نمونه برداری از پروستات جهت تأیید نهایی وجود سرطان پروستات و یا رد عدم وجود آن در داخل پروستات انجام می شود.
چه زمانی باید اقدام به نمونه برداری از پروستات کرد؟
از پروستات ماده ای ترشح می شود به نام آنتی ژن اختصاصی غده پروستات یا PSA. در حالت طبیعی این ماده (PSA) فقط از پروستات ترشح و وارد خون شده و به صورت آزاد و ترکیبی در خون وجود دارد و در سیر آن در خون صعودی نمی باشد.
در مواردی که PSA در چکاب های منظم و سه ماه تا 6 ماه روند صعودی پیدا کند و در معاینه مقعد نیز شک به سرطان پروستات وجود داشته باشد، باید اقدام به بررسی های بیشتر از جمله نمونه برداری پروستات انجام شود.

البته امروز در مراکز پیشرفته جهت بررسی بیشتر موضوع از بیمار MRI مولتی پارامتریک نیز انجام می شود که با انجام این کار، محل های دقیق مشکوک به سرطان پروستات مشخص می شود و نمونه برداری هدف دار یا Target biopsy انجام و دقت تشخیص نمونه برداری را بالا می برد.
توصیه ها و تمهیدات قبل از نمونه برداری پروستات کدامند؟
نمونه برداری پروستات به دو روش از راه مقعد و از راه پرینه انجام می شود. به علت وارد شدن عفونت از راه مقعد به خون در نمونه برداری مقعدی، توصیه می شود که 4 الی 5 روز از آنتی بیوتیک های مناسب که شامل سیپروفلوکساسین و مترونیدازول می شوند با تجویز پزشک معالج استفاده نمایید. از شب قبل فقط مایعات و آبکی استفاده شود و صبح روز نمونه برداری از شیاف های بیزاکودیل که مسهل و پاک کننده انتهاهی روده هستند استفاده شود.
توصیه بسیار مهم دیگر، قطع داروهای رقیق کننده خون از قبیل پلاویکس – اوسویکس و آسپرین یک هفته قبل از نمونه برداری می باشد. ضمناً در صورت داشتن بیماری های قلبی، حتما قبل از نمونه برداری باید توسط پزشک متخصص قلب ویزیت و اجازه نمونه برداری داده شود.
آیا نمونه بردرای پروستات عوارضی نیز دارد؟
عوارض نمونه برداری پروستات به دو قسمت تقسیم می شوند:
- عوارض خفیف: که عبارتند از خونریزی مقعدی – خون در مایع منی، احتباس موقت ادراری که ممکن است نیاز به سونداژ باشد و چند روز بعد از نمونه برداری مرتفع می شوند.
- مهمترین عارضه نمونه برداری پروستات: ورود باکتری مقاوم به درمان، که معمولا از مقعد به خون است که با تب و لرز و بی حالی و ضعف خودش را نشان می دهد و باید سریعا بیمار به مرکز بیمارستانی مراجعه و تحت درمان آنتی بیوتیک های قوی تر مثل مروپنم و ایمی پنم با دستور پزشک معالج قرار بگیرد.
در صورت عدم مراجعه و یا مراجعه با تأخیر، خطر شوک عفونی و حتی مرگ و میر محتمل است. خوشبختانه شیوع این عارضه بین 5-3 درصد می باشد و در 95 درصد پیش نمی آید. البته با انجام نمونه برداری از طریق میان دو راه یا پرینه خطر این عفونت کاملاً مرتفع می گردد.
در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های 02122642744 – 09351142080 – 09101142080 و 09389201312 تماس حاصل فرمائید.
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی