نمونه برداری یا بیوپسی پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیوپسی پروستات یا نمونه برداری از پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.

برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.

اقدام به نمونه برداری از پروستات

هدف از نمونه برداری چیست

  • امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.

  •  طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.

چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟

شرایط قبل از نمونه برداری پروستات

ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات عصبی، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.

داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود

امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.

اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.

عوارض نمونه برداری از پروستات

عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:

  • عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
  •  علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
  • خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
  • خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
  • خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.

مرکز نمونه برداری پروستات در تهران

پروفسور حسین کرمی جراح کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی با پیشرفته ترین تجهیزات چندین سال است که در تهران و به صورت تخصصی بر روی نمونه برداری از پروستات فعالیت دارند. در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ – ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ – ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ و ۰۹۳۸۹۲۰۱۳۱۲ تماس حاصل فرمائید.

1.2/5 - (502 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر نغمه شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 1088 مشاهده پرسش
    سلام مدتیه من از سوزش ادرار دارم اذیت میشم.چن ماه پیش بخاطر شقاق مقعد ک داشتم همزمان با شقاق سوزش ادرار گرفتم.ک ب دکتر مراجعه کردم قرص تینیدازول وتاوانکس تجویز کردن ک بعداز مصرف کاملا رفع شد.اما بعدازمدتی دوباره این سوزش ادرار برگشت ومن دوباره ب پزشک مراجعه کردم ک سونوگرافی انجام دادم ومشکل کلیه ومثانه نداشتم فقط بطور اتفاقی کیست تخمدان دردوطرف دیده شد.وازمایش ادرارم سالم بود..واسه کیست تخمدان دکتر زنان مراجعه کردم وقرص یاسمین تجویز کرد ک حین مصرف خونریزی شدید داشتم وحتی هورمونای بدنم بهم ریخت.این فاصله خودبخود سوزشم رفع شد.اما دوباره الان دوهفته س ک سوزش ادرار دارم بحدی ک بعداز ادرار سوزش برمیگرده همراه باکمی درد ک اذیت میشم. حتی درحالت عادی هم سوزش دارم.ینی فقط با ادرار نیس سوزشم با ی دکتر ارتباط گرفتم کانادا براشون توضیح دادم وایشون نظرشون این بود ک مشکل در گردن مثانه س.وقرص تولترودین تجویز کردن ک با توجه ب مصرف این قرص بازم سوزش دارم..‌اقای دکتر واقعا دارم اذیت میشم باتوجه ب اینکه شاغلم خیلی نشستن برام سخته...فقط اب درمانی میکنم ودم ب دیقه ادرار خالی میکنم ولی احساس میکنم دیگه خوردن اب هم جواب نمیده...راهنمایی کنید اقای دکتر من چیکارکنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر نغمه جمعه ۲۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام ینی نظرتون اینه ک قرص تولترودین مصرف نکنم؟نیازی ب سیستوسکوپی ندارم؟؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام وپوزش از تاخیر جواب اگر ادرارت خوب میاید نیازی نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امیرحسین جمعه ۲۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 435 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. 6 سال پیش مطب مراجعه کردم نوار مثانه گرفتید تشخیص bladder neck dyssynergia دادید نوک الت احساس درد و احساس ادرار داشتم با باکلوفن و تامسولوسین بهتر شدم دوباره علایم برگشته یک ماه است بافکلوفن می خورم تاثیری در بهبود ندارد سونوگرافی پروستات نشان داد حجم 37 سی سی است حجم ادرار بعدا از تخلیه 31 سی سی. قرص سولیفکس هم می خورم یک اورولوژیست گفت شاید با عمل جراحی گردن مثانه این احساس ادرار ار بین برود. حجم ادرار کم است ولی احساس ادرا دارم..الان می ترسم عمل عوارض داشته باشد لطفا راهنمایی کنید مطب به من برای قبل عید وقت نداد
    1. تصویر کاربر امیرحسین چهارشنبه ۲۲ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      نوار مثانه سال 91 و سونوگرافی سال 97 را پیوست کردم. سن من 35 است. با توجه به احساس مداوم ادراد و درد خفیف در نو ک الت منتظر راهنمایی شما هستم درد تسکین یابد وممنون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر نسرین سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    عرض سلام وادب و احترام خدمت شما جناب پروفسور کرمی
    خانمی 57 ساله هستم به دلیل فشارخون بالا به پزشک مراجعه کردم چکاپ توصیه کردند در ادرار +++ خون دیده شد ارجاع به پزشک ارولوژ دادن سونوگرافی هم از کلیه ها مثانه مجاری ادرار انجام دادم و خداروشکر همه چی نرمال بود البته اندازه های کلیه 98 میلی و 90، میلی بودن پیشنهاد سیستوسکوپی دادن سوال بنده از جنابعالی این است که آیا با توجه به نرمال بودن سونو گرافی باز هم نیاز به این کار هست؟ واگر پاسخ شما مثبت هست امکان داره که ظرف همین دو سه روزه برای گرفتن نظر شما ازطرف شما هم ویزیت بشوم قبلا از زیاده گویی عذرخواهی میکنم
    با تشکراز شما بروشک
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      فعلا نیاز به اقدام خاصی نیست بعداز عید بیایید ببینم
  • تصویر کاربر شیرین سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 887 مشاهده پرسش
    باسلام.. وقت بخیر...بنده حدود 5 سال پیش بخاطر بی اختیاری ادراری عمل تی او تی انجام دادم که بلافاصله بعد از عمل قطره قطره ازم ادرار خارج میشد بهمراه خونریزی. به دکتر مراجعه کردم گفتن بافت دور تی او تی ضخیم شده. که با مشورت با شما به دکتر ضیغمی مراجعه کردم و دوباره چند روز پیش مرا عمل کردند و گوشت اضاف را تراشیدند.. الان بعد از گذشت چند روز دوباره بی اختیاری ادراری دارم و دکتر قرص ویزیکر تجویز کردند.و قرص تاوانکس مصرف میکنم. لطفا راهنمایی کنید.. ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      باید تحت نظر دکتر خودتان باشید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    با سلام
    2سال هست که ادرارم کامل دفع نمیشه و کند هستش .ولی وقتی آب روی آلت میگیرم کامل تخلیه میشه و هیچ درد و سوزش ادرار و تکرر ادرار هم ندارم . پیش دکتر رفتم گفتند التهاب پروستات هست دارو هم استفاده کردم ولی خوب نشده .ممنون میشم راهنمایی بفرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر آذر چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    Mohamad Shafiei:
    با عرض سلام و وقت بخیر. خانم 54 ساله ای هستم که از 6 ماه گذشته وقتی به دستشویی جهت ادرار می روم مخصوصا اوایل صبح که حجم ادرار زیاد است ابتدا ادرار خارج می شود ولی در انتها برای مدت کوتاهی جریان ادرار قطع و مجدد تخلیه میشود‌. سونو کلیه. مثانه و مجاری ادراری نرمال بود. حجم باقیمانده ادرار 14 سی سی گزارش شد. در ازمایش ادرار 4 ماه قبل RBC در حد 3تا 4 عدد و خون trace گزارش شد کشت منفی بود . ازمایش ادرار یک ماه بعد تکرار کردم RBC در حد 1 تا 2 و خون و کشت منفی بود. بیماری زمینه ای مثل دیابت ندارم. مایعات در حد 8 تا 9 لیوان در طول روز مصرف می کنم و دستشویی زیاد میرم یک نوبت بین شب و موقع نماز صبح هم ولی تکرر ادرار یا درد و سوزش ندارم. کراتینین 0.8 و اوره 25 . این مشکل قطع شدن جریان ادرار با هر نوبت ادرار کردن نیست ولی هر روز هست. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      از نظر من شما سالمید همه خوبند
  • تصویر کاربر نرگس چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر حدود سه روز پیش بعلت تومور مثانه که مانع از خروج کامل ادرار میشدو بالارفتن کراتین خون تا مرز۸ بعد از شش نوبت دیالیز در کلیه های پدربزرگم لوله پی سی ان ال قرار دادند که بعداز دو روزمراقبت ، روز گذشته با رسیدن کراتین خون به ۱/۷۸ ایشون رو از بیمارستان مرخص کردن اما امروز متوجه شدم که حدود یک ساعتی لوله از قسمت اتصال به کیسه ی ادرار جدا شده و هیچ خروجی ایی ندارد حتی پس از اتصال مجدد کیسه به لوله هیچ خروجی ادراری ندارد واین موضوع باعث نگرانی من شده اگه ممکن هست راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      ‌به مرکز مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر عظیم چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    همسرم مردی58ساله است
    ده روز پیش خون در ادرار دیده شد
    جواب اسکن ،سونو و سیتو ارسال میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
      باید سیستوسکوپی کنید۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر فرشاد چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 617 مشاهده پرسش
    سلام‌دکتر در ادامه سوالم راجب پیوند مثانه
    من در حال حاضر با اینکه گردن به پایین دچار معلولیت و‌بی اختیاری کامل ام اما مثانه ام حتی اگر پر باشه تخلیه نمیشه تا وقتی سند نزنم در واقع این احتباس به نفع من هم بوده دیگ احتیاجی نبوده که مدام مراقبت کنم یا یکسره سند بزارم تا سند نزنم تخلیه نمیشه خاستم بدونم بعد عمل پیوند یا حالا تزریق ژل ادرارم بی اختیار تخلیه میشه و احتیاج به سند داعمی دارم؟
    خیلیا عمل که‌کردن ادرارشون تخلیه میشه یا لباسشون خیس میشه مجبورن پوشک بکنن یا سند داعمی استفاده کنند.
    بعد عمل چطور خواهد بود همین روال حال حاضرمه همچنان؟


    سوال دومم اینکه عمل پیوند چند روز بستری بودن احتیاج داره من دیابت هم دارم میتوانم بیهوشی رو تحمل کنم قندم مشکل ساز نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرشاد سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 23سالمه ضایعه نخاعی هستم و 6 ساله که سوند نلاتون استفاده میکنم برای تخلیه ادرار
    مثانه شدیدا اسپاستیک دارم دیواره مثانه ضخیم شده و حجم مثانه ام شدیدا کم شده و مجبورم به علت اسپاسم بالا روزانه 10 بار حداقل سند استفاده کنم همین باعث شده مدام عفونت بکنم و مثانه ام به انتی بیوتیک ها مقاوم شده نمیدونم اگر عفونت ادامه پیدا کنه دیگ چه دارویی جواب خواهد داد.
    توصیه کردن ژل بوتاکس تزریق کنم و اگر جواب نداد پیوند از روده.


    حالا سوال من اینه من بوتاکس تزریق بکنم تاثیری بر زیاد شدن حجم ادرار و‌مثانه داره یا مستقیم بریم سراغ پیوند؟ تزریق بوتاکس کجارو پیشنهاد میدین و‌چقدر زمان بره اگر عمل پیوند مد نظرتونه کجا بهتره وقت بگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب