اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مسعود یکشنبه ۱۵ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    طبق فرمایش جنابعالی سونوگرافی انجام شد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۵ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      از نظر من نياز به درمان نيست
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ادب ، دوهفته پیش دچار سوزش خفیف ادرار شدم بعد از جواب آزمایش کشت ادرار که میکروب و باکتری منفی زده بود .....
    دکتر داروهای زیر را نوشت :
    سلکوکسیب ۱۰۰ هر ۱۲ ساعت یک عدد (تعداد کل ۳۰)
    افلوکینول ۲۰۰ هر ۱۲ ساعت یک عدد (تعداد کل ۳۰)
    پرازوسین ۱ میلی گرم هر شب یک عدد (تعداد کل ۳۰ تا )
    بعد خوردن پرازوسین دچار کمی سرگیجه و سرخی چشم شدم بعد از ۱۲ شب مصرف این دارو یک لحظه مغز و گوشم زنگ خفیف زد دست و پام عرق سرد کرد ، ترسیدم خیلی ، با اجازه دکتر اینجا دارو قطع کردم ، ولی دیشب تا الان روی سر آلتم لکه سفیدی بوجود اومده ؟ لطفا کمکم کنید خیلی ترسیدم ، جواب آزمایش و لکه سفید رو واستون فرستادم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      داروها را قطع كنيد بهتر ميشويد
  • تصویر کاربر بی چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر.
    4 تا سوال داشتم از حضورتون
    1_بنده چند ماهی میشه کمی در وسط الت تناسلیم احساس درد میکنم البته بیشتر در حالت نعوظ ولی کلا درد زیادی نیست که ازارم بده تو ادرار کردن و انزال شدن هم مشکلی ندارم ولی خب چون خیلی وقته که این درد هستش و گاهی وقتا تیر میکشه می خواستم بدونم به نظرتون باید کاری کنم؟

    2_می خواستم بدونم اگر مردی در یک رابطه جنسی به فاصله هر چند دقیقه توسط شریکش چند بار انزال بشه ایا این کار از نطر جسمی برای مرد ضرر داره؟

    3_می خواستم بدونم شما در زمینه جراحی های تغییر جنسیت فعالیت دارید و یا اگر ندارید می خواستم بدونم که اطلاعاتی در مورد این موضوع دارین بنده رو راهنمایی کنید؟ می خواستم بدونم مردی که با جراحی دستگاه تناسلی به زن تبدیل می شه ایا نیرو و قدرت جنسی و حالت و شدت ارگاسمش مانند قبل از عمل میمونه یا تغییر میکنه یا مثلا ضعیفتر میشه؟

    4_اگر ادم خودشو تحریک کنه و وقتی می خواد نزدیک به انزال بشه دست از تحریک برداره و این کار رو چند بار تکرار کنه فکر میکنم همون تکنیک start و stop باشه و در اخر هم به انزال نرسه و از جاش بلند بشه ایا این کار ضرر داره؟

    شرمنده این همه سوال پرسیدم می خواستم بزرگی کنید و راهنماییم کنید.
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      ٤-نه٣-نه٢-زيادش ضرر دارد١-از الت سونو كنيد
    2. تصویر کاربر بی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      شرمنده اقای دکتر در مورد سوال سوم متوجه نشدم که در تغییر جنسیت احساس و ارگاسم جنسی تغییر میکنه یا نه و این که مایع انزالی باقی میمونه؟ و این جراحی به نظرتون در ایران مناسب هست یا کشور های دیگه؟
      و اینکه می خواستم ضرر چند بار انزال شدن تو رابطه رو هم بدونم.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      من تجربه كار ندارم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت جناب آقاى دكتر
    در نوك و سر آلت خود و در محل نامشخص اما در سمت چپ و در آن ناحيه در خواب احساس درد ميكنم اما با دست زدن در حالت بيدارى نيز اين درد كم است و محل آن دقيقا مشخص نمى باشد و دچار تغيير حالت و كبودى نيست اما خط دور نوك آلت در قسمت چپ اندكى احساس قرمزى ميكنم و با دست زدن آن ناحيه كه ما بين خط دور آلت و نوك آلت در سمت چپ است نيز احساس درد ميكنم و شايد اين درد پايين تر از خط دور آلت باشد اما هيچ گونه زخمى وجود ندارد با توجه به عدم وجود ارتباط جنسى تمنا دارم از شما بزرگوار كنيد و علت را بفرماييد باتشكر
    1. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۶ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      ادامه سوال:
      اين درد نيز در نوك آلت هم وجود دارد اما هنگام ادرار درد وجود ندارد و با تماس دست به نوك آلت درد دارم و سمت چپ نوك آلت و خط دور آن و با تماس لباس و زير پوش درد وجود دارد اما لازم به ذكر است كه در حالت عادى درد وجود ندارد آيا مصرف آنتى بيوتيك لازم است؟
      لطف كنيد با توجه به تصاوير ارسال شده بزرگوارى كنيد و علت را بفرماييد باتشكر
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      از نظر كن مشكلي نيست دارو نميخواهد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 483 مشاهده پرسش
    با سلام؛ تقریبا از دوسال پیش مشاهده خون در ادرار و هم اکنون گاهی وجود خون زیاد و عفونت در ادرار مشاهده می گردد. به متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه نموده ام و نتیجه آزمایش تایید وجود خون و عفونت، سپس انجام سونوگرافی ( تشخیص بزرگی پروستات ذکر شده در سونو) و هم چنین انجام آزمایش خوش خیم و بدخیمی ( نتیجه منفی) ،، پزشک داروهای قرص تادالافیل20 و سفیکسیم 400 و نیز آمپول تستسترون با ویتامین D3 تجویز نموده اند. بنده در طول مصرف داروها هستم و نه تنها مشکلم برطرف نشده بلکه به مدت یک هفته تقریبا روزی سه دفعه با شروع مصرف داروها" خون دماغ" هم میشوم. لطفا جهت درمان و هم چنین علت خون دماغ شدنم راهنماییم کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    سلام
    وقت بخير

    روي آلت تناسلي و اطراف آن جوش هاي زير پوستي سفت سفيد رنگ زده شده

    راه درمانش چيه؟
    و چه خطري داره ؟
    لطفا راهنمايي بفرماييد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      اينها زگيل نيستند دستكاري نكنيد
  • تصویر کاربر کامران دوشنبه ۱۶ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    بیشتروقتها مایعی به حالت منی از بدنم خارج میشه که بو ندارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۶ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      ازمايش دهيد وبفرستيد بلينم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۳ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 886 مشاهده پرسش
    سلام از 8ماه پیش سوزش از ناحیه نوک الت تناسلی ویه کم داخل تر دارم البته نه موقع ادار کردن .درحالت عادی سوزش دارم .تازه موقع های که ادرار می کنم یه احساس خوبی پیدا می کنم .ماجرای شش ماه پیش رو به شما بگوییم که خودم حدس می زنم یکی از موارد زیر باشد
    1- مصرف چای سبز وچای کوهی موقع ای که کاملا سالم بودم که این مواد را برای لاغری استفاده می کردم که به نظر خودم زیاد مصرف کردم که این سوزش راحدس می زنم از این موردباشدچون تقریبا یه مدت بعد از این سوزش من شروع شدکه اون موقع خیلی کمتر بود
    2- من تقریبا همون موقع ابسه مقعدی گرفتم که به توصیه دوستان از عنبر نسارا ( دود پیشگل الاغ ) برای ابسه استفاده کردم .وبه این صورت مقعدم رو دود میدادم که حدس دوما ممکنه از این باشه که این دود به ناحیه نوک الت تناسلی ویا داخل مجرام اسیب وارد کرده وباعث سوختگی ویا حساسیت ناحیه تناسلی شده . به این مورد بخاطر این مشکوک هستم چون همون موقع یه سرماخوردگی گرفتم که یه سرفه عجیبی به سراغ من اومد که دکتر رفتم گفت یک نوع حساسیت است طوری بود که یه کلمه از دهان من درمی امد سرفه می کردم وقطع نمی شد که بعد از یک ماه این مشگل من برطرف شد خوشبختانه
    3- که احتمالش رو خودم کم می دونم من برای همین سوزش به متخصص کلیه ومجاری ادار مراجعه کردم بعد از ازمایشات وسونوگرافی های انجام شده که نشان داد که من هیچ مشکلی ندارم گفت یه سیستوسکوبی انجام میدم که انجام داد از اونهم من هیچ مشکلی نداشتم احتمال از انجام اون سیستوسکوبی نیست
    یه نکته ای که به شما بگویم وقتی توی اب ولرم می شینم احساس خوبی دارم وسوزش نیست دیگه .جدیدا یه تکه یخ رو هم به صورت اتفافقی روی نوکش گذاشتم باز سوزش اون قطع شد .
    اقای دکتر این ماجرای ماست خواهشمنداست راهنمایی کنید اگه پیش متخصص خاصی باید برم راهنمایی کنید در ضمن پیش دکتر پوست یه نسخه گفتم یه پماد استریل چشمی ویه پماد دیگه ای به نام دپانتکس داد که یه مدتی مصرف کردم دیدم جواب نمیده دیگه مصرف نکردم .باتشکر از صبر وحوصله شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۳ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      مشكل شما بيشتر عصبي وتلقين است با دارو خوب نميشويد فقط بيخيال شويد
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    با سلام ، مدتی است پس از نزدیکی و در واقع فردای روز نزدیکی ، همراه با ادرارم مقدار بسیار کمی در حد رگه ، خون میبینم . این مشکل تا 3 الی 4 روز بعد از نزدیکی ادامه دارد و گاها در طی این چند روز در برخی اوقات قطع و ممکن است مجددا وجود داشته باشد، بنده سابقه سنگ ریزه کلیه دارم و البته 5 سال پیش بنا به تشخیص پزشک التهاب پروستات هم داشته ام ، بنده 37 سالمه و پس از یه ازدواج ناموفق در سال 90 از همسر اول جدا شده و سال 91 مجددا ازدواج کردم ، در سالهای اول این مشکل تقریبا برطرف شده بود ولی الان مجدد ایجاد گردیده. با نظر پزشکم سی تی اسکن هم انجام دادم و همچنین آزمایش ولی گفتند مشکل خواستی ندارید بارها داروی ضد عفونت هم خوردم ولی تاثیری نداشته ، هیچگونه دردی در ناحیه کلیه ها ویا آلت احساس نمیکنم ولی پس از نزدیکی گاها احساس درد بسیار خفیف در زیر شکم متمایل به چپ احساس میکنم ولی البته بسیار خفیف هست و به مرور برطرف میشه ، پزشکم در آخرین اقدام برایم آندوسکوپی نوشتن ولی انجام ندادم ، خیلی نگران هستم لطفا راهنمایی بفرمایید که دلیل دیدن این رگه خون چیه و باید چکار کنم. آیا ممکنه این مشکل در داخل آلت باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر ارزو سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من در هفته 33 و1 روز بارداری هستم در هفته 29 بارادی ی کیست به اندازه 2.5 سی سی در مجاری صفرای جنین وجود داشته خواستم بدونم نظر شما چیه دکتر شاکری سونو گرافی گفت ازبین میره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      نياز به درمان نداريد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب