سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (48 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر جواد یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام من ازکودکی دچار بیماری سینوزیت مزمن بودم والان هم دچار عفونت ریه شدم .ازمایش دادم جوابش آزوسپرمی بود .تست تسا دادم اسپرم بود .یک بار ای وی اف کردم اسپرم هام ضعیف بودنو فقط دوتا شون لقاح داده شد خانمم باردار شد ولی بعد از 30 روز سقط شدند .لطفا من رو راهنمایی کنید .باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرشاد یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از زحمات شما.جواد آزمایش آنالیز اسپرمم رو لطفا تفسیر کنید
    Saman volume 5
    Semen oh 7.60
    Sperm countc14.76
    Motile alarm 75.48
    Progresssive sperm72.90
    Normal morphology 35
    Abnormalorphology 65
    Head deficiency 50
    Neck deficiency 10
    Tail deficiency5
    Teratozomia 1
    Sperm deformity0/65
    Wbc2-4
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر مجتبی جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر، مدتی است که ازدواج کردیم (دوسال) در همین مدت اقدام برای بچه دار شدن کردیم و درمان های زیادی انجام دادیم پارسال برج 11 آزمایش اسپرم انجام دادم که نتیجه رضایت بخش بود ولی کلا وقتی آزمایش اسپرم انجام می دهم با استرس است. یعنی نمیتوانم به خوبی انجام دهم استرس از نظر عجله کردن در آزمایش. یعنی دوست دارم همان لحظه نمونه را سریعتر بگیرم و نتیجه را سریعتر بینم. در ضمن تیک حرکتی از قسمت انگشتان دست به صورت چرخش انگشتان هم دارم که موجب بر هم ریختن آرامشم در هنگام آزمایش می شود. این ماه اسفند ماه نزد همکار شما در بابل دکتر یوسف رضا یوسف نیا رفتیم که او برای من واریکوسل تشخیص نداد و گفت تمام آزمایشات من خوب است ولی گفت باید بار دیگر آزمایش اسپرم بدهم ولی تا الان نتوانستم. ضمنا همسرم اخرین دکتری که برای زنان رفت گفت همسرم هیچ مشکلی ندارد و من از این طرف مشکلی ندارم. همسرم هم نیز اردیبهشت سال بعد باید نزد آخرین دکترش برود و آخرین نظر را از او بپرسد. او درمانهای زیادی نظیر کلومیفن، متفورمین، رازیانه، دوفاستون، بروموکریپیتین و همین اواخر لتروزول و اوابوست و استرادیول مصرف کرده است. ولی هیچ کدام افاقه نکرده است. برای من هم جینسینگ، آرژنین، فرتایل اید، کابرلین به علت هورمون پرولاکتین بالا تجویز شد. ضمنا رعایت من هم از نظر مصرف غذاهای خانگی بسیار عالی بود و غذای فست فود مگر در موارد فورس ماژور استفاده نمی کردم. فورس ماژور یکی دوتا در سال! حالا سوال من این است: 1: آیا با وضع استرسم و عدم تشخیص واریکوسل از طرف دکتر، آیا می توان با زهم گفت بنده مشکلی ندارم و می شود آزمایش را نگرفت؟ چون دیگر نمی توانم آزمایش بدهم. 2: به نظر شما مشکل از کجاست آقای دکتر، من که آزمایش قبلیم خوب بوده و به احتمال زیاد این آزمایش هم خوب است، البته قضاوت زود است، راهی دیگر برای گرفتن نمونه اسپرم وجود دارد؟ هزینه اش و کجا؟ با دفترچه روستایی و آزاد؟ 3: اگر همسرم هم سالم بود یا مشکل جزیی داشت کدام راه را پیشنهاد می کنید؟ آیا آی یو ای جواب می دهد یا باید به سراغ آی وی اف رفت؟ یا ... ضمنا بنده قرص روانپزشکی مصرف می کنم با لووتیروکسین روزی 1 عدد به غیر از جمعه ها. که دکتر هیچگونه ایرادی بر باروری ما در این مورد نگرفت. *در آزمایش pct همسرم هیچ اسپرمی یافت نشد ولی دکتر یوسف نیا این مسئله را رد کرد و گفت این مورد با آزمایشات همخونی ندارد و همه چی خوب است* با تشکر از شما و عذر خواهی بابت طولانی شدن سوال.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر سمانه جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    جواب آزمايش
    1. تصویر کاربر سمانه پنجشنبه ۲۶ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
      جواب آزمايش
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۴ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    با سلام من سی و شش سال دارم و یک ساله که ازدواج کردم و چند ماهه که قصد بچه دار شدن داشتیم که چون نتیجه ای نگرفتیم آزمایش اسپرم دادم که تحرک اسپرمها ضعیفه و به متخصص ارولوژی مراجعه کردم بعد از معاینه سمت چپ بیضه و سونوگرافی واریکوسل و کیست اپی دیدیم تشخیص داده شد و برای تحرک اسپرم قرص ال کارنیتین و قرصq10 تجویز شده می خواستم بدونم با توجه به جواب آزمایشاتی که براتون می فرستم با این قرصها جای امیدواری هست یا اینکه جراحی لازمه و در صورت جراحی چه روشی را پیشنهاد می کنید که هر چه زودتر به کارم برگردم در ضمن من کارم طوری است که باید روزی دو بار دوش بگیرم و در مورد کیست اپی دیدیم هم توضیح بدید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر امین جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    Volume 3/5
    Color milky-turbid
    Viscosity. Abnormal
    Liquefaction time. 65
    Ph. 8
    Viabiliti. 50
    Motillity. 40
    Progressive motillity. Negative
    Sperm count. 45
    Abnormal morphology. 70
    Normal morphology. 30
    Rbcs. 2-3
    Wbcs. 0-1
    Crystals. None
    Clumping. None
    Cells. 5-6
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    میخواستم ازمایشم مورد بررسی قرار بگیره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۴ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    با عرض معذرت من به اشتباه در قسمت قبلی سوالمو به طور کامل پرسیدم حالا کپی میکنم سلام علیکم پسری 20 ساله هستم با توجه به این که در این سن میل جنسی زیاده خیلی وقتا وسوسه میشم که آلتمو تحریک کنم اما از طرفی چون خودارضایی حرامه دوس دارم به مرحله‌ی انزال نرسه (که خیلی وقت ها در نهایت میرسه و در اون لحظه آدم کنترل نداره)برا همین گاهی وقتا یه زمان طولانی مثلا نیم ساعت یا یک ساعت با آلتم ور میرم و اگه شهوت شدید شد ادامه نمیدم تا چند ثانیه بعد. گاهی این کارو که میکنم تا چند ساعت در ناحیه‌ی بیضه و بالاتر،اون قسمت زیر شکم که مو داره و من نمیدونم کدوم عضو اون تو،درد میگیره و باید آروم راه برم و جور خاصی بنشینم یا بلند شم و نمیتونم بپرم من به تازگی فهمیدم که تحریک بدون انزال میتونه خیلی مضر باشه حالا با توجه به اینکه گفتم بعضی وقت ها بیضه و منطقه‌ی بالاتر(شاید مثانه شاید پروستات شاید...نمیدونم!)آیا ممکنه که دستگاه جنسی و تناسلی من سلامتشو از دست داده باشه؟ آیا ممکنه عقیم شده باشم؟ از کجا بفهمم عقیم شده‌م یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    سلام اقا دکتر
    به خاطر این خدمتی که به مردم میکنید عاقبت به خیر در دنیا و اخرت شوید
    خواهشا و بی زحمت این جواب ازمایش رو بفرمایید چطوره

    Volume 2
    Color appearance milky
    Viscosity high
    Ph 7.7
    Liquifaction time >30
    count per ml 148
    nonmotile sperm 25
    motile sperm 75
    aggregation +
    W.b.c/h.p.f 1-2
    R.b.c/h.p.f 0-1
    Epithelial cells./h.p.f 0-1
    Normal morphology 80
    Abnormol morphology 20
    Head deficiency 10
    Neek deficiency 6
    tail deficiency 4
    Grad I (very slow) 15
    Grad II ( slow ) 20
    Grad III (fast) 40
    Grad Iv ( very fast ) 25
    Direct.......

    ۱.چه مشکلی دارم؟
    ۲. ایا بچه دار میشم ؟
    ۳. احتیاج به عمل و دارو و.. دارم؟

    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    مشکلات واریکوسل ندارم و اندازه بیضه ها نرمال می باشد
    1. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۸ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
      با سلام. من 37 سال سن دارم و با مراجعه به متخصص متوجه این بیماری شدم و متخصص با انجام سونوگرافی و آزمایش هرمونی متوجه شدند که هرمون پرولاکتین من بالاست و تحت متخصص غدد با تجویزکابولین پرولاکتینم به حالت نرمال برگشت و متخصص با تجویز کلومیفن و لتروزول و زینک و ویتامین ای باز هم هنوز کم تحرکی اسپرم و کم بودن تعداد آن وجود دارد و اضافه کنم که هیچ گونه واریکوسل ندارم و حتی ام آر آی هم از غده هیپوفیزم انجام شده مشکلی وجود نداشته. ممنون میشم اگر شما راهنماییم کنید که دقیقا چکار کنم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب