جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان بیماری مثانه بیش فعال ( تکرر ادراری) چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیش فعالی مثانه چیست؟ آیا درمان قطعی مثانه بیش فعال امکانپذیر است؟ بیش فعالی مثانه عبارت است از میل شدید ناگهانی (ارجنسی) برای خالی کردن مثانه است که ممکن است با بی اختیاری ادرار همراه باشد. به طور معمول تکرر ادرار و ادرار شبانه نیز از علائم دیگر این بیماری هستند. مجموعه این علائم به علائم ادراری تحتانی تحریکی یا Storage LUTS معروف هستند. اثر عمده این بیماری کاهش کیفیت زندگی بیماران و مغایرت آن با زندگی اجتماعی معمولی می باشد.

برگشت ادراری
برگشت ادراری

میزان ابتلا به بیماری چقدر است؟

این بیماری در عالم از علل عمده صرف هزینه درمانی برای بیمار و سیستم بهداشتی درمانی است. مطالعه ارزیابی بیش فعالی مثانه در سطح ملی در مقیاس وسیع و در افراد اجتماع آمریکا به اندازه گیری شیوع و اثر بیش فعالی مثانه در ایالات متحده اجرا شده است.

در اروپا حدود 49 ملیون و در آمریکا نزدیک به 33 ملیون نفر به علائم بیش فعالی مثانه مبتلا هستند. این نسبت بالاتر از شیوع بیماری فشار خون، آسم و دیابت می باشد! شیوع بیش فعالی مثانه با بالارفتن سن افزایش می یابد و البته این بیماری یک فرآیند طبیعی در نتیجه بالارفتن سن نمی باشد. به نظر می رسد در ایران تعداد این بیماران زیاد است اما تاکنون مطالعه ای در این مورد انجام نشده است.

وضعیت درمانی مبتلایان چگونه است؟

به دلیل ناشناخته ماندن این بیماری و نسبت دادن علائم بیماری به سایر بیماریها، تنها عده معدودی از درمان مناسب بهره می برند.

در تعدادی از این بیماران میزان علائم در حد غیر قابل تحمل بوده و باعث صرف هزینه قابل توجه از جانب بیمار و دستگاه های بهداشتی برای درمان می شود. به علاوه به دلیل وحشت اکثر مردم از بیماریهای کلیه و نسبت دادن علائم ادراری ناشی از بیش فعالی مثانه به احتمال خرابی کلیه، کیفیت زندگی مبتلایان به مقدار بیشتر از معمول صدمه خواهد دید.

در ویدئوی زیر دکتر کرمی زمان مناسب برای تخلیه ی ادرار را بیان می کند.

تشخیص بیماری بیش فعالی مثانه چگونه است؟

شرح حال، معاینه و استفاده از پرسشنامه های تدین شده مناسب اولین قدم در تشخیص بیماری است.

رد عفونت های ادراری و سایر بیماریهای دارای علامت مشابه با آزمایش های مناسب یا بررسی های تصویربرداری مختلف ابتلا به ساکن لازم است. برای تشخیص خود بیماری از تست اورودینامیکی استفاده می شود.

درمان بیش فعالی مثانه چگونه است؟

درمان شامل یک یا چند مورد از موارد زیر است:

  • تغییر در شیوه رفتار شامل اجتناب از مصرف نوشابه و چای و سایر مایعات در مواقع خاص تجویز داروهای آرام کننده عضله و مخاط مثانه.
  • تجویز دارو به داخل مثانه
  • درمان با امواج الکتریکی متعادل کننده ندرتاً استفاده از اعمال جراحی

نتایج درمان چگونه است؟

شناسایی و درمان بیش فعالی مثانه در اوایل بیماری، در مراقبت بیماران نقشی بهتر و در کاهش هزینه ها نیز مؤثرتر خواهد بود. اما در عمل تأخیر زیاد در شناسایی و در تداوم پیگیری درمانی وجود دارد. شناساندن بیماری به افراد جامعه از پدیده “شرم از اعتراف به بیماری” و تسلیم شدن در مقابل این طرز فکر که بی اختیاری بخشی از بالا بردن اعتماد به نفس و کیفیت زندگی مبتلایان کمک خواهد کرد.

آیا بیماری پیش فعالی مثانه ارثی است؟

درمان خانگی مثانه بیش فعال

1- مصرف غذا ها و نوشیدنی هایی را که موجب تحریک مثانه می شوند، کاهش دهید. غذا ها و نوشیدنی های خاصی وجود دارند که مثانه را تحریک می کنند. شما می توانید درمان مثانه بیش فعال را با پرهیز از نوشیدنی های ادرارآور شروع کنید. این نوشیدنی ها حاوی الکل و کافئین هستند که بدن شما را تشویق به تولید ادرار بیشتر می کنند. شما همچنین می توانید چندین غذا را از برنامه غذایی خود حذف کنید، سپس آنها را یکی یکی اضافه کنید.

این کار به شما نشان می دهد که کدام غذاها علائم شما را تشدید می کنند، بنابراین می توانید از مصرف آنها خودداری کنید. شما می توانید برای بهبود هضم غذا، فیبرها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. غلات و بلغور جو دو سر بسیار مفید هستند. میوه های تازه و خشک شده، سبزیجات و حبوبات نیز می توانند به شما کمک کنند. بسیاری از افراد، وقتی که روش خوردن و نوشیدن خود را تغییر می دهند، احساس بهتری پیدا می کنند.

برخی از غذاها و نوشیدنی ها که ممکن است مثانه شما را تحت تأثیر قرار دهند:

تاثیر غذاهای تند بر مثانه

2- تعداد دفعات ادرار کردن خود را یادداشت کنید. به مدت چند روز، تعداد دفعات دستشویی رفتن خود را ثبت کنید. این کار به شما کمک می کند که درک بهتری از بدن خود داشته باشید. این یادداشت ها ممکن است به شما نشان دهند که علائم شما بدتر شده است. برای مثال، آیا علائم شما پس از نوشیدن یا خوردن غذاهای خاصی تشدید می شوند؟ وقتی که مایعات کافی نمی نوشید، علائم شما بدتر می شوند؟

3- ادرار کردن مجدد. در این حالت شما دوبار مثانه خود را تخلیه می کنید. این راهکار می تواند برای کسانی که در تخلیه کامل مثانه خود مشکل دارند، مفید باشد. پس از این که به دستشویی می روید، می توانید چند ثانیه منتظر بمانید، سپس دوباره تلاش کنید.

4- به تأخیر انداختن ادرار. قبل از رفتن به دستشویی صبر کنید، حتی اگر نیاز فوری به ادرار کردن دارید. در ابتدا فقط چند دقیقه باید صبر کنید. به تدریج ممکن است قادر باشید دو تا سه ساعت دستشویی رفتن خود را به تأخیر بیندازید. این کار را فقط در صورت توصیه پزشک انجام دهید. برخی از افراد وقتی که بیش از حد برای دستشویی رفتن منتظر می مانند، احساس می کنند که شرایط آنها بدتر شده یا دچار نشت ادرار شده اند.

5- زمان بندی ادرار. این روش به این معناست که برنامه ی دستشویی روزانه داشته باشید. به جای دستشویی رفتن در صورت نیاز، شما باید در طول روز در زمان های مشخصی به دستشویی بروید. شما و پزشکتان یک برنامه ی منطقی تنظیم خواهید کرد و شما باید سعی کنید هر دو تا چهار ساعت یکبار به دستشویی بروید، چه احساس نیاز داشته باشید، چه نداشته باشید. هدف این است که از نیاز مبرم و فوری به ادرار جلوگیری کنید و کنترل آن را دوباره به دست آورید.

مثانه تحریک پذیر

6- تمریناتی برای تقویت عضله ی مثانه.

◾ تمرینات کگل: سفت کردن و محکم نگه داشتن عضلات لگن برای تقویت کف لگن

◾ انقباض های سریع: در این تمرین باید عضلات کف لگن خود را بارها و بارها فشرده و رها کنید. بنابراین، وقتی که نیاز فوری به دستشویی رفتن دارید، چند انقباض سریع می تواند نیاز مبرم به دستشویی رفتن را کنترل کند. پزشک یا فیزیوتراپیست به شما نحوه انجام این حرکات را آموزش می دهد.

تمرینات ذهن آگاهی و بازخورد زیستی نیز به شما در شناخت مثانه کمک می کنند. این روش از صدا ها و نمودارهای کامپیوتری برای بررسی حرکات عضلات استفاده می کند. این تمرینات به شما آموزش می دهند که عضلات لگن چگونه حرکت می کنند و چقدر قوی هستند.

قرص های مناسب برای درمان مثانه بیش فعال

داروهای آنتی کولینرژیک: این داروها می توانند مثانه بیش فعال را درمان کنند و برای بی اختیاری ادراری مفید باشند. اُکسی بوتینین (دیتروپان)، تولترودین (دترول)، داریفناسین (انابلکس)، فسوترودین (توویاز)، سولیفناسین (وزیکر) و کلرید تروسپیوم، نمونه هایی از داروهای آنتی کولینرژیک هستند.

تزریق بوتاکس برای درمان مثانه

یک اورولوژیست یا متخصص زنان می تواند این کار را انجام دهد. آنها ممکن است خدمات بوتاکس مثانه را ارائه دهند. بوتاکس با شل کردن عضله ی دیواره مثانه، بی اختیاری ادرار و نیاز فوری به ادرار را کاهش می دهد. بوتاکس همچنین، از فشار بیش از حد به مثانه جلوگیری می کند. پزشک برای تزریق سم بوتولونیوم به مثانه، از یک سیتوسکوپ برای مشاهده درون مثانه استفاده می کند و سپس مقدار کمی از ماده را به عضله ی مثانه تزریق می کند.

این رویکرد در مطب پزشک با بیحسی موضعی انجام می شود. تأثیر بوتاکس تا 6 ماه دوام دارد. وقتی که علائم مثانه بیش فعال برمی گردد، تکرار درمان ضروری خواهد بود. پس از آن، پزشک شرایط شما را بررسی می کند تا ببیند درمان بوتاکس برای شما تأثیر مثبتی داشته است یا خیر.

او شرایط شما را بررسی می کند تا متوجه شود که مشکل شما رفع شده است یا هنوز هم نمی توانید حجم ادرار زیادی را در خود نگه دارید. اگر ادرار شما به خوبی آزاد نمی شود، ممکن است لازم باشد به طور موقت از یک سوند استفاده کنید.

تزریق بوتاکس برای درمان مثانه

تحریک عصب

درمان دیگر برای افرادی که نیاز به کمک دارند، تحریک عصب می باشد که درمان نورومدولاسیون نیز نامیده می شود. این نوع درمان، پالس های الکتریکی را به عصب هایی می فرستد که مسیر مشترکی به مثانه دارند.

در مشکل مثانه بیش فعال، سیگنال های عصبی بین مثانه و مغز ارتباط درستی ندارند. این پالس های الکتریکی به مغز و عصب ها کمک می کنند تا ارتباط بهتری با مثانه داشته باشند، به طوری که مثانه بتواند عملکرد درستی داشته باشد و علائم بیش فعالی مثانه بهبود پیدا کند.

دو نوع روش تحریک عصب وجود دارد:

تحریک عصب تیبیال از طریق پوست (PTNS): PTNS روشی است که عصب های مثانه را ترمیم می کند و با قرار دادن یک الکترود کوچک در نزدیکی قوزک پا انجام می شود. در این روش، پالس هایی به عصب تیبیال ارسال می شود. عصب تیبیال در امتداد زانو به عصب های پایین کمر می رسد. پالس ها به کنترل سیگنال هایی کمک می کنند که عملکرد درستی ندارند. اغلب اوقات، بیماران بسته به تأثیر درمان، به 12 جلسه درمانی نیاز خواهند داشت.

نورومدلاسیون ساکرال (SNS): این روش نحوه عملکرد عصب ساکرال را تغییر می دهد. این عصب، سیگنال هایی را بین نخاع و مثانه جابه جا می کند. عملکرد این روش، کمک به نگهداری و آزادسازی ادرار می باشد. در بیماری مثانه بیش فعال، این سیگنال های عصبی، وظیفه خود را به درستی انجام نمی دهند. در این روش، از یک ضربان ساز مثانه برای کنترل این سیگنال ها استفاده می شود.

اولین قدم، کاشت یک سیم الکتریکی در زیر پوست پایین کمر می باشد. این سیم در ابتدا به ضربان ساز دستی متصل می شود تا پالس هایی را به عصب ساکرال بفرستد. شما و پزشکتان باید بررسی کنید که آیا این ضربان ساز می تواند به شما کمک کند یا خیر. در صورتی که این روش مؤثر باشد، دومین مرحله، کاشت یک ضربان ساز دائمی است که می تواند ریتم عصب را تنظیم کند.


دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (12 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید بنده 5 ماه پیش عمل واریکوسل چپ انجام دادم و بعده عمل بعضی وقت پای چپم یعنی ران پای چپم درد میکنه به نظرتون از عمل میتونه باشه همچنین چند روزی هست بیضه سمت راست هم درد داره البته خفیف و بعضی اوقات ممنونم
    از راهنمایی هاتون با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      نياز به عمل ديگري نيست
  • تصویر کاربر بهنام جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام جناب پروفسور کرمی بهترین و قطعی ترین راه درمان تکرر ادرار چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      تست ارو ديناميك٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۱۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    چند سوال داشتم
    اول اینکه درسته که میگن الت تا دو سال بعد از توقف رشد قدی رشد میکنه
    دوم اینکه ایا رابطه جنسی بر رشد الت تاثیر میزاره
    سوم اینکه الت و چطور اندازه بگیرم
    در حالت نعوذ یا شل و اینکه از استخوان عانه اندازه بگیرم؟
    بعد اینکه الت من وقتی سر حال هستم و نعوذ دارم یه اندازه هست زمان خستگی وقتی نعوذ دارم یه اندازه تفاوت دو سانته کدوم ملاکه
    بعد اینکه من چاق نیستم اصلا شکم و چربی ندارم ولی زمان نعوذ کامل التم دو سانتش داخله یعنی چسبیده به استخوان عانه اون دو سانت هم حساب میشه ؟
    مثلا التم در حالت نعوذ کامل165 ولی با اون دو سانتی ک داخل وقتی دو طرف پوست و ب سمت داخل فشار میدم میشه 185 قطرش هم 15 سانته
    و اینکه ایا واریکوسل بر نعوذ مشکل داره البته من که مشکلی نداشتم تا ب حال
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر ف چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    باسلام و وقت بخیر
    آقای دکتر بنده از بیماران شماهستم باتشخیص مثانه بیش فعال. 28 ساله و الان اواخر بارداری. در طول بارداری مشکل خاصی نداشتم بعضا گاهی با تکرر ادرار و بی اختیاری مواجه میشدم.اما الان برای انتخاب نوع زایمان خ تردید دارم. و سوالم این هست ک ایا خانمی با شرایط من میتونه زایمان طبیعی و تجربه کنه یاخیر؟ پزشک زنان تاکید داشتن حتما نطر شما رو بپرسم. ضمنا بنده قبل از بارداری یوریناسین یا ویزی کر هر 12 ساعت میخوردم ک در طول بارداری قطع کردم. باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر ویدا شنبه ۷ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    باسلام واحترام مادرم 25 سالی هست دیابت دارند وضعیت کلیه ها تاحدودی مناسب ولی مثانه بطور کامل تخلیه نمیشود حتی طی سونوگرافی جدید این مشکل بعداز دستور تخلیه مجدد توسط پزشک احراز شد.پاها وتا زیر زانوشدید ورم دارد
    آیا درمان یا روشی برایش هست باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر س شنبه ۲۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    آیا کسی که مبتلا به واریکوسل شده، دردو سوزش هم در بیضه ها احساس می کند؟!

    علت وجود درد و سوزش بیضه ها و همچنین درد در پهلوها چی میتونه باشه؟

    ممنون از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمدحسین سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب خدمت شما...37سال سن دارم سال 92عمل واریکوسل انجام دادم وبعدازیک سال وضعیت اسپرمم نرمال شدولی بارداری صورت نگرفت الان مدت یکسال است که دوباره وضعیت اسپرمم بدشدخواستم ببینم مشکل چیه سونوگرافی انجام دادم گفت عودواریکوسل ندارید

    درضمن مشکل زودانزالی هم دارم شایدکمترازیک دقیقه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      درمان زود انزالی بیشتر تمرین رفتار درمانی تاخیر است
  • تصویر کاربر مصطفی سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سوال قبل : با سلام . من واریکوسل چپ داشتم عمل کردم (البته راست هم بود که خفیف بود و عمل نکردم) علایم بهتر شد . بعد رفتم از حجامت و سه مرحله زالو درمانی برای درمان قطعی راست و چپ استفاده کردم. الان احساس میکنم واریکوسل راست بزرگتر شده و میل جنسی خیلی خیلی کم شده. مثلا قبلا حالت عادی که نشسته بودم میل جنسی داشتم (البته قبلا مبتلا به استمنا (روزی دو سه بار) بودم شاید دلیل میل جنسی زیاد این بوده .شاید قبلا مشکل داشتم . نمیدونم) ولی مشکل نعوظ ندارم. لطفا راهنمایی بفرمایید. هنوز به دکتر مربوطه نشون ندادم (این میل جنسی کم از زمان گذاشتن زالو روی بیضه شروع شده )

    جدید : همانطور که خواسته بودین سونوگرافی بیضه و آزمایش اسپرم و آزمایش هورمون جهت تشخیص علت میل جنسی کم پیوست شده است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مصطفی جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      همین؟ الان من مشکل روحی روانی به هیچ عنوان ندارم، الان که میل جنسی پایینه چیکار باید بکنم برگرده به قبل. اگه دارویی چیزی هست بفرمایید. نزدیک متاهل شدنم هست.مشکل چطوری برطرف میشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      دكتر غدد برويد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر آرمین جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض احترام
    نتایج آزمایشات و سونوگرافی ارسال می گردد.
    من و همسرم 36 ساله هستیم. با توجه به اینکه آزمایشات خانم مشکلی نداشته و ۷ ماه اقدام بارداری بی نتیجه بوده، آیا صد در صد عمل واریکوسل ضروری است؟
    در سونوگرافی بیضه چپ واریکوسل گرید ۳ و راست گرید ۱ نشان می دهد، آیا عمل برای دو طرف لازم است؟
    کدام پزشک در شیراز و کدام بیمارستان را پیشنهاد می دهید؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر آرمین دوشنبه ۵ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      با سلام و عرض احترام
      من منتظر پاسخ هستم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترخسته نباشی آلت تناسلی بنده به سمت راست انحراف داره تورابطه اصلاارضانمیشم اماباخودارضایی مشکلی هم ندارم لطفاراهنمایی کنیدآیاارضانشدنم تورابطه بستگی به انحراف داره یان ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      عكس؟
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

گاهی یک سنگ کلیه چپ حتی خیلی ریز به اندازی یک شن می تواند باعث دردی وحشتناک…
انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر