جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بزرگی خوش خیم پروستات و مراقبت های پس از درمان جراحی آن

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بزرگی خوش خیم پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات BPH) بعد از 50 سالگی بروز می کندو 55-50 درصد مردان دچار این مشکل می شوند.

بیشترین میزان بروز آن در سن 80-75 سالگی است.

پروستات چیست و چرا بزرگ می شود؟

پروستات غده ای است که در گردن مثانه قرار می گیرد و عملکرد آن ترشح فروکتوز، پروستاکلاندین ها، مواد ضدمیکروبی و مواد دیگر از جمله ترشح مایع منی است. با بزرگ شدن و فشار به گردن مثانه، راه عبور ادرار تنگ و یا بسته شده و خروج ادرار با مشکل روبرو می شود.

نمونه برداری از پروستات بزرگی خوش خیم پروستات
نمونه برداری از پروستات بزرگی خوش خیم پروستات

علت بزرگی خوش خیم پروستات نامعلوم است، اما دانشمندان معتقدند که عوامل هورمونی (تغییرات هورمونی)، عدم تعادل هورمون های مردانه، عفونت های مزمن ادراری، عوامل اقتصادی، اجتماعی و اثرات نژادی در بروز آن تاثیر دارند.

پیشگیری خاصی برای بزرگی خوش خیم پروستات وجود ندارد. با مراجعه به موقع و گرفتن شرح حال و معاینه از طریق مقعد (رکتال)  توسط پزشک و  انجام سونوگرافی می توان به بزرگی و بیماری های دیگر پروستات پی برد و اقدام به درمان های بعدی نمود.

علائم و نشانه ها بزرگی خوش خیم پروستات

تکرر ادرار ، احساس نیاز فوری به دفع ادرار، ادرار شبانه (بیش از یکبار)، احساس فشارهای شکمی، کاهش فشار جریان ادرار، بند آمدن ادرار، قطره قطره ادرار کردن پس از پایان دفع ادرار، عدم احساس تخلیه کامل ادرار، احتباس شدید ادراری، عفونت های مکرر ادرار و در صورت عدم درمان گشادشدن لگنچه های کلیه، صدمه به کار کلیه ها و عواقب بعدی نارسایی کلیه می باشد. تغییرات ساختمان مثانه و تشکیل سنگ در مثانه نیز از دیگر عوارضی است که ممکن است رخ دهد.

تشخیص بیماری بزرگی خوش خیم پروستات

اخذ شرح حال دقیق و معاینه پروستات، سونوگرافی و سیستوسکوپی، سه روش اصلی تشخیص این بیماری هستند.

درمان بزرگی خوش خیم پروستات

درمان بزرگی خوش خیم پروستات بستگی به شدت علائم و عوارض و علائم ناشی از آن، سن و شرایط عمومی بیمار دارد. ابتدا از درمان دارویی استفاده می شود. در صورت عدم بهبودی و ایجاد انسداد مسیر ادراری، بر حسب اندازه پروستات و علائم و شرایط بیمار، از دو روش رایج جراحی پروستات (پروستاتکتومی) استفاده می شود.

۱- تراشیدن پروستات با ابزارهای مخصوص از طریق مجرای ادرار (TUR)

۲- روش جراحی باز و درآوردن کامل پروستات (جراحی شکمی)

مراقبت های بعد از عمل در بیمارستان

۱- تا 24 ساعت در تخت استراحت خواهید کرد و در صورت درد، به شما مسکن تزریق خواهد شد.

۲- بعد از عمل، مرتب سرفه کنید و تنفس عمیق داشته باشید. در هنگام سرفه، کشیدن نفس عمیق و یا تمرینات تنفسی با دست یا با یک بالش کوچک، محل جراحی خود را حمایت کنید.

۳- جهت پیشگیری از تشکیل لخته در پاها، ممکن است برای شما جوراب طبی کشی تجویز شود. ابتدا پاها را کمی (15 تا 30 درجه) بالا بیاورید و سپس جوراب را بپوشید. موقع پوشیدن، جوراب نباید چین و چروک داشته باشد تا فشاری به رگ های پا وارد نشود. روزی دو بار به مدت 20 دقیقه آن را باز کنید و سپس مجدداً بپوشید.

۴- ادرار شما برای چند روزی خونی خواهد بود که یک امر طبیعی است، لذا نگران نباشید. برای جلوگیری از لخته شدن خون (که موجب انسداد ادرار می شود)، از راه سوند فولی (سه راهه) مثانه شستشو داده می شود تا ادرار به راحتی خارج گردد. معمولاً پس از چند روز پزشک دستور خارج نمودن سوند ادراری را می دهد، اما ممکن است در مواردی با سوند ادراری مرخص شوید.

۵- به محض اجازه پزشک، با کمک پرستار از تخت خارج شوید. با قدم زدن، روند بهبودی بیماری تسریع می شود و از لخته شدن خون در عروق پاها جلوگیری می شود.

۶- معمولاً پس از چند روز پزشک دستور خارج نمودن سوند ادراری را می دهد، اما ممکن است در مواردی با سوند ادراری مرخص شوید.

۷- هنگام راه رفتن کیسه ادرار باید پایین تر از سطح بدن باشد ولی مواظب باشید کشیده نشود و به محض اینکه دو سوم کیسه پر شد، می بایست تخلیه گردد.

 آموزش مراقبت از خود در منزل

۱- در منزل به طور مرتب راه بروید، تحرک داشته باشید و از نشستن به مدت طولانی (بیش از 2 ساعت ) خودداری کنید.

۲- هنگام دفع زور نزنید و با رعایت رژیم غذایی نظیر سبزیجات و میوه جات و یا با مصرف ملین طبق نظر پزشک، از پیدایش یبوست جلوگیری کنید. رژیم غذایی شما معمولی خواهد بود مگر پزشکتان نظر دیگری داشته باشد.

۳- مایعات زیاد بنوشید (8 تا 10 لیوان) تا ادرار رقیق شود. بعد از شروع مصرف مایعات، از آب، چای کمرنگ، آب کمپوت (سیب، گلابی، آناناس) استفاده کنید و برای مدتی از آب میوه های خام استفاده نکنید. از مصرف غذاها و نوشابه های محرک سیستم عصبی مثل کافئین (قهوه و نوشابه های حاوی کولا مثل کوکاکولا) و نوشابه های الکلی خودداری کنید.

۴- مرتب با ورزش هاش پرینه مثل جمع کردن و شل کردن عضلات باسن و ایستادن و نشستن، عضلات ناحیه باسن را تقویت کنید (10 بار در ساعت). هر روز دوش بگیرید و برای تسکین ناراحتی ناحیه پرینه از لگن آب گرم طبق نظر پزشک می توانید استفاده کنید.

۵- هنگام ادرار کردن جریان ادرار را قطع و وصل کنید. این کار به تقویت اسنفکتر ها و کنترل ادرار کمک می کند.

۶- تا مدتی ممکن است بی اختیاری داشته باشید، این امری طبیعی است بنابراین نگران نباشید. این نوع بی اختیاری مدتی طول می کشد و به مرور برطرف خواهد شد.

۷- 8 هفته بعد از جراحی مجاز به فعالیت جنسی هستید. در صورت ناتوانی جنسی از مشاوره پزشک کمک بگیرید.

۹- تعویض پانسمان در منزل یا درمانگاه باید با روش استریل انجام شود.

۱۰- داروهایی که برایتان تجویز شده را به موقع استفاده کنید و مقدار آن را کم و یا زیاد نکنید. چنانچه مصرف دارویی را فراموش کردید، اگر نزدیک به ساعت بعدی است آن را نخورید و داروی ساعت بعدی را مصرف کنید.

11- اندازه گیری درجه حرارت از راه مقعد، تنقیه، رکتال تیوب (لوله مخصوص دفع گاز از روده) و شیاف ممنوع می باشد.

12- در صورت پیدایش علائم و نشانه هایی مثل بسته شدن راه ادرار، احساس پری در مثانه، احساس نیاز به دفع ادرار، اسپاسم (گرفتگی عضلات) مثانه، نشت ادرار اطراف سوند، کاهش ادرار یا قطع ادرار در کیسه به مدت 4 ساعت و علائم عفونت ادراری شامل تب ، لرز، گیجی و بی قراری فورا ًبه جراح خود گزارش دهید.

13- 4 تا 6 هفته از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و فعالت های خود را به مرور افزایش دهید.

۱۴- از رانندگی در جاده های پر دست انداز خودداری کنید و حد مجاز رانندگی حداکثر 2 ساعت می باشد.

۱۵- جواب نمونه پروستات ارسالی به آزمایشگاه را بعد از 14-10 روز از بخش پاتولوژی دریافت و به پزشک خود نشان دهید.

16- به تاریخ ویزیت بعدی که برای شما تعیین شده توجه کنید و در آن تاریخ مراجعه نمایید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (28 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عبای سه شنبه ۱۲ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام مردی 45 ساله هستم یک هفته است درد ناحیه پرینه دارم سونو گرافی التهاب مختصر درپروستات نشون داده وازمایش هم نرماله ولی دردم خیلی شدیده ومجبور به زدن مورفین میشم علایم ادراری هم ندارم فقط درد شدید .پنج‌سال پیش هم همین درد را داشتم که یکسال اذیتم کرد بعد قطع شد.ان زمان با امی تریپتلین کمی ساکت میشد درد ولی الان جواب نمیده فقط مورفین لطفاً راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام علایم شما به التهاب پروستات شباهت دارد ، از داروهای سیپروفلوکساسین و تامسولوسین و ملوکسیکام استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
  • تصویر کاربر - سه شنبه ۱۲ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام ،من 61 سال سن دارم آزمایش پروستات انجام دادم PSA 95.10 - free psa 0.19 - free psa/psa 0.20
    از لحاظ دفع ادار مشکلی ندارم تنها احساس می کنم ادار من صد در صد خارج نمی شود . هیچ دردی هم ندارم . جناب آقای دکتر لطفا راهنمایی بفرمایید ، چکار باید بکنم؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      تست PSA مجدد تکرار بشه و در صورت بالا بودن نیاز به نمونه برداری هست
  • تصویر کاربر یاشارافشین شنبه ۹ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۲۳سالمه التهاب پروستات دارمp.s.a.total. 1.2ودربعضی از شب ها شب ادراری دارم فرمودید که قطره دسمو پرسین استفاده کنم تا الان ۷تا از این قطره استفاده کردم ولی بازم شب ادراری دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      تست UDS(نوار مثانه) و آزمایش U/A و U/C انجام بدید
  • تصویر کاربر Mohamad پنجشنبه ۷ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    با عرض سلام.پدر من 60ساله‌شونه.و‌تشخیص‌پروستات بدخیم داده شده براشون.و طبق آخرین اسکن که دادن دکترشون گفتن پخش نشده سرطان،و‌باید عمل کنه‌خاستم بدونم سی تی اسکنه دیگه ای لازمه؟برای اطمینان.انتشار ب غدد لنفاوی از همین اسکن کلی استخوان لگن مشخص میشه که دکترشون گفتن ب غدد لنفاوی هم نرسیده؟ اگه بشه من تمام آزمایش ها و اسکن هوایی که داده براتون‌بفرستم‌
    1. تصویر کاربر Mohamad سه شنبه ۵ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      پدر من شصت سالشونه.تشخیص پروستات بدخیم داده شده براشون.با توجه ب اسکن ها دکترشون گفتن باید جراحی‌بشن‌.گفتن انتشار نکرده از پروستات.دذ خصوص غدد لنفاوی از همین اسکن کلی استخوان مشخص میشه درگیر شده یا نه؟یا اسکن دیگه لازمه؟عمل بشن بهتره؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      این فقط آزمایش خون هست که فرستادید جواب نمونه برداری از پروستات چی اومده؟
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر بهزاد شنبه ۲۶ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    بنده ۳۲ سالمه و این دومین بار مزاحمتون میشم من سونوگرافی و آزمایش ادرار دادم و عکسشو براتون ارسال میکنم .علت مزاحمت درد و سوزش در سر آلت تناسلی به همراه درد در بیضه وناحیه بالای مثانه به همراه گاهی اقعات در مقعد نیز تجربه میشه .ادرارم طبیعی و فشار مناسبی دارد درد بعد از رابطه جنسی بیشتر میشه .ایا رابطه جنسی باید قطع شود و التهاب پروستات می تواند زمینه سرطان پروستات باشد لطفا راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ تیر ۰( 2 سال پیش)
      درد پس از رابطه میتونه در زمینه پروستاتیت باشه و بهتره یک ماه درمان بگیرید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ تیر ۰( 2 سال پیش)
      تاوانکس ۵۰۰ هر روز یک عدد تامسولوسین ۰/۴ هر شب یک عدد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر کرمی
    بنده قبلا مزاحم شدم و سنم 67 ساله و سوزش و درد درموقع ادرار و همچنین تکرر ادرا دارم . به دکتر مراجعه کردم و دستور سونوگرافی و psa دادند . psa 6.5 , free psa 1.2 بوده و اندازه پروستات 49/42/52 بود . داروهای ناوانکس ، مداکسن و پروترال اوپاس تجویز فرمودند و بعد از 20 روز psa اندازه گیری شد که psa -6.8 و free psa 2 . در حال حاضر در زمان دفع ادرار سوزش شدید و درد دارم و همچنین تکرر ادرار
    ممکن است اعلام فرمایید چه باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش)
      باید از پروستات شما نمونه برداری انجام شود
  • تصویر کاربر Shahram سه شنبه ۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    با سلام بنده 40 سال دارم .مدتیه که هنگام ارصا شدن درد خفیفی دارم و هر وقت ادرار می کنم بعد از اتمام ادرار احساس می کنم ترشح اندک ادرار دارم و بعصی وقتا بخصوص هنگام صبح در دفع ادرار درد خفیفی دارم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ تیر ۰( 2 سال پیش)
      ازمایش ادرار و سونوگرافی انجام شود
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۱ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید .
    بنده ۳۷ سال سن دارم مدتی هست که مایع منی جهش نداره و رنگ آن مثل سابق سفید نیست و احساس میکنم به طور کامل تخلیه نمیشه و گاهاً روز بعد با فشار بعد از ادرار بیرون میاد، دقیقا زیر کلاهک آلتم احساس گرفتگی دارم که این حس همیشگی هست ولی دکتری که رفتم چک کرد به صورت فیزیکی گفت که مشکل یا گره نمیببنه،ادرارم نازک شده ولی فشارش خوبه بعضی اوقات ادرار همراه سوزش دارم بعد انزال، جدیداً هم مشکلی به مشکلاتم اضافه شده چون کارم جوریه که پای سیستم نشستم احساس سنگینی میکنم تو ناحیه مقعد ولی بدون درد،دکتر جان کمکم کن که بیشتر از مشکلاتی که دارم ذهنم درگیره و حس خوب زندگی کردنو ازم گرفته.
    خداوند عمر با عزت به شما دهد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      سونوگرافی انجام شود
  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    -با سلام و عرض ادب و احترام خدمت شما..
    .
    ببخشید بنده با علائمی که قبلا خدمتتون عرض کردم به پزشک مراجعه کردم . احساس عدم توانایی دفع باقی مانده ادرار پس از دفع اولیه . احساس نیاز به دفع ادرار بلافاصله بعد تخلیه و حالت غیر عادی. احساس ناراحتی زیر شکم و گاها کمی درد در زیر شکم و کیسه بیضه. احساس سردی و کرختی نسبتا زیاد در اندام تناسلی .کدر بودن ادرار. احساس کمی کمی سوزش در دفع ادرار. دکتر اول که مراجعه کردم آزمایش خون و ادرار نوشتند و سونو که من فعلا سونو انجام ندادم. پزشک اول این دارو ها دادند تاوانکس ۵۰۰ پروترال چهار درصد و دو دارو برای درد دگ...
    .
    پزشک دوم نتیجه آزمایش دیدن و گفتن کمی خون در ادرار داری و سونو نوشتند
    .
    عرضم این هست که توصیه و نظر حضرت عالی چی هست
    و مراقبت های قبل سونو راهنمایی بفرمائید و اینکه سونو فقط از طریق مقعد هست؟
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      اگر خون در ادرار دیده شده قدم اول سونوگرافی انجام شود
    2. تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      درمورد مراقبت های قبل سونو راهنمایی بفرمائید و اینکه سونو فقط از طریق مقعد هست؟
    3. تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      در مورد مراقبت های قبل سونو راهنمایی بفرمائید و اینکه سونو فقط از طریق مقعد هست؟؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      از راه مقعد نیاز نیست. هنگام سونوگرافی مثانه پر باشد
    5. تصویر کاربر مسعود پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      عرض ادب. آقای دکتر این جواب سونو بنده.
      آقای دکتر بطور کلی دفع ادرار نرمالی ندارم...گاها با سختی ادرار دفع میشه ....و زنگ ادرار خوب نیس
      دکتر سونو گفتن در کلیه چپ رسوب داری احتمالا کریستال باشه
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      همون داروها کافیه
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    باسلام ودرود فراوان
    بنده ۳۰ساله هستم از سالها قبل بعداز ارضاشدن دچارگرفتگی عضلات لگن وماهیچه های پشت ران وکمر و بیضه سمت راست میشم وبنده سکس نامنظم دارم انواع ازمایش های سونوگرافی و ازمایش خون و سونوگرافی مخصوص از پروستات دادم ولی همه نرمال وطبیعی هستند یه مدت قرص ناپروکسن و ویتامین دی خوردم که فایده نداشت.بنده متاسفانه به سندروم روده تحریک پذیر و ویروس اچ پی وی هم مبتلا هستم .لطفا درد بنده را بفرماییدناشی از چه چیزهست؟
    1. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 2 سال پیش)
      ضمنا ادرارم کج میشه و مسیر ریزش مستقیم ندارد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 2 سال پیش)
      شبی یک عدد کپسول تامسولوسین. قرص ملوکسیکام هر ۱۲ ساعت
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…
چرا باید یورودینامیک یا نوار مثانه انجام بدهیم؟ تست یورودینامیک میزان ذخیره و ترشح ادرار را در…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر