اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (49 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر موسوی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    طبق نظر جنابعالی بیمار سرطان پروستات پیشرفته دارد که حدود 6 ماه است تحت هورمون درمانی قرار گرفته است حال فیزیکی بیمار از زمان شروع درمان خیلی امیدوارانه بوده و بهتر شده البته بعد از شروع بیماری بدلیل درد زیاد بیمار مصرف شیره تریاک هم شروع نمود. دلیل اینکه psa در آزمایش آخر بالا رفته نشانه چیست؟
    مصرف شیره تریاک ضرری برای بیماری ندارد؟
    نظر کلی خود را در خصوص آزمایش پیوست اعلام فرمائید. با تشکر و آرزوی موفقیت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      تنها درمان هورمون درمانی ورادیو تراپی است
  • تصویر کاربر سامان دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 644 مشاهده پرسش
    سلام.من طبق آزمایشات دکتری در مشهد چند ساله به پروستاتیت دچار هستم .الان مدت ۳ ساله با این بیماری دست و پنجه نرم میکنم.گاهی ادرارم خوبه و بیشتر وقتها درد زیاد دارم هم درد و هم سوزش و هم تکدد ادرار یا احتباس ادرار و الان مدتی هست درد و سوزش به صورت یک‌ روز در میان‌ در قسمت مثانه هم دارم و ضمنا مدتی هم هست چند زگیل کوچک در ناحیه دور ختنه گاه یه ۱۰ تایید ریز و‌ میان رانها در حد دو تا ۳ عدد و چند عدد در کشاله ران و ... دیدم که با پودوفیلین از بین رفتن مدتی و دوباره یه چند تاشون برگشتن ولی کوچیک هستن. از همه مدل قرص در این مدت مصرف کردم از پروستاتان تا گزنه و نحل اره ای و فیناستراید ۱ و ۵ میلی گرم و تامسولوسین۰.۴ و لووفلوکساسین ۷۵۰ میلی گرم و سیپروفلوکساسین ۲۵۰ و ۵۰۰ و همه قرص هایی که چند تا دکتر تشخیص دادن و مربوط به پروستاتیت بوده و اوایل خیلی خوب با قرص های خط اول یعنی پروستاتان و گزنه و تامسولوسین و فیناستراید کوچیک شد و درد و تکدد ادرار و ... کلا از بین رفت و منم بعد تا مدتی قرص ها رو قطع کردم تا اینکه دوباره شروع شد و متاسفانه الانم همین جور درگیرم و هی بزرگ و کوچیک میشه و بیشتر دیگه الان کوچیک شدنش کم شده چون درد باعث میشه منم حوصله سر بره و درمان مداوم رو انجام ندم و بیشتر مسکن های قوی بخورم.بسیار استرسی و عصبی بودم و الان بیشتر شدم و کارمم کارگر خدمات قطار شهری هست‌و هر روز باید ۲ ساعت طی نخی بکشم کف قطار ها رو و وقتی این کار رو انجام میدم این کار بیشتر فشار میاد به مثانه و ... و دردم بیشتر میشه و حالا میخوام بدونم چون من مجردم اگه عمل کنم خوبه یا نه؟ اگه عمل کنم راحت میشم و دیگه بزرگ نمیشه و ادرار راحت و بدون درد و خواب راحت که چند بار بیدار نشم اوکی میشه و برای توانایی جنسیم هم بد نیست؟کلا دیگه قاطی کردم؟ضمنا دکتر جان آیا دکتری در ردیف و تجربه و دلسوزی شما هم در مشهد هست؟دکتر جان منو راهنمایی کنین که دیگه نمیدونم باید چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      در اب کرم بشینید اب زیاد بخورید وپیگیری بیماری نکنید
  • تصویر کاربر بهروز دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما اقای دکتر من ۴۳ ساله هستم که پرستات من دچار التهاب شده و روزانه وشبا نه به طور مردد منو به دستشویی میکشونه و دچار سوزش شدید ادرا و سوزش منی درد مقعد ودرد بعضه و یبوثت شده ام لطفا راهنمایی بفرمایید من ساکن زنجان هستم اگر شما بفرمایید ازمایشاتی که لازم هست من تهیه کرده خدمت برسم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      از نظر من نیاز به درمان ندارد اب زیاد بخورید
  • تصویر کاربر بهروزرکابی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    با سلا خدمت شما یه سوالی در مورد پروستات میخاستم از خدمت شما بپرسم که خیلی منو اذیت میکنه یه جوراییی پروستات موزمن هستش چه کار میتونم بکنم لطفا راهنمایی بفرمایید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      این درمان ندارد وخطری نیست ونیاز به پی گیری نیست
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر من حدود دوماه تکرر ادرار دارم و گاهی اوقات هم درد در ناحیه الت تناسلی مقدار ادرار گاهی اوقات کمه و باریک و گاهی اوقات عادی بیشتر اوقات در طول روز تکرر زیاد نیست ولی شب زیاد و پی در پی میشه دکترم رفتم قرص افلوکساسین ۲۰۰ و یک نوع قرص برای قطع اسپرم دادن و گفت بییت روز سکس نداشته باشم الان ۱۰روزه مصرف میکنم ولی تاثیر چندانی نداشته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      از نظر فتق بیایید ببینم
    2. تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      من اصفهان هستم آقای دکتر لطف کنید اصفهان یک دکتر بهم معرفی کنید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      هر دکتر جراح باشد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    سلام من 22 سالمه ناگهان یه تب و لرز خیلی شدید و استفراغ داشتم صبح دو روز بعد مقدار خیلی زیادی انزال خون قهوه ای رنگ زیاد داشتم( به مدت یک ماه یبوست شدید دارم )فرداش موقع مدفوع کردن وقتی زور میزدم مقداری همون مایع قهوه ای رنگ چند قطره از الت خارج شد ادار بعدش عادی میشد فاصله ازمایش ادرار یک مقداری زیاد شد تو این مدت مقدار زیادی هندوانه مصرف کردم یک مقدار تاخیر تو ادرار پیدا کردم جوا ازمایش و کشت منفی بود ولی اثر خون مشاهده میشد تو ازمایش دکتریه انتی بیوتیک در سرم و 5 عدد قرص تاوانکس تجویز کردند بعد مصرف تاخیر در ادرار کمی بهتر شد یک خود ارضایی انجام دادم وضع مایع سیمنو ببینم ابتدا مایع سفید و عادی بود ولی در ادامه مقدار زیادی خون قهوه ای رنگ همنچنان مشاهده شده درمان چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      یک ماه دیگر ازمایش را تکرار کنید اگر دفع شود باید بررسی شود
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 524 مشاهده پرسش
    با عرض سلام. از سال 96 متوجه افزایش PSA شدم. میزان PSA به ترتیب زمانی به شرح زیر است:
    1- تیر 1396: 4.8
    2- مرداد 1396: 4.39
    3- مهر 1396: 3.39
    4- اسفند 1396: 3.95
    5- تیر 1397: 4.47
    6- آبان 1397: 5.16
    7- فروردین 1398: 6.3
    8- تیر 1398: 6
    ضمنا دو بار MRI نیز داده شد که در هر دو MRI PI-RADS برابر با 2 در نظر گرفته شد. سونوگرافی هم داده شد که تصویر آن برای شما ارسال می شود. در ضمن در تیر 98 در نهایت بیوپسی انجام شد که جوای آن هم در قالب تصویر ارسال می شود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امید دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 1326 مشاهده پرسش
    دکتر سلام. من امسال 40 ساله میشم. از پارسال هنگام دفع ادرار مخصوصا صبح ها، احساس میکنم فشار جریان ادرار کم شده. گاهی با درد هست. وقتی برای یکی دو ساعت سر پا می ایستم در ناحیه بین الت و آنال احساس درد دارم که خود به خود بعد از استراحت، خوب میشه. بعد از انزال هم این درد پایین بدن هست. حتا یادمه زمان دانشگاه هم این درد مبهم بود ولی فشار ادرار از پارسال این مشکل دارم. سه جهار بار سونو کردم و همه شون نرمال بودند. دیواره مثانه نرمال و اندازه پروستات هم بین 17 تا 20 سی سی زدند. هشت ماه قبل، ازمایش PSA هم دادم به روش ecl که شد 1.1 (یک و یک دهم). ازمایش خون و .. مشکلی نبود و esrهم نرمال. برای مشکل گوارشی من سی تی با ماده حاجب دادم که اونجا هم پروستات و سیستم ادراری نرمال زده. برای مشکل گوارش و فیشر انال دکتر جراح معاینه انگشتی کردند و البته گفتم پروستات هم چک کنند که کفتند قوامش خوبه منتها هنگام لمس پروستات من احساس درد داشتم. مشکل چیه و چی مصرف کنم. دیگه هم دکتر نمیرم استاد کلی ازمایش و اینا دادم از پارسال. متشکرم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      در سن شما بیماری پروستات نداریم وشما سالمید
  • تصویر کاربر مسعود یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز
    دایی بنده ۷۰ ساله می باشد که حدود ۱۰ روز است متوجه شدیم متاسفانه دجار سرطان پرستات با پی اس ۲۷ و گلگسیون ۹و پی اس آزاد ۱۰ می باشد لطفا نوع درمان را برایمان مشخص نمایید و ایا امیدی به بهبودی هست
    در ضمن جواب سی تی استخوان خوب بود و سرایت نکرده است .
    باتشکر از شما .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    با سلام.آقای دکتر بنده دچار پروستاتیت مزمن شدم.راهی برای درمان هست یا بیخیال بشم با این درد سخت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 574 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب