بیوپسی پروستات یا نمونه برداری از پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.
برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.
هدف از نمونه برداری چیست
- امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.
- طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.
چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟
- کسانی که PSA خون آنها در بررسی های منظم سه ماهه حالت صعودی پیش رونده داشته باشد.
- کسانی که به صورت اتفاقی PSA کاملاً غیرطبیعی و بالایی داشته باشند.
- کسانی که در معاینه انگشتی، قوام پروستات سفت و تغییر قوام نرمال داشته باشند، باید از نظر قطعی شدن سرطان پروستات، تحت عمل نمونه برداری پروستات قرار گیرند.
شرایط قبل از نمونه برداری پروستات
ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات عصبی، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.
داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.
نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود
امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.
اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.
عوارض نمونه برداری از پروستات
عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:
- عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
- علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
- خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
- خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
- خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.
مرکز نمونه برداری پروستات در تهران
پروفسور حسین کرمی جراح کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی با پیشرفته ترین تجهیزات چندین سال است که در تهران و به صورت تخصصی بر روی نمونه برداری از پروستات فعالیت دارند. در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ – ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ – ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ و ۰۹۳۸۹۲۰۱۳۱۲ تماس حاصل فرمائید.