از وازکتومی، فرد به دلیل از دست دادن فرزند، ازدواج مجدد و یا هزاران  دلیل دیگر اقدام به بچه دار شدن کند. اما آیا باروری پس از وازکتومی مردان برگشت پذیر است؟ راه های مختلفی برای جلوگیری از باروری زوجین وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از کاندوم، تکنیک with drawl (انزال به بیرون) و استفاده از قرص های جلوگیری کننده توسط خانم ها و استفاده از وسیله های اسپرم کش، می توان اشاره کرد. موضوع ناباروری قصه عجیبی است.

از یک سو زوجین جوانی را می بینیم که در بدو ولد له له زنان آرزومند باروری و داشتن یک بچه هستد و در این راه تمام مشکلات و سختی های مسیر را که می توان مسئله فرهنگی خانواده و فشار از بیرون خانواده به زوجین و از طرفی تحمل پرداخت هزینه های بالای باروری از قبیل جراحی واریکوسل و IVFو IUI، به جان خریده و چه بسا در بسیاری از مواقع موفق به بچه دار شدن نمی شوند و این آرزو بر دل آنها می ماند. از این سو شاهد مردان جوانی هستیم که با داشتن یک بچه اقدام به قطع راه تولید اسپرم و باروری یعنی وازکتومی می کنند.

وازکتومی و ناباروری

اینجانب بر اساس تجربه 20 سالگی جراحی کلیه و مشاهده بیماران زیادی که بعد از وازکتومی دچار مشکلاتی از قبیل درد مزمن بیضه و یا احساس پشیمانی از وازکتومی به علت طلاق و اقدام دوباره برای بچه دار شدن با خانم جدید و یا از دست دادن بچه ها به علت تصادفات و بیماری و غیره، بوده ام. هرگز در طول 20 سال سابقه جراحی ام عمل وازکتومی را انجام نداده ام.

عمده دلیل من در این موضوع قطع سه صوت آن توسط پزشکان عمومی ولی در صد موفقیت بسیار پایین عمل برگشت و یا وازووازستومی است و لذا این راه تقریباً بی برگشت را به عنوان یک روش جلوگیری مناسب نمی دانم و از زوجین خواهشمندم که قبل از اقدام به وزاکتومی حتماً مطالعه کافی و مشورت با چند پزشک متخصص را داشته باشند.

لوله واز چیست و عملکرد آن کدام است؟

وازکتومی

لوله های واز در طرف راست و چپ به بیضه ها متصل هستند و از طرفی با طی مسیر در طناب بیضه ها در نهایت منجر به مجرای ادرار مردان و در قسمت جلو پروستات باز می شوند. نقش اصلی لوله های واز در بیضه راست و چپ حمل سلول ها یا نطفه های تولید شده در مرد و بارور کردن و به بلوغ رساند آنها در طول مسیر و سپس ریختن مایع منی به مجرای ادرار و سپس انزال مایع منی موقع مقاربت می باشد که این امر در نهایت باعث مواجه اسپرم یا نطفه مرد با تخمک خانم در موقع انزال شده و ترکیب آنها منجر به باروری می شود.

عمل وازکتومی چیست؟

وازکتومی به معنی قطع کردن دوطرفه لوله های واز یا منی بر می باشد.

# چگونگی انجام عمل

در این روش به صورت سرپایی و در درمانگاه ها و اغلب توسط پزشکان محترم عمومی انجام می شود که اغلب بدون بیهوشی و با تزریق بی حس کننده به محل با برش کوچک روی پوست بیضه ، واز را بیرون کشیده و قطع می کنند و با نخ غیرقابل جذب گره می کنند. این عمل دوطرفه و در راست و چپ بیضه انجام می شود.

imagesx

درصد موفقیت آن چقدر است؟

به علت قطع شدن کامل مسیر و حبس شدن سلول های نطفه ساز و مرگ تدریجی آنها اصولاً پس از 3-4 هفته دیگر اسپرمی در مایع انزالی وجود ندارد و در آزمایش اسپرم تعدا نطفه ها صفر است و هر چه زمان پیش می رود سلول های نطفه ساز در بیضه کم کارتر خواهند شد و لذا می توان گفت عمل وازکتومی 100 درصد مرد بارور را نازا خواهد کرد.

عوراض وازکتومی چیست؟

عوارض را می توان به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد. در کوتاه مدت پس از عمل، التهاب و درد و یا جمع شدن خون یا هماتوم و عفونت محل عمل را می تواند پس از عمل وازکتومی را ایجاد کند. در عوارض بلند مدت وازکتومی: درد مزمن بیضه ها را می توان نام برد. هنوز مطالعه ثابت شده ای که عمل وازکتومی شانس سرطان بیضه و پروستات را بالا می برد ثابت نشده است.
از دیگر عارضه وازکتومی بعد روحی و روانی آن است. کسانی که از اقدام خود پشیمان می شوند دوباره باید تحت عمل جراحی وازووازستومی یا عمل پیوند مجدد قرار گیرند که همچنانکه عرض کردم یک عمل میکروسکوپی و با درصد موفقیت پایین می باشد و بین 20-40 درصد گزارش شده است.

آیا وازکتومی باعث قطع شدن مایع منی می شود؟

مایع منی ترکیبی از ترشحات کیسه های منی و پروستات می باشد که به آنها نطفه هایی نیز از طریق لوله منی بر یا واز اضافه می شوند و لذا در هنگام وازکتومی مایع منی وجود دارد ولی در داخل آن اسپرم یا نطفه اصلاً وجود ندارد و لذا خاصیت باروری ندارد.

وازکتومی

 

آیا وازکتومی روی میل و توان جنسی اثر دارد؟

ارتباطی ساختاری بین عمل وازکتومی و میل و توان جنسی وجود ندارد ولی از لحاظ روحی اغلب کسانی که وازکتومی می کنند به علت درد مزمن محل و نیز مشکلات روحی و روانی ممکن است میل و توان جنسی آنها با منشاء روحی کاهش پیدا کند.

☑️ اما توصیه های پایانی و علمی اینجانب

  • حتی الامکان وازکتومی را به عنوان روش اول رای ایجاد ناباروری انتخاب نکنید چون تقریباً برگشت پذیر نیست و اول روش های ساده را انتخاب کنید.
  • قبل از انجام وازکتومی حتماً تمام جوانب آن را در نظر بگیرید.
  • با همسر خود مشورت کنید و او را در جریان عواقب آن قرار دهید.
  • با چند پزشک متخصص مشورت کنید.
  • با گذشت زمان بیشتر از زمان عمل وازکتومی شانس باروری از بین خواهد رفت ولذا در صورت پشیمانی هر چه سریتر نسبت به عمل وازووازستومی اقدام نمایید.

سوال: آیا وازکتومی را می توان جهت جلوگیری از انتقال بعضی از بیماری ها از والدین به بچه انجام داد؟

بله، سوال خوبی است. بعضی از بیماری ها به صورت ارثی و ژنتیکی که غیر قابل درمان هستند از مرد منتقل می شود. مثلاً بیماری پلی کیستیک کلیه ها و … که با جلوگیری از باروری از انتقال آن جلوگیری می شود و لذا این کار باید به تشخیص پزشک و مشورت بیمار و با رضایت آنها انجام داد.
در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.4/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی


سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمدهادی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 80 مشاهده پرسش
    سلام . بنده 43 سال سن دارم سونوگرافی انجام دادم ب گفته پزشک التهاب و ورم پروستات دارم با اندازه 34 . نزدیک به 7 ماه هست ک برا بارداری اقدام کردیم ک نشد . دکتر آزمایش آنالیز منی رو دادند ک به پیوست ارسال میشه . لطفا بفرمائید ابتدا برا درمان پروستات اقدام کنم یا ممکنه قدرت باروری رو از دست بدم . چکار کنم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      آزمایشتون به شدت ضعف در اسپرم ها رو نشون داده که توصیه میکنم IVF کنید
  • تصویر کاربر عطا سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 96 مشاهده پرسش
    باسلام برادربنده ۳۰ساله ۲سال پیش آزمایش اسپرم درمرکزرویان داده که تعداد۱۵میلیون با فاکتورهای ضعیف دیگرمواردکه پس ازمراجعه به دکتر وآزمایش هورمونی وتشخیص کوچکی نسبی بیضه(خفیف)تزریق دارو hcgوhmg به مدت ۶ماه انجام شدکه پس ازمدت مذکوروانجام آزمایش تعداد۲۰میلیون با بهبود نسبی فاکتورهای دیگر بازهم ۵ماه آمپول های مذکر تجویز شد اما این بارتعدادزیر ۲میلیون شد ودکترپیشنهادمیکرو نزد دکتر دیگردادند که پس ازتعویض دکتر وانجام آزمایش خون که نرمال بود بازهم تجویزhcgوhmg به مدت ۶ماه که این بار نیز باز زیر۲ملیون بود وآزمایش خونی نرمالok اما سونوگرافی رنگی نوشتن وتشخیص واریکوسل دوطرفه پس ازعمل میکروسکوپی توسط دکترمجرب ومصرف ۳ماه دارو(hcg,hmg,پودر)این باردرکمال تعجب تعدادصفر شد درمرکزرویان
    حال باتوجه به شرایط فوق امکان استخراج اسپرم ازبیضه وجود دارد؟ وچقدر احتمال دارد ؟لطفا جواب کامل بدهید باتشکر(پیوست:جواب سونوگرافی)🌹
    1. تصویر کاربر عطا چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      آزمایش خون جدید(مربوط به۵ماه پیش)نیز ارسال گردید باعرض پوزش بار اول هنگام مراجعه به دکتر(۲سال پیش)تشخیص هیپوگونادسیم داده شده بود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      بهتره بیان از نزدیک معاینه کنم
    3. تصویر کاربر عطا دوشنبه ۱۷ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      سلام دکتر مادرشهرستان هستیم امکان پاسخ وجود نداره؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      در صورت وجود هایپوگنادیسم دارو ها خوب بوده و الان امکار باروری هست و حتی میشه IVF کرد
    5. تصویر کاربر عطا دوشنبه ۱۷ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      دکتر خیلی خیلی شرمنده پس چرا آزمایش آخر نمونه منی آزو بود
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 7 ماه پیش)
      با بیوپسی از بیضه امکان باروری هست
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۴ آبان ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 78 مشاهده پرسش
    سلام. دکتر جان ۴۸ ساعت از عمل وازکتومی من میگذره و آلتم نعوظ نمیشه. قبلا در حالت نعوظ آلتم ۱۷ سانت میشد الان اصلا نعوظ نمیشه و حدود ۱۰ سانته. طبیعیه؟ چند روز بعد از عمل میتونم حالت نعوظ قبلی امو که ۱۷ سانت میشد رو داشته باشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ آبان ۰( 8 ماه پیش)
      بهتره یک هفته صبر کنید و اگر بهتر نشدید باید از نزدیک معاینه بشید
  • تصویر کاربر ساحل یکشنبه ۲۵ مهر ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 90 مشاهده پرسش
    جواب سونوگرافی رو میخواستم دکتر مطالعه کنند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      عکس ارسال نشده،مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر ساحل شنبه ۲۴ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      با سلام تصویر اسپرموگرام همسرم رو فرستادم فرمودین سونو بده انجام داده تصویر رو براتون فرستادم ممکنه راهنمایی مون کنید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      تحرک اسپرم ها کم هست
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      بررسی از نظر واریکوسل بشن
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      مولتی ویتامین WELLMAN برای آقا هر ۱۲ ساعت تا ۳ ماه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ مهر ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 107 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر. بنده 2 سال قبل واریکوسل 2 طرفه عمل کردم که بعد از 6 ماه با مصرف دارو آزمایش اسپرم نرمال شد. الان آزمایش اسپرم دادم (عکس پیوست) متاسفانه جواب نرمال نیست.وزن بنده 112 کیلو و قدم 185 سانتیمتراست. الان دکتر قرص اسپیروژن (به همراه فرتیل اید) و پودرآندروفرتی و 20 عدد آمپول سینال اف و 10 عدد آمپول فولیگنان(هاش سی جی) برام تجویز کرده و گفتن 3 ماه بعد مجددا آزمایش اسپرم بدم. از نظر شما این داروها برای نرمال شدن اسپرم مناسب هستن و نتیجه ی مطلوب حاصل میشه؟ لطفا راهنمایی بفرمایید چه کاری انجام بدم؟ تشکر
    1. تصویر کاربر علی شنبه ۲۴ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      آقای دکتر لطفا جواب بدین
    2. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      با این آزمایش و این شرایط میشه برای بارداری اقدام کنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      تحرک اسپرم ها کم هست
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      باید داروی تقویتی که میگم مصرف کنید به مدت ۳ ماه و مجدد آزمایش رو تکرار کنید
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      مولتی ویتامین WELLMAN برای آقا و مولتی ویتامین WELLWOMAN برای خانم پودر اندروفرتی هر ۱۲ ساعت
    6. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      الان روزی ۲ عدد فرتیل اید و ۱ عدد آندروفرتی مصرف میکنم. اینا جواب نمیدن؟
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      اونا هم خوبه به شرطی که تا ۳ ماه مصرف کنید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر پیمان چهارشنبه ۱۴ مهر ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 63 مشاهده پرسش
    اسپرم ضعیفه عمل واریکوسل کردم دوماه هس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۴ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      عکس آنالیز اسپرم رو بفرستید
  • تصویر کاربر farahnazrezaei شنبه ۱۰ مهر ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 85 مشاهده پرسش
    سلام.تعداد اسپرم همسرم 12 میلیون و تحرک کلاس aصفر وکلاس b 25 درصد و مورفولوژی 3 درصد و سابقه یک بار سقط در 5 هفته رو داشتم قلبش تشکیل نشد.واریکوسل همسرم هم عمل شد نظر پزشک زنان رو ای وی اف هست.نظر شما رو لطفا خواستم بدونم؟؟ضمنا همسرم داروهای مکمل رو هم مصرف میکنه با مصرف دارو تعداد اسپرم از 8 میلیون رسیده 12 میلیون و کلاس b از 19 رسیده به 25 و مورفولوژی از 4 شده 3 طی دو ماه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۰ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      مولتی ویتامین WELLMAN برای آقا و مولتی ویتامین WELLWOMAN برای خانم پودر اندروفرتی هر ۱۲ ساعت
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۰ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      تا 3 ماه مصرف کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Alireza چهارشنبه ۷ مهر ۰( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 89 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    آقای دکتر من دیروز یک تست اسپرم دادم که میتونم فایل نتیجه آن را خدمتتان ارسال کنم.

    در این آزمایش نرمال مورفولوژی من 25 هست و ابنرنال 75، در تجزیه بیشتر 30 درصد در head, 30 درصد در neck و 15 درصد در tail بیان شده است.

    مجموع پراگرسیو 58، نانپراگرسیو 3 و ایموتایل 38 است.

    بنده 37 ساله هستم و 8 سال هست ازدواج کردم و به دنبال این هستم که سریعتر بچه دار بشیم،همسرم تمام تست هاشون رو دادن و مشکل ندارن.

    من دو سال پیش تست اسپرم داده بودم اول نرمال مورفولوژی ام 35 بود و با یک دوره مولتی ویتامین به 53 رسید.

    پارسال هم سونو واریکوسل انجام دادم،مشکلی نداشتم.



    خواستم ببینم الان جنابعالی چه دستوری میفرمایید؟ فایل گزارش اسپرم را خدمتتان ارسال کردم.

    پیشاپیش از الطاف جنابعالی بی نهایت سپاسگزارم🌹🌹🌹
    1. تصویر کاربر Alireza دوشنبه ۵ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      با سلام و احترام
      بنده ۴ روز هست که سوالم را مطرح کردم و پاسخ نگرفتم،الان عکس نتیجه آزمایش اسپرم را نیز ارسال میکنم.

      ممنون میشم بررسی بفرمایید.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ مهر ۰( 8 ماه پیش)
      با این آزمایش احتمال باروری طبیعی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رحمان یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش) تعداد بازدید: 87 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید، بنده 34 ساله هستم و حدود یک سال هست برای بچه اول اقدام کردیم که متاسفانه بچه دار نشدیم و دکتر ارولوژیست مراجعه و از قسمت چپ عمل واریکسل 35 ماه پیش انجام دادم، قبل از عمل آخرین آزمایش اسپرم تعداد 95 میلیون بود، آیا امیدی به بچه دار شدنمون هست؟ ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      عکس ارسال نشده.مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر رحمان شنبه ۲۰ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      سلام، عکس ها رو به حضور عالی ارسال کردم.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      ارسال نشده
    4. تصویر کاربر رحمان یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      سلام، با عرض معذرت بنده عکس هارو از تلگرام و قسمت ربات ارسال می کنم و علّت اینکه ارسال نمی شه رو نمی دونم.
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      آزمایشات هورمونی نرمال و حرکت اسپرم ها ضعیفه
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      سونوگرافی برای بررسی وارسکوسل انجام‌بدید
    7. تصویر کاربر رحمان یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      جسارتاً تو سوال هم عرض کردم از قسمت چپ اقدام به جراحی وارسکوسل حدود 4 ماه پیش کردم ولی بعد از عمل آزمایش اسپرم ندادم. ممنمون از بابت راهنماییتون.
    8. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      باید IVF به روش بیوپسی از بیضه انجام بدید
    9. نمایش سایر 7 پاسخ
  • تصویر کاربر آرش دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 9 ماه پیش) تعداد بازدید: 93 مشاهده پرسش
    با سلام. بنده قرص سیلدنافیل استفاده میکنم ایا این قرص برای اسپرم مضر هستش . چون با همسرم برای بارداری اقدام میکنیم . ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 9 ماه پیش)
      خیر مشکلی برای بارداری نداره
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

اختلال نعوظ در مردان مبتلا به دیابت شایع تر است. بر اساس تحقیقات انجام شده، بیش از…
در این مقاله ی کوتاه، یک متخصص اورولوژی به ما توضیح می دهد که چه چیزی درباره…
شپش های ناحیه تناسلی، حشرات ریزی هستند که معمولا در موهای ناحیه تناسلی انسان زندگی می ‌کنند….

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه

17:00 - 21:00

یکشنبه

16:00 - 21:00

دوشنبه

17:00 - 21:00

سه شنبه

16:00 - 21:00