درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر elham دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام من سمت راست شکمم درد میکنه بطوریکه وفتی دستمو میزارم روش فشار میدم دردش اروم میشه یا به همون سمت میخوابم دردش ساکت میکشه حتی موقع نفس کشیدن درد میگیره بنطرتون من ناراحتی کلیه دارم.و اینکه دفع ادارار زیاد دارم.قبلا عفونت ادراری شدید داشتم که رفع شده.حدود دوماه پیش کیست تخمدان داشتم که رفع شده.تازگی موقع نزدیکی زیر دلم درد میگیره.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر فلاح یکشنبه ۴ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    با سلام همراه سوال قبل عکس ها رو فرستادم. اگه نیومده به سایتتون ایمیل کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۴ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      همينجا بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۹ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    سلام
    بفرمایید نرم افزار قرآنی رو از کجا میشه تهیه کرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر خلیل دوشنبه ۲۹ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان پیرو سوال قبل کلیه هام از نوع نعل اسبی است.داری یک سنگ 25 میلیمتر وهشت سنگ تقریبا 5 میلی متری هستم.وقت برای 11 مهر گرفتم من اربیل عراق آمدم .عمل امدوسکوپی pcnl برای کلیه نعل اسبی من مشکلی نداره..ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيدببينم
  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام
    من قبلا سوال زیرو ازتون پرسیده بودم و شنا گفته بودید مشکلی نیست و درمان خوب است اما هنوز بعد از پایان مصرف دارو ها به طور منظم گاهی وقتا درد دارم در کلیه راستم و پام احساس سنگینی و درد دارم لطفا راهنماییم کنید
    سلام
    خانومی ۲۶ ساله هستم چند هفته ای بود که سمت راست پهلوم درد و یه حالت سوزش داشت درد به ران و کف پام میزد د همیشگی نبود سونو لگن و شکم انجام دادم همه چی نرمال بود اما کلیه راست به سایز ۱۰۳ میلیمتر و ضخامت کورتکس ۱۶ میلیمتر و حاوی هیدرونفروز خفیف بود ازمایش ادرار و کشت ادرارم Sp.Gravity 1.002 بود بقیه چیزا نرمال بود دکتر تشخیص عفونت دادن و قرص مفنامیک اسید .هیوتکس.سیپروفلوکساسین تجویزکردن اما هنوز درد ددارم
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      از نظر من مشكلي نيست
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۳۱ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 9473 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت آقاي دكتر و تشكر بابت وقتي كه براي كاربران ميگذاريد. جوان 23 ساله ای هستم ساکن مشهد ، مشکلم اینکه ادرار و مدفوع من به طور کامل تخلیه نمی شود. من وقتی سر توالت می شینم، مثانه ام ورم(باد) می کند. ادرار من اول خوب میاد ولی بعدش قطره قطره میاد و اصلا کامل تخلیه نمی شودو همش احساس ادرار می کنم همچنین مدفوع من هم کامل تخلیه نمی شود و باید با انگشت مدفوعم را خارج کنم ولی باز هم شدیدا احساس دفع مدفوع دارم. من سیستوسکوپی ـ تست ارودینامیک یا نوار مثانه هم انجام داده ام ولی باز هم دکترها علت آن را نفهمیدند. در سونوگرافی هم پس از تخلیه مثانه حجم ادرار به میزان 60 سی سی رویت شد.من برای اینکه مدفوعم کامل تخلیه نمی شود کلونوسکوپی هم انجام داده ام ولی جوابش خوب بود. آقای دکتر تو را به خدا قسمت می دهم یک راه حلی به من پیشنهاد بدهید چون دیگه واقعا خسته شدم هر بار توالت رفتن من حدود 30 دقیقه طول می کشد و بازهم نمی تونم به طور کامل ادرار و مدفوعم را خارج کنم، من منتظر جوابتون هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      نوار عصب مثانه بگيريد
    2. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۹ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      با سلام و تشکر از جناب عالی ، آقای دکتر من در متن نوشته بودم که نوار عصب مثانه ( تست ارودینامیک یا نوار مثانه) انجام داده ام ولی باز هم دکترها علت مریضی مرا متوجه نشدند. خواهشمندم اگه راه حل دیگه ای دارید بفرمایید؟ من بی صبرانه منتظر پاسخ شما هستم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۱ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      پس مشكلي نيست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ر، یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام ، من دختر 26 ساله هستم که از کودکی دچار بی اختیاری ادرار بودم ، این بی اختیاری در طول روز بوده و به هیچ وجه شبها اتفاق نمیفتاد در طول روز به دلایل مختلف که یه ذره هیجان یا استرس بهم وارد بشه یا حتی گاهی کاملا بی دلیل اتفاق میفته ، حتی خیلی از اوقات من ده دقیقه پیش دفع ادرار در دسشویی داشتم ، در حال حاضر متاهل هستم ، تا بحال برای این مشکل به دکتر مراجعه نکردم و خیلی خجالت میکشیدم ، لطف کنید و بمن پاسخ بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر ستاره جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    با سلام
    جناب دکتر من برج 1 به دلیل درد در قسمت کلیه ها سونوگرافی گرفتم و تشخیص سنگ 4 میلی متری بود که با خوردن دارو خوب شد و در سونوگرافی دیگه دیده نشد اون سنگ ولی من در کمرم قسمت کلیه ها درد دارم و گاهی ریزش ادرار خیلی کم دارم و گاهی هم وقتی دستشویی میروم به محض بیرون آمدن با زهم دستشویی دارم نمیدانم مشکل از چیست ؟ البته من آلت تناسلیم کمی بزرگ می باشد نمیدونم دلیلش این میتونه باشه یا خیر ؟ لطفا راهنماییم کنید که چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت آقای دکتر عزیز.من یه مرد ۳۵ساله هستم.که در حدود دو ماه هستش احساس تکرر ادرار دارم.و به پزشک مراجعه کردم.آزمایش خون وادرار و کشت ادرار هم دادم.و هیچ علائم عفونت نداشتم.ولی نمیدونم چرا این حالت رو دارم.البته چندین بار در گذشته چنین اتفاقاتی واسم پیش میومد که طی چند روز خوب میشدم.ولی متاسفانه الان چند وقته این حالت بطور نا منظم با من هستش یعنی اینکه یهو خوب میشم.بعد از چند روز دوباره این حالت بهم دست میده.ممنون میشم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      عصبي است
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام
    بعد از ادرار به مدت 10 دقیقه کمتریم فشاری به نا حیه تناسلی وارد کنم چند قطره ادرار ازم خارج میشود
    بخاطر همین چندین بار استبرا می کنم و همینطور بلند میشم حدود 1 دقیقه دوباره ادرار می کنم تا کاملا تخلیه شود ولی زمانیکه مدفوع دارم با روشهای فوق کاملا تخلیه نمیشه و باعث نشستن زیاد در دستشویی می شود.
    به دکتر مراجعه کردم با معاینه انگشتی فرمودند موردی نیست فقط ادرار داخل مجرا باقی می ماند که باید سر آلت بمکد تا بیرون بیاید لذا دارو (ciprofloxacin 500 )دادند.
    نظر شما در این مورد چیست
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      از نظر من مهم نيست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر