سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (48 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حميد پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر
    من يك سنگ ٧.5 ميليمتر دارم كه از ٢٠ روز پيش تو حالبه . ده روز پيش ليتوتريپسي كردم و جواب نداد. دكتري كه اينجا تو ونكور منو معاينه ميكنه گفت بايد يوتراسكوپي بشه ولي ممكنه تو يوتراسكوپي لوله اي كه وارد ميكنيم به سنگ نرسه و سنگ رو نبينيم چون سنگ تو قسمت بالاي حالب هست. اونوقت يك استنت ميزاريم و
    چند وقت بعد كه سنگ اومد پايينتر انجام ميديم. خواستم ببينم به نظر شما اين حرفشون درسته؟ چون توي بعضي كليپا ديدم حتي با دستگاه وارد كليه هم ميشن و ترسم ازينه كه اينا به خاطر بيشتر بردن و آوردن اين حرف رو ميزنن.
    خيلي ممنونم از پاسختون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام دقیقا درست است انجام دهید من در خدمتتم
    2. تصویر کاربر حميد پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      پس با وجود استنت نبايد نگران آسيب ديدن كليه باشم تا زماني كه يوتراسكوپي مجدد ميشه؟
      آقاي دكتر بي نهايت ممنونم كه علم و تخصصتون رو در دسترس قرار ميدين و اين يه نعمته كه تو ايران هست و براي امثال من كه خارج ايران گرفتار زندگي شديم اين كارتون فقط ارزش بي اندازه اي داره كه نميدونم چطور تشكر كنم
      بازم ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      هر دستوری داشتید من در خدمتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من پسر هستم ۲۳ ساله الان چند وقتی میشه که من وقتی ادرار میکنم هم فشارش کم شده هم سوزش دارم مشکل از چی میتونه باشه قبل از اینکه فشار ادرارم کم بشه زیاد ادرار میکردم و کلافم کرده بود بعد از چند مدت قطع شد و الان که فشار ادرام کم شده وسوزش دارم لطفا اگه میشه راهنمایی کنید هیلی ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      اگر از بین رود باید از نظر تنگی مجرا بررسی شوید
  • تصویر کاربر sattari پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر من تو ماه رمضان كه روزه بودم يه دردي تو ناحيه زيرشكم بيضه ها وكمر شروع كرد به دكتر متخصص مراجعه كردم ايشان سونوو ازمايش نوشتن psaوسونوخوب بود ولي هر دو كليه سنگ ريزه داره با نشستن دردم بيشتر ميشه عكس سونو رو براتون ميفرستم راهنمايي كنيد ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      از نظر من شما سالمید
    2. تصویر کاربر sattari پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام بس اين درد كه تو بيضه ها دارم از چي ميتونه باشه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      اهمیت مدهید
    4. تصویر کاربر sattari پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      دكتر متخصص كه رفتم ايشان هم همين نظر شمارا داشتن كه زياد به اين موضوع فكر ميكنم دكتر من شغلم رئيس بانك هستش يه مقداري هم استرس دارم ميتونه از همين هم باشه ؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      ساامت باشید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر اصغری پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    Αrezou:
    باسلام خدمت شما آقای دکتر مادر بنده سال97دچار کنسر کولورکتال شدند جراحی انجام شد و 12 جلسه شیمی درمانی شدند والان خداروشکر خوب هستند.طی چکاپهای 6ماهه امروز در سونگرافی کاهش ضخامت کورتکس و افزایش اکوژنیسته کلیه چپ و همچنین هیدرونفروز کلیه چپ مشاهده شد مابقی همه چی خوب بود.لازم به ذکر است که مادرم دیشب از ساعت3نصفه شب دشتشویی نرفتند که صبح برای سونوگرافی میروند مثانه پرباشد که معطل نشوند حدود ساعت 10صبح سونو انجام شد که با وجودیکه ایشون از 6ساعت قبل ادرار نکرده بودند دکتر یونوگرافی گفتند که مثانه به اندازه ی کافی پر نشده باز دوباره مادر بنده کلی آب نوشیدند تا سونو انجام شد.در ضمن مادر بنده هیچ مشکلی در دفع ادرار ندارند و همه چی نرمال است ولی چرا کلیه در سونو اینطور دیده شده. فقط گاهی اوقات پهلوی ایشون درد میگیره که وقتی گرم نگه میدارند خوب میشه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام اگر مسکلی ندارن فقط از نظر تومور بررسی شود کافی است
  • تصویر کاربر مسلم پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    من آزمایش انجام دادم و گفتند کمی هموگلوبین در خون دیده شده و به شدت نگرانم الان باید چیکار کنم خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      از نظر من مشکلی نیست
  • تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عزیز ، بنده ۴ شب پیش درد متوسط کلیه داشتم و سپس مثانه و فردا صبحش به راحتی و بدون درد دفع شد سونو کردم و چیزی نمانده بود هنوز پس از ۴ روز درد متناوب همان کلیه را دارم اعلام نظر میفرمایید ؟ تصویر سونو بعد از دفع و ازمایش ادرار قبل از دفع و ازمایش پس از دفع ارسال گردید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      احتمالا سنگ بوده دفع شده
  • تصویر کاربر Hasan پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    پدر من 6١ سالشه
    پس از مراجعه به اورژانس بیمارستان متوجه شدیم
    کیست های متعددی در کلیه دارند
    و پروستات بزرگ شده (١٠٠) گرم اگر اشتباه نکنم
    دکتر گفت که کیست کلیه درمان ندارد
    تا با سایت شما روبرو شدم و متوجه شدم درمان دارد
    من نوبت اینترنتی گرفتم
    تا تاریخ نوبت ما برسه
    داروی خاص یا مراقبت خاصی باید انجام بده؟
    آزمایش خاصی هست که انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      دارویی نیست بیایید صحبت کنیم
    2. تصویر کاربر Hasan پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      به این دلیل سوال پرسیدم که الان بابت فشار دارویی مصرف نمیکنه، و نوبتی که از شما گرفتم برای آذر ماهه
      فشارش ١۵ روی ١١ بود دوساعت بعد ١٣ روی ٨
      برای تنظیم فشار باید دارویی مصرف کنه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      فشار را باید دکتر قلب تنظیم کند
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر، من یک هفته پیش بدلیل علائمی از قبیل درد زیرشکم، تهوع، استفراغ و تب و لرز نزد یکی از پزشکان متخصص و جراح کلیه شهر بندرعباس مراجعه و پزشک محترم نیز پس از تجویز سی تی اسکن و سونوگرافی در عکس سی تی اسکن عنوان داشت من دارای سنگ کلیه سمت راست به اندازه 9میل (رنال کولیک راست)می باشم لذا پس از تشدید حالم و تداوم علائم ذکر شده هفته گذشته توسط پزشک مربوطه موردجراحی قرار گرفتم لذا پزشک عنوان داشت بدلیل عفونت بسیار قادر به تخلیه سنگ کلیه نگردیده است و نسبت به نصب استنت (سوند) بین کلیه و مثانه اقدام نموده تا به زعم دکتر مربوطه نسبت به تخلیه ادار اقدام گردد لذا پس از مطالعه دقیق گزارش سی تی اسکن قبل از عمل مشاهده کردم دچار هیدرونفروز خفیف کلیه سمت راست بوده ام که به تعبیر علم پزشکی ورم کلیه بوده است .سئوال بنده این است که به نظر شما آیا برابر گزارش سی تی اسکن که بشرح پیوست برای حضرتعالی ارسال شده ؛ پزشک دچار اشتباه در تشخیص سنگ کلیه نگردیده ؟و آیا با دارو درمانی مشکل بنده مرتفع نمی گردید و آیا قصور پزشک در این قضیه مسجل نمی باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      کارتان درست انجام شده
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر یک سنگ ب اندازه ی 28از خم کلیه رد شده و اول لوله ی حالب است طبق نتایجی که از سیتی اسکن بدست امده
    می خواستم بدونم که ایا سنگ شکن میشود و تا شنبه مشکلی برای کلیه ب وجود نمی اید که خود را ب تهران برسانم خدمت شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      شنبه با عکس بیایید ببینم02171062350
  • تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    سلام من به تشخیص دکتر از قرص سیپرو فلوکساسین و مترونیدازول استفاده میکنم و الان چها ر روزه که استفاده میکنم مدت یک روز پر ادراری دارم و هربار که به دستشویی میروم مقدار زیادی ادرار دفع می‌شود آیا از عوارض مصرف این داروهاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      ممکن است
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      قند خونتان را چک کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب