اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ كلیه یکی از شایعترین بیماری ها در كشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید كلیه ها، حركت سنگ كلیه به لوله حالب است كه به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشكیل سنگ كلیه چیست ؟

علت تشكیل سنگ كلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به كم مصرف كردن آب

✔️ مصرف زیاد نمك سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق كردن زیاد

✔️ كم حركتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول كشیده در مسیر كلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ كلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ كلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد كه در صورت نیاز عكس رنگی یا IVP توسط پزشك انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ كلیه بر اساس اندازه آنها فرق می كند. سنگ هایی كه حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها كمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر كلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحركات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شكنی بیرون اندامی است كه در ان بیمار حداكثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یك ربع در زیر دستگاه سنگ شكنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شكنی  به محل سنگ در كلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ كلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسكوپی كلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ كلیه با این روش، بدون شكاف جراحی یك وجبی در پهلو ها و تنها از یك بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل كلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشك مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد كرده و از كلیه ها خارج می كنیم كه نمونه آن در شكل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشكیل سنگ كلیه

  • هر 2 ساعت یك لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای كمرنگ و دستور رژیم غذایی آبكی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمك استفاده نكنید.
  •  ورزش كنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل كرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تكرار سنگ سازی با مراجعه به دكتر ارولوژی علت تشكیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از كلیه ها و مثانه با نظر پزشك متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در كلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شكنی و آندوسكوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شكاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (49 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سارا دوشنبه ۱۳ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 549 مشاهده پرسش
    باسلام.خانمی ۳۴ ساله هستم که ایران زندگی نمیکنم . هفته گذشته برای چکاپ ازمایش ادرار دادم و دران خون دیده شد. سه بار ازمایش راتکرار کردم ظرف سه روز متوالی و کماکان خون وجود داشت .دکتر گفت مقدار از ۷ به ۱۴ و دفعه سوم به ۱۳ سلول رسیده .
    من تکرر ادرار شدید هم دارم بعلاوه درد در قسمت بالای الت که ادرار خارج میشود. بنظر شما ممکن است مورد خطرناکی باشد باتوجه به اینکه پدر من پارسال بدلیل سرطان پیشرفته مثانه بدیار باقی شنافتند. من پارسال سزارین انجام دادم ممکن است به ان هم ربط داشته باشد؟
    قرار ملاقات من باارولوژیست فردا صبح هست. امکان دارد بفرمایید بهتره چه تستایی انجام بشه برا من؟ ایا سیستوسکوپی لازم هست؟
    اقای دکتر دوره های پریود من بسیار کوتاه است و بافاصله ۱۶ روز اتفاق می افتد و کل دوره ۲۳ روز است . چه روزی بهتر است برای ازمایش ادرار رفت که احتمال وجود خون پریود در ادرار نباشد؟
    ممنون میشوم جواب مرا بدهید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلاماولتزمایش ادرار وسونوگرافی کافی است
    2. تصویر کاربر سارا شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ممنونم .
      سونوگرافی از من نگرفتند ولی اسکن باتزریق و سبستوسکوپی انجام دادم .
      همه چیز نرمال بود.
      مثانه نرمال گزارش شد بدون سرطان
      فقط در گردن مثانه ذکر شده بود
      A few blood vessels larger than normal blood vessels found that was the reason for blood in urine. No pathological issue. They have been cautherized.

      دکتر گفت طبیعی هست و جای نگرانی نداره.
      این بزرگتر بودن ورید خونی بچه دلیل میتونسته باشه اقای دکتر?
      اینکه سوزاندن صحیح بوده؟
      ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      باید مدارکتان را ببینم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر یارمحمدی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    با سلام
    خانمی هستم 44 ساله و دو زایمان سزارین داشتم. حدود 6 سال است که ادرارم خوب تخلیه نمی شود و باقیمانده دارد.
    به دکترهای مختلفی مراجعه کردم اما با وجود تجویز داروهای مختلف هنوز بهبود نیافته ام.
    درضمن پس از گرفتن نوار مثانه یکی از دکترها گفت که مثانه ام ضعیف است.
    آیا این مسئله مربوط به ناراحتی های زنانه می شود یا خیر و درمان این بیماری چیست؟
    از شما خواهش میکنم راهنماییم کنید.
    (عکس از نوار مثانه در فایل پیوست)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      نه مربوط به کم کاری موتور مثانه است باید بسازید
  • تصویر کاربر پگاه شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر،مادرم حدود 48 سال سن داره و در 39 سالگی یائسته شدن ولی دیروز حالتی شبیه پریود براشون پیش اومد و خون در ادرارشون مشاهده شد،پس از انجام آزمایش ادرار،عفونت باکتریایی تشخیص داده شد،سپس از ایشون سونوگرافی کلیه و مثانه و تخمدان و رحم گرفته شد و همه موارد خوشبختانه سالم بود،به نظرتون هنوز هم جای نگرانی هست؟
    1. تصویر کاربر پگاه چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      ح
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      باید بررسی کامل شوند۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر لیلا چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    سلام دخترمن پنج سالشه ودکترگفتن مثانه ی عصبی داره بایدماده ای تزریق شه به مثانه ولی من تواینترنت سرچ کردم میگه عوارض داره بایدشش ماه یک بارتزریق شه میخوام بدونم علت مثانه ی عصبی دخترمن چیه ایاحتمابایدتزریق شه عوارض داره ایاباداروبرطرف میشه ممنون
    1. تصویر کاربر لیلا دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      t45ss985154
    2. تصویر کاربر لیلا دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      Yy
    3. تصویر کاربر لیلا دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      علت اغلب مشخص نیست تزریق درمان قطعی نیست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام
    من مشکل خمیدگی آلت دارم در ضمن خیلی هم ضعیف میباشد میخواستم ببینم میشه حل بشه یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مسعود یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ی عکس واضح فرستادم
      خیلی ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
    4. تصویر کاربر مسعود یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      خیلی ممنون واسه پاسخگوییتون
      آقای دکتر واسه ضعیف بودنش راهنماییم نمیکنید ؟؟ خیلی لاغره ..از لحاظ روحی اذیتم میکنه
      ممنون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      راهب نیست
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      راهی
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر بدون یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    سلام.
    آقای دکتر ۶ ماه است بعد از قطع انتی بیوتیک مرتب به عفونت شدید مثانه مبتلا میشوم هر بار یک باکتری جدید است.تست عصب مثانه انجام دادم در تست نوار عصب مثانه گفتند مقداری ادرار در مثانه باقی مانده است. برای تخلیه کامل ادرار هیچ دارویی تجویز نکردن.از ازمایش های مختلف و بی نتیجه خسته شده ام لطفا راهنمایی بفرمایید علت عفونت مکرر مثانه من چیست.
    از پاسختون سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      لطفا بیایید ببینم
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام پسرم 15 ساله است.3 سال پیش به دلیل حساسیت دارویی دچار TENشد گاها هنگام دفع ادرار احساس میکند پوششی جلوی مجراست که مانع دفع راحت ادرار میشود و با فشردن الت ان را باز میکند تا به راحتی ادرار کند یکسال پیش سونو دادم که حداکثر ضخامت نرمال گزارش کرد و چند روز پیش هم سونو کردم حدود 3.7 میلی افزایش ضخامت داشت UA نرمال بود مشکل چیست و چه اقدامی لازمه؟ بنده پزسک هستم. با تشکر فراوان استیون جانسون(TEN)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر عزیزاله چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    پروستات باسلام پدرم عمل پروستات انجام دادن بالیزر..چهارروزسوندبهشون وصل بودوادرارخون بود وگاهی خون لخته میشدوبایدباسرم شستشورفع میکردیم الان روزپنجم است سوندرادراوردن ولی ادرارش بسیارشدیدوخونی است چکارکنیم یکی ازپاهاش هم یکم ورم داره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      مایعات زیاد مصرف کنند دکتر معالجتان را خبر دهید
  • تصویر کاربر امید چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت بخیر پسرم 9 سالشه به صورت ناگهانی از بعد از ظهر بعد از ادرار یک یا دو قطره خون از مجرای ادرارش میاد سوزش هم نداره یک ماه پیش چکاپ کامل هم داده و ازمایش ادرار و خونش سالم بود چه کار باید بکنیم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر فریبرز پنجشنبه ۲ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 552 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای پرفسور کرمی
    بنده مردی 55ساله که حدودا از چهار الی پنج سال پیش در آزمایش دوره ای که حدود 6ماه یکبار میگیرم گزینه در ادرار خون هست مواجه شدم البته تواین مدت چندبارهم آزمایش دادم که خونی وجود نداشت ومنفی ببود وچند بارهم مشکوک ب بودن خون بود جند بارم ب پزشک مراجعه کردم که چون آسپرین مصرف میکردم گفتند آنرا قطع کنم ولی در هر حال نه دردی داشتم ونه سوزشی وتب ودیگر علائم سنگ .چند بارهم سونوگرافی از کلیه ومجاری ومثانه گرفتم که همگی بدون مشکل حاد بود تا چندی پیش که زیر شکمم بیشتر سمت راست در هنگامی که ادرار داشتم مخصوصا صبح ها درد داشتم و ب پزشک مراجعه کردم وبرایم سونو از مثانه وآزمایش سه مرحله ای نوشت که انجام دادم ومثانه مشکی نداشت وسنگی هم دیده نشد وآزمایشم هم از نظر تومور منفی بود واز نظر psa پروستات هم در اندازه نرمال وزیر حدنصاب است سوالم اینکه شما میفرمایید بازهم پیگیری بکنم از این نظر یا طبق گفته دکترم که گفت این مشاهده خون در ادرار شما از نوع بی علت است.وفقط هراز گاهی آزمایش بدهم که بیشتر نشود.ودر ضمن بخاطر اینکه کمی فشارم بالاست از قرص های آملودپین ومتورال ودیلیتیازم هم مصرف میکنم. واینکه در روز مقدار کمی هم شیره تریاک بصورت تدخین استعمال میکنم.ممنون از پاسختون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام باید سیستوسکوپی وسی تی اسکن با تزریق نیز انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب