HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) ، به گروهی شامل بیش از 200 ویروس مرتبط گفته می شود که برخی از آن ها از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل می گردند. انواع HPV مقاربتی، به دو گروه کم خطر و پرخطر تقسیم می شوند. ویروس های HPV کم خطر، عمدتاً هیچ بیماری ایجاد نمی کنند. با این حال، برخی از انواع HPV کم خطر می تواند باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی، مقعد، دهان یا گلو شود. ویروس های HPV پرخطر می توانند باعث ایجاد چندین نوع سرطان گردند. حدود 14 نوع ویروس HPV پرخطر وجود دارد و دو مورد از آن ها، HPV16 و HPV18، مسئول ایجاد اکثر سرطان های مرتبط با HPV هستند. عفونت HPV، یک بیماری شایع است: تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی، در عرض چند ماه تا چند سال پس از شروع فعالیت جنسی، به HPV آلوده می شوند.

HPV

حدود نیمی از این عفونت ها از نوع پرخطر HPV می باشند. هم مردان و هم زنان ممکن است به این عفونت و سرطان های ناشی از آن مبتلا گردند. اکثر عفونت های HPV باعث بروز سرطان نمی گردند: سیستم ایمنی بدن معمولا عفونت های HPV را کنترل می کند تا باعث بروز سرطان نشوند. عفونت‌ های پرخطر و مقاوم HPV، می‌توانند باعث ایجاد سرطان شوند: گاهی اوقات عفونت‌های HPV نمی توانند توسط سیستم ایمنی کنترل گردند. هنگامی که عفونت پرخطر HPV برای سال‌ها ادامه یابد، می‌تواند منجر به ایجاد تغییرات سلولی شود که در صورت عدم درمان، ممکن است در طول زمان بدتر شده و تبدیل به سرطان گردد. واکسیناسیون HPV می تواند از بروز سرطان جلوگیری کند: واکسن های HPV می توانند از ابتلا به عفونت با انواع پرخطر HPV، سرطان های مرتبط با آن و زگیل تناسلی جلوگیری نمایند.

عفونت HPV باعث بروز چه سرطان هایی می شود؟

ابتلای طولانی‌ مدت به انواع پرخطر ویروس HPV، می‌ تواند باعث بروز سرطان در قسمت‌ هایی از بدن شود که HPV آن را آلوده می‌کند، مانند دهانه رحم، اوروفارنکس (بخشی از گلو در پشت حفره دهان) که شامل یک سوم پشتی زبان، کام نرم، دیواره های کناری و پشتی گلو و لوزه ها می باشد، مقعد، آلت تناسلی، واژن و وولوا.

HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)، می تواند سلول های سنگفرشی و پوشاننده سطوح داخلی این اندام ها را آلوده نماید؛ به همین دلیل، بیشتر سرطان های مرتبط با HPV، از نوع سرطان کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. برخی از سرطان های دهانه رحم، ناشی از ورود ویروس HPV به سلول های غدد موجود در این اندام بوده و آدنوکارسینوم نامیده می شوند.

سرطان های مرتبط با HPV عبارتند از:

  • سرطان دهانه رحم: تقریباً همه انواع سرطان دهانه رحم، توسط ویروس HPV ایجاد می شوند. غربالگری های معمول، می‌توانند از ابتلا به اکثر سرطان‌های دهانه رحم جلوگیری کنند، زیرا امکان یافتن و حذف سلول های پیش سرطانی را، قبل از تبدیل شدن به سرطان، برای پزشکان فراهم می نمایند؛ در نتیجه، نرخ بروز سرطان دهانه رحم در ایالات متحده در حال کاهش است.
سرطان دهانه رحم
  • سرطان های اوروفارنکس: بیشتر این سرطان ها توسط ویروس HPV (70٪ موارد در ایالات متحده) و در گلو (معمولاً لوزه ها یا پشت زبان) ایجاد می شوند. آمار ابتلا به این سرطان، سالانه در حال افزایش است. سرطان های دهان و حلق، در حال حاضر شایع ترین سرطان مرتبط با HPV در ایالات متحده می باشند.
  • سرطان مقعد: بیش از 90 درصد سرطان های مقعد توسط ویروس HPV ایجاد می شود. تعداد موارد جدید و مرگ و میر ناشی از سرطان مقعد، سالانه در حال افزایش است. سرطان مقعد در زنان، تقریبا دو برابر مردان رخ می دهد.
  • سرطان آلت تناسلی مردانه: بیشتر سرطان های آلت تناسلی مردانه (بیش از 60٪) توسط ویروس HPV ایجاد می شود.
  • سرطان واژن: بیشتر سرطان های واژن (75 درصد) توسط ویروس HPV ایجاد می گردد.
  • سرطان ولوا: بیشتر سرطان های ولوا (70 درصد) توسط ویروس HPV ایجاد می شود.

ویروس های HPV پرخطر، عامل ایجاد حدود 5 درصد از سرطان ها در سراسر جهان می باشند، به طوری که تخمین زده می شود سالانه 570000 زن و 60000 مرد به یک سرطان مرتبط با HPV مبتلا می شوند. سرطان دهانه رحم، یکی از شایع ترین سرطان ها و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان، در کشورهایی با درآمد کم و متوسط ​​است. در این کشورها، آزمایش های غربالگری و درمان تغییرات اولیه سلول های دهانه رحم، به آسانی در دسترس نیست.

HPV چگونه منتقل می شود؟

HPV به راحتی می تواند بین شرکای جنسی منتقل شود. این بیماری می تواند از طریق هرگونه تماس نزدیک پوست به پوست، از جمله رابطه جنسی واژینال-آلت تناسلی مردانه، آلت تناسلی مردانه-مقعدی، آلت تناسلی مردانه-دهانی، واژینال-دهانی و استفاده از اسباب بازی های جنسی یا اشیاء دیگر منتقل گردد. استفاده از کاندوم و سد های دهانی (dental dams)، می تواند شانس انتقال HPV را کاهش دهد اما به طور کامل از انتقال آن جلوگیری نمی کند.

تاثیر کووید 19 روی بیضه ها

علائم عفونت HPV

عفونت HPV پرخطر، معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. تغییرات سلولی پیش سرطانی، ناشی از عفونت مداوم HPV در دهانه رحم، به ندرت باعث ایجاد علائم می شود، به همین دلیل است که انجام غربالگری منظم برای سرطان دهانه رحم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود ضایعات پیش سرطانی در سایر نقاط بدن، ممکن است علائمی مانند خارش یا خونریزی ایجاد نماید. اگر عفونت HPV به سرطان تبدیل شود، این سرطان ممکن است علائمی مانند خونریزی، درد یا تورم غدد داشته باشد.

واکسیناسیون HPV

واکسن HPV Gardasil 9® می تواند از افراد، در برابر عفونت ناشی از 9 نوع HPV محافظت کند: دو نوع HPV کم خطر، که باعث بروز اکثر زگیل های تناسلی می شوند، و هفت نوع HPV پرخطر، که سبب بروز بیشتر سرطان های مرتبط با HPV می گردند. واکسیناسیون HPV، نوعی محافظت قوی در برابر ابتلا به انواع جدید ویروس HPV نیز ایجاد می کند. واکسیناسیون، یک روش پیشگیری است و در درمان عفونت کاربردی ندارد.

واکسن HPV برای درمان عفونت های HPV یا بیماری های ناشی از آن استفاده نمی شود. تخمین زده می شود که این واکسیناسیون بتواند تا 90 درصد از ابتلا به سرطان های مرتبط با این ویروس پیشگیری نماید.

چه کسانی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟

دریافت واکسن های HPV برای دختران و پسران، در سنین 11 یا 12 سالگی توصیه می شود و می توان آن را از سن 9 سالگی نیز شروع کرد. واکسیناسیون حتما باید هم برای مردان و هم برای زنان انجام گیرد، زیرا هر دو گروه ممکن است به سرطان های دهان، گلو و مقعد و همچنین زگیل تناسلی مبتلا شوند. انجام واکسیناسیون، همچنین می تواند شیوع ویروس HPV را کاهش دهد.

کودکانی که واکسن خود را قبل از سن 15 سالگی شروع می کنند، برای ایجاد محافظت کافی به دو دوز از واکسن نیاز دارند. برای جوانانی که در محدوده سنی توصیه شده واکسینه نشده اند، واکسیناسیون HPV تا سن 26 سالگی توصیه می گردد. کسانی که اولین دوز خود را در سن 15 سالگی یا بالاتر دریافت می کنند، برای محافظت نیاز به سه دوز دارند.

آیا می توان واکسن HPV را در سنین بالاتر تزریق کرد؟

بله، این واکسن را می توان به بزرگسالان بین 27 تا 45 سال، که هیچ یک از دوزهای واکسن خود را در سنین کمتر دریافت نکرده اند، نیز تزریق نمود. محافظت ایجد شده توسط واکسن بری بزرگسالانی که در این گروه سنی قرار دارند کمتر است؛ زیرا این افراد با احتمال بیشتری قبلاً در معرض ویروس HPV قرار گرفته اند و بنابراین، واکسیناسیون به طور معمول برای افراد در این گروه سنی توصیه نمی شود.

غربالگری HPV و تغییرات سلولی ناشی از آن

از تست های غربالگری، برای بررسی بیماری در هنگامی که هیچ علامتی ندارد، استفاده می شود. هدف از غربالگری سرطان دهانه رحم، یافتن تغییرات سلولی پیش سرطانی در مراحل اولیه قبل از تبدیل شدن به سرطان، و در نهایت جلوگیری از پیشرفت سرطان به کمک موارد درمانی می باشد. در حال حاضر، سرطان دهانه رحم، تنها سرطان ناشی از HPV است که تست های غربالگری تایید شده ای برای آن وجود دارد. غربالگری سرطان دهانه رحم، بخش مهمی از مراقبت های بهداشتی روتین برای زنان و مردان تراجنسیتی (که هنوز دهانه رحم دارند) می باشد. تست های غربالگری سرطان دهانه رحم، شامل موارد زیر می باشد:

Rate this post

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر اشکان جمعه ۲۴ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت استاد محترم
    من پسر 27 ساله و مجرد هستم
    آقای دکتر با عرض پوزش. ؛
    سوال اولم ؛ وقتی که از توالت فرنگی استفاده میکنم مایعی غلیظ و بسیار شبیه به منی قبل یا بعد ادرار از من خارج می شود که حالت جستن هم دارد و شک دارم که حالت لذت هم دارد یا نه (ممکنه در برخی موارد حس لذت و نعوظ هم باشه)
    آقای دکتر میخواستم لطفا راهنمایی بفرمایید که آیا این مایع همون منی هست که شرعا موجب غسل جنابت میشه؟ آقای دکتر چون اهل نماز هستم این سوال خیلی برام مهمه ممنون میشم راهنمایی فرمایید
    و اگه بیماری حساب میشه برای درمان باید چکار کنم ؟

    سوال دوم هم اینکه آقای دکتر گاها که در موقعیت استرس یا ترس از موضوعی قرار بگیرم ، مایع شبیه منی با جستن از من خارج می شود که مثلا پارسال دو سه بار و امسال هم تا الان سه چهار بار این اتفاق برام افتاده که غالبا هم در زمانی بوده که با اتوبوس مسافرت بوده ام و در مواقع توقف در استراحت گاه های جاده ای ، بخاطر ترس از دیر سوار شدن ، در همان حالت ایستاده دچار انزال شده ام.
    در این رابطه پارسال به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کردم که نوار مغز گرفت و گفت هراس داری و دوره یک ماهه سرترالین نوشت . امسال هم پزشک دیگری(البته بدون بیان این مشکل) با این بنا که اضطراب دارم ، داروی سرترالین و بوسپیرون به مدت چهار ماه نوشت که مصرف کردم که تاثیری در مورد این مشکل انزال نداشت. میخواستم لطفا در این مورد هم راهنمایی کنید
    ضمنا من اضطراب دایم و شدید و فراگیر ندارم و فقط در برخی مواقع حساس، اضطرابم بروز پیدا می‌کنه
    و نکته دوم هم اینکه آقای دکتر تا چند سال پیش ، اگر در اینچنین موقعیت های استرس آوری قرار می‌گرفتم نمیتونستم ادرار رو کنترل کنم مثلا یادمه چند سال پیش که قطار برای نماز ایستاده بود ، وسط نماز بخاطر ترس از حرکت قطار نتونستم ادرار رو کنترل کنم ، البته اینجور اتفاقات خیلی کم پیش اومده و انزال منی هم در هر دو سوالم مربوط به دو سال اخیر هست.
    ضمنا در بچگی هم یکی از بیضه ها داخل شکم رفته بود که بچگی جراحی شدم ، و چند سال پیش هم بخاطر اینکه مطمئن بشم بخاطر این جراحی مشکلی برای ازدواج ندارم ، سونوگرافی انجام دادم که دکترم گفت مشکلی نیست .
    آقای دکتر خیلی ممنون میشم در مورد این دو سوال مخصوصا سوال اول راهنمایی و کمک کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سلام بله از شما خروج مایع منی رخ میدهد که طبق اصول شرع غسل بر شما واجب است ولی بیماری نیست کنترل اضطراب تحت نظر روانپزشک توصیه میشود
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۳ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    دکتر کرمی من چهار تا زگیل تناسلی داشتم و دو سال پیش اومدم و شما برام کرایو انجام دادید و بعد از هشت ماه یدونه زگیل تناسلی دراومد و تا الان هم یدونه هستش و زیاد هم نشده .
    آیا واکسن بزنم .
    لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سلام خدمت شما همراه گرامی اون یه زگیل باقیمانده عود کرده هم باید کرایو بشه مطالعات نشون داده که تزریق واکسن جهت جلوگیری از ابتلا به گونه های سرطانی مفیده
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۱۹ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام
    تصاویر زائده روی کیسه بیضه به پیوست میباشد
    لطفا تشخیص و راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      مشکوک به زگیل است کرایو کنید
    2. تصویر کاربر حسین شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      جناب دکتر من سابقه اچ پی وی نوع ۶ را دارم ولی سه سالی بود که عارضه ای نداشتم.تا امروز که به این زائده مشکوک شدم و مزاحم شما شدم
      آقای دکتر من حدود۶ سال پیش درگیر شدم ولی ۳سال گذشته عارضه نداشتم وخوشحال بودم که ایمنی بدنم ویروس رادفع کرده ولی دوباره امروز بااین موضوع مواجه شدم.بعداز ۶ سال بازم احتمال دفع ویروس هست یااینکه تا آخر عمر همراه من هست؟چه راهنمایی واسم دارید؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      خیر اینجوری نیس که حتما باقی بمونه از طریق رابطه منتقل میشه دیگه . از روابط متعدد پرهیز کنید
    4. تصویر کاربر حسین شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      جناب دکتر آخرین سوال
      من درآستانه ازدواج هستم و موضوع راغیرمستقیم باهمسرم در میان گذاشتم و ایشون ۳ دوز گارداسیل ۴ را تزریق کردندکه البته با گارداسیل نوع ۶ hpvهم پوشش داده میشه.کار دیگه ای هست که انجام بدم و از انتقال جلوگیری بشه؟چقدر جای نگرانی بابت سرایت به همسرم هست و تدبیرخاصی را راهنمایی میکنید؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      شما حتما باید عاری از هرگونه ضایعه قبل از رابطه باشید و مدام معاینه شوید . ضایعه ای نباشه میتونید رابطه برقرار کنید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر ندا سه شنبه ۷ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    این قسمت که دورش خط کشیده شده این زگیل هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۷ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      قبلا هم این عکس رو فرستادید . در حد عکس زگیل نیست اگر میخواید قطعی باشه نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر احسان چهارشنبه ۲۱ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 144 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر روز بخیر و خسته نباشید خدمت شما.
    پسری 32 ساله هستم. و یک مشکلی دارم.

    اقای دکتر حدودا 1ماه هست یک توده, زیر پوست سمت چپ بدنه الت تناسلیم پیدا شده.
    این توده در زمانی که آلت در حالت خوابیده است مشخص نیست و ظاهر الت طبیعی است.

    در حالت خوابیده وقتی محل توده رو با دست فشار میدم , مثل یک رگی است که حالت غضروفی پیدا کرده و سفت شده .
    این توده کوچیکه  , ثابت نیست و کمی به سمت بالا و پایین تکون میخوره وقتی با دست فشارش میدم. یه جوری انگار میپره به سمت بالا و پایین

    ولی در حالت نعوظ این توده مثل یک برامدگی یا بادکردگی روی الت مشخص میشود.
    و باز هم هنگام فشار با دست مثل یک طناب زیر پوست کمی تکون میخوره به سمت بالا و پایین.
    انگار یک رگی هست که با غضروف نرم پرش کردن و کمی سفت شده.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ تیر ۲( 1 سال پیش)
      سلام در حالت نعوظ مشخص است ؟
    2. تصویر کاربر احسان سه شنبه ۲۰ تیر ۲( 1 سال پیش)
      آره مشخص میشه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ تیر ۲( 1 سال پیش)
      عکس بفرستید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۲ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام روی آلت تناسلی همسرم زخم وپوسته پوسته میشه علت چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام عکس بفرستید
    2. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۸ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام تو قسمت ارسال عکس مشکل دارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      با پشتیبانی سایت مشورت کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۸ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۱۰ روز قبل رابطه جنسی داشتم الان ادار دارم الان.قرص سیپروفلوکساسین و داکسی سیکلین وفنازومکس مصرف کردم ولی هنوز خوب نشدم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      منظورتان سوزش ادرار است ؟ کشت ادرار داده اید ؟ تکرر ادرار ؟ ترشح از الت دارید ؟
  • تصویر کاربر سهیل یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر ...مدتی است روی الت تناسلی و بیضه برجستگیهای گوشتی کوچک مشاهد میکنم میخاستم بدون چیه و راه درمان داره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      سلام عکس بفرستید
  • تصویر کاربر saeid پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید من حدود یک سال پیش ضایعه داشتم و اومدم پیش شما و ازمایش دادم گفتین ک hpv مثبت شده و تبخال تناسلی دارم. قرص هایی ک دادین رو استفاده کردم و واکسن گارداسیل رو زدم.الان حدود دوماه ک از ضایعه خبری نیست. رفتم ازمایش pcr دادم عکساشو براتون گزاشتم ممنون میشم بگید جواب ازمایشم الان چیه؟ مثبت شده یا منفی؟ ازمایش ایدز و هپاتیت هم دادم اونم براتون گزاشتم اونم جوابشو بگین🙏
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      سلام تمامی موارد منفی است
    2. تصویر کاربر saeid پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      وای باورم نمیشه اقای دکتر اخه گفتین هیچ درمانی نداره من فقط والاسیکوییر استفاده کردم و واکسن گارداسیل زدم. یعنی ممکنه این ویروس کلا از بدنم خارج شده یا تکرار ازمایش بزنم؟ نمیدونم چیکار کنم اخه بعید میدونم ازمایشگاه نیلو اشتباه کنه. اقای دکتر من میخام متاهل شم همین روزا عقدمه لطفا خیالمو راحت کنید🥺
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      بله ازدواج کنید . ضایعه فعال پوستی هم که ندارید
    4. تصویر کاربر saeid پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      خیلی ممنونم از لطف و محبت ک ب من داشتید🙏🙏
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      خواهش میکنم
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر عادل پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    خشکی کلاهک الت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      کالامین دی هر ۸ ساعت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر