تشخیص و درمان واریکوسل

به گشاد شدگی غیر طبیعی شبکه وریدهای بیضه واریکوسل گفته می شود. واریکوسل در 15% مردان بالغ و در سن باروری دیده می شود. در 35 درصد مردان با ناباروری اولیه و 80درصد مردان با ناباروری ثانویه واریکوسل در معاینه پیدا می شود.

علت واریکوسل چیست؟

علت واقعی آن نامشخص است. ولی نارسا بودن دریچه های لانه کبوتری و اثر فشاری روی وریدهای بیضه را از علل ایجاد واریکوسل ذکر می کنند.

واریکوسل
تصاویر واریکوسل

علامت وجود واریکوسل چیست؟

این مشکل در بیضه چپ شایع است و ممکن است بی علامت یا درد بیضه با فعالیتهای سنگین، سرپا بودن طولانی و ورم بیضه خود را نشان دهد.

علائم واریکوسل چیست؟

اغلب در معاینه بالینی توسط پزشک به صورت شبکه وریدی گشاد و درهم که با گرفتن و فشار دادن شدت گشاد شده و بیشتر می شود.

امروزه استفاده از سونوگرافی رنگی یا کالر داپلر در تأیید بیماری واریکوسل اغلب استفاده می شود.

اثرات مضر واریکوسل روی اسپرم ها یا نطفه که باعث ناباروری میشود چیست؟

عدم گردش خون صحیح در بیضه ها باعث اختلالاتی در تولید نطفه می گردد که عبارتند از:

  • کاهش تعداد اسپرمها
  • افزایش شکل غیرطبیعی اسپرم
  • کاهش حرکت تعداد اسپرمها که مهمترین یافته در واریکوسل می باشد.
  • در موارد شدید از بین رفتن کلی اسپرمها یا آزوسپرمی لازم به یادآوری است که این بیماری شایع ترین علت ناباروری قابل برگشت در مردان می باشد.

درمان واریکوسل

هیچ درمان دارویی برای آن وجود ندارد. تکنیک عملهای جراحی عبارتند از :

  1. عمل جراحی باز
  2. لاپاراسکوپی

عمل جراحی باز با برش در محل عبور وریدها با دید مستقیم و یا با استفاده از میکروسکوپ انجام می شود.

در عمل جراحی به روش لاپاراسکوپی سه سوراخ نیم سانتی در ناف و کناره های شکم جهت عبور لوله تروکار و دوربین و وسایلهای جراحی داده می شود و وریدهای واریس با بزرگنمایی چندین برابر در تلویزیونها مشخص و قطع میشوند که درصد موفقیت به اندازه عمل جراحی باز ولی درد آن کمتر از عمل جراحی باز است و بیمار به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری در شب بیمارستان را ترک می کند.

عمل واریکوسل

آیا باعمل جراحی 100% باعث بهبودی ناباروری می شود؟

عمل جراحی  فقط در 50-60% موارد باعث بهبودی کیفیت اسپرم می شود. که بارزترین تغییرات پس از عمل در حرکت اسپرم ایجاد می شود که باعث تقویت حرکت اسپرم می گردد.

عوارض عمل واریکوسل چیست؟

عوارض پس از عمل نادر و شایع ترین عارضه هیدروسل یا جمع شدن آب در کیسه بیضه است که در صورت رشد پیش رونده آن باید با برش جراحی ترمیم گردد. در موارد نادر آسیب به شریانهای بیضه و واز ممکن است اتفاق بیفتد.


دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا


ویزیت تلفنی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۱ فروردین ۰( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام و ادب. یک سال هست که جهت بارداری اقدام کردیم. آزمایش آنالیز اسپرم دادم که مورفولوژی بسیار ضعیف بود و سایر فاکتورها مورد قبول بود (پیوست1). با مراجعه به پزشک متخصص ناباروری و معاینه فیزیکی بیضه ها گفتند که مشکلی وجود ندارد و داروی ال کارنیتین و کوکیوتن قرمز تجویز نمودند. ‌پس از 4 ماه مصرف داروهای مذکور و آزمایش مجدد (پیوست2)، مورفولوژی تغییری نکرد و صفر می باشد، اما سایر فاکتورها شرایط خوبی دارند. در ضمن کارمند و ورزشکار و تغذیه خوب دارم و سیگاری هم نیستم. لطفا بنده را از نظر ارزشمند خودتون بهره مند بفرمایید. با آرزوی بهروزی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۱ فروردین ۰( 3 هفته پیش)
      سونوگرافی از جهت واریکوسل انجام شود
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۱۴ فروردین ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 14 مشاهده پرسش
    با توجه به نتیجه آزمایش اسپرم در سونو گرافی تشخیص واریکوسل گرید 3 در بیضه چپ داده شده اما پزشکی ک معاینه کرده گفته باید سونوگرافی رنگی داده بشه تا مطمئن بشن که گرید3 باشه. یک فرزند دارم اما برای بار دوم 6ماه هست اقدام کردم که هنوز موفق نشدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۴ فروردین ۰( 1 ماه پیش)
      ازمایش اسپرم در مرکز رویان انجام شود + سونو کالر داپلر بیضه ها و نتیجه ش رو برام بفرستین
  • تصویر کاربر Farhad چهارشنبه ۲۷ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 28 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    وقت بخیر
    من ۳۲ سالمه، وقتی ۱۸ ساله بود میخواستم دفترچه خدمت ارسال کنم که توی معاینات متوجه شدم واریکوسل گرید ۳ سمت چپ دارم، و تا به امروز کاری نکردم، الان که قصد ازدواج دارم دوباره به پزشک مراجعه کردم که دکتر گفت چیز خاصی مشاهده نمیکنه و اوکی هست، آزمایش اسپرم دادم، sperm count: 29.09 Motile sperms: 31.25 Progressive spems: 30.47 و در آزمایش اسپرم دوم که ۳ ماه بعد انجام دادم sperm count: 14.12 Motile sperms: 66.26 Progressive spems: 65.02 بوده، دیشب هم سونوگرافی دادم که جوابش این شده ، فلوی نرمال شریانی و وریدی، ضخامت و اکوی اپیدیدیم نرمال هستش، و خوشبختانه هیچ اثری از هیدروسل اطرف بیضه دیده نمیشود، pampiniform دیالته در سمت چپ با حداکثر دیامتر 2/5 میلیمتر و درسمت راست با حداکثر دیامار 2/7 میلیمتر رویت شد که در بررسی کالر داپلر هنگام مانور والسالوا دارای ریفلاکس معنی دار بوده که به معنی واریکوسل دو طرف بوده، میخواستم لطف بفرمایید و تجویزتون رو اعلام کنید، بدون عمل و با عمل به چه میزان شانس دارم، و آیا درصورت پیگیری نکردن وضعیت بدتر خواهد شد؟ بسیار سپاسگزارم از شما 🙏🏻
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش)
      اعداد قاطی شده عکس از ازمایشتون بفرستید
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خسته نباشید وقتتون بخیر
    من واریکوسل گرید ۳ در بیضه سمت چپ دارم
    ۶ ماه پیش رفتم آزمایش اسپرم حرکت و تعداد اسپرم ها طبیعی بود
    چند روز پیش دوباره آزمایش دادم
    مسئول آزمایش گفت حرکت اسپرم هات صفره و گفت که تکرار میکنیم آزمایش رو
    میخواستم بدونم یعنی واریکوسل میتونه تو این ۶ ماه حرکت اسپرم هام رو صفر کنه؟ یا مشکلی در روند آزمایش پیش اومده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش)
      احتمالا اشتباه ازمایشگاهه ، تکرار شود
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 11 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب آقای دکتر . بعد از نعوظ بیضه سمت چپم به مدت پنج شش ساعت درد داره . الان یکماهی هست. واریکسول داشتم . مجردم هستم و امسال زیاد تحریک شدم. میشود به این خاطر واریکسولم حاد شده است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش)
      احامالا درد به دلیل واریکوسل هست ، سونوگرافی انجام شود
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 25 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. جوان 20 ساله و مجرد هستم. بیضه سمت چپم مادرزادی در شکم هست که با عمل از شکم خارج کردیم. الان فقضه راست دارم که اونم دمار واریکوسل گرید 1 شده. سونوگرافی رفتم هیچ مشکلی به جز همین واریکوسل گرید 1 ندارم. دکترم با اطمینان بهم گفت که مشکلی از نظر باروری ندارم و بهم گفت که اگر واریکوسل از گرید 1 به گرید 3 هم مبتلا شد با عمل میکروسکوپیک درستش میکنم. از نظر تمایلات جنسی هم هیچگونه مشکلی ندارم تازه خیلیم هم تمایلات جنسیم بالاس. حالا با همه این وجود احتمال باروری بنده چقدره. یعنی با یک بیضه راست که اونم احتمالا در آینده به گرید 3 مبتلا بشه احتمال باروری هست یا خیر؟ ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 1 ماه پیش)
      ازمایش اسپرم بدهید تا وضعیت باروری بررسی شود
  • تصویر کاربر عبدالرحیم پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین وقتتون بخیر بنده ۳ماه پیش جراحی واریکوسل کردم و باز رفتم آزمایش اسپرم دادم خواستم بدونم آیا با این جواب آزمایش بنده چقدر شانس دارم خانمم ۳۰ سالشه خودم ۳۵ خانمم هم سالمه آزمایشم جوابشو فرستادم.باتشکر خیر ببینید الهی
    1. تصویر کاربر عبدالرحیم سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      آقای دکتر عذر خواهی میکنم قرص اسپریژن برای مورفولوژی خوبه؟؟؟ممنونم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      احتمال باروری با توجه به ازمایش کمه ، اگر تا یک سال بچه دار نشدین از رو های کمک باروری استفاده شود
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      قرص سلنیوم ۲۰۰ میلیگرم روزی یک عدد / ویتامین e روزی یک عدد / اسید فولیک ۱ میلیگرم روزی یک عدد / قرص ال کارنیتین ۱۰۰۰ میلیگرم روزی یک عدد مصرف شود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر منصور شنبه ۲۵ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 35 مشاهده پرسش
    با سلام .‌ ۳۴ ساله هستم و آزمایش اسپرم جهت چک آپ انجام دادم. میخواستم بپرسم آیا آزمایش خوب هست و آیا ایرادی داره.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      ازمایشتون طبیعیه و مشکلی نیست
  • تصویر کاربر Farhad چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشین من فوتبال بازی میکنم سر یه حرکتی یه دردی زیر شکمم داشتم فکر کردم پارگی شکمه رفتم پیش یه متخصص جراح برام سونوگرافی از اینگوینال و بیضه هام نوشت سونوگرافی گرفتم نتیجه سونوگرافی رو هم واستنون گذاشتم به نظر شما مشکل من چیه؟

    ۱.بعدشم خوهشا بگید اگ واریکوسله بعد من میتونم ب فوتبال حرفه ایم ادامه بدم؟؟

    ۲. ایا عود میکنه واریکوسل
    یا اگه عود کرد بعد عمل میتونم به فوتبال حرفه ایم ادامه بدم؟
    توروخدا دکتر کامل جواب سوالامو بدین خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      نیاز به عمل نیست میتونین ورزش کنین
    2. تصویر کاربر Farhad سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      یعنی با فوتبال عود نمیکنه و گریدش بالا تر بره؟
    3. تصویر کاربر Farhad سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      تو سونوگرافی که برات گزاشتم واریکوسل گرید۱ هستش یا نه؟

      با فوتبال عود نمیکنه و گریدش بالاتر بره؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 2 ماه پیش)
      نه مشکلی پیش نمیاد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر حیدر شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر - خدا قوت
    من واریکوسل گرید 3 در سمت چپ و گرید 1 در سمت راست دارم ( جواب سونوگرفی پیوست شده )
    و به دکتر که مراجعه کردم که به عمل نیاز داره یا نه ؟ برام ازمایش اسپرم نوشت که جواب ازمایش رو هم پیوست کردم
    می خواستم بدونم الان به عمل نیازه ؟ یادم رفت بگم خدمتتون من هنوز مجردم
    و ایا برای بارداری بعد از ازدواج مشکلی پیش میاد
    ایا انجام ورزش های وزنه و دمبل مشکلی داره ؟
    و اگه نیاز به عمل نبود چه مراقبت هایی باید انجام بدم
    سپاسگذارم از وقتی که میزارید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 ماه پیش)
      ازمایشتون خوبه فعلا نیاز به اقدامی نیست و منعی برای ورزش نیست
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر