در مورد کیست کلیه چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

کیست های کلیه اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. بیماری 45 ساله به علت درد پهلوی مبهم و جهت بررسی و چکاپ سلامتی کلیه ها به دکتر مراجعه می کند و در بررسی های انجام شده توسط دکتر در سونوگرافی، یک کیست به اندازه 5 سانتی متر در کلیه چپ تشخیص داده می شود.

این امر باعث نگرانی بیمار که مریم نام دارد شده و جهت پیگیری بیشتر به دکتر کرمی مراجعه می کند. به خاطر نگرانی مریم از این موضوع، سوال ها و جواب هایی که بین ایشان و دکتر کرمی مطرح شده است را در زیر می خوانیم.

کیست های کلیه

کیست کورتیکال، معمولاً کیسه گرد کوچکی هست که با مایع پر شده است. اکثر افرادی که به این کیست ها مبتلا هستند، از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها بترکند، خونریزی کنند و یا به حدی رشد کنند که به دیگر اعضای بدن فشار وارد کنند، باید تحت درمان قرار بگیرند.

کیست های کلیه چه چیزی هستند؟

یک کیست کلیه، یک کیسه بسته است که با هوا یا مایع پر شده است. کلیه ها اندام های لوبیا شکلی هستند که در پایین کمر قرار گرفته اند و به کنترل مقدار نمک و آب بدن کمک می کنند. آنها همچنین با تصفیه ی خون و تولید ادرار، مواد زائد را از بدن خارج می کنند. درون کلیه، واحد های سازنده ای به نام نفرونها قرار دارند. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است.

زمانی که خون برای تصفیه سازی وارد کلیه ها می شود، نفرون ها آب اضافی و مواد زائد را خارج می کنند که به صورت ادرار از بدن دفع می شوند. کیست به جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک، که راه خروجی ندارد گفته می شود که به جمع شدن این مایع در دیواره کلیه ها کیست کلیه گفته می شود.(کیست های ساده کلیه، معمولاً دیواره نازکی دارند و پر از مایع هستند.)

این کیست ها ممکن است به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک گریپ فروت باشند و می توانند به مرور زمان بزرگتر شوند. 

چه کسانی به کیست کورتیکال مبتلا می شوند؟

با بالا رفتن سن، کیست کورتیکال شایع تر می شود. تقریباً نیمی از افراد 50 سال به بالا، حداقل یک کیست کلیه دارند. اکثر افراد فقط در یکی از کلیه های خود کیست دارند، اما با افزایش سن، تعداد کیست ها و احتمال تشکیل کیست در کلیه دوم بیشتر می شود.

ابتلا به کیست کلیه

آیا کیست های ساده کلیه خطرناک هستند؟

کیست کورتیکال تقریباً همیشه بی خطر است. دلیل نامگذاری آنها این است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به یک مسئله جدی تر شوند. گرچه، برخی از کیست ها دیواره های ضخیمی دارند و ممکن است روی اشعه ی ایکس ناهنجار به نظر برسند و می توانند مربوط به سرطان کلیه باشند.

چه چیزی موجب تشکیل کیست های ساده کلیه می شود؟

کیست های ساده کلیه زمانی تشکیل می شوند که لوله یک نفرون شروع به بزرگتر شدن کند و با مایع پر شود. محققان نمی داند چه چیزی موجب این اتفاق می شود اما می دانند که کیست های کلیه ارثی نیستند. 

در کلیه چند نوع کیست وجود دارد؟

1- کیست ساده: که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی می باشد به علت سن بالا ایجاد می شود و 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.

2- کیست های متعدد: که این کیستها باید دقیقاً بررسی شوند. بعضی از این کیست ها علت ارثی دارند و از والدین به بچه ها منتقل می شوند. که به آنها (APCK) گفته می شود. نکته مهم در مورد این کیست ها تشخیص به موقع و کنترل آنها می باشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها و دیالیز در سنین پایین شود. لذا انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.

3- کیستهای مخلوط: که در سونوگرافی تعداد کیست ها متعدد و در داخل آنها دیواره های متعددی وجود دارد. این کیست ها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد.

جمع بندی اینکه در کلیه سه نوع کیست وجود دارد:

  1. کیست های ساده
  2. کیست های متعدد و ارثی
  3. کیست های دیواره دار و نامنظم

علائم کیست های ساده کلیه چه چیزهایی هستند؟

درد پهلوی چپ

کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. در حقیقت، اکثر افرادی که این کیست ها را دارند از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها پاره شوند و شروع به خونریزی کنند، عفونت کنند و یا بزرگتر شوند، می توانند مشکل ساز باشند. علائم کیست های ساده کلیه عبارتند از:

  • درد پهلو بین دنده ها و لگن، شکم یا کمر
  • تب
  • تکرر ادرار
  • وجود خون در ادرار یا ادرار تیره

کیست، بسته به محل خود می تواند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد. همچنین در صورتی که کیست از تصفیه مواد زائد خون جلوگیری کند، می تواند منجر به نوعی فشار خون بالا شود.

کیست های ساده کلیه چگونه تشخیص داده می شوند؟

کیست های ساده کلیه معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که بیمار به علت مشکل دیگری به پزشک مراجعه کرده است. رایج ترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص این کیست ها عبارتند از:

سونوگرافی: امواج صوتی و اکوهای فرکانس بالا، تصاویری از درون بدن را ایجاد می کنند.

توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن): اشعه های ایکس و یک کامپیوتر، تصاویری سه بُعدی از درون بدن فراهم می کنند. این اسکن ها، نیاز به تزریق یک ماده کنتراست یونیزه شده دارند تا کیست های مایع را از توده های جامد تشخیص دهند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از آهن ربا ها، امواج رادیویی و یک کامپیوتر، تصاویری از درون بدن تولید می شود. از این روش همچنین برای تشخیص کیست های پر از مایع، از کیست های جامد استفاده می شود. این روش نیازی به استفاده از ماده کنتراست یونیزه شده ندارد، بنابراین، برای بیمارانی استفاده می شود که به ماده کنتراست حساسیت دارند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

کیست های ساده کلیه چگونه درمان می شوند؟

در اکثر موارد، کیست های ساده کلیه نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر کیستی به اعضای دیگر بدن فشار وارد کند یا عملکرد کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد، کوچک کردن یا خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد. 2 نوع روش برای درمان کیست های کلیه وجود دارد:

  • آسپیراسیون و اسکلروتراپی: پزشک یک سوزن بلند را وارد پوست می کند تا کیست را سوراخ و مایع درون آن را تخلیه کند. سپس برای کوچکتر کردن کیست، یک محلول قوی به آن تزریق می کند. در صورت لزوم، این روش باید تکرار شود.
  • جراحی: جراحی خارج کردن کیست معمولاً با روش لاپاروسکوپی انجام می شود. در این روش، وسیله ی نازکی به نام لاپاروسکوپ از طریق حفره هایی کوچک وارد شکم می شود. پزشک در طول جراحی، ابتدا کیست را تخلیه می کند، سپس آن را برش می دهد و یا می سوزاند.

آیا کیست های ساده کلیه قابل پیشگیری هستند؟

برخی از کیست های ساده قابل پیشگیری نیستند. شما می توانید با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف نمک کمتر از 2300 میلی گرم در روز احتمال تشکیل آنها را کاهش دهید.

 آیا ارتباطی بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه وجود دارد؟

کیست ساده هیچ نگرانی نداشته و به سرطان تبدیل نمی شود.  اما کیست هایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیست های ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیه ها می شوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل می شوند.

در ویدئوی زیر کیست کلیه از داخل کلیه ی بیمار بیرون آورده می شود.

کالیکتازی کلیه معمولاً به دلیل درمان ویتامین  D، پرکاری غده تیروئید، سارکوئیدوز و موارد دیگر اتفاق می افتد. درمان این شرایط بستگی به علت وقوع بیماری دارد. در صورتی که بیمار به خوبی درمان نشود، برخی از علل نفروکلسیوز می توانند منجر به بیماری کلیوی مزمن شوند.ش

سینوس کلیوی یک حفره ی پر از چربی است که در فضای داخلی کلیه قرار گرفته است. این حفره با فضای پری نفریک در ارتباط است. سینوس کلیوی حاوی هلیوم کلیوی است و از طرفین با پارانیشم کلیوی هم مرز است.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران، عضو انجمن ارولوژی اروپا، امریکا و آسیا

3.8/5 - (54 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میثم جمعه ۱۳ مهر ۳( 2 روز پیش) تعداد بازدید: 1 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و ادب ،من 39ساله هستم کلیه هام پروتئین دفع میکنند و 12ساله تحت درمان هستم ،اما جدیداً در هردو کلیه کیست کورتیکال به اندازه 7mmوجود دارد،درکورتکس قدامی میانی راست وکورتکس قدامی تحتانی کلیه چپ،،بهترین درمان و دارو برای دفع پروتئین و کیست چی هستش،دفع پورتئین زیر هزاره ،داروهای پردینازول 5 هروزو یک عدد و50هفته ای نصف یک بار،اپلرون 25،اربیکور80،کلسیوم،وآتورواستاتین مصرف میکنم باتشکر وسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۳ مهر ۳( 2 روز پیش)
      کیست های کلیه شما کیست های ساده هستند که نیاز به اقدامی ندارد و با دارو برطرف نمیشه برای دفع پروتیین هم باید تحت نظر متخصص نفرولوژی داروهاتون تنظیم دوز بشن
  • تصویر کاربر yas دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 19 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من سه ماه پیش یه سنوگرافی گرفتم از کلیه راست که نوشته کورتیکال به دیامتر۶۲ م م درپل فوقانی راست دیده شد چندروزی یکم درد داره که بستمش سرمانزنه یه وقت چکارکنم سنوگرافیشم هست که همین و نوشته لطفا یه شماره واتساپ ویا پیج اینستاگرام برام بزارید که عکس و بفرستم ببینید خانوم ۴۱ ساله هستم وخیلی نگرانم کرده ترس وجودموگرفته چون سینمم کیست داره خواهش میکنم کمکم کنید ازشهرستانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش)
      به شماره واتس اپ 09101142080 بفرستید کد رهگیری تون رو هم بفرستید اونجا
  • تصویر کاربر حمید دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 25 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر ،کیست داخل عکس سونوگرافی خطرناک هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش)
      کیست ساده اس خطرناک نیست هر ۶ ماه الی یک سال سونوگرافی انجام شود
    2. تصویر کاربر حمید دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش)
      سلام مجدد خدمت شما ،عکس سونوگرافی براتون آمد؟ چون اینجا به من نشون نمیده
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ شهریور ۳( 3 هفته پیش)
      بله
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۶ شهریور ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 33 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر این کیست موجود درعکس سونوگرافی آیا ربطی به تومور سرطان دارد؟؟؟چقدرخطرناک هست؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ شهریور ۳( 1 ماه پیش)
      ریپورتش رو بفرستید
  • تصویر کاربر حسینی یکشنبه ۱۹ فروردین ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 63 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید.
    اینجانب چندروز درد شدید در پهلوی راست و چپ بخصوص چپ داشتم. در یکروز درد خیلی شدید شد و قرص دیکلوفناک ۱۰۰ با تجویز یکی از پزشکان آشنا استفاده کردم. بعد از چند ساعت کمی درد کمتر شد ولی پهلوی سمت راستم هنوز درد دارد. امروز سونوگرافی کلیه انجام دادم. گفتند سنگ نداری ولی در سمت چپ سنگ ریزه داری و همچنین چندین کیست در کلیه سمت چپ.(لازم بذکر است که سال گذشته نیز شن ریزه دفع کردم با درد بسیار شدید). عکس سونوگرافی را برای شما ارسال می کنم. مشکل درد چطور قابل حل می باشد؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ فروردین ۳( 5 ماه پیش)
      احتمالا براتون دفع سنگ مطرح هست مصرف مایعات فراوان داشته باشید شباف در مواقع درد استفاده کنید فعالیت زیاد داشته باشید
  • تصویر کاربر محسن‌ جمعه ۲۵ اسفند ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 68 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر سونو از کلیه ها انجام دادم،در مورد کلیه ها ابنطور نوشتن که افزایش ضخامت موضعی کورتیکال در پل میانی کلیه چپ در منطقه ای به ابعاد31*36 میلیمتر مشاهده گردید،این یافته میتواند به نفع واریاسیون نرمال باشد با احتمال کمتر s.o.l مطرح است،تطبیق بتچا سایر یافته ها و در صورت لزوم بررسی تکمیلی ،چند کیست کورتیکال در کلیه چپ دیده میشود،دانسیته های اکوژن ریز منطبق بر اکوی مرکزی در هر دو کلیه مشاهده میشود،ضخامت هر دو‌کلیه۱۰۷ میلیمتر،ضخامت پارانشیمال راست ۱۳.۵ و کلیه چپ۱۶،در مثانه اکوی غیر عادی در جدار و لومن دیده نشد،جناب دکتر نگران هستم در مورد کیست ها و کورتیکال در پل میانی ممنون میشم اگه نظرتون رو بگین،با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۵ اسفند ۲( 6 ماه پیش)
      با سلام و احترام سی تی اسکن شکم و لگن با و بدون کنتراست انجام شود
  • تصویر کاربر رها چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    مادرم ۶۱ ساله هستن سه ماه پیش سنگ کلیه در کلیه راست نشان داد دکتر دارو داد که سنگ بیفته بعد سه ماه سنو دادن الان میگن کلیه ها افزایش نشان میده و کیست کوتیکال تو کلیه راست ۷ در ۱۳ نشان میده
    مادرم دیابت و چربی خون و تیرویید دارن
    دکتر سنوگرافی گفته ممکن کلیه از کار بیفته
    لطفا بگین باید چیکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 7 ماه پیش)
      کیست کلیه نیاز به اقدامی نداره
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 7 ماه پیش)
      دیابت مادر شما اصلا کنترل نیست و با این وضع به زودی دچار مشکلات عدیده ای خواهند شد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فاطی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر
    مادر بنده ۶ماه قبل واسه چکاب سونو انجام دادن که دوتا کیست نشون داد یکی ساده کع سمت راست بود و دیگری کیست حاوی املاح کلسیم که در کورتکس میانی کلیه چپ رویت شد
    حالا بعد ۶ماه دیروز سونو شدن کیست حاوی املاح کلسیم نبود یعنی میشه خودبخود رفته باشه دکتر سونوگرافی هم دقیق سونوگرافی کرد چون گفتم کیست داشتن گفت اصلا کیستی وجود نداره ممنون میشم راهنمایی بفرمایید که آیا دوباره بریم سونوگرافی یانه کیست ممکنه خود بخود آب بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 11 ماه پیش)
      خیر سونوگرافی مجدد لازم نیست ۶ ماه الی یکسال بعد سی تی اسکن شکم و لگن با تزریق انجام دهید
    2. تصویر کاربر فاطی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 11 ماه پیش)
      یعنی ممکنه دوباره بیاد
    3. تصویر کاربر فاطی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 11 ماه پیش)
      یعنی امکان داره دوباره کیست تشکیل بشه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 11 ماه پیش)
      جهت اطمینان سی تی انجام شود
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر گلی یکشنبه ۳۰ مهر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 92 مشاهده پرسش
    سلام و روز به خیر
    در سونوی من گفته شده کیستهای کورتیکال درزون تحتانی کلیه چپ دیده می شود که بزرگترین آنها 15 میلیمتر است.
    سیستم پیلوکالیسیل کلیه دو طرف دارای فولنس می باشد.
    آیا جای نگرانی است؟
    نیاز به پیگیری دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۰ مهر ۲( 11 ماه پیش)
      با ذکر نام و شرح مجدد مشکلتون به واتس اپ 09394620321 پیام بدید
  • تصویر کاربر رسول جمعه ۲۸ مهر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر بزرگوار، 53 سال دارم از سال 95 برابر سونو کیست ساده کورتیکال 22 میل در کلیه چپ و کیست ساده 11 میلی در کلیه راست دارم و تا الان اندازه همونه و افزایش اندازه نداشتند.
    سال 98 سونو اتیپیک ساب کپسولر تشخیص داد
    پزشک معالجم به سی تی فرستاد
    سی تی ی هم کیست در کلیه چپ با یک کانون ریز اهکی مجاور ان
    در سونو مهرماه 1402
    کیست اتیپیک ساب کپسولر با چند سپتوم طریف داخلی اعلام شده
    البته سپتوم طریف در سونوی سال 98 هم یک بار ذکر شده.و از سال 95 ا الان هیچگونه ناراحتی ندارم
    لطفا در صورت امکان بنده را راهنمایی فرمایید..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ مهر ۲( 11 ماه پیش)
      سلام مجددا سی تی اسکن شکم و لگن با تزریق انجام دهید و ریپورت اخذ شود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر