سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (48 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    با درود و عرض خسته نباشید. من سال گذشته آزمایش ادرار دادم که در فروردین 94 گلبول سفید 20 تا 25 و قرمز 5 تا 6 بود ولی در آبان همون سال باز آزمایش دادم که اینبار گلبول سفید 5 تا 10 بود و قرمز 0 تا 2 شده بود و در این دو باکتری رو few زده بود. امسال هم در مهر ماه ازمایش دادم که گلبول سفید 5 تا 6 شده بود و گلبول قرمز هم 0 تا 1 بود ولی باکتری rare زده بود. در تمام این آزمایشات پروتئین منفی بود. به نظرتون این عفونت ادراری هستش یا مشکل چیز دیگست و سونوگرافی لازمه؟ممنون میشم پاسخ بدین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      كشت ادرار دهيد
  • تصویر کاربر فرخ سه شنبه ۲۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب - عکس سونوگرافی کلیه و خدمتتان ارسال کردم -خواهشا بگید نارسائی کلیه دارم یا نه؟ سنم 35 هستش - ماهی 1 بار یه درد خیلی کمی در قسمت کلیه هام احساس میکنم - تو 6 ماه قبلی 2 بار تکرر ادرار داشتم که داروی جمی فلوکساسین و... بود که تاثیر زیادی تو بهبودیم داشت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      دكتر داخلي كليه برويد
  • تصویر کاربر محدثه یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    باسلام
    خواهری دارم 18 ساله که بصورت مادر زادی دهانه رحمش بسته بوده و تک کلیه می باشد و از زمانی که به بلوغ رسیده و پرید میشود خون پرید از راه مثانه همراه ادراردفع میگردد به همین خاطر عفونت شدید کلیه دارد و ادرارش همیشه خونی است و کراتین خونش نیز بالاست برای جراحی اقدام کرده ایم ک دکتر متخصص میگوید تا عفونت برطرف نشود عمل نمیشود ولی عفونتی که دارد هیچ وقت برطرف نمیشود و هر چقدر هم دارو مصرف کند مجدد که پرید میشود باز عفونتش برمیگردد و بخاطر تک کلیه بودن خیلی نگران هستیم خواهشمند است راهنمایی کنید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      نگران نبايد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      نباشيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر میلاد یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ،یه دختر سه ساله دارم مشکل رفلاکس ادرار داره ،عکس رنگی و اسکن ازش گرفتن بعد پیش دو متخصص بردم نشون دادم اولی دکتر اتوکش بودن نظرشون این بود که کلیه چپش یه مقدار کوچکتر از حالت نرمال هست و از پنجاه درصد ،سی و پنج درصد کار میکنه و درکل گفتن نیاز به جراحی نیست و با دارو رفع میشه حالا پیش یه متخصص دیگه بردیم نشون دادیم دکتر آرش عباسی ایشون گفتن بافت کلیه زیاد آسیب دیدن باید عمل بسته بشه حالا موندیم حرف کدوم مد نظر قرار بدیم ...توروخدا جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      با مدارك مراجعه نماييد
  • تصویر کاربر سجاد یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام استاد خسته نباشید
    اقای دکتر من سنگ کلیه داشتم فنر گذاشتن الان تویه ظرف ادار میکنم همراه با ادارم لک های سفید هست که شناور هستن میشه بگید اینا چین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      ازمايشدهيد
  • تصویر کاربر اعظم یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 4452 مشاهده پرسش
    باسلام دخترم دوسالشه یکسالگی سونو انجام دادیم کلیه راست فولنس داشت ولی عفونت ادرار نداشت یکسال گذشته وهیچ مشکلی نداشته تا الان که عفونت داشت ولی با دارو خوب شده کشت ادرارهم سالم بوده حالا احتمال داره بااینکه آزمایشش سالمه ممکنه برگشت ادرار داشته باشه چطور میتونم بفهمم و میشه بدون عکس رنگی وفقط با سونوگرافی پیگیری کنیم چون اخیرا بخاطر مریضیهاش خیلی بهانه گیر شده ونمیخوام بیشتر اذیتش کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      هر٦ ماه سونو كافي است
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    سلام دکتر متاسفانه کلیه هام بعضی اوقات انقدر درد شدیدی دارند که وقتی عود کرد باید نیم ساعت و شاید بیشتر دراز بکشم به طوری که بر اثر درد خمیده می شوم و نمی توانم راه برم یا بایستم و این اتفاق بیشترمواقعی است که دستشویی برای مدفوع نمی روم ؛ازمایش ادرار و خون و حتی سنوگرافی هم گرفتم چیزی نشان نداد ولی داخل برگه ازمایش خون و ادرار چند تاشون نرمال نیست یکیش SGPT(ALT که نوشته باید0.0-40.0باشه Result 70 است ; cholesttrol 130است ; LDL-C 73 است ; ALK 374 است Color :Yellow است(W.B.C) ; App:Clear(R.B.C) و PH: 5 است لطفا نظر بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 628 مشاهده پرسش
    بنده بدلیل التهاب پروستات 20 عدد قرص تامسولوسین بصورت هر شب یک عدد مصرف میکردم در طول دورۀ مصرف این دارو 4 باری انزال کردم که با توجه به عوارض دارو هیچ منی خارج نشد
    بعد از این 4 انزال خشک رفته رفته دردی خفیف در کلیه سمت راستم احساس کردم که اخیرا این درد کمی شدید تر شده است و جریان ادرام بشدت کاهش یافته و انتهای دهنم همیشه مزۀ تلخی مانند گوگرد احساس میکنم. میخاستم بدونم آیا کلیه ام بدلیل منی های که در مثانه تخلیه شده اند دچار آبسه شده است؟ آیا خطرناک است؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      قطع كنيد
  • تصویر کاربر مرمر سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید دوتا سوال داشتم از خدمتتون
    اول اینکه یک قرص برای تکرر ادرار داده بودید به من که دو روز مصرف کردم چشام تار شد با توجه به اینکه این جزو عوارض قرص است ایا ادامه بدم یا نه
    سوال دوم اینکه چون دارای سنگ در کلیه چپم هستم در پهلوی چپم گاهی احساس درد میکنم به نظر شما امکانش هست که به خاطر عفونت ادرار باشه این درد؟
    البته سنگم با دارو از 5میل به 2 میل رسیده و شما گفتید دیگه دارو مصرف نکنم ممنون میشم پاسخ بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      دارو نياز نيست
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشین؛مادرم با وجود دیالیز کاهش فشارخون ندارن یعنی فشار قبل و بعد دیالیز تغییری نداره!میشه لطفا راهنمایی کنین؟باید چکار کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      دكتر داخلي كليه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب