اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر م.حسنی شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ادب..
    خیلی تشکر میکنم از لطفتون انشالله خداوند اجرتون بده.خواهش میکنم کمکم کنید ک ضجر میکشم...😒
    بنده بعد از تخلیه ادرار و دفع اون متاسفانه اصلا قطع نمیشه و هی جسارتا داخل مثانه جمع میشه، بطوری ک اغلب درحالیکه ادرار داخل مثانم هست مجبورم از توالت بیام بیرون و بشدت میترسم ک اون ادرار برگردا و باعث عفونت ادراری و مشکلات دیگه بشه...خیلی معذرت میخوام جناب دکتر بنده متاسفانه ۶ ساله درگیر عمل زشت خودارضایی ام ک دیوونم کرده شاید از عوارض اون باشه
    و اینکه ببخشید دچار زود انزالی شدید و نعوذ کمتر از ۱۰ سانت هستم ک این نعوذ شاید برای ارضای همسر و بارداری کافی باشه ولی میدونید ک در مقابل همسر و اعتماد بنفس حنسی لطمه زنندس

    استدعا دارم راهنماییم کنید
    هر طور ک صلاحه
    دارو معرفی کنید
    سنتی و صنعتی
    سپاس فراوان
    منتظر جوابتون هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام فكر ميكنم وسواس داريد وگرنه شما در اين سن سالميد
  • تصویر کاربر امید جمعه ۱ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    Asghar Akbari:
    با عرض سلام و. درود خدمت جناب دکتر ،

    من امید هستم ۲۷ ساله هفتاد و پنج کیلو وزن دارم یک صد و هفتاد و دو قد دارم حدود چندید سال هست که هنگام ادرار کردن سوزش وحشتناک دارم گاهی اوقات خون و اب منی در ادرارم می بینم چندین دفعه پیش دکتران مختلف رفتم اما متاسفانه هر کدام با ازمایشات مختلفی که از من گرفتند بیماری های مختلفی را برای من تشخیص می دادند یکی عفونت مجرای ادرار می گفت دیگری عفونت مثانه و دیگری عفونت کلیه و گلو و داروهای مختلفی را خوردم که به صورت موقتی خوب میشدم اما به محض اینکه دارو تمام میشد دوباره مشکلم ایجاد میشد اخرین باری که پیش یک دکتر متخصص در کشورم رفتم عفونت کلیه تشخیص داد که کمی بهتر شدم و خون در ادرارم مشاهده نمی کنم اما فعلا سوزش دارم هنگام ادرار و اب منی می بینم در ادرارم و قابل ذکر است که هنگام ادرار مشکلی ندارم به جز همین چیزایی را که خدمت شما عرض کردم مثلا مشکل بندش ادرار ندارم من مجرد هستم و طول الت تناسلی ام در حالت تعوذ ده سانتی متر هست که کمی نگران هم هستم لطفا به من کمک کنید من اهل افغانستان هستم اما ایران متولد شدم فعلا در کشورم هستم تشکر.

    منتظر جواب محبت امیز شما هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش)
      از نظر من مشكل شما عصبي است وگير دادن به سلامتي خود وگرنه بيمار نيستيد
  • تصویر کاربر فریده چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام . بیمار خانم 60 ساله با مشکل افتادگی مثانه بدون علایم تکرر ادرار و بی اختیلری ادرار می باشد.آیا از نظر شما نیاز به جراحی می باشد ؟ یا از طریق لیزر و انجام ورزشهای خاص درمان امکانپذیر است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام اول بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    سن 36 ساله ور روز بین 12 تا 18 بار ادار میروم
    از داروهای سولفیناسین سوکینات 5 و فلوکسین 20 یه دوره استفاده کردم .و بعد سولفیناسین 10 و فلوکسین20.و بعد دتروسیتول 4m و فلوکسین استفاده کردم که تعصیر زیادی نداشته.هر دو ره 60 روزه استفاده کردم از داروها .
    سیستوسکوپی انجام دادم که مجاری ادراری باز بوده ولی مثانه جمع شده بوده و کوچک شده که کمی مثانه را باز کرده و نمونه کیری کرده.و برای سل مثانه بردن که سل مثانه نداشتم ...چه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
    2. تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام ممنون اقای دکتر
      وقت میگیرم خدمت میرسم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      در خدمتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 509 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید.ببخشید آقای دکتر خواهرم که دچار تکرر ادرار هست دیروز(شنبه) همراه پدر و مادرم خدمتتون رسیدن مطب. نوار مثانه هم گرفتن و به شما نشون دادن.اگه یادتون باشه فرموده بودید درنوار مثانه همه چیز طبیعی است و هیچ مشکلی نداره و سالم بودن نوار مثانه به منزله قسم حضرت عباسه. و دیگه به هیچ دکتری مراجعه نکنید و فقط قرص DETRUSITOLتجویز کردید. حالا فقط آقای برای محض اطمینان میپرسم. پس دیگه گزینه تنگی مجرای ادراری هم کامل لغو و رد هست دیگه درسته؟چون فرموده بودید دیگه هیچ پیگیری نکنید.سپاس فراوان از زنجان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام نه دارو را مصرف كنيد وبياييد ببينم
    2. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      آخه آقای دکتر فرموده بودید دیگه نیاز نیست بیارید پیشم و به هیچ دکتری هم دیگه نرید چون چیزی نیست!
    3. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      حضورا در مطب بهشون فرموده بودید
    4. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      چون تاکید کرده بودن دوباره نیاز هست بیایم خدمتتون فرموده بودید هیچیش نیست و لازم نیست!نمیدونم حالا جناب دکتر خاطرتون هست کامل یانه
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام مهم نيست
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من مدتی قبل ب خاطر سوزش ادراری رفتم دکتر که بعد ازازمایش و سونوگرافی، وجود خون تو ادرار و عفونت مثانه وهم چنین سنگ 4 میلی مشاهده شد..الان بعد از مصرف داروها، سوزش ادرار تغییری نکرده ولی دردهای خفیف و گاه و بیگاه اطراف کلیه به پایین و مثانه هم دارم ..شکمم بزرگ شده ،علت چی میتونه باشه..ممنون
    29سال متاهل...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام هر ٢ساعت يك ليوان اب بخوريد حل ميشود
  • تصویر کاربر رضیه سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    من یک خانم 31 ساله هستم که دو فرزند با وزن بالای 4 کیلو با زایمان طبیعی به دنیا آوردم.پس از تولد فرزند دومم که اکنون 8ماهه است افتادگی مثانه پیدا کردم.البته اوایل احساس اضافه بودن چیزی را داشتم اما الان ندارم.الان حدودا دوماهه تکرر ادرار گرفتم.یعنی فقط بعد دستشویی رفتن دوباره احساس دستشویی دارم اگر تحمل کنم و نروم بعد یکی دوساعت خوب میشوم.شبها اینطور نیستم.پیگیری کردم آزمایش ادرار و کشت و سونو...همه چیز خوب بود. یک سری آنتی بیوتیک برای عفونت مثانه و رحم استفاده کردم و بهتر شدم ولی باز همانطور میشوم. آیا این از افتادگی مثانه است یا علت دیگری دارد؟ چه چیزی پیشنهاد میکنید؟ بسیار ممنون اجرتان با خانم زهرا(س)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام با انجام نوار مثانه يا تست اروديناميك مشخص ميشود
  • تصویر کاربر ثریا یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    عرض سلام مجدد

    جناب دکتر من پیش از این سوالی مطرح کرده بودم که شما توصیه به تست اورودینامیک کردین. بنظر شما این تست رو در شرایط عادی انجام بدم یا در زمان تخمک گذاری (که با احساس فشار و پر بودن مثانه ولی با حجم کم ادرار مواجه هستم) انجام بدم.
    سپاس فراوان از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام هيچ فرقي ندارد
  • تصویر کاربر ش یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 435 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی 29 ساله هستم و بچه ندارم چند سالی بود که برای تخلیه کامل ادرار از فشار آب کمک میگرفتم تا اینکه چند ماه پیش رفتم دکتر و سیستوسکوپی و نوار مثانه انجام دادم چون احساس مور مور شدن در مثانه داشتم و فشار واسه انجام ادرار خیلی کم داشتم . توو سونوگرافی 150 سی سی ادرار باقی موند . البته از فشار آب برای تخلیه ادرار در سونوگرافی استفاده نکردم . تنگی مختصر مثانه داشتم که دکتر گفتن الان برطرف شد و ترابکولاسیون متوسط بود و دیلاتاسیون از 20 تا 32 بود . اول باکلوفن و myocholine- Glenwood میخوردم که الان باکلوفن رو قطع کردن و اون یکی قرص رو روزی سه تا میخوردم تا عید که خودم روزی 2 تا بتانیکول میخورم چون صبح ها بیدار نمیشوم . با شروع قرص روزی 10-12 بار یا بیشتر احساس ادرار میکردم و به دستشویی میرفتم و شب ها حتما دو بار بیدار میشدم . به من گفتن مثانه ات داره فلج میشه و اگه خوب نشی باید سوند وصل کنی به خودت . الان احساس میکنم با دو تا قرص بهترم . باید به مصرف قرص ادامه بدم یا کمش کنم ؟ الان هم از فشار آب برای تخلیه استفاده میکنم . خواهش میکنم به من کمک کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام هر موقع فرصت كردي بياييد ببينم٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۶ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    علت آب آوردن شکم با وجود سنگ بزرگ در مثانه چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      ارتباطي ندارند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 582 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب