درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر joo شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر گرامی و دست اندرکاران
    ببخشیداین سومین باری است که این سوال را مطرح میکنم ولی جوابی دریافت نمیکنم منتظر جواب شما هستم با تشکر:
    در خصوص دارو برای جلوگیری تکرر ادرار بغیر از تولترودین چه داروهایی دیگری قابل مصرف میباشند لطفا داروهایی در این خصوص را نام ببرید
    با تشکر از جنابعالی و همه عوامل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      معرفي دارو تلقني بدون ويزيت تشخيص خلاف است
  • تصویر کاربر جعفر یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 607 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و احترام فراوان
    اینجانب پدری 57 ساله دارم که طبق سونوگرافی هر دو کلیه اش دارای سنگ های متعدد 13تا17 میلی و هم چنین سنگ شاخ گوزنی 2 سانتی در ناحیه ی لگنچه است که از6 ماه پیش به علت کراتین و اوره ی بالا ( کراتین 18 و اوره 285) هفته ای سه جلسه دیالیز می شود اما الان به خاطر دیالیز منظم کراتین واوره پایین تر آمده ( کراتین 5 و اوره 80) . همکاران شما درکرمانشاه برای امتحان کردن کارکرد کلیه ها اقدام به تعبیه ی سوند دبل جی کردند که بعد ازچند ماه آن را خارج نمودند وطبق آزمایشات مکرر گفتند که چون بود و نبود سوند دبل جی یکسان است و تاثیری در کاهش یا افزایش کراتین ندارد پس جراحی و خارج کردن سنگ ها نیز بی فایده است و کلیه ها دچار نارسایی هستند فقط باید به فکر پیوند کلیه باشید با توجه به اینکه برای پیوند زدن تمکن مالی نداریم همچنان به جراحی و خارج کردن سنگ ها اصرار داریم. لطفاً ما را راهنمایی کنید خیلی نگرانیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر المینازجابری یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 509 مشاهده پرسش
    سلام شمابرای شب ادراری پسرم مینیرین دادید من ا ز مصرف این دارومی ترسم ازعوارضش نگرانم .چه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      داروی بیضرری است نگران نباشید
  • تصویر کاربر جوان یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    ا سلام من چند سال خود ارضایی داشته ام و اکنون هنگام ادرار و مخصوصا مواقعی که مدفوع هم دفع می شود همراه ادرار مایعی خاج می شود که فکر میکنم منی باشد . میخاستم بدونم درمان اون چطوریه؟ درمانش خیلی برام مهمه لطفا راهنمایی کنید. مجرد هستم و25 ساله. میخام ازدواج کنم ولی قبل اون میخام این مشکلم حل بشه .آقای دکتر لگفا کمک کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      ترک ان
  • تصویر کاربر زهره یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر لطفا بیشتر راهنمایی ام کنید تا بتوانم به کمک خدا و یاری بنده های خوبی همچون شما از این درد تکرر ادرار خلاصی یابم .... اگه میشه قرص یا اگر عمل نیاز دارم راهنمایی کنید باز هم ممنونم

    با سلام و تشکر از سایت خوب شما و خدا قوت
    آقای دکتر کرمی خانمی هستم 30 ساله که دچار تکرر ادار شده ام بطوری که احساس می کنم مثانه ام در حال ترکیدن است و زمانی که به دستشویی می روم ادرار من کم است و فشار ان به مثانه ام بصورت سوزن سوزن شدن است . سونوگرافی و کشت ادار رفته ام و پیش چنین متخصص رفته ام می گویند مشکلی ندارید و احتمال عصبی شدن و تحریک مثانه می دهند قرص اکسی بوتین هم مصرف کردم بدتر شدم نزدیک 4 سال است با این بیماری می سازم و خوب نشدم در حالت درکشیده روی تخت بهتر هستم ولی از این بیماری خسته شده ام البته من دچار وسواس در شستشو و نجاست هستم . آقای دکتر ترا به خدا مرا راهنمایی کنید دیگر تا حد آرزوی مرگ پیش رفتم ............ بازهم از شما تشکر می کنم و آرزوی طول عمر با عزت و سلامتی را از خداوند برایتان مسالت دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار بگیرید
  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 2196 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من از پنج سال قبل بطور مکرر دچار عفونت مثانه و بیشتر اوقات همراه با خونریزی شده ام,هر بار هم توسط دکتر با آنتی بیوتیک های مختلف ظاهرا درمان شده ام,ولی بعد از یکی دو ماه ,دوباره بازگشت میکند,گاهی با علایم کمتر و گاهی با علایم شدید.آنتی بیوتیک های تجویز شده عبارتند از :جنتا مایسین,اوفلوکساسین,سیپروفلوکساسین,سفیکسیم,و این دو هفته قبل جمی فلوکساسین یا فکتیو که دکتر اورولوژ معتقد بود که باعث درمان التهاب واژن نیز میشود.بعد از خوردن هفت عدد ازی قرص فکتیو به همراه مترونیدازول,بدنم پس از سی و شش ساعت از قطع دارو کهیر زد طوری که در بیمارستان بستری شدم,پزشکان معتقدند به احتمال زیاد,به علت مصرف فکتیو بوده است.factive , اقای دکتر همیشه در بین لب های بزرگ و کوچک در بالا و پایین قسمت تناسلی,جرم های شیری رنگ مایل به زرد پدیدار میشود که بسیار هم بدبو است,البته از کودکی به این عارضه دچار بوده ام,سی ساله و متاهل و سابقه یک سزارین دارم,دکتر اورولوژ و زنان اعتقاد به وجود عفونت در همسرم دارند و برای ایشان هم دارو تجویز کرده اند,البته ناگفته نماند که ایشان مبتلا به قارچ هستند علیرغم اینکه بسیار مقید به بهداشت و شست و شو هستند.
    سونو گرافی در هر دو ما , وجود مشکل را رد کرده است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      متخصص پوست مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر عسل دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1776 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دو ماه قبل از بارداری و سه ماه بعد از بارداری قرص ویتامین eرامصرف کردم و از قرص لتروزول دو دوره برای بارداری استفاده کردم میخواستم بدونم ایا علت تشکیل شن ریزه در کلیه نوزادم که از دوماهگی متوجه اش شدیم می تواند مصرف این قرص ها باشد.دراسخ به ایمیل قبلیم گفتید با دادن اب دارو را قطع کنم این کار را کردم دخترم از دو ماهگی اب فراوان میخورد ولی زیاد تغییری نکرده وهمچنان بعضی شب ها بیقرار است چطور تشخیص بدیم در حال دفع سنگ است ایا دارویی برای اروم شدنش هست ببخشید سوالم طولانی بودلطفاپاسخ بدین با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شود
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام خدمت جناب دکتر چند ماهی است که در سر التم احساس سوزش میکنم با اینکه کلیه آزمایشات سونوگرافی هیچ چیزی نشان نداده حتی تست پروستات هم چیزی نشان نمیده لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      اهمیت ندهید
  • تصویر کاربر نفس یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    باسلام هرچندروز1بارریزش ادراردارم قطره قطره میادخیلی به مثانم فشارمیاره3الی4ساعت طول میکشه تاخالی شم هر2،3دقیقه میرمwcلطفاراهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار بگیرید
  • تصویر کاربر سمیه یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترمن 5ساله ازدواج کردم وتوی این چندسال، سالی یک الی دوبار شوهرم درخواب بی اختیاری ادراری داشته .ازمایش خون داده و چکاپ کرده وهمه نرمال بوده .ولی ازمایش کلیه انجام نداده.
    لطفا راهنمایی کنید ایا نیاز به دارو یا آزمایش خاصی داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار مثانه بگیرد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر