سنگ های کوچک کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه سنگ کلیه یکی از شایعترین بیماری ها در کشور ما می باشد. شایعترین علت درد شدید کلیه ها، حرکت سنگ کلیه به لوله حالب است که به سلطان درد ها مشهور بوده و حتی از درد زایمان در خانم ها نیز شدید تر می باشد.

 علت تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

علت تشکیل سنگ کلیه به صورت خلاصه عبارتند از :

✔️ عادت به کم مصرف کردن آب

✔️ مصرف زیاد نمک سر سفره

✔️ مصرف رژیم غذایی پر پروتئین

✔️ آب و هوای گرم و مرطوب و عرق کردن زیاد

✔️ کم حرکتی طولانی مدت

✔️ وجود انسداد طول کشیده در مسیر کلیه ها

✔️ ارث

چگونه بفهمیم سنگ کلیه داریم؟

ساده ترین راه تشخیص سنگ کلیه ها، انجام سونوگرافی می باشد که در صورت نیاز عکس رنگی یا IVP توسط پزشک انجام می شود.

آیا همه سنگ های کلیه نیاز به درمان دارند ؟

درمان سنگ کلیه بر اساس اندازه آنها فرق می کند. سنگ هایی که حالت شن ریزه دارند و اندازه آنها کمتر از 6 میلی متر می باشد، اگر در مسیر کلیه ها انسدادی وجود نداشته باشد، این سنگها خود بخود و با مصرف مایعات زیاد، ورزش و تحرکات بدنی خود بخود دفع می شوند و نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارند.

اگر اندازه سنگ بالای 6 میلیمتر و زیر 1 سانت باشد، بهترین درمان آن انجام سنگ شکنی بیرون اندامی است که در ان بیمار حداکثر به مدت 3 جلسه و هر جلسه یک ربع در زیر دستگاه سنگ شکنی می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی  به محل سنگ در کلیه و بدون نیاز به بیهوشی، سنگ بیمار خرد می شود.

عکس سنگ کلیه 3 میلیمتری

سنگ ۳ میلی کلیه
سنگ ریزه کلیه
سنگ کلیه ۳ میلی
سنگ کلیه کوچک

درمان سنگ های کوچک کلیه

سنگ های کوچک کلیه معمولاً بدون نیاز به جراحی خود به خود دفع می شوند. سنگ های بسیار کوچک (زیر 3 میلی متر) حتی ممکن است بدون هیچ دردی از حالب عبور کرده و توسط ادرار از بدن شما خارج شوند. سنگ های بین 3 تا 5 میلی متر اغلب هنگام عبور از حالب، باعث ایجاد درد (رنال کولیک) می شوند.

به طور کلی، سنگ های کوچک کلیه با گذشت زمان رشد می کنند. البته در برخی موارد نادر، اندازه ی این سنگ ها ثابت می ماند. با وجود اینکه سنگ های کوچک کلیه ممکن است خود به خود دفع شوند، اما برخی از افراد برای پیشگیری از رشد این سنگ ها و ایجاد درد در آینده، به دنبال روش های درمانی برای از بین بردن آنها هستند. مخصوصاً بیمارانی که قبلاً دچار سنگ کلیه شده و تجربه ی این درد را داشته اند!

درمان سنگ های کوچک کلیه

اگر بیمار عدم درمان سنگ های کوچک کلیه را انتخاب کند، معمولاً پزشک هر چند وقت یک بار برای بررسی این سنگ ها آزمایشاتی (در اغلب موارد سونوگرافی) را تجویز می کند. این آزمایش برای اطمینان از عدم بزرگ شدن این سنگ ها (بیشتر از 5 میلی متر) انجام می شود.

در صورتی که بیمار بخواهد از روش های درمانی برای از بین بردن سنگ های استفاده کند، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان سنگ های کوچک کلیه

همانطور که قبلاً گفتیم، این سنگ ها به قدری کوچک هستند که معمولاً خود به خود دفع می شوند.

در برخی موارد این سنگ ها ممکن است باعث ایجاد درد شوند که معمولاً 1 الی 2 روز ادامه پیدا می کند.

پزشک عمومی ممکن است برای تسکین درد شما داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) تجویز کند.

برای کنترل و بهبود علائم، پزشک موارد زیر را تجویز می کند:

  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز
  • آلفا بلاکر ها (دارو های مسدود کننده ی آلفا که به دفع سنگ کلیه کمک می کنند)
  • مسکن های بدون نسخه

پزشک ممکن است نوشیدن 3 لیتر آب در طول روز را توصیه کند.

نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

برای کمک به دفع سنگ های کوچک کلیه:

1- آب بنوشید. نوشیدنی های دیگری مثل چای و قهوه هم مصرف کنید.

2- مقداری آب لیموی تازه به آبی که می نوشید اضافه کنید.

3- از مصرف نوشیدنی های گازدار خودداری کنید.

4- مصرف نمک را به حداقل برسانید.

تولترودین سنگ کلیه

تولترودین یک داروی آنتی‌کولینرژیک است که بیشتر برای درمان مشکلات مثانه، مانند بی‌اختیاری ادرار و تکرر ادرار، تجویز می‌شود. این دارو با کاهش انقباضات غیرطبیعی مثانه، به بهبود کنترل ادرار کمک می‌کند. اما در مورد سنگ کلیه، توجه به چند نکته ضروری است:

تاثیر تولترودین بر سنگ کلیه:

  1. تاثیر مستقیم ندارد: تولترودین به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه تجویز نمی‌شود و تأثیری روی شکستن یا حذف سنگ‌ها ندارد.
  2. اثرات جانبی احتمالی: تولترودین ممکن است باعث کاهش تولید ادرار یا خشکی شود. این شرایط می‌تواند در موارد خاص احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد، زیرا جریان کافی ادرار برای شستشوی کلیه‌ها حیاتی است.
  3. احتیاط در بیماران دارای سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را داشته‌اید، بهتر است در مورد استفاده از تولترودین با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت درد شدید، پزشک ممکن است از شما بخواهد تا برای آزمایش و درمان به بیمارستان مراجعه کنید.

چقدر طول می کشد تا سنگ های کوچک کلیه دفع شوند؟

دفع سنگ کلیه به میزان زیادی، به اندازه ی این سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک تر از 4 میلی متر، در 80 درصد مواقع خود به خود دفع می شوند. دفع این سنگ ها به طور متوسط 31 روز زمان می برد.

سنگ هایی با اندازه ی 4 تا 6 میلی متر در برخی موارد برای دفع، نیاز به یک روش درمانی دارند. اما حدود 60 درصد این سنگ ها طی 45 روز (به طور متوسط) خود به خود دفع می شوند.

درمان سنگهای بزرگ کلیه

خوشبختانه با انجام عمل آندوسکوپی کلیه، امروزه همه سنگ های بزرگ کلیه با این روش، بدون شکاف جراحی یک وجبی در پهلو ها و تنها از یک بخیه قابل درمان هستند.

در این روش با عبور دوربین به داخل کلیه، سنگ مستقیماً توسط پزشک مشخص و با استفاده از لیزر و یا امواج سونوگرافی سنگ را خرد کرده و از کلیه ها خارج می کنیم که نمونه آن در شکل مشاهده می شود و جهت تعیین نوع سنگ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سنگ های کلیه

توصیه هایی جهت جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب بنوشید در صورت عدم مصرف آب ، چای کمرنگ و دستور رژیم غذایی آبکی مفید می باشد.
  • سرسفره از نمک استفاده نکنید.
  •  ورزش کنید.
  • رژیم غذایی روزانه را تعدیل کرده و از مصرف پروتئین حیوانی بیش از حد اجتناب نمائید.
  • در صورت تکرار سنگ سازی با مراجعه به دکتر ارولوژی علت تشکیل سنگ را مشخص و درمان پیش گیری انجام دهید.
  • هر 6 ماه سونوگرافی از کلیه ها و مثانه با نظر پزشک متخصص ارولوژی انجام دهید.
  • در صورت وجود سنگ در کلیه درمان آن را به تأخیر نیندازید.

خوشبختانه 96% سنگها امروزه با سنگ شکنی و آندوسکوپی(عمل سنگ کلیه) قابل درمان ونیاز به شکاف پهلو نیست .

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (48 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر آرمیتا سه شنبه ۱ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    با سلام. در سونو گرافی کلیه که برای دخترم (10 ساله ) انجام دادم ، در شرحش نوشته شده:« کلیه چپ دارای باند پارانشیم میباشد، که معمولا در کلیه هایی که دارای دوبل سیستم پیلوکالسیل هستند دیده میشود.» این به چه معنیست؟ لطفا توضیح دهید. با سپاس از توجه شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      این مادرزادی است نیاز به درمان ندارد
  • تصویر کاربر اشکان شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 561 مشاهده پرسش
    من 26 سال دارم و از سن 18 سالگی دچار فشارخون شدم ولی هیچ وقت دارویی مصرف نکردم تا این اواخر با دادن آزمایشات متوجه دفع آلبومین رندوم و کراتین بالا و دفع پروتین در ادرار 24 ساعته شدم آلبومین 200 - کراتین 2700 و پروتیین 150 هستش در آزمایشات . اما حالا که برای سربازی رفتن اقدامکردم دکتر متوجه فشار خون بالای بنده شد (16 بروی 10) و بنده رو برای کمسیون پزشکی برای معافیت ارجاع دادن که چندروز دیگر باید مراجعه حالا میخواستم بدونم بنده دچار نارسایی مزمن کلیه هستم یا خیر چون اطلاعات زیادی درمورد این مورد ندارم ولی درخواست معافیت پزشکیم برای نارسایی مزمن کلیه هستش .البته این مسئله رو بیان کنم که بنده پرفشاری خون دارم و فشارم اغلب بالا هستش . باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      باید به دکتر همانجا مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر اشکان سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر
    من از دیروز صبح که بیدار شدم به یک باره در سمت چپ شکم ( منظورم پهلوی سمت چپ هستش ولی هم عرض ناف نیست بالاتر هستش ) احساس درد دارم
    درد اکثرا خیلی کمه ، اگر روی صندلی بشینم بدون تحرک کامل از بین می ره اما بیشترین درد در حالت موقع خوابیدن روی دست راسته !
    بعد من مصرف ماست و لبنیاتم به شدت بالاست بخاطر همین نگران سنگ کلیه بودم از طرفی دقیقا سه ماه هست حساسیت ریوی گرفته بودم و سرفه زیاد که نگران پاره شدن فتق ، اما نه مشکل ادرار و سوزش و خون دارم نه برامدگی روی شکم یا زیر شکم
    البته درد با سرفه هام برای لحظه ای بیشتر میشه
    ممنون می شم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر شروین سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام عرض کردم ... از اینکه مزاحم شدم عذر خواهی میکنم... من 27 سالمه و حدود یک ماه پیش درد خفیفی در ناحیه بیضه ام وجود داشت که کم کم درد در ناحیه پهلو و کمرم شروع شد و رنگ ادرارم تغییر کرد و وقتی به دکتر مراجعه کردم دستور سونوگرافی داد که بعد از سونوگرافی مشخص شد در هردو کلیه هم یه مقدار شن های ریز وجود دارد و پس از ازمایش خون مشخص شد در ادرارم خون وجود دارد که دکتر گفت مربوط به سنگ کلیه است و قرص رواتنیکس برام تجویز کردن الان بعد از گذشت یک ماه یه مقدار درد پهلوم کم و درد بیضه هام قطع شده اما چند روزه حس میکنم دچار تکرر ادرار شدم یعنی احساس میکنم هر یک ساعت یا دو ساعت باید برم دستشویی و یکم حجم ادرارم کم شده ولی در شب و هنگام خواب مشکلی ندارم و سوزش ندارم و در سونوگرافی اندازه پروستاتم 26cc بود ... ایا به نظرتون جای نگرانی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    وجود پروتیین به صورت trace چبست؟ چه بیماری است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      ازمایش ادرار ۲۴ساعت مهم است ان مهم نیست
  • تصویر کاربر نرگس سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    اقای دکتر من کلیم شدید سنگ سازه دکتر بهم پودر سیترات داده وقتی مصرف میکنم دهنم زخم میشه معدم درد میکنه نمیتونم مصرف کنم جایگزینی نداره؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر احسان سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 7539 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    حدود یک ماه قبل در پی سرماخوردگی شدید و مصرف داروهای مربوطه دچار درد شدید پهلو شدم و بعد از مراجعه به بیمارستان کراتین خونم بالا بود و بستری شدم با پایین اومدن کراتین و مصرف دارو پردنیزولون مرخص شدم و در دوره های یه هفته اول بعد از مرخص شدن کراتین 1.2 و دو هفته دوم 1.4 بود در این مدت قرص پرد نیزولون فلوکونازول امپروزول کلسیم دی مصرف میکردم که از هفته دوم به بعد فلوکونازول قطع شد و بقیه ادامه داشت تا کنون. در زمان بستری تاریخ هشتم دی ماه نتیجه سنوگرافی طبیعی و نرمال بودن و اندازه کلیه سمت راست 110 میل و سمت چپ 115 میل مثانه هم نرمال و نوشته بود هر دو کلیه افرایش خفیف افتراق کورتیکومدولاری دیده می شود.اکنون یک ماه و ده روز از زمان سونوگرافی قبلی میگذرد و برای اطمینان از وضعیت کلیه هام مجدد سونوگرافی دادم در تاریخ بیست و یکم بهمن ماه نتایج به این صورت بود ابعاد کلیه سمت راست 93 میل سمت چپ 118 میل و اکوژنسیتی طبیعی و باقی قضایا نرمال و طبیعی سنگ و چیزی هم دیده نشده. البته پزشک مربوطه آزمایشاتی هم نوشته که هنوز زمان انجام آن نرسیده. با توجه به تغییر اندازه کلیه سمت راست و کوچک شدن آن و با توجه به اینکه در حال مصرف دارو هستم وضعیتم بدتر شده؟ممنون میشم پاسخ بدین بسیار نگران هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      دیدم بهتر است تحت دکتر نفرولوگ باشید زیاد بالا نیست نگران نباشید
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی آقای دکتر من چند روزه تا دراز میکشم دو تا پهلوهام درد میگیره وتا میخابم چند ساعت دردش زیاد میشه وبا نفس کشیدن درد بیشتری حس میکنم ولی بعد از اینکه بیدار میشم و میشینم بعد چند دقه دردش آروم میشه فقط موقع دراز کشیدن و خابیدن درد دارم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      با سونوگرافی مشخص میشود
  • تصویر کاربر الهام شنبه ۲۱ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 766 مشاهده پرسش
    درود و خسته نباشید ،،پدرم 68 سال سن با 87 کیلو وزن دارد که سالهاست از دیابت رنج میبرد و انسولین استفاده می کند و قرص فشار و چربی و آسپرین هم میخورد که از تیرماه متوجه پارکینسون ایشون شدیم و قرص لودووپا و امانتادین و بعد از مدتی توهم گرفتن که قرص ترانکوپین میخورن ولی در حال حاضر آمانتادین حذف شده فقط ترانکوپین و لودووپا نصف صبح و نصف شب میخورن و اینکه پدرم بعد از مدتی فشار خونش بالا رفت که دکتر داخلی دوز لوزارتانش را بالا میبرد ولی پایین نیومد تا دکتر قلب بردیم که در این دو ماهه فشارش پایین اومد با قرص کونکور و والزامیکس و الان فشارش بین ده تا دوازده متغیر می باشد نوار قلب و اسکن هسته ای و اکو ایشون کاملا سالم هستن فقط مشکل اساسی من به علت کراتین و اوره بالای پدرم هستش دکتر قلب و داخلی میگن به خاطر دیابت می باشد و منم میدونم و میگن قندش پایین بیاد خوب میشه ولی با تنظیم قندش و انسولینش هنوز بالا می باشد و بااینکه دکتر تغذیه رژیم برای وزن بالاش داده ولی با این وجود جواب آزمایش دیروزش کراتین را بالاتر نشان داده و میگن نیازی به دکتر کلیه نیست ،،،دکتر داخلی قرص نفرویت و اسید فولیک و یکسری مکملهای برای کاهش وزن و دیابت داده است و عوارض قرص کونکور و والزامیکس هم خوندم که برای کلیه ضرر دارد ولی انها می گویند ربطی ندارد و پدرم بدنش متورم شده بود قوزک پاهایش ورم کرده قرص فروزماید هم روزی یک عدد میخورد
    خواهش میکنم نظرتون رو در مورد داروهاش و کراتین بالاش بگین ،واقعا نیاز به ویزیت دکتر کلیه هست؟ و اینکه اورولوژی باید ویزیت کنه یا نفرولوژی ؟ خواهش میکنم راهنمایی کنید دوست ندارم کلیه هاش از بین بره و خدای نکرده به دیالیز و پیوند بخوره
    با تشکر اسامی داروهای مکمل
    Bakanasan
    کرومیوم پیکولینات
    بیولکترا
    Osteo
    کلسیتریول
    زیپمت
    برای احتیاط به خاطر کلیه ها فرستادم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۱ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام داروها را مصرف کنید این به خاطر خرابی کلیه دز زمینه دیابت است وراه دبگری نیست
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید... بنده 31 سال دارم و حدود 12 سال هست که به دیابت نوع یک مبتلا هستم.... وزن 80 کیلو گرم و قد 180... کراتینین خون من مدتهاست حوالی 1.2 و یکبار هم 1.3 بوده در حالی که سایر ازمایشات کلیوی از جمله ازمایش میکرو البومین ادرار 24 ساعته نرمال هست میخواستم بدونم که ایا نگرانی وجود دارد یا خیر؟ و آیا نیاز به بررسی سونوگرافی کلیه ها و یا سایر روشهای تشخیصی وجود داررد یا خیر؟ در ادامه خلاصه ازمایشات کلیه خود را در سال گذشته ارسال میکنم خدمتتون: (از جدید ترین به قدیم ترین( با تشکر
    تاریخ ازمایش : 961115
    Urea 22
    Bun 10
    Creatinine 1.2
    Calcium 9.4
    Phosphorus 4
    Sodium 140
    Potassium 4.6
    Micro albumin urine 24 hours = 3
    Creatinine urine 24 hours = 1248
    Corrected micro albumin to cr urine 24 hours = 2
    Urine volume 1200
    تاریخ ازمایش : 960729
    Urea 31
    Bun 14
    Creatinine 1.2
    Micro albumin urine 24 hours = 2
    Creatinine urine 24 hours = 1518
    Corrected micro albumin to cr urine 24 hours = 1
    Urine volume 1600
    تاریخ ازمایش : 960207
    Urea 23
    Bun 11
    Creatinine 1.1

    تاریخ ازمایش : 951114
    Urea 29
    Bun 14
    Creatinine 1.3
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      ازمایشات خمب وقابل فبولند ونیاز به درمان نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر خسته نباشید من بعد از دستشویی دچار کمی سوزش وخارش .و گاهی اوقات سر آلتم درد میکنه و همچنین در ناحیه مثانه .من قبلا عمل داشتم سنگ داخل حالبم بود در اوردن من همچنین سونت داخلش بود برداشتن .بعد عمل سونگرافی وازمایش دادم چیزی نگفتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید ازمایش دهید از نظر عفونت
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب