حالب کلیه کجاست؟ | دفع سنگ حالب و درمان آن

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
هر گونه انسداد در مسیر لوله حالب به منزله خفه کردن کلیه ها می باشد و هر چه سریعتر باید عامل انسدادی لوله حالب برطرف گردد. در این مقاله بیماری های لوله ی حالب از جمله وجود سنگ حالب در آن بررسی شده است.

قطر لوله حالب چقدر است؟

لوله حالب به قطر 5 میلی متر است. این لوله، کلیه را به مثانه وصل می کند.

حالب کلیه کجاست؟

حالب وظیفه ی انتقال ترشحات کلیه ها یا همان ادرار را از کلیه ها به مثانه بر عهده دارد. لوله حالب با انقباضات منظم خود که توسط اعصاب اتوماتیک سمپاتیک و یا پاراسمپاتیک کنترل می شود عمل تخلیه خود را انجام می دهد. لوله حالب در حقیقت به مانند لوله تنفسی کلیه می باشد.

درمان تبخال تناسلی

حالب لوله ای است که وظیفه انتقال ادرار از کلیه ها به سمت مثانه را عهده دار است. در بدن هر فرد دو لوله حالب (ureter) قرار دارند که هر کدام به یک کلیه متصل است. نیمه بالایی حالب در داخل معده قرار دارد و نیمه پایینی آن نیز در ناحیه لگن است.

طول لوله حالب در بزرگسالان به صورت میانگین در حدود 10 الی 12 اینچ ( 25 الی 30 سانتی متر ) است. این لوله دارای دیواره های ضخیم عضلانی، فیبری و روکش مخاطی است و می تواند به راحتی منقبض شود.

سنگ حالب

یکی از شایعترین علل انسداد حالب، حرکت سنگ از کلیه و گیر افتادن آن در لوله حالب می باشد. حرکت سنگ به طرف حالب دردی را ایجاد می که شاه درد عالم پزشکی بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

مشخصات درد سنگ حالب عبارتند از: درد شدید ناگهانی که به صورت موجی به سراغ فرد آمده و او را زمین گیر و مستأصل می کند. تهوع، استفراغ، رنگ پریدگی، خون در ادرار، تغییر رنگ ادرار و در کسانی که تک کلیه ای هستند قطع کامل ادرار می تواند از نشانه های گیر افتادن سنگ در لوله حالب باشد.

امروزه قطعی ترین روش تشخیص گیر افتادن سنگ حالب انجام سی تی اسکن بدون تزریق و با تزریق می باشد. سونوگرافی اغلب گشاد شدگی کلیه ها یا هیدرونفروز را گزارش می کند که نشانه انسداد لوله حالب می باشد.

در صورت ایجاد چنین دردی بلافاصله به نزدیکترین اورژانس بیمارستانی مراجعه کرده و باید اقدامات تشخیصی و درمانی انجام گردد. از شما در اورژانس بیمارستان معاینه بالینی، آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی و در صورت نیاز سی تی اسکن انجام خواهد شد و با تزریق مسکن های قوی که اغلب مورفین یا پتدین و یا کتورولاک است، درد شما تسکین پیدا خواهد کرد. اگر تب داشتید یا تک کلیه هستید و یا حامله می باشید باید به پزشک اطلاع دهید که شما را در بیمارستان بستری نمایند.

بیماری های حالب

پروگزیمال حالب چیست؟

بخش بالایی از لوله حالب در بین نقطه برخورد حالب با لگن و بالاتر از مفصل ساکروایلیاک قرار دارد. سنگ های پروگزیمال حالب به صورت میانگین اندازه ای بیشتر از یک سانتی متر دارند و در معیار اندازه گیری قرار می گیرند. سنگ هایی که در دفع شدن به شکل طبیعی و سریع با مشکل مواجه می شوند، در نهایت منجر به کولیک مکرر کلیه و یا انسداد ادرار خواهند شد.

لوله حالب پروگزیمال در کدام ناحیه از بدن قرار دارد؟

در انتهای بخش پروگزیمال لوله حالب، لگن و کلیه ها قرار دارند. در بخش دیگر نیز مثانه فرد به حالب متصل است. لوله حالب از ابتدای شریان کلیوی تا این نواحی و مثانه کشیده می شود تا جریان ادرار را از کلیه ها به سمت مثانه هدایت کند.

علائم سنگ کلیه در حالب

سنگ در حالب کلیه ممکن است هیچ علامت یا نشانه ای نداشته باشد. نشانه ها و علائم به محل رخداد انسداد، کامل بودن یا نسبی بودن انسداد، سرعت مسدود شدن و تحت تاثیر قرار گرفتن یک یا هر دو کلیه بستگی دارند. نشانه ها و علائم می توانند شامل موارد زیر شوند:

  • درد
  • تغییرات در مقدار ادرار تولید شده
  • دشوار بودن ادرار
  • وجود خون در ادرار
  • عفونت های مکرر مجاری ادراری
  • فشار خون بالا (هایپرتانسیون)

دفع سنگ کلیه از لوله حالب

اگر مسیر لوله حالب تنگی نداشته باشد و اندازه سنگ زیر 4 میلی متر باشد در 95 درصد با درمان های داروئی و مصرف مایعات زیاد و ورزش کردن خودبه خود دفع می شوند و نیاز به اقدام بعدی نیست.

اگر اندازه سنگ حالب بین 4 تا 6 میلی متر باشد 50 درصد احتمال خودبه خود افتادن سنگ وجود دارد و لذا اگر اندازه سنگ حالب زیر 6 میلی متر باشد به شرط اینکه:

  •  بیمار تک کلیه نباشد.
  •  تب نداشته باشد.
  •  حامله نباشد.

به بیمار توصیه می شود دو هفته با مصرف مایعات زیاد و افزایش تحرک بدنی و با ادرار کردن در داخل ظرفی از نظر مشاهده سنگ دفع شده، در جهت دفع سنگ تلاش کند.

مدت زمان دفع سنگ کلیه از حالب

 

درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب

اگر بعد از دو هفته سنگ کلیه در حالب دفع نشود و یا اندازه سنگ گیرافتاده بالای 6 میلی متر باشد دو روش درمانی برای درمان این سنگ ها وجود دارد:

1️⃣ سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL

در این روش که در فیلم زیر می بینید شما بدون بیهوشی و به صورت سرپائی به مدت 15-20 دقیقه زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابید و دستگاه با متمرکز کردن امواج سنگ شکنی روی سنگ حالب اقدام به خرد کردن سنگ گیر افتاده حالب می کند.

عمل سنگ شکنی ESWL در موارد زیر توصیه نمی شود:

  •  افراد چاق
  •  افراد حامله
  •  افراد دارای اختلال در انعقاد خون

2️⃣ سنگ شکنی درون اندامی یا TUL

دومین و مؤثرترین روش درمان سنگ حالب عمل سنگ شکنی درون اندامی یا TUL می باشد. در این روش که با بی حسی کمری و در اطاق عمل و به صورت سرپائی انجام می شود، با عبور دوربین آندوسکوپی از داخل مجرای ادراری به مثانه و لوله حالب محل گیر کردن سنگ حالب مشخص و با استفاده از امواج سنگ شکنی لیزر روی پنوماتیک سنگ را کاملاً خرد کرده و با پنس خارج می کنیم.

 در مواقعی جهت دفع شدن سنگ های خردشده داخل لوله حالب، لوله ای قلاب مانند به نام جی جی گذاشته می شود که در شکل زیر می بینید. و چهار هفته بعد به صورت سرپائی خارج می گردد.

فیلم کامل عمل TUL را می توانید در قسمت زیر مشاهده نمائید.

3️⃣ عمل لاپاراسکوپی

سومین درمان سنگ های بزرگ لوله حالب، عمل جراحی می باشد که در گذشته به صورت عمل جراحی باز ولی امروزه در راستای شعار عمل های جراحی بزرگ از شکاف کوچک تکنیک لاپاراسکوپی می باشد. در این روش به جای برش یک وجبی در شکم با عبور لوله هایی باریک به نام تروکار به داخل شکم و تزریق هوا و عبور دوربین محل سنگ حالب را مشخص کرده و با برش روی آن، سنگ حالب را خارج می کنیم که کیفیت عمل را در فیلم زیر مشاهده می نمائید.

سنگ حالب در بارداری

از جمله رایج ترین دلایل بروز درد معده در خانم های باردار می توان به وجود سنگ کلیه و حالب اشاره کرد. سنگ حالب در بارداری می تواند منجر به مسدود شدن مسیر کلیه شده و در نتیجه عفونت را ایجاد کند.

این عفونت در دیگر نواحی بدن پخش می شود. در نتیجه ممکن است خانم باردار زودتر از موعد نیاز به بستری شدن در بیمارستان و طی کردن درمان های لازم جهت به دنیا آوردن کودک را داشته باشد.

سنگ های کلیه دردناک از هر 3300 زن باردار، یک نفر را مبتلا می کنند. احتمال شکل گیری این سنگ ها در بانوانی که سابقه به دنیا آوردن کودک در گذشته را داشته اند، نسبت به افرادی که بارداری اول را تجربه می کنند، بیشتر است. بیشتر خانم هایی که سنگ کلیه و حالب دارند، معمولا در ماه های چهارم الی ششم با مشکلات مختلفی مواجه می گردند.

انواع دیگر بیماری های لوله ی حالب

1- دوتایی شدن حالب

دوتایی شدن حالب که عارضه ای مادرزادی است به وضعیتی گفته می شود که دو حالب بر روی یک کلیه تشکیل می شود. حالب دوم می تواند سالم بوده و یا تنها قسمتی از آن تشکیل شده باشد. در صورتی که هیچ کدام از حالب ها به درستی کار نکنند، ادرار می تواند به کلیه برگشته و سبب آسیب رساندن به آن شود.

2- وجود یک ناهنجاری در محل اتصال حالب به کلیه یا مثانه

اتصال غیر عادی بین حالب و کلیه (اتصال میزنای و لگنچه) می تواند سبب تورم کلیه و در نهایت توقف عملکرد آن شود. این ناهنجاری مادرزادی بوده و یا می تواند با رشد عادی کودک و در اثر یک آسیب یا جای زخم به وجود آید. همچنین، در موارد نادر این عارضه می تواند ناشی از تشکیل یک تومور نیز باشد. یک اتصال نادرست بین حالب و مثانه می تواند سبب بازگشت ادرار به درون کلیه ها شود.

3- یورتروسل

در صورتی که لوله ی حالب بسیار تنگ باشد و اجازه عبور جریان ادرار به صورت عادی را ندهد، ممکن است یک برآمدگی کوچک (یورتروسل) در آن تشکیل شود که معمولا در قسمت نزدیک به مثانه تشکیل می شود. این تورم و برآمدگی می تواند جریان ادرار را مسدود کرده و سبب بازگشت ادرار به درون کلیه ها شود. این وضعیت امکان دارد به کلیه آسیب برساند.

4- فیبروز رترو پریتوئن

این اختلال نادر هنگامی رخ می دهد که بافت فیبروز در ناحیه خلفی شکم رشد می کند. این فیبر ها می توانند در اثر سرطان ها یا برخی دارو های درمان میگرن رشد کنند. این فیبر ها میزنای ها را احاطه کرده و آن ها را مسدود می کنند که چنین وضعیتی سبب بازگشت ادرار به درون کلیه ها می شود.

هرنی اینگوینال

دیگر عوامل احتمالی

عوامل مختلفی در درون و بیرون میزنای می توانند سبب انسداد آن شوند این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

  • یبوست شدید، با اینکه بیشتر در کودکان شیوع دارد اما در بزرگسالان هم اتفاق می افتد.
  • تومور های سرطانی و غیر سرطانی
  • رشد بافت داخلی مانند آندومتروزیس در زنان
  • تورم طولانی مدت دیواره میزنای که معمولا ناشی از بیماری هایی مانند سل یا عفونتی انگلی به نام شیستوزومیازیس می باشد.

اما توصیه های اینجانب در رابطه با سنگ حالب

  •  لوله حالب به منزله نفسگاه کلیه می باشد و گیر افتادن سنگ و یا هر علتی که آن را ببندد مثل فشار به کلیه جهت خفه کردن می باشد و باید هر چه سریعتر درمان شود.
  •  95 درصد سنگ های زیر 4 میلی متر و 50 درصد سنگ های بین 4-6 میلی متر خودبخود دفع می شود.
  • حداکثر زمان برای دفع کردن 2-3 هفته است و اگر سنگ دفع نشود باید سریعاً جهت جلوگیری از خفه شدن و از دست دادن کلیه خود به پزشک مراجعه نمائید.
  •  افراد تک کلیه و خانم های حامله و بیماران تب دار با سنگ انسدادی حالب باید اورژانسی در بیمارستان بستری شوند.
  •  با انجام چکاب منظم و با شعار پیشگیری بهتر از درمان است، و مصرف مایعات هر دو ساعت یک لیوان و مصرف کم نمک از تشکیل سنگ در کلیه و گیرافتادن آن در لوله حالب جلوگیری نمائید.

شاید دوست داشته باشید بخوانید:

بهترین درمان زگیل تناسلی مردانه

در صورت داشتن سنگ حالب جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر کرمی متخصص کلیه و مجاری ادراری

4.3/5 - (106 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 511 مشاهده پرسش
    مدت 4 ماه است که به طور ناگهانی دچار درد شدیدی در ناحیه بیضه ها شده ام به طوریکه از درد عضلات روی ران پا منقبض شده و کمر و لگنم را درگیر می کند به چند تا پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کردم و کلی آزمایش و سونو و اسکن انجام دادم در کالرداپلر انجام شده جواب داده شده این بود : ابعاد بیضه ها و اکوی آنها طبیعی است اپیدیدم دو طرف نمای طبیعی دارد ماده هیدروسل دیده نشد . در حالتهای سوپاین و ایستاده با و بدون مانور والسالوا ریفلاکس در وریدهای هر دو بیضه مشاهده شد که در طرف راست شدیدتر است . قطر وریدها در طرف چپ 2 میلیمتر و در طرف راست 2.5 میلیمتر است . با توجه به علایم فوق واریکوسل دو طرفه با شدت بیشتر در طرف راست مطرح است اما با توجه به بروز علائم بالینی شدید و حاد ممکن است واریکوسل توجیه کننده این غلائم نباشد ضمنا" ناحیه کلیه راست نیز از نظر ضایعات تومورال بررسی شد و ضایعه ای دیده نشد وریدهای عمقی شامل فمورال , پوپلیتئال و تیبیال قدامی و خلفی بررسی شدند و ترومبوز یا ریفلاکس در آنها دیده نشد . در ناژ وریدی اندام تحتانی بطور نرمال برقرار است و تغییرات تنفسی آن طبیعی می باشد در وریدهای سطحی شامل صافن کوتاه و بلند نارسائی دریچه ای ترومبوز و واریکوز مشاهده نگردید شریان های اندام تحتانی باز و نرمال مشاهده شدند پروستات به ابعاد 38*36*34 م م و حجم 25 سی سی رویت شد و اکوی پرانشیمال هموژن است وزیکول سمینال هر طرف به ابعاد 28*10 م م رویت شد پس از تخلیه ادرار 6 سی سی رزیدو درون مثانه رویت شد . تصویری از سنگ توده یا هیدرونفروز در کلیه ها دیده نمی شود مثانه فاقد توده یا سنگ بود کلیه راست به ابعاد 101*37 م م و کلیه چپ به ابعاد 104 *46 م م و اکوی پرانشیمال و ضخامت کورتیکال طبیعی دیده شد تندرس در محل اپندیکس اپیدیدیم احتمالا" به نفع وجود تورشن اپندیکس در سمت راست مشهود است در بررسی از کانال اینگوینال دو طرف هرنی مشهود نیست حالا می خواستم بدونم علت این دردها چیست آیا با این قطر وریدها با ید عمل واریکوسل انجام بدم یا نه ؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      ابن دردها منشاو عصبی دارند
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما. من چهار سال پیش عمل جراحی واریگوسل درجه 3 در سمت چپ و درجه 2 در سمت راست انجام دادم الان وقتی بطور ناگهانی دستم به بیضه م میخوره درد میکنه. چند وقت پیش سنو دادم دکتر گفت واریگوسل درجه 1 دارم در دو طرف ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      دیگر نباز به عمل نیست
  • تصویر کاربر کامران یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 13527 مشاهده پرسش
    با سلام من چند ماهی هست که احساس سوزش در بیضه دارم و بعضی وقت ها بیضه هام به حالت نرم در آمده و آب میشود یک چیزی مثل توده رگ مانند در کیسه بیضه لمس میکنم و بعضی وقت ها بالای بیضه ها نیز شروع به سوزش می کند ولی چون زیاد سوزش نداشت به دکتر نرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکنید
  • تصویر کاربر سهیلا یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام
    همسرم آزو اسپرم بوده و آلت تناسلی ایشان مثل سابق نیست و فکر می کنم کمی ناتوانی جنسی داره البته زمان نزدیکی دچاره درد هم می شود ولی به دلیل خجالت زیاد به پزشک مراجعه نمی کند لطفا راهنمایی کنید
    ممنون و سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شود
  • تصویر کاربر صادق شنبه ۲۳ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده حدود 8 سال است که درد بیضه دارم و گاهی درد شروع می شود و گاهی از بین می رود در داخل کیسه بیضه سمت چپ نیز رگ هایی مشاهده می کنم آیا این شنانه واریکوسل است و اگر عمل نکنم مشکلی پیش می آید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      با معاینه مشخص می شود
  • تصویر کاربر محمدرضا پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    پیرو سوال قبلیم مشاهده کردم بیضه سمت چپم پائین تر از سمت راستی است میتوتد علت درد باشد باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
  • تصویر کاربر محمدرضا پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    مدتی است بیضه سمت راستم به طور خفیف درد میکند بخصوص در مواقعی که به طور ناخواسته تحریک میشم لطفا علت آن را برام ایمیل کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکن
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    با سلام دوماه پیش لکه خونی در اسپرم خود دیدم که حالا غلیضتر شده ودردی هم چند روزه در ناحیه بیضه وشپایین شکم احساس میکنم لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو و psa بدهید
  • تصویر کاربر محمدکاظم پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1398 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر من حدود 1 ماه که هر موقع غذا میخورم دور ناف م شروع به درد گرفتن میکنه و با خوردن عرق نعناع بهتر میشه و مهمتر اینکه بیضه هام بیشتر طرف چپم درد میکنه و این درد باعث میشه که پروستاتم هم درد بگیره و بعضی وقتها هم بعد از این که غذا میخورم 5 ساعت بعدش اسهال میگیرم.
    آقای دکتر آیا درد بیضه و پروستات باعث ریزش مو هم هست؟؟؟؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه سونو بکنید
  • تصویر کاربر مينا پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    آقاي دكتر كجا بايد بريم برا نمونه برداري از بيضه ؟ ميشه راهنماي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      شهر خودتان
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب