نمونه برداری یا بیوپسی پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیوپسی پروستات یا نمونه برداری از پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.

برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.

اقدام به نمونه برداری از پروستات

هدف از نمونه برداری چیست

  • امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.

  •  طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.

چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟

شرایط قبل از نمونه برداری پروستات

ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات عصبی، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.

داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود

امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.

اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.

عوارض نمونه برداری از پروستات

عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:

  • عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
  •  علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
  • خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
  • خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
  • خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.

مرکز نمونه برداری پروستات در تهران

پروفسور حسین کرمی جراح کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی با پیشرفته ترین تجهیزات چندین سال است که در تهران و به صورت تخصصی بر روی نمونه برداری از پروستات فعالیت دارند. در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ – ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ – ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ و ۰۹۳۸۹۲۰۱۳۱۲ تماس حاصل فرمائید.

1.2/5 - (502 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر فرزاد یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت شریف بخیر.
    بنده 46 سال سن دارم. چند ماهیه سوزش ادرار دارم. یک ماه پیش سونوگرافی مثانه و کلیه ها و پروستات و آزمایش خون و ادرار و کشت ادرار و آنزیم پروستات و..دادم مشکلی نداشت فقط دیواره مثانه ام مختصری ضخیم بود و ذرات فراوان اکوژن در مثانه ام بود.
    دکتر کپسول سفکسیم 400 روزی یک عدد - سلکوکسیب 100 روزی یک عدد و تامسولوسین 04 برام تجویز کرد ‌تا یک ماه
    که به استثنای تامسولوسین که چند شب خوردم و دیگه نخوردم بقیه رو مصرف کردم.
    که در روز 15 کمی بهتر شدم ولی به علت نزدیکی کردن سوزشم دوباره شروع شد.
    ممنون میشم اگه راهنمایی نمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      باید داروها رو یک‌ ماه مصرف میکردید
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 565 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت شما دکتر عزیز
    من به صورت اتفاقی متوجه حفره کوچکی پر ناحیه ختنه گاه شدم و درست که دقت کردم دقیقا در راستای خط میانی هست و چیزی غده مانند که شبیه یک دانه گندم هست رو احساس میکنم که سفت هست و در صورت فشار درد احساس میکنم و هیچگونه ترشحاتی نداره.
    دکتر خیلی نگران شدم،لطفا بگید که مشکل چیه و برای رفع اون باید چیکار کنم؟
    تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      عفونت مزمن هست که نباید دستکاری کنید و اگه ظاهرش اذیتتون میکنه باید بیاید برش دارم
  • تصویر کاربر امید یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت بخیر. خسته نباشید.
    من خودارضایی میکنم و چند ماهه که ادرارم بریده بریده میاد و حس میکنم یه بخشی از ادرار در مجرای ادراریم میمونه و به سختی خارج میشه. مثانه ام هم مدام حس میکنم که تحت فشار هست و ادرارم کامل تخلیه نشده. فشار پایین ادرار هم داشتم با قرص کانفرون ان تا حد زیادی برطرف شد. روی بخش هایی از شکم و کلیه هم سوزش های نقطه ای احساس میکنم.
    ممنون میشم بفرمایید که تشخیصتون چی هست و چه اقدامی باید انجام بشه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      علایم التهاب پروستات درید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      دارید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      این دارو ها رو به مدت ۳ هفته مصرف کنید
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین ۰/۴ هر شب یک عدد
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قرص ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت یک عدد
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ هر ۱۲ ساعت یک عدد
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر ناهید پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز
    مدتی است بعد از اتمام ادرار به محض بلند شدن چند قطر ادرار بی اختیار خارج میشود
    خیلی ممنون از رهنمایی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سابقه زایمان طبیعی داشتید؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سن تون؟
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام

    بنده 33 سال دارم از ایلام. فروردین 99 ناگهانی دچار تکرر ادرار شدید شدم بدون هیچ علائمی. (قبلا در سال 91 دچار شده بودم ولی با خوردن قرص عفونت دو سه روزه رفع شد.) اما این بار در مدت 2 تا 3 هفته روزی تا 15 بار و همچنین شب‌ها چندین بار دچار تکرر می‌شدم. 10 روز قرص سیپروفلوکساسین خوردم بی‌فایده بود. قرص تولترودن هم خوردم دو هفته اونم بی‌فایده بود.

    بعد از یک ماه تکرر ادرار شدیدم رفع شد ولی احساس تکرر ادرار همچنان تا امروز به شکل یکنواخت باقی مانده است و زندگی را برایم دردناک کرده است. آزمایش عفونت و قند خون را در مرداد 99 دادم نرمال بود.



    وضعیت تکرر ادرارم از آن وقت به یک شکل بوده است. به این صورت که از زمان خواب تا بیداری هیچ‌وقت برای دفع ادرار بیدار نمی‌شوم. اما بیداریم معمولاً همراه با دفع ادرار است. در طول روز هم سعی کردم هر 4 تا 5 ساعت یک بار برای دفع ادرار بروم ولی هر بار بعد از یک ساعت تا دو ساعت احساس دفع ادرار سراغم می‌آید ولی شدید نیست که مجبور بشم برای دفع برم. به طوری که اگر مشغول کاری باشم و یادم برود، می‌توانم تا 4 و 5 و گاهی شش ساعت برای دفع آن نرم. همان طور که گفتم در تمام این مدت علامت دیگری مثل درد، سوزش، بی‌اختیاری، تأخیر در ادرار و غیره نداشتم. فقط یبوست در بیشتر این مدت داشتم گاهی به همراه مدفوع باریک وقطعه قطعه، همچنین بعد دفع مدفوع چندین مرتبه ادرارم به صورت چکه چکه میاد.

    البته بنده سابقه افسردگی و استرس دارم و رودۀ تحریک پذیر و دردهای روان‌تنی (شکم‌درد) هم در سال 93 داشتم که با قرص دپاکین و سیتالوپرام درمان شد و در دو سال اخیر افسردگیم بدون شکم‌درد دوباره عود کرده است، و الان 4 ماه است زیر نظر پزشک هستم و خدارو شکر افسردگیم تا حدود بسیاری زیادی کنترل شده است. با پزشک هم در مورد مشکل تکرر ادرار صحبت کردم و ایشان برای سه ماه همراه قرص رهاکین، بوسپیرون برای صبح و عصر نوشت ولی الان 40 روزه مصرف می‌کنم هیچ تأثیری روی تکرر ادرارم نداشته است و با همان سیکل قبلی وجود دارد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      نوار مثانه انجام بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و مثانه جهت بررسی PVR انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر h دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    سلام دکتربنده حدود 2 ساله تکرر ادرار و عدم تخلیه کامل دارم خودم حس می کنم بعد رابطه محافظت نشده ای که داشتم اینجوری شدم تا دو ماه پیشم این رابطرو داشتم ایا ربطی داره ؟همه ازمایش های مختلف خون ادرار و سونگرافی انجام دادم ولی مشکلی در این رابطه نبود میشه لظفا کمکم کنید اذیتم می کنه 25 ساله هستم ؟ نیاز به مصرف قرص هست یا حل میشه ؟ عکس های ازمایش ارسال گردید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب قرص ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت قرص تاوانکس ۵۰۰ هر روز مصرف کنید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      تا ۲۱ روز
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر امیررضا دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 7374 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر ، آقای دکتر من ۳۲سالمه از شهر تبریز و حدود ۹ماه قبل آزمایش خون دادم که مقدار کمی عفونت ادراری دیده شد و دکتر آنتی بیوتیک دادش با اینکه من هیچ مشکل خاص یا دردی نداشتم اونارو کامل خوردم و برا کنترل نرفتم تا اینکه دقیقا ۱۰روز قبل موقع ادرار اول صبح یه سوزش کمی رو حس میکردم و بعد از دو روز قطع شد اما من از ترسم که عفونتم شاید برگشته و مطالعه از اینترنت شروع کردم به مصرف آنتی بیوتیک لوپراکیس۴۰۰ روزی یک عدد که شب ها مصرف میکنم ۳ساعت بعد از شام ، البته من خیلی وقته (حدود۱۸سال بیشتر) که ادرارم سرپا بودش و بخاطر اینکه این ۲سال اخیر میدیدم بعد اتمام ادرار ، شلوارم خیس میشه و چون فکر میکردم سرپا ادرارمیکنم مثانه‌ام خوب تخلیه نمیشه . تصمیم گرفتم نشسته ادرار کنم عذر میخواهم ولی بصورت دفع مدفوع می‌شینم و ادرار میکنم این عمل نشستن رو دقیقا ۸روزه که شروع کردم و مشکل خیسی شلوارم از بین رفته فقط تو این مدت ۲بار هنگام ادرار اول صبح که کمی زیاد بودش و با فشار ادرارم خارج میشدش کمی کلیه‌هام تیر میکشید خیلی خیلی جزئی ، اما امروز صبح رفتم و نشسته ادرار کردم و تا تخلیه کامل نشستم و بعد شستن بلند شدم قبل ظهردوباره که رفتم ادرار دیدم بعد اینکه ادرار کردم و خواستم شورتمو بالا بکشم دیدم شورتم قرمز تیره رنگ هستش انگار چند قطره خیلی کم (حدود ۳یا۴قطره)، خون تقریبا قهوه‌ای پر رنگ وجود داشت ، از ترسم نشستم و مثانه و بیضه‌هامو خوب شستم ، شورتمم شستم و بعد از خشک شدن پوشیدم دوباره بعد از ظهر رفتم ادرار کردم و اومدم بیرون عصر دوباره وقتی رفتم برا ادرار دیدم شورتم تمیزه و مشکل صبح رفع شده ، ادرارمو کردم و بعد از شست و شو محل ادرار لباس پوشیدم و رفتم بیرون شب که برگشتم و رفتم برای ادرار دیدم دوباره چند قطره خون اومده عین صبح ، شورتمو عوض کردم و بعد ادرار یه دستمال گذاشتم تا ببینم بازم خون میاد؟! تا الان که تمیزه ، اما حدود ۵دقیقه در بیضه چپم درد کمی رو حس کردم و بعد اتمام درد بیضه حدود ۲یا۳دقیقه هم کلیه سمت راستم خیلی کم درد میکرد والان هیچ دردی ندارم .
    آقای دکتر من خیلی خیلی میترسم از اینکه عفونت کلیه داشته باشم و یا پروستات و ... میشه لطف کنین بگین چیکار کنم و دقیق راهنماییم کنین که چیکار کنم؟؟
    راستی عذرمیخام جناب دکتر بی ادبیه من مجردم و من بیشتر از ۱ساله سکسی نداشتم و تواین مدت فقط یکبار تو خواب ارضا شدم خگحدودد۳هفته قبل و اینکه خودمم شدیداً سیگاری هستم ولی اهل مشروبات و چیز دیگه ای به هیچ وجه نیستم و سابقه هیچ بیماری رو هم ندارم .
    واقعا استرس این اتفاق این موقع شب داره دیوونم می‌کنه .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      تست جدید آنالیز و کشت ادراری انجام بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مثانه و مجاری ادراری انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Rasen دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 460 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر یه چند روزی هست احساس میکنم بعد از ادرار مثانه خوب خالی نشده هر چند جریان فشار ادرار مثل سابقه کاهش نداره فقط آخر ادرار ناچارم به خاطر اینکه خوب تخلیه بشم سر آلتم رو تحریک ۱۰ ثانیه ای بکنم و بعد از انزال هم ادرارم به سختی میاد که بعدش رفع میشه علاوه بر انجام چکاپ احتمالا میدین مشکل از کجا باشه با تشکر .
    1. تصویر کاربر Rasen شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      راستی آقای دکتر من ۳۵ سالم
    2. تصویر کاربر Rasen شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      بعد از ۱۰ دقیقه ادرار هم گاها یک قطره هم روی لباسم می ریزه
    3. تصویر کاربر Rasen شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      که همه اینها برای ۴ الی ۵ روز هست
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      التهاب پروستات پیدا کردید
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قرص تاوانکس ۵۰۰ هر روز بک عدد
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      قرص ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت یک عدد
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام مدت سه روزه قرص سفیکسیم ۲۰۰مصرف می کنم به دستور پزشک برای عفونت مثانه ولی بهخر نشدم چه ندع دارویی توصیه می نمایدد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سیپروفلپکساسین ۵۰۰ هر۱۲ ساعت
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من وقتی در حین ادرار یک سوزش در ناحیه بالایی یا قسمت سر آلت تناسلی احساس سوزش کردم بعد از ادرار متوجه چند قطره خون شدم و همچنان هر وقت ادرار میکنم همراه با سوزش و چند قطره خون دیده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و مثانه و پروستات انجام بدید
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب