سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (48 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر پوریا شنبه ۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من اخیرا چون مشکل حملات آرتریتی دارشتم برام مجدد آزمایش خون و سونوگرافی نوشتند من الان نتیجه رو دارم چند تا نکته وجود داره خوب چون من کبد چرب گربد 1 دارم آنزیم های کبدیم بهم ریخته و بالاست ضمنا قند ندارم و میزان اسید اوریکم از 9.5 به 8.5 رسیده ولی بازم بالاست کلسترولم از 240 به 228 رسیده که همچنان بالاست اما یه نکته تویه این آزمایش هست که قابل توجه و اون کراتینین من 1.5 هست علتشم نمیدون من 31 سالم هست و مجردم علت اینکه مزاحم شما شدم در درجه اول کراتینین هست که نشانه نارسایی کلیه هست و دوم مدتی هست حس نا خوشایندی در بیضه چپم دارم که گاهی دردش خیلی محسوس زیر دلم هم احساس میشه تویه سونوگرافی که انجام دادم وضعیت کبد را چرب گرید 1 و کلیه نرمال و همچنین پروستات هم نرمال نشون داده ولی چون در مورد بیضه روم نشده از کسی سوال بپرسم خوشبختانه سایت شما رو دیدم و از اینکه شما پاسخگو هستید خوشحالم من سایت شما رو کاملا مطالعه کردم الان مشکل اصلیم بیضه هست به همون روشی که گفته شده من تو حمام بیضه ها رو بررسی کردم ولی چیز برجسته بدون درد پیدا نکردم دکتر جان ببخشید سرتونو درد آوردم
    الان در طول روز بیضه هام باد میکنه و آذیت میکنه ولی در حمام پفش میخوابه در ضمن در حالت پف کرده چراغ قوه انداختم ولی نوری از بیضه رد نمیشه با توجه به اطلاعات خودم میخواستم بپرسم نشانه کاملا مشخص هیدروسل و واریکوسل و تومورهای بیضه چیست؟؟؟
    در ضمن روم نمیشه سونوگرافی بیضه کنم !!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشكلي نيست براي كراتينين نفرولوژيست مراجعه شود
  • تصویر کاربر نادر پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    با سلام و خدا قوت طی ازمایش ادرار ، ادرار اسیدی گزارش شده است. بقیه قسمت ها مشکلی ندارد . ضنا کیست کلیه هم دارم؟ درمان چیه ؟ بسیار ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مايعات زياد و پس گيري
  • تصویر کاربر ناشناس پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید<br>من دختری 31 هستم که هنوز ازدواج نکرده ام<br>از سال 82 خونریزی داشتم در ادرار داشتم تا اینکه در سال 87 شدید شد به طور متوالی شش ماه و دستور بستری صادر شد برای نمونه برداری از کلیه که جوابش نسبت به IGA بوده. <br> از اوایل خرداد امسال دوباره دفع خون به همراه ادرار دارم گاهی اوقات هم چیزی به جز خون نمیبینم.البته سال 87 کم خونی و کمبود وزن داشتم خوشبختانه الان این دو موردو ندارم.واقعااا برام جای سوال داره با این میران دفع خون.<br>به دکتر زیاد مراجعه کردم یکی از دکترا گفتند IGA نفروپاتی هستش<br>بعضی از دکترهاا این نظر و ندارن خیلی آزمایش و سونوگرافی انجام دادم ولی چیزی نشون نداد و نتیجه ای نداشت واقعا نمیدونم باید دیگه چیکار کنم چون هیچکدوم از دکترا نتونستن تشخیص بدن .بیشتر ترسم از اینه که سرطان باشه و یا چیز دیگه که خودشو نشون نداده باشه یا کلیه م صدمه ببینه . از لحاظ روحی هم دیگه وضعیت مناسبی ندارم در سر کار هم یه مقدار درگیری دارم. تا اونجا که یادم هست از زمانی که خبر فوت پدر بزرگمو شنیدم ، شوکه شدم این اتفاق برام افتاد .<br>علائم دیگه ایی هم مثل تنگی نفس ، افت فشار ، بیحالی ،سخت ادرار کردن ،پا دردو تعرق دارم .<br>دختر هستم ازدواج نکردم 31 سالمه تحصیلات دیپلم و شاغل<br>ممنون میشم راهنماییم کنید .دکترهای خوب زیاد رفتم و لی نتیجه ایی نگرفتم . و پاسخ درستی ازشون دریافت نکردم. یا میگن هیچی نیست <br>اخه مگه میشه این همه خون انسان دفع کنه و چیزی نباشه<br>با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      اين بيماري خطرناك نيست بايد با ان زندهگي كرد
  • تصویر کاربر سارا دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دگتر پدرم حدود ۱سال در ادرارش خون می دید ولی چون می نرسید پشت گوش انداخت حالا که رفتیم دکتر بعد از سونو و سی تی اسکن گفتن باید نمونه برداری کنیم خیلی نگرانم دکترش به ما حرفی نزد ولی میگن کسایی که سرطان دارن نمونه بذداری میکنن ایا این واقعیت داره می خواستم بدونم با نمونه برداری بدتر نمی شه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      حتما مراجعه حضوری با شماره09351142080
  • تصویر کاربر شقایق دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید . من حدود ۲ ماه پیش این عمل رو انجام دادم. الان جای عمل به صورت تیره دراومده. یعنی پوستم تیره شده. ایا جای تیرگی از بین میره؟ یا باید جراحی پلاستیک انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با گذر زمان
  • تصویر کاربر نسرین دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت آقای دکتر
    مادر من 63 ساله است با گروه خونی ب منفی، از 44سالگی دچار دیابت نوع2 شد،از سال 86 در 56سالگی شروع به تزریق انسولین کرد،از 58سالگی دچار کم کاری مغز استخوان شد،تا همین الان دایما پی دی پویتین تزریق می کرد، دوبار در 57 سالگی و 60سالگی آنژیو قلبی کرده،تا حدودا 60سالگی کراتنین خونش 1.7بود،بعد تا 62سالگی یکبار سرما خورد و انتی پیوتیک مصرف کرد،کراتنینش به 2.6رسید،تا الان که 63 ساله اش شد،حدودا 6ماه پیش که عفونت ادراری داشت با تزویج اشتباه یک دکتر ،انتی پیوتیک امی کاسین تزریق کرد کراتنینش رسید به 6،دو هفته در بیمارستان سرم ترزیق کرد،کراتنینش رسید به 3.5مرخصش کردند،الان باز کراتنینش رسیده به حدود5،من خودم(دختر29ساله ام)به بیماری استرس و افسردگی و ای بی اس و خونریزی گوارشی دچارم، و واقعا برای مادرم نگرانم،نمی دونم باید چی کارکنم،همه اعضا خانواده مون گروه او مثبت و ب مثبت داریم، ممنون میشم جوابم بدین آقای دکتر.....با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد به دكتر نفرولوگ مراجعه نماييد تخصص من نيست
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من جوانی 28 ساله هستم که پهلوی سمت راستم فقط صبح ها به مدت 5 دقیقه کمی درد میکنه پس از عکس رنگی و سونوگرافی و آزمایش ها مشخص شده که در کلیه ادرار میمونه و دیر تخلیه میشه و علتشم تنگ بودن مجاری خروجی کلیه میباشد (مادر زاتی) به نظر شما فقط باید جراحی بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد با مدارك مراجعه نماييد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شهاب دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 12015 مشاهده پرسش
    با سلام یکی از اقوام بنده خانمی 48 ساله میباشد که در آزمایش میزان squamous epithelial cells او 21/90 آمده در حالی که محدوده نرمال بین 0 و 1/14 نوشته شده. لطفا علت این افزایش و مضرات احتمالی آن را توضیح دهید. در ضمن ایشان مبتلا به دیابت هستند.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونو مثانه بكنيد
  • تصویر کاربر shahab دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام من پسری 19 ساله هستم. محدوده ی کراتینین طبیعی در آزمایش بین 0/9 تا 1/3 نوشته شده است که کراتینین خون من 0/7 بدست آمد. میخواهم بدانم کم بودن میزان کراتینین چه علتی میتواند داشته باشد و باعث بروز چه مشکلاتی میشود. آیا نشان از نارسایی کلیه دارد؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر عسل دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 936 مشاهده پرسش
    باسلام دکتر گرامی امیدوارم سوالم را پاسخ بدین. دختری 7 ماهه دارم که به دلیل بیقراری زیاد در 2 ماهگی براش یک سونو انجام دادیم که در هر کلیه یک شن ریزه 1میلیمتر را نشان داد و از ان به بعد با تجویز پزشک سیترات پتاسیم روزی 2 سی سی و دی سیکلومین را مصرف کرد وکمی ازبیقراری هایش کم شد ودر 6/5 ماهگی در ازمایش ادرارش مقدارکراتنین 24/2_کلسیم 3/88 واوریک اسید 56/4بود که دکتر اسماعیلی فوق تخصص در مشهد برایش سیترات 3 ظرفیتی تجویز کرد 3 بار در روز وهر بار 3/5 سی سی ولی طی این یک هفته که ازاین دارو استفاده کردیم خیلی بیقرار شده واز نصف شب شروع به ناله وگریه زیاد میکنه تو رو خدا جواب بدین که چی کار کنیم به همین منوال دارو را برایش ادامه بدیم با سپاس فراوان از وقتی که برای خواندن سوالات ما می گذارید/
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با مصرف اب زیاد دارو را قطع کنند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب