جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.6/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشی من آقایی34ساله هستم که حدوداً 9ماه پیش به علت وجود درددرناحیه سمت راست مثانه وقطع ووصل شدن ادرار به پزش مراجعه کردم وپس از انجام سونوگرافی های متعدد وسی تی اسکن مشخص شد که در سمت راست مثانه ام ضخیم شدگی به اقطار8*13 و5*11میلیمتروجوددارد وکف مثانه ام به قطر7میلیمترضخیم شده بود وبالاخره باتایید چنددکتردراسفندماه سال گذشته مجبوربه انجام سیستوسکوپی شدم وطی عمل به گفته دکتر5یا6 توده از مثانه خارج شد جواب پاتولوژی نشان از عفونت مزمن میداد امابعدازگذشت دوماه ازعمل باز درددرناحیه سمت راست مثانه داشتم بعداز مراجعه به پزشکم وانجام سونوگرافی بازنشان ازضایعه مخاطی 9*12درجدارپارامیدلاین راست کف مثانه داشت الان با گذشت سه ماه از مصرف داروهایم به نام کپسول پروترا ل (تامسولوسین)وکپسول سلکوکسیب باز هم مشکلم حل نشده سونوگرافی نشان ازضایعه مخاطی10*25میدهد ضمناً در سونوگرافی آخرابعادپروستاتم 42×39×50باحجم42/5سی سی بوده است خواهشمندم مراراهنمایی فرمایید وعلت این وجود این ضایعه بعدازعمل رابفرمایید.شرمنده ازطولانی شدن سوال.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      اگر تومور نیست نگران نباشید
  • تصویر کاربر بهزاد دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب و خسته نباشید خدمت آقای دکتر.من عکس رنگی انداختم و متوجه دو تا دیورتیکول مادر زادی شدم که جلو حالب ویکی کنار حالب است و من تا سن 33سالگی نمی دانستم الان هم کلیه چپم عفونت و مقداری درد داشت که این قضیه را فهمیدم به نظر شما بزرگتر می شوند یا نه ممنون میشم اگر جواب بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر گرمرودی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر کرمی .
    من مدت حدودا 10 ماه که دائما دچار سرما خوردگی و درد در کلیه میشم که این خود باعث تکرر ادرار در من میشه . به دکتر عمومی مراجعه کردم برام آزمایش و سونوگرافی نوشتن و بهمراه ان قرص کوتریموکسازول و قرص اکسی بوتینین تجویز کزدن . توی آزمایش و سونوگرافی من بگفته دکتر چیزی دال بر عفونت مشاهده نشده ولی همچنان کلیه هام حساس به سرماست و درد موزیانیه توی هر دو کلیه ا م می پیچه . من اصلا در هنگام دفع ادرار سوزش ادرار یا اینکه خون در ادرارم باشه ندارم . فقط جدیدا در دو طرف لگن پام حدودا در محل تماس استخوان ران با لگن به هنگام مخصوصا " چهارزانو نشستن احساس درد می کنم که پای چپم بیشتر . توی اینترنت جستجو کردم دیدم یکی از دلایل لگن درد مربوط به عفونت ادراری هستش . ممنون میشم کمک کنیند و داروی بهم جهت درمان کامل بهم تجویز کنید . من براتون آزمایشات و سونوگرافیمو فرستادم . با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      این دردها مال کلی نیست
  • تصویر کاربر خدیجه دوشنبه ۱۴ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    آقای دکتر. باسلام وآرزوی قبولی طاعات وعبادات
    من خانمی 40ساله هستم ودرسال82 عمل لاپاراسکوپی کلیه توسط شما انجام داده ام اخیرادرتاریخ 14/4/93سونوگرافی کلیه انجام داده ام در نتیجه آن قید شده است :تصویر سنگ به قطر3mmدرقسمت میانی کلیه چپ بدون ایجادهیدرونفروز دیده میشود
    -تصویر defect، wedgeشکل درمحل اتصال یک سوم میانی وتحتانی کیه چپ به همراه هیدرونفروز خفیف زیرین دیده میشود که می تواند ثانویه اسکاربه دنبال جراحی قبلی دربیمارباشد.لازم به ذکر است که درحال حاضرسوزش شدید ادرار دارم لطفا نظرخودتان رادرمورد وضعیت کلیه من بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۴ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      همه طبیعی هستند
  • تصویر کاربر رعنا یکشنبه ۱۳ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    با سلام
    من خانمی ۳۳ ساله هستم که دربارداری دچار فشار خون حاملگی که به خاطر پرکلامسی در۳۶ هفته بارداری ختم حاملگی دادند حالا بعداز یک سال از زایمان که سونو گرافی انجام دادم (سیستم پیلو کالیسی کلیه راست دیلاته وهیدرونفروتیک میباشد درکلیه چپ سنگ ۵ میلیمتری وکلیه راست ۳.۶ میلیمتری مشاهده شد ) درضمن اقای دکتر بعداز یک هفته زایمان پروتیین ادار ۲۴ ساعته ۹۵ بود لطفا راهنمایی کنید ومرا از نگرانی ر بیاورید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      باید با مدارک مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر اکبر یکشنبه ۱۳ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    مادر اینجانب با سن 65سال به دلیل وجود فنر در عروق قلب داروهای کاهش فشار خون استفاده می نماید و به دلیل جراحی مغز داروهای ضد تشنج استفاده می نماید که در آزمایش اخیر مشخص شده است است به میزان 300میلی گرم در 24 ساعت پروتیین دفع کرده است که البته سونوگرافی ایشان از کلیه نرمال بوده است.لطفا اینجانب را راهنمایی نمایید که برای این نرمال نبودن شرایط آزمایش چه روشی را پیگیری نماییم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      دکتر نفرولوز مراجعه کنید
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۹ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    باسلام چندوقتی هست که بعد از ادار احساس می کنم داخل آلت من هنوز ادار است و وقتی هم باز به توالت می روم بزور مقداری ادرار میاید و بع از چند مدت احساس میکنم داخل لوله های ادرای من چیزی در حال حرکت است و وقتی هم به سر آلت نگاه میکنم ادرای هم خارج نمی شود دلیل آن چیست با توجه که هنگام ادراد تمام مسایل را رعایت می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      تلقین می کنید
    2. تصویر کاربر علی چهارشنبه ۹ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      5
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Joseph سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر
    خواهرم 17 سالشه،از نوزادی مشکل بی اختیاری در ادرار خودش داره
    بعد از کلی مراجعه به دکتر و انواع آزمایشات متوجه شدن که بین مثانه و مجرای ادرار ارتباطی نیست و نقص مادرزایی داره ظاهرا
    تا چند سال پیش به دکترها مختلفی در سراسر کشور مراجعه کردیم که بی نتیجه ماند،الان مدت 2 ساله که هر 2 کلیه از کار افتاده و داره دیالیز میکنه
    خواهشا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      به دکتر خودتان مراجعه شود
  • تصویر کاربر م.کریمی سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.
    جسارتا من 21 سالمه حدود 2 سال هست که به صورت پاره وقت از درد کلیه رنج میبرم.
    بیمارستان شیراز چند وقت پیش بدون سونو و با آزمایش بهم گفت شن کلیه هست، معمولا بعد از مصرف نوشابه و دوغ و ماست درد به سراغم میاد. دم صبح بدنم به لرزه میافته،در حالت ایستاده چشام سیاهی میره و میافتم.قسمت سمت راست و پایین شکمم درد میگیره و دائم حس میکنم مثانم پره!
    به نظر شما مشکلم چی میتونه باشه؟ لطفا بهم راه حل بدید!
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه بدهید
  • تصویر کاربر افسانه یکشنبه ۶ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    باسلام...
    من دختری 22 ساله ام. حدود سه ماه پیش در ناحیه هردو کلیه و مثانه ام درد شدیدی احساس کردم...سپس به پزشک مراجعه کردم و برای من سونوگرافی و آزمایش ادرار و خون نوشت...در سونوگرافی سنگ مشاهده نشد..تمام موارد آزمایشم هم خوب بود به جز calsium oxalate که many گزارش شده بود...
    داروهای دکتر اندکی از دردم کم کرد اما مدتی بعد به یک مشکل بسیار بزرگ برخوردم و آن هم این بود که اگر ادرارم را زود به زود تخلیه نمیکردم مثانه و هردو کلیه ام به شدت درد میگرفت...امیدوار بودم مشکلم رفع بشود اما اینگونه نشد و الان بعد از گذشت 2 ماه هنوز هم اگر هر 2 ساعت برای تخلیه ادرار به دستشویی نروم به شدت کلیه و مثانه ام درد میگیرد...در طول شب هم 3 الی 4 بار به دستشویی میروم ....این در حالیست که مقدار ادراری که در طول شبانه روز تخلیه میکنم اصلا زیاد نیست و کم است...مشکل من چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      هر 2 ساعت 1 لیوان آب بخورید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…
چرا باید یورودینامیک یا نوار مثانه انجام بدهیم؟ تست یورودینامیک میزان ذخیره و ترشح ادرار را در…
وازکتومی یا همان عمل بستن لوله مردان و عقیم شدن مردان، یک عمل سرپایی است که، برای…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر