اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    سلام اقا
    من35سالمه تو دوره مجردی خود ارضایی میکردم،الا یکی دوساله بعد ارضا شدن سر الت درد دارم،و یه خرده میل جنسیم کم شده اون شورو اشتیاق قبلو ندارم،
    الانم یک سالی میشه حس ادرار بهم دست میده،بعضی مواقع سوزش هم دارم ،فشار تخلیه کردن ادرار هم کم شد ،در کل حالت عادی ادرار کردن از یادمون رفت،رفتم دکتر کلی ازمایش گفتن به احتمال زیاد التهاب پروستات باشه بعد کلی قرص این چیزا هیچ تاثیری نداشت و الانم درد مثانه شدید دارم
    طوری که میپیچم به خودم زیر نافم درد عجیبی میگیره لطفا راهنمایی کنین چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      عکس RUG/VCUG انجام بدین
  • تصویر کاربر ماری شنبه ۲۶ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام، وقت بخیر، بنده حدود ۹ ماه پیش عمل معز انجام دادم، تومور مننژیوما در کانال عصب بینایی چشم راست داشتم که جراحی شد و کامل تخلیه شد، بعدش به مدت سه هفته دپاکین ۵۰۰ دو بار در روز میخوردم به علاوه داروهای ضد عفونت و .... بعد از سه هفته کم کم داروها قطع شد بعد از تقریبا دو ماه به دکتر معالجه کردم و آزمایش خون دادم آنزیم های کبدی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ بودن که با مصرف دارو نرمال شدن، بعد از یک ماه که باید ام آر آی با تزریق انجام میدادم بعد از انجام آن دچار تکان های خفیف بدن شدم که با تجویز پزشک شروع به خوردن قرص لوبل ۵۰۰ شدم دو بار در روز ، بعد از حدود یک ماه به آن داروی کلونازپام ۱۰۰ شبی نصف اضافه شد، بعد از یک ماه و نیم دیگه هم لوبل ۲۵۰ شد و کلونازپام ۱۰۰ نصفی و گاباپنتین ۱۰۰ یکی البته من همراه این ها داروی فشار خون متورال ۵۰ نصف صبح و نصف شب و والزومیکس نصف شب رو میخورم همین طور قطره اشک مصنوعی یه بار مصرف استفاده می کنم و و یتامیت ب۱ ۳۰۰روزی یه دونه، لازم به ذکر هست که بینایی سمت راست رو تقریبا از دست دادم و بویایی هم تقریبا نصف شده، یه مدتی هست که سمت راست و چپ کمرم درد میگیره بعضی موقع ها منو از خواب بیدار میکنه، با خوردن آب زیاد برطرف میشه ولی یه هفته ای میشه که زیر شکمم هم احساس سوزش و درد دارم، ضمنا شاید حدود یک ماه هم بوی بد ادرار دارم، با این که آب زیتد میخورم رنگ ادرار معمولی هست ولی بوی ادرار از بین نمیره و دردها هم گذرا میرن و میان، چکار باید بکنم؟ از شما ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و همینطور آزمایش آنالیز و کشت ادراری انجام دهید
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۲۹ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    متاسفانه کلیشه سونو تحویل بیمه شده و صرفا ریپورت در دسترس بود که همراه آزمایشات، به پیوست، حضورتون ارسال شد.
    مستندات برای بیمار ذیل می باشد.
    بیمار آقای ۶۵ ساله با شکایت تکرر ادرار هستند. در گزارش سونوگرافی سطح مخاط مثانه نامنظم و فاقد ضایعه اینترالومینال گزارش شده…
    PSA توتال و نسبت PSA free به PSA total نرمال بوده در عین حال PSA f بالا بوده! البته CRP هم +3 گزارش شد.
    آیا این نامنظمی و داده های آزمایشگاهی نگران کننده هستند و نیاز به اقدام تشخیصی و درمانی خاصی وجود داره؟
    متاسفانه کلیشه سونو تحویل بیمه شده و‌صرفا ریپورت در دسترس بود که همراه آزمایشات به پیوست حضورتون ارسال شد.با سلام و احترام
    بیمار آقای ۶۵ ساله با شکایت تکرر ادرار هستند. در گزارش سونوگرافی سطح مخاط مثانه نامنظم و فاقد ضایعه اینترالومینال گزارش شده…
    PSA توتال و نسبت PSA free به PSA total نرمال بوده در عین حال PSA f بالا بوده! البته CRP هم +3 گزارش شد.
    آیا این نامنظمی و داده های آزمایشگاهی نگران کننده هستند و نیاز به اقدام تشخیصی و درمانی خاصی وجود داره؟
    1. تصویر کاربر هادی شنبه ۲۶ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سونو‌ مجدد
    2. تصویر کاربر هادی شنبه ۲۶ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سونو مجدد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      Psa قبلی ندارند؟
    4. تصویر کاربر هادی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      با سلام
      دادهای آزمایشگاهی مربوط به ۰۸/۱۹ سال ۱۴۰۰ بوده به همراه ریپورت سونو که مجدد گرفته شده است. کلیشه قبلا ارسال شده خدمتتون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      Psa مجددا چک شود اگر سیر صعودی باشه باید نمونه برداری انجام بشه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر عباس یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام ...تکرر ادرار زیاد به مدت طولانی و درد بدن زیاد در سن من ۴۰ و پروستات ۱۸سی سی بخاطر چه بیماری میتونه باشه ...تامسولوسین. افلوکسیر ..و به نظر شما مولکسیکام رو هم باید بگیرم مصرف کنم..تریاک میتونه دلیل این بیماری باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      باقیمانده ادرارتون چقدر بوده؟
    2. تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۲۴ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سلام آزمایش ادرار نخواستن ازمن آقای دکتر
    3. تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۲۴ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      آقای دکتر آزمایش ادرار از من نخواستن ..فقط سونوگرافی پروستات ۱۸
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۵ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین سایز پروستات و باقیمانده ادراری انجام دهید
    5. تصویر کاربر عباس جمعه ۲۵ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سلام انجام دادم کلیه ها خوب بود پروستات هم ۱۸سی سی رویت شد
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      باقیمانده ادراری گزارش نشده براتون مجدد انجام دهید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر elvis جمعه ۲۵ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام من 3 ساله تکرر ادرار دارم دمتر هم رفتم یکیش گفت از اعصابه و داروهای مربوطه به اعصاب دادن که تاثیری نداشت بع دکتر دیگره رفتم گفت سونوگرافی مثلنه که دادم pcr 100 بود و مشخص شد مثانه کامل تخلیه نمیشه داروی پروستات داد باز هم تاثیر نداشت میخواستم ببنم بنظر شما از چیه مشکلم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر elvis پنجشنبه ۲۴ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      .
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۵ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      باید نوار مثانه انجام شود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت استاد عزیز و ارجمند پروفسور دکتر کرمی ، با آرزوی سلامتی و تندرستی، من بعد از سونوگرافی مثانه متوجه توده 12 میلی متری در جدار داخلی سمت چپ شدم که توسط دکتر پرهوده در کرمانشاه در تاریخ یکم اسفند با سیستوسکوپی برداشته و نمونه جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده شد که نتیجه آن نوشته کارسینومای اوروتلیال پاپیلاری با درجه پایین و دکتر گفتن برو 3 ماه دیگه سونوگرافی جدید بیار، البته لامینا پروپریا و لایه عضلانی مثانه درگیر نشده ، خواستم ببینم نظر شما استاد بزرگوار چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      سیر درمان درسته ،تحت نظر پزشک معالج خود باشید
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 1133 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    بیمار آقای ۶۵ ساله با شکایت تکرر ادرار هستند. در گزارش سونوگرافی سطح مخاط مثانه نامنظم و فاقد ضایعه اینترالومینال گزارش شده…
    PSA توتال و نسبت PSA free به PSA total نرمال بوده در عین حال PSA f بالا بوده! البته CRP هم +3 گزارش شد.
    آیا این نامنظمی و داده های آزمایشگاهی نگران کننده هستند و نیاز به اقدام تشخیصی و درمانی خاصی وجود داره؟
    سپاسگزارم از توجه حضرتعالی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      آزمایشات و سونو رو بفرستید
  • تصویر کاربر fatemeh شنبه ۱۲ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر .وقتتون بخیر.خواهر من دچار احتباس ادراری شدند .مراجعه کردیم دکتر به مدت 3 روز بستری شدن.دارو گرفتن.سفتریاکسون و سفکسیم.تزریقی.بعد از مرخص شدن قرص لوو فلوکساسین رو به مدت 10 روز روزی یک عدد مصرف کردن .و توی این مدت از سوند استفاده کردند که 3 روز پیش سوند جدا کردن که مجددا دچار احتباس ادراری شدن و الان هم سوزش ادرار دارن .و اینکه ایشون بیماری ام اس دارن و در سال دو بار دارو دریافت میکنند .دو ماه پیش عمل دیسک کمر انجام دادن .ام آر آی مجدد انجام دادن.دکتر جراح گفتن مشکلی ندارن..براشون سوند میزاریم حالشون خوبه .ولی به محض اینکه سوند جدا میشه بعد یک روز مجددا ادرارشون بند میاد و مجبور هستیم سوند بذاریم. آزمایش انجام دادن که منتظر جواب هستیم.ممنون میشم کمکمون کنید.بتانکول هر 8 ساعت مصرف کردن.به مدت 12 روز.ورم پای زیادی هم دارن.الان یک شبه که ترازوسین 1 میلی هم استفاده میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      تا ۶ ماه بعد از عمل میتونید فرصت بدین اگه بهتر نشد باید نوار مثانه انجام بشه با توجه به MS باید قبل عمل هم نوار مثانه انجام میشد
  • تصویر کاربر مجید شنبه ۱۲ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز
    من ۱۲ روز پیش عمل فتق دوطرف داشتم عمل شدم هنگام عمل مثانم پاره شده ک بخیه زدن حالا دکتر گفته دوهفته باید سن باشه ک فشار نیاد مثانه پاره بشه الان سوزش ادرار دارم دکترمم درست جواب نمیده فقط میگه دو هفته بعد عکس بگیر بیار درش بیارم .لطفا بگید مشکل دکتر نبوده ک مثانه پاره شده ؟ و اینکه دردش واس چیه و چکار کنم و اینکه آیا عوارض هم داره بعدا برام؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      عارضه ی نادر حین عمل میباشد بستگی به شرایط حین عمل و اقدامات انجام شده داره
    2. تصویر کاربر مجید پنجشنبه ۱۰ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      دکتر من رفتم عکس سن گرفتم ی چند تا امپور بود با ی سرم وارد کردن عکس گرفتن ک انگار محل بخیه نشتی نداشت الانم سون رو کشیدم عوارض برام نداره یا به اسپرم لطمه ای وارد نداشته یا برم ازمایش اسپرم ممنون میشم ازت جوابمو بدی
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      ۳ ماه بعد میتوندی انجام بدین
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۸ اسفند ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر، بنده۳۵سال سن دارم و متاهل هستم، حدود چهار ماه هست که فشار ادرارم کم شده و دو شاخه شده، اگر قبلا نیاز به دفع ادرار در شبانه روز چهار پنج بار بود الان ده بار شده... بیماری زمینه ای ندارم، چه راهکاری پیشنهاد میدید؟ فکر میکردم چیز خاصی نباشه و خودبخود خوب بشه اما تغییری حاصل نشده، ممنونم از راهنماییتون ازتون آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ اسفند ۲( 2 سال پیش)
      احتمال تنگی مجرا برای شما وجود داره RUG/VCUG انجام بدین
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 568 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب