بی اختیاری لبریزی و بی اختیاری واقعی

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بی اختیاری ادراری یکی از مشکلاتی است بیماران به مطب های اورولوژی مراجعه می کنند دراین مقاله سعی می کنم علل و درمان بی اختیاری را برای شما بگویم.

ساختمان فیزیکی مثانه عبارت است از یک کیسه قابل اتساع که مجهز به سلول های حسی و حرکتی می باشند و قسمت خروجی مثانه که دو عدد دریچه یا اسفنکتر خروجی ادراری از مثانه را کنترل می کنند.

در حالت طبیعی سلول های حسی درجات پرشدگی مثانه را توسط سلول های هوشمند به مغز مخابره می کنند و وقتی فرد احساس می کند مثانه اش پر شده است مغز دستور تخلیه ادرار را صادر می کند که باعث می شود:

1- عضلات حرکتی مثانه پمپاژ را شروع کنند.

2- گردن مثانه و اسفنکتر ها همزمان باز می شوند و لذا خروج ادرار صورت می گیرد.

اگر به هر علتی سلول های حسی مثانه:

1- قدرت درک پرشدگی ادرار را از دست بدهند.

2- یا پمپاژ مثانه و سلول های حرکتی کار نکنند.

3- و یا مسیر خروجی مثانه سنگ ادرار وجود داشته باشد، ادرار از مثانه خارج نمی شود و تدریجاً در مثانه جمع می شود و بعد از یک مدت شروع به لبریز شدن در مثانه و به صورت بی اختیاری لبریزی باعث خیس شدن فرد می شود.

در معاینه بالینی شکم بیمار کاملاً برجسته است و اگر برای این بیماران سوند گذاشته شود ممکن است تا 2 لیتر ادرار خارج شود.

علل بی اختیاری لبریزی

بیماری دیابت کنترل نشده، آسیب به اعصاب لگنی و مهره های نخاع و تحریک مرکز پمپاژ مثانه می باشد و یا انسداد و تنگی در محل خروج ادرار از علل شایع بی اختیاری لبریزی می باشند. در بیماری دیابت کنترل نشده حس مثانه و موتور مثانه هر دو تخریب می شوند و لذا در صورت داشتن دیابت باید کاملاً آن را کنترل کرد.

تشخیص بی اختیاری لبریزی

1- تست ارودینامیک

بهترین وسیله تشخیص بی اختیاری لبریزی تست ارودینامیک یا نوار عصبی مثانه است که حس مثانه، حجم مثانه و قدرت پمپاژ مثانه و صحت و سلامت دریچه ادراری و قدرت پمپاژ مثانه و جود تنگی و انسداد در مجرای ادراری را مشخص می کند و جزء ابزارهای طلائی تشخیص می باشد.

2- سیستوسکوپی

تنها مورد کمک کننده سیستوسکوپی، بررسی دقیق از نظر تنگی مجرا و شدت بزرگی پروستات می باشد که در جهت تشخیص دقیق برای پزشک کمک کننده هستند.

درمان بی اختیاری

درمان بر اساس تشخیص تست ارودینامیک و سیستوسکوپی می باشد.

اگر در نوار مثانه مشخص شود که مثانه پمپاژ ندارد باید برای تخلیه مثانه:

1- از CIC یا سونداژ متناوب که در آن به بیمار آموزش می دهیم هر 4 ساعت خودش برای خودش سوند بزند تا تخلیه انجام شود.

2- و یا تعبیه سوند فولی و تعویض هر 10 روز آن توصیه های درمانی قطعی می باشد. در موارد خفیف درمان های دارویی ممکن است کمک کننده باشند که باید با نظر پزشک متخصص تجویز شود.

بی اختیاری واقعی

در این نوع بی اختیاری مثانه قادر به نگاه داشتن ادرار نمی باشد و همه ترشحات خارج شده از کلیه ها که به مثانه می ریزد از آنجا بلافاصله بیرون می ریزد و لذا بیمار همیشه خیس است.

عیب مثانه در این نوع بی اختیاری: تخریب عملکرد دریچه بیرونی مثانه است که دیگر قادر به انقباض و بستن گردن مثانه نیست و در حالت عادی تحت کنترل ما می باشد.

علل بی اختیاری واقعی

شایعترین علت بی اختیاری واقعی جراحی های لگنی است. مثلاً کسانی که مبتلا به سرطان پروستات هستند و تحت عمل جراحی قرار می گیرند و خانم هایی که مبتلا به سرطان رحمی و عمل جراحی وسیع لگنی قرار می گیرند به علت آسیب وارده به دریچه، فرد مبتلا به بی اختیاری دائمی می شود. در بعضی از مواقع علت بی اختیاری واقعی در خانم ها، آسیب به اسفنکتر و یا دریچه نمی باشد بلکه ایجاد یک سوراخ یا فیستول بین مثانه و مجرا و واژن می باشد که ادرار از مثانه از طریق فیستول مثانه به واژن وارد شده و از آنجا خارج می شود که با تشخیص و بستن سوراخ، مشکل بی اختیاری حل خواهد شد. در بعضی از بیماری های نخاعی از جمله مننگوسل و مننگومیلوسل و ضایعات نخاعی مرکزی ممکن است دریچه یا اسفنکتر مثانه نارسا شده و مادرزادی بی اختیاری واقعی ایجاد کند.

تشخیص بی اختیاری واقعی

در این نوع بی اختیاری با شرح حال بیمار اغلب مشخص می شود. به عنوان مثال: خانم بیمار اظهار می دارد که از واژن وی ادرار خارج می شود و یا مرد بعد از عمل جراحی قادر به کنترل ادرار نیست.

پس از گرفتن شرح حال دو اقدام تشخیصی برای این بیماران ضروری است.

عکس برداری از مثانه

1- سیستوسکوپی

در این روش با عبور دوربین داخل مثانه و مجرا و درخواست از بیمار که خود را منقبض کند، عملکرد اسفنکتر یا دریچه مشاهده می شود که در صورت آسیب قادر به بسته شدن نیست. کمک دیگر سیستوسکوپی مشخص کردن سوراخ یا فیستول های بین مثانه و مجرا و واژن است که با مشخص کردن آن تصمیم درمانی درست اتخاذ می شود.

2- عکس برداری از مثانه

عکس برداری از مثانه یا VCUG یا CT اسکن شکم و لگن به همراه تزریق داخل مثانه که وجود هر گونه سوراخ بین مثانه و مجرا و واژن را مشخص می کند.

3- تست ارودینامیک یا نوار مثانه

با انجام تست ارودینامیک یا نوار عصب مثانه، UPP درصد عملکرد اسفنکتر مثانه و شدت تخریب را مشخص می کنیم که از نظر قانونی بسیار مهم و با ارزش می باشد.

درمان بی اختیاری ادراری واقعی

درمان بر اساس علت بی اختیاری واقعی است.

1- اگر علت بی اختیاری واقعی سوراخ یا فیستول بین مثانه و مجرا و واژن باشد، قطعی ترین درمان بستن این سوراخ با عمل جراحی مجدد می باشد.

2- اگر علت بی اختیاری واقعی آسیب به دریچه و اسفنکتر نگاه دارنده مثانه باشد، تزریق موادی مانند کلاژن و در نهایت تعبیه اسفنکتر مصنوعی جزء درمان های موجود می باشد.

در پایان امیدوارم با اطلاع رسانی آخرین روش های درمانی بی اختیاری به شما بازدیدکنندگان عزیز سایتم قدم مؤثری در رفع مشکل شما برداشته باشم.
در صورت بی اختیاری ادرار و نیاز به درمان ،جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دوستدار شما
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3/5 - (4 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    سلام
    دکتر عزیز پسرم ۳۰ ساله است دیشب تا صبح بدون اراده از بدنش منی خارج شده و نمی تواند از جایش بلند شوداحتمال میدهم چیزی ترک کرده مخدری یا قرص خاصی چه کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      با دکتر روانپزشک مشورت شود
  • تصویر کاربر سارا شنبه ۱۹ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    سلام دکتر حدود چند سوالی هست ک ب بیماری خودارضایی دچار شدم. مدام نبود ولی بعد ترک دوباره متاسفانه برمیگشتم و انجام می‌دادم. مجردم. الان حدود سال قبل دچار حملات اضطراب و استرس شدم. گفتن پانیک هست. اما در کنار اون دچار این حالت شدم ک وقتی دچار استرس میشم مثانه من احتیاج داره تخلیه بشه. بیشتر بصورت بی اختیاری ادار. اما یک طرف دیگه هم احساس میکنم باید تخلیه منفی بشم و ب آرامش میرسم.خیلی نگران هستم لطفا راهنماییم کنید چ آزمایشاتی باید انجام بدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ازمایش ادرار بدید. برای ترک خودارضایی با روانپزشک مشورت کنید
  • تصویر کاربر وحیدپارسا چهارشنبه ۱۳ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام من26سال سن دارم مجرد هستم حدودیه سالی هست که ناحیه سرالتم درحالت نرمال سرده حس جنسیم هم کم شده قبلا که به التم دست میزدم حس خوبی داشتم دیگه اون حسو ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۳ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      ابنها بيشتر عصبي وتلقين است
  • تصویر کاربر ك.ه چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر
    بنده بيمار شما هستم ك با چندين بار مراجعه خوشبختانه زگيل تناسلي بنده درمان شده ولي الان روي قسمت جناق سينه يه التهاب روي پوستم هست ، بيزحمت راهنمايي بفرماييد ك همراه با خارش كم هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام وتبریک سال نو وپوزش از تاخیر این زگیلها نیاز به درمان ندارد ومنتقل نمیشود
  • تصویر کاربر زهرا یکشنبه ۳ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    حدود سه ماهی هست وقتی دستشویی میروم ادرارم بند نمی آید یعنی پس از تخلیه دوباره حس ادرار دارم و بعضی مواقع این حس درست هست و باعث می‌شود گاهی حدود نیم ساعت یا بیشتر در دستشویی باشم آزمایش ادرار هم رفتم و مشکلی نبود و تشخیص مثانه عصبی دادن، اوایل زیاد این حالت پیش می آمد الان کمتر شده شاید هفته ای دو الی سه بار اما در مواقع دیگر به خاطر این حس مجبور میشوم که خودم را بگیرم و فشار زیادی رو تحمل کنم طوری که در راه رفتن طبیعی هم اختلال ایجاد شده ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳ دی ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    27 ساله .مشکل بی اختیاری ادراری و ناراحتی هنگام دفع ادرار دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر آرش چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 967 مشاهده پرسش
    با سلام در آزمایش سونوگرافی همسرم نوشته در بررسی ضمنی طحال span= 165*40mm اندازه گیری شد. آیا مساله مهم است؟ اگر بله چکار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام بتید دکتر خون مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر کرمی
    دو شب پیش سوال پرسیدم
    (مدته یکماهی هست مشکل پوستی برای التم پیش اومده
    که اوایل لکه های قرمز با خارش شدید و سوزش در کل قسمتها همراه بود
    و با شستشوی مداوم با صابون گوگرد بهتر شده
    ولی اگه یک روز شستشو نکنم بخصوص در قسمت زیرین خارش شروع میشه
    استفاده از کاندوم هم سبب تحریک سوزش و خارش میشه
    ممنون میشم اگه راهنمایی کنید)
    که ازم عکس خواستید . سعی کردم و نتونستم نه از سایت و نه از تلگرام ارسال کنم
    که دوباره ثبت سوال جدید کردم البته یه خورده در ناحیه رویش مو زیر شکم هم خارش احساس میکنم که نمیدونم بهم ربط دارند یا نه
    چون در ناحیه الت خارش و گاهی سوزش بود ولی در زیر شکم فقط خارش درضمن اوایل با خارش دادن از زیر شکمم پوسته پوسته سفید رنگ جدا میشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر هادی پنجشنبه ۲۵ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید. اقای دکتر حدود 2 ماه پیش موقع انزال سوزش داشتم رفتم دکتر عمومی یه امپول داد و سوزشم خوب شد . اما حجم مایع منی یک ماهی هست کاهش پیدا کرده . ازمایش اسپرم دادم و بردم نزد متخصص ارولوژی. ایشان گفتن اسپرم ضعیف شده و دارو دادن. ضمنا تعدادWBC در اسپرم 10 تا 12 گزارش شده و دکتر گفتن عفونت نداری و طبیعی هست. سوال من اینه که ایا عفونت ندارم و این کاهش حجم منی در عرض دو ماه چه دلیلی داره؟ضمنا درد هم ندارم گاهی کمردرد جزیی دارم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر جلیل سه شنبه ۲۳ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    من 56 یال دارم مبتلا به کاهش فشار ادرار شده ام و کبد چرب نیز دارم دو بار آنژیو پلاستی انجام داده ام و داروهای مصرفی ام آسپرین و آترواستاتین 20 و فنوفیبرات میباشند و از طرفی نیز سنگ کیسه صفرانیز دارم لطفا راهنمایی بفرمایید - متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر