اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر فرهبد جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 692 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من 24 سالم است. من به خاطر شغلم خیلی کم تحرک هستم و اکثر مواقع پشت کامپیوتر هستم. یبوست هم گاهی دارم.
    من موقعه ای که اب زیاد میخورم زود به زود میرم دستشویی. هر سری هم 150cc ادرار میکنم. موقعه ادار هم هیچ مشکلی ندارم راحت ادرار میکنم. میخواستم این سوال را از شما بپرسم که آیا پروستات من بزرگ شده؟ یا خیر؟
    ضمن اینکه چند سالی هست که بد عادت شده ام و اکثر مواقع به محض احساس ادرار سریع به دستشویی میروم (ایا این احتمال وجود داره که حجم مثانه من به خاطر این عادت کوچک شده باشد؟)
    و نکته اخر اینه که گاهی مواقع بعد از خود ارضایی مثانه من دچار التهاب میشه و کمی درد میگیره و کلافم میکنه یعنی بعد از خود ارضایی نیاز به ادرار کردن پیدا میکنم, اما وقتی میرم دستشویی ادراری خارج نمیشه ازم. وقتی یخ میزارم روی آلتم احساس بهتری پیدا میکنم (این مشکل به مدت 5دقیقه برام پیش میاد. بعدش خود به خود خوب میشه)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. وقت بخیر.
    بنده از 2 سال گذشته دچار شب ادراری شدم و طی این دو سال بالغ بر 5 دکتر متخصص اورولوژی رفتم و انواع قرص خوردم ولی خوب نشدم. بنده پسر مجرد هستم و 28 سال دارم. در روز هیچ مشکلی ندارم و صرفا شب این مشکل را دارم. 2 سال گذشته در بیمارستان شهدای تجریش نوار مثانه دادم و دکتر به بنده گفت مثانه ام بیش فعال است. همچنین نهایتا در شب دو بار هم دستشویی میروم و قبل از دستشویی حداقل اندازه یک کف دست نشت ادرار دارم. در ماه گذشته در بیمارستان شهدای تجریش نیز تزریق بوتاکس 300 دیسپرت در مثانه داشتم ولی باز تاثیر چشم گیری در شب اداری بنده نذاشت. آقای دکتر واقعا از این موضوع خسته شدم. میخواستم بیمارستان شهدای تجریش یا مطبتون در قلهک به خدمت برسم جهت درمان نهایی. امکان داره بهم امیدواری بدید که این موضوع از زندگی من حل میشه.
    ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر رحیم سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 499 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر برای احتباس ادرار دارویی وجود داره تا اگه درمان حاصل نشد بیمار مجبور به عمل نشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 536 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    عذر میخوام فکر کنم حدود بیش از 6 ماه میشه که یک دونه ای به اندازه یک جوش در قسمت داخلی معقد هست
    و در این مدت هم اندازش تغییری نکرده و هیچ درد و خونریزی هم نداشته
    (قبلا این سوال رو پرسیدم که گفتین عکس که چون داخلی بود نتونستم عکس بگیرم)
    لطفا بفرمایید که حدس میزنید چی باشه و چیکار کنم که رفع بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر یامین سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 504 مشاهده پرسش
    سلام ,مدتی هست که موقع ادرار کردن اولا با کمی تاخیر ادرار شروع میشه و بعد از خروج مقداری ادرار دوباره جریان متوقف میشه و چند دقیقه بعد دوباره مقداری دیگر از ادرار خارج میشه و احساس میکنم مثانه ام کامل تخلیه نمی شود و گاهی اوقات در زیر شکمم انقباض، سفت شدن و درد رو هم دارم که در این حالت تکرر ادرار هم میگیرم، در سونو گرافی آخری که انجام دادم بعد از تخلیه ادرار مقدار 30 سی سی رزیدو باقیمانده است. آیا ممکنه مربوط به کیست تخمدانم باشه؟ چون من در تخمدان راستم کیستی حدود سه سانت هم دارم. لطفاً من رو راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      باه بهتر تست درمانش کنید
  • تصویر کاربر ایلین یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر پدر من حدود ۱ ماه پیش تشنج داشتند وبعد از اون دچار احتباس ادراری شدند وسوند داخلی براش زدند با توحه به اینکه تومور فرونتال داشت تو این مدت تحت بررسی جراح مغز قرار گرفت که خوشبختانه از اون لحاظ نسبت به دو سال پیش تغییر سایز و نشانه ای نداره و سونوگرافی اندازه پروستات ۶۰ گزارش کرده البته دکتر اورولوری علرغم که گفتند این اندازه باعث چنین احتباسی نمی شود دکتر دیگه نهایتا جراحی پرویتات پیشنهاد کردند چون مشکل ادرای حل نشده میشه راهنمایی کنبد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 746 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۲۲ سال سن دارم ۳ سال پیش برای سوزش ادرار و تکرر ادرار ازمایش دادم کمی عفونت داشتم اما مشکل با دارو حل نشد تا ۲ ماه پیش برای سوزش و تکه تکه امدن ادرار و گیر کردن ادرار و چند قطره خون صورتی رنگ در انتهای ادرا پیش دکتر رفتم نتیجه سونو مثانه با دیواره ضخیم و نا منظم و مقدار ادرار باقیمانده ۵۸ بود دکتر انتی بیوتیک و توماسین و پروستابروج داد و بعد ۱ ماه سی تی اسکن دادم دیواره مثانه بازم ضخیم بود اما از مشکلاتم فقط سوزش ابتدای ادرار و درد و سوزش هنگام انزال رفع نشد الان بازم بهم انتی بیوتیک دادن levofloxacin 500و تامسولسین و پروستابروج از وقتی که دارو های جدید و خوردم موقع انزال مایع منی خارج نمیشه و ادرار بعد از انزال برام سخت شده اما حس میکنم سوزش ادرارم بهتر شده لطفا راهنمایی کنین ایا ممکن مشکل عفونت نباشه ؟
    1. تصویر کاربر امیر جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      این هم جواب سی تی اسکن
    2. تصویر کاربر امیر جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      جواب سی تی
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      باید از نظر تنگی مجرا سیستوسکوپی کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سیامک یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    با درود بیش از 9سال است که دچار تکرر ادرار هستم و باید سر پا ادرار کنم همیشه ادرار دارم کم و با سوزش پزشکان گفته اند که مثانه عصبی است پس از مدفوع باید از دوباره سر پا ادرار کنم خیلی کم میاد یک وقت هایی در سکس هم دو دقیقه ای ارضا میشم متاهل هستم همیشه ادرار دارم و خسته شدم دیگه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      باید تست نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر انسیه شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 515 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر و خدا قوت🌷
    من خانمی ۲۲ ساله هستم که از ۱۴ سالگی بصورت قطره قطره و کج ادرار میکنم و تکرر شدید دارم.
    ۴بار سیستوسکپی کردم بعضی از دکترا گفتن تنگیه مجراس برات باز کردیم ولی من درمان نشدم.قرصای مختلفی هم خوردم ولی بدترشدم یااینکه سازگار نبود بهم. تست ارودینامیک گرفتم دکترم گفت مثانت خیلی عصبیه و ضخیمه.حالا دکتر میگه باید بوتاکس تزریق کنیم توی مثانت و باید برم بیوفیدبک.شاید چندین سال زمان ببره درمانم.روزی حدودا ۱۶ بار باید برم واسه ادرار کردن.اصلا دلم نمیخواد جایی برم خیلی اذیتم ارامش ندارم شبا حتما باید قرص خواب بخورم وگرنه تا صب باید برم دستشویی.زندگیم ریخته بهم.از قرص خوردن خسته شدم مخصوصا ازاینکه بافشار اب باید ادرار کنم.ممنون میشم راهنمایم کنید.اگه با عمل کردن خوب میشم که زودتر اقدام کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهناز جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    سلام این جواب اسکن پدرم هست سنش 62است حدود6ماه عفونت ادراری داره باتوجه به این اسکن خواهش دارم که جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      باید کولونوسکوپی کنید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      توده روده دارد احتمال بالا
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب