جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

از تکرر ادراری مزمن رها شوید

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حتماً در خانواده،‌ اطرافیان و دوستان کسانی را می شناسید که از تکرر ادراری مزمن رنج می برند. این افراد با مصرف کم مایعات مجبورند که چندین بار در روز به دستشوئی بروند. در این مقاله به بررسی علل و درمان تکرر ادراری مزمن می پردازیم.


شرح حال این افراد

این افراد غالبا میگویند، که چند ماه یا چند سال است، که مبتلا به تکرر ادراری هستند و با مصرف یک لیوان چای یا آب مجبورند چند بار به دستشوئی بروند. مسافرتهای طولانی با ماشین برای این افراد به علت نیاز به دستشوئی سخت می باشد.

افراد با تکرر ادراری مزمن ، علیرغم رفتن به دستشویی باز احساس می کنند، که ادرارشان کاملاً تخلیه نشده است. تکرر ادرار اغلب در شب، گریبانگیر این افراد شده و موجب می شود که چند بار از خواب بیدار شده و به دستشوئی بروند. تکرر ادراری مزمن کیفیت خواب این افراد را تحت تأثیر قرار داده و در نهایت باعث تغییر خلق این افراد در طی روز میشود.

تعریف تکرر ادراری مزمن

اگر کسی در طول روز علیرغم مصرف مایعات کم و معمولی بیش از 7 بار دستشوئی برود و در خواب بیش از 2 بار بلند شده و به دستشوئی برود، مبتلا به تکرر ادرار می باشد. فرق تکرر ادراری با پرادراری این است که در تکرر ادراری حجم ادرار کم ولی تعداد دفعات دفع ادراری زیاد است ولی در پرادراری فقط حجم ادراری در هر بار دفع ادرار، زیاد میباشد. زمانیکه تکرر ادراری با سوزش و خون در ادرار همراه باشد، باید سریع به پزشک مراجعه شود تا تحت بررسی قرار بگیرد.

تکرر ادراری

علل تکرر ادراری مزمن

عفونت های ادراری مزمن از جمله عفونت مزمن پروستات، که اغلب افراد جوان و میانسال را درگیر می کند، یکی از علل تکرر ادراری مزمن میباشد. این افراد اغلب از درد کمر و لگن به همراه تکرر و سوزش ادرار شاکی هستند، که باید با تشخیص سریع تحت درمان پزشک متخصص ارولوژی قرار بگیرند.

ضعیف شدن عملکرد کلیه ها و همچنین بالا بودن قندخون از علل تکرر ادرار میباشد لذا در هر بیمار با تکرر مزمن ادراری باید آزمایش ادرار و قند خون و آزمایش عملکرد کلیه ها انجام شود.

 

 

از علل دیگر تکرر ادراری مزمن وجود انسداد در مجرای ادراری است، که باعث جلوگیری از تخلیه کامل مثانه شده و در نتیجه مثانه تحریک میشود. امروزه تنگی های پیشابراه و بزرگی پروستات 2 عامل شایع در تکرر ادراری مزمن آقایان میباشد. در خانم ها با مکانیسم انسدادی مجرا و اختلال در عملکرد مثانه موجب تکرر ادراری مزمن میشود.

مثانه به عنوان یک منبع ذخیره ادراری در انسان می باشد، که در حالت طبیعی تا cc500 ادرار را می تواند در خود نگه دارد. در حالت طبیعی مثانه تدریجاً با ادرار ترشح شده از کلیه ها پر می شود. پس از پر شدن، احساس تخلیه ادراری به فرد دست داده و با مراجعه به دستشوئی با انقباض عضلات مثانه تخلیه ادرار انجام می شود.

اگر به هر دلیلی مثانه متورم شود، حجم مثانه و قابلیت اتساع و ذخیره سازی آن تغییر بکند و یا مثانه بیش فعال شود و باعث تکرر ادراری مزمن شود، شما میتوانید احساس فوری به تخلیه ادرار داشته باشید.

از علل دیگر تکرر ادراری مزمن بیماریهای سیستمیک می باشد. به عنوان مثال هر گونه آسیب به نخاع، دیسک کمر، بیماری M.S، ضعیف شدن پمپاژ قلب و مصرف داروهای ادرار آور و حاملگی نیز میتوانند باعث تکرر ادراری مزمن شوند. امروزه شایعترین علت تکرر ادراری طول کشیده و مزمن مثانه های بیش فعال یا مثانه پر کار می باشد.

در اروپا و آمریکا بیش از 50 میلیون نفر به مثانه پرکار مبتلا هستند. این افراد اغلب مردان و زنان جوانی هستند که زود به زود و با مصرف حداقل مایعات به دستشوئی می روند. احساس تخلیه ناگهانی ادرار از علائم مشخصه این بیماری است. به طوریکه فرد ناگهان احساس دستشوئی پیدا می کند و اگر به دستشوئی دسترسی نداشته باشد، چه بسا لباس زیر خود را خیس کند.

علت تحریک پذیر شدن مثانه در این افراد انقباضهای خود به خودی و پرش انقباضی عضلات مثانه می باشد. که این امر باعث میشود، احساس تخلیه سریع به فرد دست دهد و نیاز اورژانسی به دستشوئی پیدا کند.

علت مثانه پر کار

علل مختلفی در ایجاد مثانه پرکار دخالت دارند، استرس ها و هیجان های روحی مداوم، مثانه را شدیداً تحریک پذیر می کند. انسدادهای پیشابراه و بیماریهایی از قبیل M.S و دیگر ضایعات عصبی نخاعی می توانند از علل دیگر مثانه های پرکار باشند. ولی در اغلب موارد علت آن نامعلوم و ناشناخته است.

روش تشخیص اختلالات مزمن ادراری و مثانه بیش فعال

امروزه نوار مثانه یا تست ارودینامیک بهترین وسیله تشخیص اختلالات مزمن ادراری است. روش انجام تست ارودینامیک یا نوار مثانه به این صورت است که بیمار به مدت یک ربع تا 20 دقیقه بر روی تخت مخصوص قرار می گیرد و سوند ها با ریلی به مجرای ادراری و مثانه وصل می شود و سپس با استفاده از دستگاه کامپیوتر و نرم افزار مخصوص آن صحت عملکرد مثانه و مجرا دقیقاً بررسی می گردد.

نوار مثانه

نوار مثانه

پزشک با انجام نوار مثانه میتواند به اطلاعات زیر دسترسی پیدا کند:

✔ حسن مثانه

✔ اندازه حجم مثانه

✔ وجود یا عدم وجود پرشهای عضلانی مثانه

✔ سلامتی قدرت انقباض مثانه

✔ مقدار ادرار باقیمانده

✔ نقص عملکرد مثانه به طور دقیق

و لذا پزشک با دید کاملاً باز با تشخیص قطعی به درمان بیماران می پردازد.

افرادی که باید نوار مثانه انجام دهند:

✅ تکررهای ادراری طول کشیده دارند.

✅ عفونتهای مقاوم به درمان در مجاری ادراری دارند.

✅ در تمام بیمارانی که بی اختیاری ادراری دارند.

✅ در بیماران با شک به مثانه عصبی و بیماران با اختلالات ادراری مزمن به همراه بیماری عمومی از قبیل پارکینسون،‌ M.S و ضایعات نخاعی و دیسک کمری

✅ شب ادراری های طول کشیده تا سن بلوغ و بعد از آن

✅ بیماران با برگشت ادرار از مثانه به کلیه ها که علیرغم درمان خوب نشده باشند.

آیا تکرر ادراری مزمن قابل درمان می باشد؟

بله، با انجام آزمایشات ، عکس برداری و انجام نوار مثانه باید علت تکرر ادرار دقیقاً توسط پزشک تشخیص داده شود، تا براساس علت ایجاد تکرر ادرار، آن را درمان کرد.

بیشتر بدانید

اگر پروستات بزرگ شده باشد و موجب تنگی مجرا یا ور م مثانه شده باشد باید سریعا درمان شود.

در صورت وجود بیماری زمینه ای درمان و کنترل آنها به کنترل تکرر ادرار کمک خواهد کرد.

امروزه با داروهای جدیدی که در بازار هستند مثانه پرکار یا بیش فعال کاملاً قابل کنترل است.

رفتار درمانی و ورزش عضلات لگنی از دیگر موارد کمک کننده به کنترل تکرر ادراری مزمن می باشند.

 

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن شنبه ۲۷ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 45 مشاهده پرسش
    سلام مجدد، آقای دکتر عزیز فرمودید سونوگرافی رو براتون ارسال کنم، قبل و بعد عمل رو فرستادم خدمتتون، ضمنا خلاصه پرونده بیمارستان و اتاق عمل رو هم ارسال کردم
    پزشک تجویز کردن برای عمل مجدد بستری بشم
    ممنون میشم شما راهنمایی بفرمایید مشکل من چی هست.
    تنتون سلامت آقای دکتر عزیز
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      جواب پاتولوژی چی بوده؟
    2. تصویر کاربر حسن جمعه ۲۶ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      گفتن مسئله خاصی نیست و خوش خیم بوده ظاهرا.
    3. تصویر کاربر حسن جمعه ۲۶ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      گفتن چیز خاصی نیست و ظاهرا خوش خیم بوده.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      اگه خوش خیم بوده عمل مجدد برای چیه؟
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۵ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 43 مشاهده پرسش
    سلام
    دکتر مادر من(62ساله) 10 سال هست که سوزش ادرار داره اوایل سالی یک یا دوبار ولی سه سال اخر ماهی یک بار یا دوبار سوزش دارن پیش 2 تا دکتر رفتم خانم مریم امام و آقای دکتر عباس بصیری
    دکتر امام در 4 مرحله سیتوسکوپی کردن و کورتون تزریق کردن که در بار اول تا 6 ماه مادرم سوزش نداشت ولی در مراحل بعدی بعد از 20 روز دوباره سوزش میگرفتن ودر اخر گفتن سوزش مزمن کاری نمیشود کرد
    دکتر عباس بصیری ازمایش خون و کشت میگرفتن که در هر مرتبه عفونت اداری مثبت بود و بعد منفی میشد بعد سیتوسکوپی گرفتن بعد سونوگرافی گرفتن بعد نوار مثانه گرفتن بعد عکس رنگی مثانه گرفتن همه سالم بود فقط در عکس رنگی مثانه ادرار کمی داخل مثانه میماند و قرص های نیتروفورانتوین -کوتریموکسازل_ ترازوسین تجویز کردن که قرصها تا 6ماه سوزش برطرف شد و دوبار برگشت
    الان ما دقیقا باید چیکار کنیم مادرم زندگی عادی ندارد وخوب نمیشود هرروز عصبی تر و نا امید تر ....😔
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۴ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      اپلود شد؟
    3. تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۴ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      اپلود شدن
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      شما همه ی اقدامات رو انجام دادین نیتروفورانتویین هر روز یک عدد مصرف کنید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محبوبه یکشنبه ۲۱ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر...گفتین که نوار مثانه رو بفرستم براتون،، ۵ تا ۵ میفرستم..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      مشکلتون چی بود؟
  • تصویر کاربر شیوا جمعه ۱۴ مهر ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 87 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    اقای دکتر بنده از تیرماه تا به الان درگیر عفونت ادراری هستم و قرص های مثل سفکسیم و امپول های مربوط به همین عفونت استفاده کردم،  و دو  پودر ساشه ای و مجدد امپول استفاده کردم که دکتر کلیه  گفت ، تا مهر ماه دارویی استفاده نکن تا عملکرد مثانه و عفونتمو  ببینم به چه صورت میشه. و اینکه  بنده دیروز در تاریخ  13مهر  در سونوگرافی متوجه شدم مثانه ام عفونت داره ، و کلیه سمت راست ورم  خفیف داره .و ازمایش هم دادم ،اما جوابش هنوز اماده نیس .  ممنون میشم راهنمایی بفرمایید چه باید کنم، میخوام ازتون وقت اورژانسی بگیرم اما وقتاتون پر هست. خیلی استرس  دارم .
    ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ مهر ۲( 6 ماه پیش)
      سلام عکس سونوگرافی رو آپلود کنید
  • تصویر کاربر پال چهارشنبه ۷ تیر ۲( 9 ماه پیش) تعداد بازدید: 85 مشاهده پرسش
    سلام من یه دختر ۲۰ ساله هستم که یه جسم سخت ۳ سانتر رو وارد مجاری ادراریم کردم و حالا بیرون نمیاد. میخواستم ببینم کلا برای رفعش باید چیکار کرد و چه مسائلی ممکنه پیش بیاد کمک کنین😭
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ تیر ۲( 9 ماه پیش)
      وارد مثانه کردید یا واژن ؟ حتما هرجا وارد کردید باید خارج بشه
  • تصویر کاربر فرزانه شنبه ۲۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 84 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    من ۳۸ سالمه و مجرد نزدیک دو سال هست که تکرر ادرار دارم
    به دکتر کلیه مراجعه کردم ازمایش گرفتن و گفتن مشکلی نیست و قرص کلیدینیوم سی برام تجویز کردن یه مدت استفاده کردم بهتر شدم چند ماه پیش هم دکتر زنان برام سونو شکم و لگن نوشتن انجام دادم خداروشکر مشکلی نداشتم فقط فیبروم پنج سانتی رحم داشتم که جراحی کردم
    ولی دوباره مشکلتکرر ادرار برام پیش اومد به طوری که هر یه ساعت احساس فشار در زیر شکم میکنم و وقتی که دستشویی میرم ادرار با کمی تاخیر میاد خیلی میترسم از اینکه یه مشکل جدی باشه
    میخواستم نظر شما رو دراین باره بدونم
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش)
      باقیمانده ادرار در سونوگرافی چقدر است ؟
  • تصویر کاربر M.farah پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 109 مشاهده پرسش
    سلام مجدد جناب دكتر من پيام دادم بابت پاتولوژي پدرم، با محدوديت پاسخ مواجه شدم،سي تي كه ارسال كردم رو رويت كرديد؟چون فرموديد سي تي شكم و لگن بگيريم جهت متاستاز، دوباره لازم هست انجام بشه با توجه به تاريخش؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      خیر احتیاجی نیست اما سیستوسکوپی مجدد قطعا لازمه
    2. تصویر کاربر M.farah پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      اقاي دكتر با وجود پروتز اگر كلا امكانش نباشه نمونه برداري دقيق باشه چي كار بايد بكنيم؟ شما انجام ميديد؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      اگر پروتز اجازه نده خب توده میمونه و باعث پخش شدن و متاستاز میشه و تنها راه خارج کردن مثانه است
    4. تصویر کاربر M.farah پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      جراحي بازي كه بشه توده رو خارج كرد و مثانه حفظ بشه وجود نداره؟ الان همين اطلاعاتي كه نمونه پاتولوژي داده كافي نيست براي برداشتن مثانه؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      خیر نمیشه توده رو با جراحی باز برداشت . این پاتولوژی نتونسته به خوبی افتراق بده
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر Askari یکشنبه ۶ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 94 مشاهده پرسش
    سلام یک فرد ضایع نخاعی با مثانه اسپاستیک دارای عفونت تکراری که با خوردن اتیبیوتیک برطرف شده و سریع دوباره برگشت پذیر است چکار باید کرد که عوارض ان کمتر کرد چون خوردن انتبیوتیک برام خیلی سخته و عوارض ان برای من بسیار زیاده چون استمویلیت بخاطر زخم فشاری هم داشته و از نوع باکتری ایکولای بوده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      سلام ایا سوند دارید ؟ ازمایش کشت ادرار را بفرستید
  • تصویر کاربر حامد جمعه ۴ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 104 مشاهده پرسش
    من جداره مثانه ام ضخیم سده و بعد از نوار عصب دکتر گفتن که فشار داخل مثانه ام بالاست و خیلی عصبیه حدود یک سال دارو مصرف کردم ولی نتیجه نداد و سیستوسکپی کردم که دکتر گفت مثانه ام گرید سه شده و خیلی تخریب شده … واقعا نیاز به کمک دارم چندین بار سعی کردم تلفنی وقت بگیرم ولی نمیشه … اینجانب شهرستان هستم خواهسا اگه ممکنه ویزیت تلفنی بشم … داروهایی که الان مقرف میکنم ترازوسین پنج و باکلوفن بیست و پنجه … ولی اصلا جوابگو نیس و اکثر اوقات تکرر ادرار و مشکل کم بودن فشار اداردارم و بعضی وقتا سوزش هم دارم … طبق سونوگرافی که انجام دادم ادارم تخلیه کامل نمیشه و سنم چهل و چهار ساله … خیلی ممنون میشم کمک کنید و راهنمایی بدید … خواهشا جواب بدید …. خیلی ممنون و سپاسگذارم 🙏🏻🥰
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۴ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      سلام لطفا عکس مدارک را بفرستید ببینم به خصوص سونوگرافی خودتان سوند میزنید ؟
  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام...بنده ۳۶ ساله بیشتر اوقات برای ادرار کردن از خواب بیدار میشوم. مشکل تکرر ادرار دارم و مواقع استرس و بی خوابی ( کار شیفتی) تشدید میشود .بعضی وقتا که قرص خواب آور مصرف میکنم بدون نیاز به ادرار تا صبح میخوابم . مقدار pvr= 40cc. آیا نیاز به درمان دارویی هست یا اینکه این شرایط طبیعیه و همش ناشی از استرسه؟ در حال حاضر قرص پروترال و دلوکستین مصرف میکنم....متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش)
      سلام یک ماه تولترودین ۲ میلی گرم یا وزیکر ۵ میلی گرم بخورید ببینید علایم چطور میشه . ناشی از استرس هست قطعا و با دارو بعضی مواقع قابل کنترل
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…
چرا باید یورودینامیک یا نوار مثانه انجام بدهیم؟ تست یورودینامیک میزان ذخیره و ترشح ادرار را در…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر