جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها، مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد.
تاثیر اختلال نعوظ بر دیابت

تنگی محل اتصال حالب به لگنچه یا UDT

لوله حالب به منزله محل تنفس کلیه ها می باشد که اگر جلو آنها انسداد پیدا کند باعث خفه شدن و از کار افتادن کلیه ها می گردد. تقسیم بندی های مختلفی برای علل انسداد و یا تنگ شدن لوله حالب ذکر شده است که می توان در حالت کلی به دو نوع مادرزادی و اکتسابی آن اشاره کرد.

شایعترین انسداد حالب با منشاء مادرزادی UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه ها می باشد که به علت عبور رگ غیرطبیعی از گلوگاه کلیه و اثر فشاری آن لوله حالب انسداد پیدا کرده و یا تنگ می شود و یا اینکه به علت مادرزادی آن قسمت از داخل تنگ است. این تنگی قبل از تولد و در رحم زن حامله قابل تشخیص می باشد که در سونوگرافی شکمی از زن حامله کلیه ها کاملاً گشاد می باشند.

indep

تنگی لوله حالب به لگنچه کلیه یا UPJO اغلب یک طرفه و در پسر بچه ها شایعتر از دخترها می باشد. در درصد می تواند دوطرفه باشد. انسداد موجود باعث می شود که کلیه ها نتوانند ترشحات ادراری را به مثانه تخلیه کنند و لذا برگشت ادراری باعث آسیب به کلیه و از بین رفتن و خفه شدن کلیه ها می گردد که شدت آسیب بستگی به شدت انسداد دارد. هر چه تنگی بیشتر باشد آسیب به کلیه ها بیشتر خواهد شد.

علامت و نشانه های تنگی حالب به لگنچه کدامند؟

تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد. در بعضی از مواقع عفونت اضافه شده به کلیه و تب و لرز می تواند نشانه دیگر باشد. در موارد شدید و بی علامت، زمانی تشخیص داده می شود که کلیه از کار افتاده است.

روش تشخیص محل انسداد حالب به لگنچه

امروزه ساده ترین و ارزانترین روش تشخیص بیماری های کلیه انجام سونوگرافی است. همچنانکه ذکر کردم حتی در دوران حاملگی و شکم بیمار این بیماری با سونوگرافی قابل تشخیص می باشد. در سونوگرافی به هر علتی که مسیر حالب تنگ باشد کلیه ها متورم یا هیدرونفروز پیدا می کنند که هر چه هیدرونفروز شدیدتر باشد نشان دهنده شدت و درجه ی بالای انسداد می باشد.

آیا درمان تنگی محل اتصال حالب به کلیه اورژانسی است؟

در مقدمه عرض کردم هر گونه انسداد حالب به منزله فشار به گلوگاه کلیه جهت خفه کردن کلیه ها می باشد و لذا این انسدادها باید سریعاً از جلو کلیه ها برداشته شوند. اورژانسی و غیراورژانسی بودن درمان بستگی به شدت انسداد و یک طرفه یا دوطرفه بودن آن و شدت خفه گی کلیه ها می باشد. اگر درجه و شدت انسداد بالا باشد، شدت آسیب و از کارافتادگی کلیه ها سریعتر اتفاق خواهد افتاد و لذا باید سریعاً درمان گردد. در موارد خفیف که شدت انسداد کمتر می باشد و کلیه در فشار نمی باشد می توان با درمان نگهدارنده و پیگیری بیمار را تحت نظر گرفت.

قطعی ترین و دقیق ترین معیار برای عمل جراحی و یا تحت نظر گرفتن بیمار انجام عکس برداری IVP و یا DTPA یا مطالعه هسته ای کلیه ها می باشد. در دو روش فوق ماده ی رنگی به داخل رگ ها تزریق می شود و پس از ظاهر شدن آنها در کلیه ها و با عکس برداری تأخیر شدت انسداد و در نتیجه مقدار تخلیه موارد رنگی از کلیه ها به حالب با عکس برداری پیگیری می شود که با انجام مطالعه فوق ما به این سوالها جواب می دهیم:

  • آیا کلیه مبتلا کار می کند؟
  • چند درصد آسیب دیده است؟
  • شدت تنگی حالب به لگنچه چقدر است؟
  • آیا بیمار نیاز به عمل جراحی دارد یا نه ؟

روش های درمان تنگی حالب به کلیه یا UPJO

روش های درمانی تنگی حالب به کلیه عبارتند از:

1- درمان جراحی

درمان جراحی و قطع کردن قسمت تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه که این نوع درمان به صورت عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی و تحت عنوان پیلوپلاستی انجام می شود و درمان طلائی تنگی حالب به کلیه ها می باشد و درصد موفقیت آن حدود 90-95 درصد می باشد. در این روش که در شکل زیر می بینید محل تنگی قطع شده و قسمت گشاد حالب را به لگنچه کلیه پیوند می زنیم.

این عمل با بیهوشی عمومی انجام می شود و در عمل باز با برش یک وجبی در پهلوها عمل پیوند حالب به کلیه یا پیلوپلاستی انجام می شود. در عمل پیلوپلاستی لاپاراسکوپی به جای برش یک وجبی در پهلوها با عبور تروکار یا لوله های لاپاراسکوپی به شکم بیمار به جای برش 10-25 سانتی عمل به روش بسته انجام می گردد .ه این عمل باید توسط کسانی که دوره فوق تخصص لاپاراسکوپی دارند انجام گردد.

images,lm,;l

2- روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب به لگنچه یا UPJO

 دو روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب عبارتند از گشاد کردن محل تنگی با بالون که خیلی مؤثر نمی باشد و امروزه به صورت روتین جزء درمان ها نیست. دومین روش، اندوپیلوتومی یا برش محل تنگی با استفاده از دوربین آندوسکوپی که از کلیه ها و یا حالب به محل تنگی وارد می شود و برش محل تنگی با چاقوی آندوسکوپی است که در موارد خفیف تنگی حالب کمک کننده می باشند. همچنانکه ذکر کردم درمان طلائی با درصد موفقیت بالا در حال حاضر عمل جراحی و برداشتن قسمت تنگی می باشد.

AVv

و اما توصیه های اینجانب

  • خانم های حامله باید با انجام سونوگرافی جنین جهت تشخیص و سلامت جنین و کلیه های آن تحت بررسی قرار بگیرند.
  • امروزه بهترین روش تشخیص ابتدائی و به موقع بیماری های کلیه از جمله تنگی، انجام سونوگرافی است. حداقل سالی یکبار با انجام سونوگرافی از سلامتی کلیه هایتان آگاه شوید.
  • در صورت تشخیص اولیه تنگی لوله حالب به کلیه ها باید بررسی کامل از نظر شدت تنگی و درصد آسیب به کلیه ها باید بررسی شود.
  • اگر تنگی شدید باشد و باعث تحریک کلیه ها شود باید بلافاصله اقدام به درمان آن کرد.
  • 5- بهترین روش درمان تنگی شدید عمل جراحی و برداشتن قطعه تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه ها توسط عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی می باشد.

در صورت داشتن تنگی حالب ، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

3.1/5 - (18 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر h پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سنگ کلیه دارم دکتر گفته باید بستری بشی از طریق مجاری سنگ ۱۷میلی متر خارج بشه آیا میشه از طریق سنگ شکن لیزری سنگ خرد بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      با سنگ شکن نمی شود ، باید tul شود
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام
    سنگ کلیه در مجاری ادرار، سر آلت تناسلی است، موقع ادار سوزش دارم. حتی می تونم سنگ رو موقع ادرار کردن ببینم، اما دفع نمیشه
    می تونم با دستگاه سنگ شکن خوردش کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 3 سال پیش)
      خیر ، به اورژانس یک بیمارستان که دکتر ارولوژی داره مراجعه کنین با وسیله مخصوص خارج میشه
  • تصویر کاربر هاشمي یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام و ادب :سنگ كليه راست با ابعا 6.5 ميليمتر در upg گزارش شده كراتينين بالا رفته بود و هيدرونفروز متوسط داشت وtul شده و دبل جي گذاشتند بعد از 2 هفته سونو مجدد سنگ حدود 7 ميلي در پل تحتاني مشاهده شده البته در پل مياني سنگ 4.5 ميلي دارد و ميكرولتياز هر دو كليه كماكان هيدرونفروز متوسط و فشار خون بالاست و كراتينين 1.5 شده آيا سنگ شكن برون اندامي در اين مورد موثر است يا مضر وتوصيه شما چيست.متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      از نظر من فعلا دست نگه داريد
  • تصویر کاربر M.H چهارشنبه ۱۵ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام. خسته نباشید. پسرم دوسالشه و با سونو مشخص شده سنگ حالب داره. شهرستانی هستم و با این وضعیت کرونا نمیخام ببرمش مرکز استان. با توجه به تصاویر میخاستم نظرتون و تشخیصتونو بدونم. سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام، حتما ببرید، باید سنگ رو از مسیر حالب بدارند
  • تصویر کاربر یوسفی پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشی ۱۰ روز پهلو راستم درد میکرد سونو انجام دادم تو سونو نوشته کلیه راست هیدرونفروز شدید دارد و در حالب دیلاته است ودر فاصله ۲ سانتی متر از upj راست یک لیتاز به دیامتر ۶mmدر داخل حالب دیده میشود الان ۴ روزه تب و لرز و حالت تهوع دارم در ضمن داروهای سیستون و هیوتکس وتامسلوسین استفاده کردم حالا نظر شما چیه چه جوری این سنگ رو بندازم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر ماکان چهارشنبه ۱۴ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام و خسته نباشید در جواب سوال قبلی فرمودین سنگها به مرور با توجه به کوچکی دفع میشوند عذر خواهی میکنم من دو هفته است متوجه سنگها شده ام و عملا در این دو هفته مایعات و داروهای گیاهی نظیر سنکل و شربت اورتیکا نیز مصرف کرده ام ایا نیاز است سونو گرافی بروم ممکن است سنگها خود بخود از بین رفته باشند یا با درد دفع میشوند تقریبا میشه گفت در این دو هفته فقط مایعات خوردم و پروتیین حیوانی را به صفر رساندم بجز میگو که میخورم برای وعده های غذایی ظهر ممنون از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۴ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدبنده ۴۱ سال دارم و بنده ۲۰ سال پیش بعلت تنگی حالب در کلیه چپ که باعث سنگ کلیه ۱ سانی شده بود جراحی کردم که بعد مرتفع شد تقریبا ۴ سال پیش برای چکاپ رفتم پیش یه دکتر دیگه. دکتر جراح کلیه به برگه های سونگرافی نگاه کردن و ایشان متوجه شدن که تنگی حالب من برگشته است ولی هیچ سنگی در کلیه موجود نیست ولی در کیه دیگرم یعنی کلیه راستم سنگ ۵ میلی دیده شده که ایشان فرمودن سنگ زیاد بزرگ نیست با مایعات دفن میشود ولی هنوز دفع نشده است ولی در مورد تنگی حالب سمت چپ کلیه فرمودند فقط چون یکبار جراحی شده و تنگی خفیف میباشد دیگه نیازی به جراحی مجدد نیست و بنده هر ۶ ماه یا یک سال یکبار برای چکاپ سنوگرافی انجام میدهم .میخواستم بدونم آیا ممکن است بعدا دچار مشکل بشوم یا خیر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام آقای دکتر ۵ تا عکس البته برای ۲ سال پیش است برای شما فرستادم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر اصغری سه شنبه ۱۴ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    حدود 6 ماه درد دارد هر بار در سونوگرافی فقط سنگ در کلیه نشان میداد ولی هفته قبل سی تی اسکن که انجام دادن سنگ 15 میلیمتر در حالب وجود دارد باید چه کاری انجام دهد دکترا هم میگویند نیاز به عمل نداره ولی همیشه درد دارد دارو خیلی مصرف کرده ولی دفع نشده لطفا راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      سریعا بیایید درست کنم کلیه خراب میشود تماس02122642744 بفرمایید سنگ حالب اورژانسی
  • تصویر کاربر طیبه جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    با سلام من هفته ۲۱ بارداری هستم امروز سونو کردم و دکتر گفت جنین ور کلیه دارد و قطر قدامی _ خلفی لگنچه حدود ۱۱/۵ هست اما اتساع در حال راست دیده نشده میخواستم بدونم یعنی چی ؟ و من باید چیکار کنم پیش چه دکتری برم ؟ علتش چیه؟ ایا خطرناکه?
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      بعد از تولد باید پیگیری نمایید
  • تصویر کاربر Z یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام و احترام
    اقای دکتر مدت ده روزه که متوجه شدم سنگ کلیه دارم,9/5میلی متر در upj کلیه راست, یک جلسه سنگ شکن شدم وچندروزی درد خیلی کمی داشتم اما باشروع مجدد درد و انجام سونوی دوم مشخص شد که سه سنگ 3و4و6میلی متر وجود داره که سنگ باسایز 6در uvj قرار گرفته, سوزش ادرار دارم, سنکل و کپسول ایندوکیم و افلوکیم مصرف میکنم, گفتن که در صورتی که بزودی دفع نشه باید با دستگاه سنگها رو خارج کنن, میشه تشخیص شما رو بدونم؟
    من دخترم و26سالمه
    ممنونم از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر Z پنجشنبه ۱۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنون میشم زودتر پاسخ بدید.تصویر دو سونو رو فرستادم.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…
چرا باید یورودینامیک یا نوار مثانه انجام بدهیم؟ تست یورودینامیک میزان ذخیره و ترشح ادرار را در…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر