درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشي جناب دكتر حسين كرمي
    من عفونت كليه دارم ٧فروردين بخاطر تب و لرز شدسد ٤روز بستري شدم ولي الان هم خوب نشدم و كليه سمت چپم درد ميكنه و سوزش ادرار و بوي بد ادرار دارم چون من ساكن يكي از شهرهاي استان آذربايجانغربي هستم و دسترسي به شما ندارم و از سايت شما خيلي عاليس از شما كمك ميخوام چون از شرايط كليم ميترسم
    خواهشمندم منو از نگراني در بياريد متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر ندا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 369 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید من 25 سالمه یه ساله ازدواج کردم و چهارماهه دچار تکرر ادرار شدم و موقع ادرار کلیه هام درد میکنه سونوگرافی تو بیمارستان هاشم نژاد کردن گفتن کلیه و مثانه نرمال هست و تو تخمدان راست یه کیست به ابعاد 41*37میلیمتر مطرح کننده کیست هموراژیک مشهود است لطفا منو راهنمایی کن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      09351142080 خان دکتر پناهی 02122642744
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    سلام.جوان30ساله متاهل هستم. میخوام یکی از کلیه هام را اهدا کنم. کدام یک (چپ یا راست بدن) را اهدا کنم که مشکلی واسم پیش نیاد؟ آیا با1کلیه میتوانم ورزش و فعالیت روزمره کنم؟مشتری سراغ داشتین در خدمتمab+
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      چشم
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 755 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر کودکم یک سال و6 ماه دارد شهریور گذشته به علت عفونت بالا بستری شد اسکن کلیه شد مقداری کلیه آسیب دیده بود بررسی کردیم دکتر گفت علت عفونف دفع املاح ادراری زیاد است پتاسیم سیترات مصرف کرد املاح ادراری کم شد زیر نظر دکتر هر ماه چک میشه چند ماه املاح ادرای کم بود دوباره بعد از آزمایش املاح ادراری زیاد شده پتاسیم سیترات مصرف میکنه می خواستم ببینم این جور وضعیت چگونه تا کی می تواند ادامه داشته باشه یا راهی برای برطرف شدن این مشکل هست یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      باید مدارک را ببینم
  • تصویر کاربر ایمان دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    باسلام
    نزدیک به یکماه از زندگی زناشویی من میگذره ولی در رابطه با همسرم انزال به من دست نمیده،در صورتیکه قبل از ازدواج توی خواب جنب میشدم و حتی گاهی دوبار در روز جنب میشدم؟
    البته من هنوز نتونستم به درستی دخول رو انجام بدم،لطفا کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      صبر کن
  • تصویر کاربر علیرضاسماوات دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    باسلام.اقای دکتربنده ۳ساله پیش سونوگرافی کردم دکترگفت که سنگ زیادداری که به ابعادمختلف بودولی یکیش ۱۱میل بود.ضمناتوهردوکلیم سنگ داشت .مقداریش دفع شد.بعددوباره سونودادم اون ۱۱میلی دیده نشد.میخواستم بدونم که ایااونم دفع شده یانه؟ضمنادکترسونوگفته بودکه داره شاخ گوزنی میشه.ممنون از زحمات جنابعالی.ضمنا۳۵سالمه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      سنگ شکنی بکن فیلم من را در سایت ببینید
  • تصویر کاربر سارا جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام دختری27 ساله هستم و دچار تکرر ادرا و کمردرد و پهلو درد
    به مدت چند ماهی شدم کمی کم خونی هم داشتم که با دارو برطرف شده .. ممکنه مشکل کلیه باشه به دلیل گرفتگی و درد پهلوهام لطف میکنید جوابم رو تو سایت بدید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      سونو و ازمایش ادرار بدهید
  • تصویر کاربر فرشته دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید،
    آقای دکترمن ازبیمارانتون هستم که چندماه پیش بخاطرمشکلم مزاحمتون شدم وبعدازانجام نوارمثانه برای من ۶۰ عددقرص یوریناسین تجویزکردیدکه بعدازمصرفشون شماگفتیدکه یه دوره دیگه مصرف کنم ولی چون نتونستم دارو روبه موقع تهیه کنم ویک ماه فاصله افتاد، این بار۲ سری یعنی ۱۲۰ عددمصرف کردم.الان وبعدازاتمام دارو حالم بهترشده اما بهبود کامل حاصل نشده، حالا بایدچیکارکنم؟ باتشکر…
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      ادامه دهید
    2. تصویر کاربر فرشته شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      با سلام و وقت بخیر
      آقای دکتر در مراجعه به داروخانه به جای قرص یوریناسین، بهم قرص سولیفکس دادن. آیا میشه به جای یوریناسین این قرص را مصرف کرد؟
      ممنون از راهنماییهاتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      بله یکی است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بهروز جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    با سلام
    ایا قرص سیتالوپرام 20 برای ترک خود ارضایی موثر است ؟؟؟؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      باه
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    دختری سه ونیم ساله دارم مبتلا به ریفلاکس کلیه درجه سه.ادرارش ذره ذره میکنه.بعداز معاینه زیر بیهوشی دکتر گفت :دریچه پیشابراه مقداری بزرگ وحالب ها به مثانه راه نداره باید حالب عمل بشه.سوالم از شما اینه ایا باعمل خوب می شود؟ ودریچه پیشابراه درمانی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم 02122642744
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر