سرطان پروستات در کمین مردان بالای ۵۰ سال

امروزه یکی از موذی ترین، بی علامت ترین و شایعترین سرطانهای مردان بالای 50 سال، سرطان پروستات می باشد. با توجه به شیوع بالای سرطان پروستات در مردان بالای 50 سال و افراد با سابقه ارثی سرطان پروستات در پدر و عمو و برادر که در خطر بالای این سرطان هستند به نکات مهم و کلیدی آن که سوال خیلی از شما بینندگان عزیز سایت می باشد می پردازم.

علل ایجاد کننده سرطان پروستات چیست؟

مثل سرطان های دیگر علت اصلی سرطان پروستات مشخص نیست ولی مواردی را که در ذیل عرض می کنم از عوامل شناخته شده در ایجاد سرطان پروستات هستند:

1- سن

سرطان پروستات اغلب در سنین بالای 50 سال ایجاد می شود و با افزایش سن به درصد شیوع آن افزوده می شود. در سال 2014 در کشور آمریکا 233000 مورد جدید کشف شده که در 29 هزار مورد منجر به مرگ شده است.

80 درصد مردان مبتلا بالای 65 سال سن دارند و تنها در یک درصد موارد در سن کمتر از 50 سال دیده می شود. کسانی که سابقه ارثی سرطان در پدر و عمو و برادرشان را دارند اغلب در سنین پایین مبتلا به این بیماری می شوند.

2- تغذیه

مصرف چربی زیاد، گوشت سرخ شده در حرارت بالا اصولاً باعث تشدید سرطان پروستات می شوند در حالیکه در مصرف سبزیجات، گوجه فرنگی و سویا نقش بازدارنده گی می توانند داشته باشند.

3- مصرف داروها

 مصرف بعضی از داروها از جمله داروهای هورمونی ناندرلون و تستوسترون که اغلب در باشگاه های بدنسازی استفاده می شود، باعث تحریک و افزایش سرطان پروستات می شود.

در حالیکه مصرف آسپرین و داروهای کاهش دهنده کلسترول و تری گلیسرید و ضدالتهاب ها در بعضی مقالات از عوامل کاهش دهنده سرطان پروستات ذکر شده اند.

4- میوه جات

 در بعضی مطالعات مصرف گوجه فرنگی و سبزیجات بخصوص بروکلی cauliflower و cabbage باعث کاهش شانس ابتلا به سرطان پروستات ذکر شده اند.

علائم و نشانه های سرطان پروستات کدامند؟

سرطان پروستات در بسیاری از موارد کاملاً بی علامت بوده و در چکاب و بررسی توسط پزشک تشخیص داده می شود. در بعضی از افراد که به خاطر اختلال تخلیه ادراری از قبیل روان نیامدن ادرار، قطره قطره شدن، بند آمدن ادرار و یا درد استخوانی و ضعف و کم خونی و یا کم کاری کلیه مراجعه می کنند پزشک مربوطه در بررسی متوجه تشخیص سرطان پروستات می شود.

و لذا: عدم وجود علامت های ادراری دلیل بر نبودن سرطان پروستات در مردان بالای 50 سال نمی باشد و باید چکاب و بررسی شوند.

 

چگونه مطمئن شویم که سرطان پروستات نداریم یا روش های تشخیص سرطان پروستات چیست؟

هر مردی بالای 50 سال باید از نظر سرطان پروستات بررسی شود. امروزه توصیه می شود مخصوصاً کسانی که سابقه خانوادگی سرطان پروستات آنها مثبت است چرا که این افراد 5 برابر نسبت به افراد دیگر در خطر سرطان پروستات هستند و باید دقیقاً بررسی شوند.
امروزه روش های تشخیصی سرطان پروستات عبارتند از:

1- معاینه انگشتی

عکس بزرگی پروستات

 در این روش در اطاق معاینه پزشک این معاینه را از طریق عبور انگشت از مقعد و لمس پروستات انجام می دهد. هر گونه سفت شدن پروستات در معاینه بالینی قویاً شک به سرطان پروستات را مطرح می کند.

2- آزمایش PSA

PSA ماده ای است که از غده پروستات ترشح می شود. در سه مورد: 1- سرطان پروستات 2- تورم پروستات 3- بزرگی خوش خیم پروستات، PSA خون به درجاتی بالا می رود.

در مقایسه با موارد ذکر شده در سرطان پروستات PSA روند صعودی مداوم پیدا می کند و اغلب این سیر صعودی ادامه داشته و ارتباط مستقیمی با شدت سرطان پروستات دارد و هر مردی که در بررسی های انجام شده PSA بالارونده ای داشته باشد باید از نظر سرطان پروستات و با انجام نمونه برداری از پروستات بررسی شود.

مطالعات مختلفی که انجام شده:

15 درصد مردانی که PSA زیر 4 دارند و 25 درصد مردانی که PSA آنها بین 4-10 است دارای سرطان پروستات هستند. همچنین نکته ای قبلاً ذکر کردم بزرگی خوش خیم پروستات نیز باعث افزایش PSA خون می گردد و ارتباط نزدیکی با اندازه پروستات دارد. هر چه پروستات بزرگتر PSA بالاتر.

PSA به صورت ترکیبی و همچنین آزاد در جریان خون وجود دارد هر چه PSA آزاد کمتر باشد شانس سرطان پروستات بالا می باشد.

اگر PSA خون بالا باشد و معاینه انگشتی مشکوک، قدم بعدی و تشخیص نهائی چیست؟

در این موارد قطعی ترین روش تشخیص انجام نمونه برداری از پروستات و از طریق مقعد و به کمک سونوگرافی می باشد.

روش انجام بیوپسی پروستات: اینجانب به بیمارانم توصیه می کنم که

1- حداقل سه روز قبل از نمونه برداری آنتی بیوتیک کامل استفاده کنند.

2- شب قبل از مایعات استفاده کنند.

3- صبح و ظهر از شیاف پاک کننده مقعد استفاده کنند و جهت انجام نمونه برداری به مطب مراجعه نمایند.

در شروع نمونه برداری دوباره آنتی بیوتیک عضلانی جهت جلوگیری از عفونت احتمالی تجویز می گردد. در مرحله بعد و جهت کاهش و از بین بردن درد با چند سی سی گزیلوکائین مثل کشیدن دندان ناحیه را بی حس می کنم و سپس با عبور پروب سونوگرافی (که در شکل می بینید) به مقعد، محل پروستات را مشخص و سپس با استفاده از سون اتوماتیک تعداد 12 قطعه از پروستات و جاهای مشکوک را برداشته و به آزمایشگاه جهت تشخیص نسجی می فرستیم. جواب آزمایش حدوداً یک هفته طول می کشد. من تلفن شخصی خود را در اختیار بیماران نمونه برداری شده قرار می دهم و به آنها توصیه می کنم که در صورت عارضه بعد از عمل بلافاصله با اینجانب تماس بگیرند.

عوارض نمونه برداری پروستات چیست؟

1- وجود خون در ادرار و مدفوع ساعاتی پس از بیوپسی اتفاق می افتد که طبیعی است.

2- احتباس ادرای که در موارد کمی اتفاق می افتد و باید با سوند تخلیه شود.

3- تب و لرز و بی حالی و افت فشار خون از عوارض بسیار جدی و خطرناک احتمالی نمونه برداری می باشد که نشان دهنده وارد شدن عفونت به خون است و باید به صورت جدی درمان شود چرا که تعلیل در درمان خطر مرگ و میر دارد و لذا توصیه می کنم اگر پس از نمونه برداری پروستات دچار تب و لرز و بی حالی شدید باید به اولین مرکز درمان مراجعه و باید بستری و آنتی بیوتیک تزریقی دریافت نمائید.

نمونه برداری از پروستات اغلب به صورت سرپائی انجام می شود و عوارض آن در صورت مصرف آنتی بیوتیک قبل از عمل نادر و کمتر از یک درصد موارد فوق اتفاق می افتد.

نتیجه نمونه برداری از حالات زیر خارج نیست.

1- بیماری خوش خیم پروستات که نیاز به درمان دیگری ندارد.

2- سرطان پروستات

 بر اساس آزمایش سرطان پروستات به سه نوع کم خطر، متوسط و پر خطر تقسیم می شود.
که بر اساس سن بیمار و شرایط بدنی بیمار و اینکه سرطان به استخوان ها و غده های لنفی منتشر شده باشد تصمیمات درمانی اتخاذ می گردد.

در سرطان های غیر منتشر شده درمان طلائی سرطان پروستات جراحی رادیکال و برداشتن غده پروستات با اجزاء آن می باشد. اینجانب این عمل را بدون بیهوشی و با بی حسی کمری و با یک شب بستری در بیمارستان انجام می دهم. طول مدت عمل حدود یک ساعت می باشد و فردای عمل بیمار با سوند از بیمارستان مرخص می شود و به بیمار توصیه می کنم جهت خارج کردن سوند سه هفته بعد مراجعه نماید. داشتن سوند فولی به مدت سه هفته برای ترمیم کامل محل جراحی ضروری است. قبل از عمل بررسی های لازم از قبیل چکاب خون و تست قلب انجام می شود. توصیه می شود اگر داروهای رقیق کننده خون از قبیل آسپرین، پلاویکس و کومادین مصرف می کنید یک هفته قبل از عمل با نظر دکتر قلب و عروقتان داروها را قطع نمائید.

عوارض درمان جراحی

درمان جراحی طلائی ترین روش درمان سرطان پروستات می باشد. به خاطر برداشتن کل پروستات در سرطان دو عارضه ناتوانی جنسی و بی اختیاری احتمالی ادراری از عوارض احتمالی هستند که مهارت جراح هنگام جراحی و درجه شدت سرطان پروستات و عدم چسبندگی آن احتمال وقوع دو عارضه را شدیداً پایین می آورد.
به علت ماهیت سرطان پروستات که رشد کندی دارد اگر به موقع تشخیص و درمان بشود بیمار به خاطر سرطان نخواهد مرد و عمر طبیعی خود را خواهد داشت.
در ادامه بحث درباره درمان های غیر جراحی سرطان پیشرفته پروستات صحبت خواهم کرد.

و اما توصیه های اینجانب

1- هر مرد بالای 50 سال حداقل سالیانه باید از نظر سرطان پروستات با معاینه و آزمایش PSA بررسی شود.

2- اگر سابقه سرطان پروستات در پدر و برادر و عمو را دارید از بالای 40 سالگی باید تحت نظر پزشک کلیه ومجاری ادراری باشید.

3- هر آزمایش PSA که مقدار آن حالت صعودی داشته باشد باید از نظر سرطان پروستات بررسی شود.

4- با مراجعه به موقع به دکتر و تشخیص به موقع و زودرس سرطان، شما می توانید عمر طبیعی خود را با درمان جراحی آن حفظ کنید.

5- از مصرف زیاد غذای چرب، گوشت سرخ کرده اجتناب و در عوض از سبزیجات و گوجه فرنگی و بروکلی و غیره بیشتر استفاده نمائید.

در صورت داشتن مشکل پروستات با شماره 02122642744 جهت نوبت دهی تماس حاصل فرمائید.

جراحی پروستات بزرگ  به روش باز توسط دکتر کرمی

 

 

با آرزوی سلامتی شما
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

2.3 (45%) 4 رای

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سید شنبه ۲۴ مرداد ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام 72 ساله هستم حجم پروستات 32 سی سی شتاب ادرار در روز با اروفلومتری 12 سی سی بر ثانیه با مثانه پر. مشکلم ایتست که شبها حد اقل یکبار برای ادرار بیدار می شوم و بر عکس روزها به سختی تخلیه می شود توسط پزشک معالجم مرتباً کنترول و معاینه می شوم ، ایشان اعتقاد دارند که نیازی به عمل ندارم و برای سنم طبیعی است . آیا میتوان کاری کرد که شبها بیدار نشوم ؟ تامسولوسین نیز مصرف می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ مرداد ۹۴( 4 سال پیش)
      محدودیت مایعات 3 ساعت قبلا خواب
  • تصویر کاربر بهزاد سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    التهاب پروستات درمان می شود اگر درمان می شود چه مدت زمان لازم است و چه داروهایی باید مصرف کرد
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 4 سال پیش)
      بر اسا علامت است
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    پروستات توتال من 17.4 بود که گفتیذ زیاده الان چکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 4 سال پیش)
      09351142080 نمونه برداری
  • تصویر کاربر س.ي.ا یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر ،از اردبيل مزاحم ميشم .(40 ساله ،كارمند).به دليل سوزش ادرار حين و بعد ادرار بيشتر به طرف نوك آلت و احساس عدم تخليه كامل ادرار به دكتر مراجعه و در تاريخ 93/11/29سونوگرافي: كليه ها طبيعي به ابعاد (راست 104*34)(چپ106*36)مثانه با حجم ادراري 350سي سي بررسي (ضخامت جداري طبيعي)(پروستات 22*39*41به حجم 18cm3)پس از تخليه باقيمانده ادراري به حجم 30 سي سي)
    و آزمايش:urea 35) (creatinine 1.0))((PSA.92)) : WBC/hpf))= 5-6) ):( RBC 0-1 ):( EP/hpf 0-1)و (culture: no groft ater24 hr) )دو ماه دارو مصرف كردم (افلوكساسين - پروترال .04 خارجي(تامسولين)-پروستاتان- فيناسترايد )به صورات نسبي خوب شده بودم ولي مجددا يك هفته اي ميشه كه شوزش بعد از ادرار و احساس پري مثانه در هر لحظه دارم ضمنا روابط خارج از خانوادگي ندارم آقاي دكتر در اول ادارام دوشاخه خارج ميشه ولي در عرض چند ثانيه عادي ميشه(اگه مثانه ام كاملا پر باشه) و گرنه معمولا در صورت ادرار كم دوشاخه مياد. همچنين در روابط جنسي احساس سوزش دارم .ضمنا در دستشويي در صورت زور زدن بيش از حد آخر ادرارم مايع خارج ميشه . در دوران مصرف دارو در روابط جنسي مني خارج نميشد بعد از اتمام دارو روال عادي شده ولي رقيق ترشده .تازگي متوجه شده ام در احتلام شبانه نيز مني خارج نميشه در صورتي كه دارو مصرف نميكنم.در روزهاي سرد زود به زود دستشويي ميرم. شبها يك بار براي ادرار بيدار ميشم.(دكترم فروردين عكس رنگي باتزريق نوشته بود انجام ندادم.) لطفا راهنمايي بفرماييد(ببخشيد طولاني شد)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 4 سال پیش)
      همه مشکلات عصبی است
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام مدت دوسال دچار سوزش درد آلت و خارش در مقعد و درد در مقعد و کمر دوشاخه شدن ادرار و کم حجم شدن آن تکررآن و دچار زود انزالی .انواع سونگرافی و آزمایش ادرار RUGشدم همه سالم و بدون مشکل ممنون میشم به ایمیلم پاسخ بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 4 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر اعظم پنجشنبه ۱۱ تیر ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشبد
    پدر بنده 92 سالشونه و 14 سال پیش عمل باز پروستات داشتند . البته بعد از عمل همیشه مشکل تنگی مجرا را داشتند اما هفته گذشته دچار انقباض ادراری شدند ومشخص شد پروستات مجددا بسیار بزرگ شده _ظرف یکسال اخیر ) با انجام سیستوسکپی سوند گذاشتند .اما ایشان به شدت اختلال حواس دارند و نمیتوانند وجود سوند را تحمل کنند .به نظر شما چه راه کاری برای ایشان وجود دارد ؟ امکان عمل نیز با توجه به سن امکاتنم پذیر نیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ تیر ۹۴( 4 سال پیش)
      راهی جز سوند نیست
  • تصویر کاربر ج پنجشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    34 سال سن دارم و حدود 5 ماه پیش سنگ کلیه دفع کردم و یه مدتی هست التهاب در قسمت پایین مثانه که حس میکنم پروستات باشه دارم ، در هنگام ارگاسم حس میکنم خروج منی قطع شده ولی اینطور نیست و مدتی ست ارگاسم مثل سابق ندارم، سونوگرافی انجام دادم که تشخیص دکتر طبیعی بودن سایز پروستات و برجستگی جزیی در سمینال وزیکول دوطرف بود.....
    لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۴( 4 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    جناب اقای دکتر کرمی در ضمن بنده به یک متخصص لاپاراسکوپی هم مراجعه کردم تا ایشان بوسیله لاپاراسکوپی و دیدن با چشم خودشان بیماری بنده را تشخیص دهند در ابتدا قبول کردند اما بدلیل عدم مراجعه من در روز مقرر ازین کار سرباز زدند.ایا شما این کار را انجام میدهید با توجه به این موضوع که هیچ یک از تشخیص و درمانها کارساز نبوده و همچنین لاپاراسکوپی بدلیل عدم جراحی باز عوارضی ندارد .لطفا کمکم کنید اقای دکتر و زندگی را به من برگردانید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 4 سال پیش)
      مشکلتنان چیست
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر کرمی
    حدود سه روز پیش سوالی رو با کدi48g06093 خدمتتون ارسال کردم که تا کنون پاسخ داده شده ، لطفا در این زمینه مساعدت بفرمایید.با تشکر امجدیان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 4 سال پیش)
      چشم
  • تصویر کاربر نوید سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 4 سال پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    اقای دکتر پروستات پدر من دارای ورم است و یک سنگ نیز در مثانه دارد
    دارای سوزش ادراری و گاهی هم بعد از راه رفتن زیاد و فعالیت در ادرار خون نیز میبیند
    ما ساکن مشهد هستیم اینجا دکتری میگوید باید عمل شود و پروستات کلا رفع شود و سنگ نیز همان موقع با باز کردن مثانه برداشته میشود و دکتری میگوید نیاز به عمل نیست و با مصرف دارو حجم پروستات را کنترل میکند و سنگ نیز با لیزر شکسته میشود .... این هم خلاصه ای از ازمایشات گرفته شده میباشد
    Rt kidney: normal in site, size & echogenicity, normal cortical thickness. no stone no dilated of PCS or ureter , evidence of (4*4 )cm mid cortical cyst.
    LT kidney: normal in site , size & echgenicity , normal cortical thickness with few scattered small stones largest one at mid calyx of 4mm, no dilated of PCS or ureter.
    UB normail wall thickness of normal distension with 23mm stone.
    Prostate : enlarged in size 94.5cm3 of lobulated central part cause mild buging of bladder base, picture of BPH .
    Patient result : 7.2 ng/ml
    نظر شما چیست ؟
    باتشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 4 سال پیش)
      عمل بهتر است
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر