اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رامین جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    رامین آقاپور:
    سلام، ختنه گاه من دچار التهاب و ورم شده،پوست ان زخم و ترشح دارد،سوزش ادرار و درد در ناحیه بیرون و داخل الت و لوله ادرار است علت ان چیست و چگونه درمان میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر کرمی
    حدود 5 هفته در حین رابطه کاندوم پاره شد و من بلافاصله شستشو و ادرار کردم به دکتر به من قرص داکسی سایکلین و آمپول سفترایلاکسون داد و بعد از مصرف تغییری در من ایجاد نشد، البته بگم چه قبل و چه بعد از مصرف دارو نه ترشحی داشتم نه چرکی
    آقای دکتر من همچنان احساس سوزش اندک رو دارم و مدتی پیش یک سری آزمایش دادم که براتون فرستادم
    فقط میخاستم ببینم از این آزمایشات میشه فهمید که از رابطه ای که داشتم عفونتی(مثل سوزاک یا کلامیدیا) منتقل شده یا نه؟ ؟؟؟؟؟؟؟اگه نیاز به آزمایش دیگه ای هست لطف کنین بگین انجام بدم؟؟؟؟؟؟؟ فقط بهم بگین از این ازمایش میشه فهمید که عفونتی (سوزاک یا کلامیدیا)از رابطه منتقل شده یا نیاز آزمایش دیگه ای؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير اگر ترشح نداريد مبتلا نيستيد
    2. تصویر کاربر مهدی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام خدمت دکتر کرمی عزیز، سال نو شما هم مبارک باشه،انشاا... که سال بسیار خوبی براتون باشه
      خدارو شکر ترشحی ندارم
      آقای دکتر میخاستم در این رابطه و یه موضوع دیگه خدمتتون حضوری برسم، منتها وقتی زنگ زدم و پرسیدن چه مشکلی داری گفتن به یه پزشک داخلی مراجعه کن! میخاستم ببینم امکان این هست که بتونم حضوری مزاحمتون بشم برای ویزیت؟
      ممنون از لطفتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰ در خدمتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ماندانا جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    در تاریخ 96126 برای ویزیت مراجعه نمودم برای من آزمایش نوشتین جواب آزمایش رو براتون ارسال میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير بفرستيد
  • تصویر کاربر سامیار جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    با درود فراوان و تشکر
    اقای دکتر من روی آلتم از موقعی که یادمه یک رگ نسبتا برجسته بود که بالا هستش. اخیرا این رگ و یک رگ دیگه که ازش منشعب میشه به طرف راست بزرگتر شدن و بعضا هم با ضربه ی خیلی آرام روی رگ ها درد می گیرن. من تا اونجایی که مطلع شدم ضرر خاصی نداره این موضوع ولی می خواستم بدونم اگه برم دنبال درمان راهی هست ؟
    با تشکر مجدد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر اليزا پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشيد خدمت اقاي دكتر من تنبلي تخمدان دارم و الان حدود ٣ ماه هست كه پريود نشدم. ميخواستم راهنماييم كنيد ممنون ميشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      متخصص زنان مراجعه کنید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر کیت پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 4926 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما
    من مدتی هست که روی نوک سینه ام یه گوشت اضافه در آورده که البته کمی هم بزرگ شده
    سه ساله از دوران بارداری ام میگذره
    چکار کنم از بین بره بدون جراهی
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      باید به دکتر جراح عمومی مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر Lionel پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    با سلام من یک پسر ۲۰ ساله هستم بعد از خود ارضایی سمت راست الت تناسلی ام در ناحیه ختنه گاه باد کرده است ، درد ندارد خارش هم ندارد ،،خواستم ببینم چیست و راه درمانش چه چیزی است؟ مشکل جدی است یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      مال خود ارضایی است با ترک بهتر میشود
  • تصویر کاربر Lionel پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1801 مشاهده پرسش
    با سلام من یک پسر ۲۰ ساله هستم بعد از خود ارضایی سمت راست الت تناسلی ام در ناحیه ختنه گاه باد کرده است ، درد ندارد خارش هم ندارد ،،خواستم ببینم چیست و راه درمانش چه چیزی است؟ مشکل جدی است یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      با استراح وعدم دستکاری بهتر میشود
  • تصویر کاربر مينا جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    با سلام
    من حدودا يك هفته است در ناحيه مقعد و پايين ناحيه تناسلى درد دارم طورى كه موقع نشستن يا دست شويى رفتن اذيت ميشدم
    الان درد من بسيار كمتر شده و تقريبا آزار دهنده نيست
    اما ديشب متوجه شدم كه دو قسمت كنار اين ناحيه سمت راست يه چيزى شبيه به تاول وجود دارددرد نداره اما بهش دست بزنم خيلى كم ميسوزه
    بعد از اين ناحيه و ناحيه بين مقعد و ناحيه تناسلى عكس گرفتم ببينم چى هست متوجه شدم در اون قسمت هم يكى دوتا هست اما تاول نيست شبيه جوش هست سعى كردم خودم را خشك نگه دارم و لباس زيرم را تند تند عوض كردم
    سوالم اينه با توجه به مشخصاتى كه دادم بيكارى من چيه؟
    چيكار بايد بكنم تا زودتر علائم ظاهرى برطرف بشه چون دردم تقريبا برطرف شده
    چه دارويى استفاده كنم
    اصلا دوست ندارم حضورى به دكتر مراجعه كنم چون از معاينه شدن متنفرم
    ممنون ميشم كمكم كنين
    عكسى كه ارسال ميشه مربوط به بالاى ناحيه تناسلى هست دوتاش و يكى كه كمتر مشخصه مربوط به ناحيه بين مقعد و ناحيه تناسلى هست
    جاى ديگرى اين علايم وجود نداره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام اينها تبخال هستند قرص اسيكلًووير ٤٠٠ هر ٦ ساعت يك هفته استفاده كنيد يك هفته
  • تصویر کاربر مجمدرضاصاعدی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید انشالاه سال نو شاد پربرکت داشته باشید سال نو شما مبارک////اقای دکتر من تصمیم گرفتم عمل وازکتومی ایا شما برای من انجام می دهی هر چقدر هزینه اش بشود من می پردازم مجرد22ساله اقای دکتر تورو خدا کمکم کنید عمل وازکتومی چیز دیگری از شما نمی خاهم خودم خانواده اگر رضایت بدهم ایا شا برایم انجام می دهی خیلی خیلی ازت ممنون می شوم همیشه دست پاهایت می بوسم اقای دکتر کمکم کنید اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير طبق قانون ممنوع است
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سرطان پروستات، یکی از شایعترین سرطانها در میان مردان، یک موضوع جدی برای سلامتی است. با وجود…
بسیاری از مردان در مقطعی از زندگی خود، با یک درد مبهم یا احساس سنگینی در ناحیه…
اگر به دنبال عکس بیضه ی سالم و ناسالم هستید، در ابتدا باید بدانید چه بیماری هایی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب